BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

9 lata 11 miesiąc temu #956330 przez moofka
Hej dziewczyny :)

Melduje że przetrwalam pierwszy dzień w pracy!!! Zośka płakała tylko parę minut po moim wyjściu, siedzialam na schodach i podsluchiwalam :blink: mi zeszło trochę dłużej żeby się uspokoić i do pracy dotarlam z lekka opuchnieta :pinch: ładnie się bawiła, zjadła cały obiadek i grzecznie poszla spać na drzemke, potem przejął ją mąż a ja wrocilam niedługo przed kąpielą. W pracy miałam zajęcie to nie było czasu myśleć ale jak tylko skonczylam to odpalilam turbo doładowanie zeby jak najszybciej wrócić do domu ;)

Marti my szczepilismy 6w1 i teraz mieliśmy tylko mmr. Nie dziwie się ze Cie skręca z tęsknoty :dry: ja jestem zadowolona ze zdecydowalismy się na nianię, ja pracuje zmianowo wiec pani przyjeżdża jak nam pasuje, raz na dluzej raz na krócej. U nas dziadkowie wszyscy pracuja wiec nie bylo opcji ze sie zajmą Zośką. Spacerowke składana mamy baby jogger i jesteśmy bardzo zadowoleni.

Jeta witaj spowrotem :)

Mała fajne fotki :) a Twój synek to kruszyna akurat dla mojej Zośki, oboje siedzą na 25 centylu :)

Nefri Zośka też nam się uwiesza na nogach w kuchni albo podciaga się za uchwyty jakby chciala wejść na blat :blink: wychodzi na to że to taki etap u dzieci :lol: u nas zęby trzonowe jakoś w miare spokojnie ida, mamy obecnie 2 na górze. za odpieluchowanie się na razie nie biorę, wydaje mi się ze to jednak za wcześnie. Przynajmniej na pewno za wcześnie u nas, chociaż kupe w nocniku mamy codziennie odkąd Zośka skonczyla 9 miesięcy.

Co do tych podraznionych policzków to ja mam wrażenie ze Zośce się takie robią jak ida jej zęby, tak to się u nas jakoś zgrywa :blink:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 11 miesiąc temu #956439 przez mała82
marti1234 no fakt tanio nie jest za taki pad i poduszeczkę :( a może macie możliwość w jakimś sklepie przymierzyć małego do takiej wkładki czy napewno u Was mały nie będzie z tym zjeżdżał. Może Filip jest jeszcze za mały i zacznie mi zjeżdżać nawet z tym jak podrośnie jeszcze troszkę, sama nie wiem. My kupiliśmy ten wózek tak na szybko przed wakacjami i po powrocie mieliśmy kupić coś innego i lepiej poszukać. Ale tak nam przypasował, że nie mamy zamiaru zmieniać :)

moofka i nawet po pracy udało Ci się znaleźć czas na nas :) Filip spadł z 50 centyla na 25, ale wcześniej już też był a 25, tak sobie skacze, ale wg prywatnego lekarza to ok. Państwowo słyszałam, że musi się trzymać jednego centyla.

Skoro i u Was tak samo wygląda krzątanie w kuchni tzn. że musi to był taki etap w ich wieku. No to trzeba znowu poczekać aż przejdzie :) Ciekawe co będzie następne :D

Nefri a jeszcze tak mi się przyponmiało a propo tego Budapesztu, nie wiem czym chcecie się poruszać na miejscu, ale jeśli komunikacją miejską to warto kupić takie czasowe bilety na 1, 3, 7 czy więcej dni. My za tygodniówkę płaciliśmy chyba 4600 HUF. Mają dobrą komunikację miejską (metro, tramwaje i autobusy) :)

9 lata 11 miesiąc temu #956443 przez mała82

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

9 lata 11 miesiąc temu #956444 przez mała82

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

9 lata 11 miesiąc temu #956523 przez jeta
mała82 - super fotki! Synek bardzo podobny do Ciebie!

Gosica - dziękuję za powitanie ;) Jak po wizycie?

Nefri - u nas daleka droga do pozbycia się pieluchy. Podobnie jak u małej82 - nocnik narazie jest zabawką. Planuje zacząć naukę jak się zrobi cieplej.

moofka - witam :)

Dołączam fotki :)

Załączniki:

9 lata 11 miesiąc temu #956524 przez jeta

Załączniki:

9 lata 11 miesiąc temu #956557 przez mała82
jeta super fotki, ale mały ma dużo włosków :) Słodziak, a jaką ma brykę extra :) Masz rację podobny do mnie :P Coraz częściej zaczynam to słyszeć, wcześniej było, że czysty tata :)
Ja też czekam do wiosny i zabieram się za próby sadzania na nocnik. Ale nie mam jakiegoś ciśnienia z tym, więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

Marti niedawno byłam na spacerze i przypomniało mi się co nas denerwuje w tym wózku. Otóż te pianki na rączkach z czasem opadają i trzeba wysiłku żeby je wciągnąć na swoje miejsce.

9 lata 11 miesiąc temu #956750 przez Gosica
Hej :)

Już zdaję relację z wizyty.Otóż ogólnie jest wszystko ok,Szymonek waży 11 kg i ma 76 cm,ale pani doktor zaleciła nam wizytę u fizjoterapeuty żeby go zobaczył i ewentualnie zalecił jakąś rehabilitację z tego względu, iż potrzebny mu jakiś bodziec,żeby mu ktoś pokazał tak profesjonalnie jak ma robić i kombinować co by wstawać itd.Mówiła że pewnie to będzie tylko kilka wizyt bo on widać chce a to dobry znak tylko nie umie się do tego zabrać.A jeśli jednak by się okazało(co według niej jest małym prawdopodobieństwem) że rehabilitacja nic nie zdziała to wtedy będziemy musieli odwiedzić neurologa.Dała nam namiary na rehabilitanta,ale my znaleźliśmy inną osobę,która przyjmuje bliżej,bo tam co ona nas skierowała to mamy daleko a i miasta w ogóle nie znamy.Co najlepsze Pani która znaleźliśmy przyjmuje prywatnie w domu i prywatnie w przychodni.I w przychodni bierze 40zł,tak mnie poinformowali telefonicznie a pisałam do niej maila i ona mi odpisała że 90 a potem 70 i zgłupiałam,ale te 90 ot chyba w domu jak przyjmuje.Mają do mnie z tej przychodni dziś oddzwonić i umówić się z nami dokładnie na wizytę to się dopytam bo nie wiadomo będzie ile kasy szykować ;)
Poza tym Szymek wczoraj miał stan podgorączkowy i nie wiem czy to zęby,a te go męczą dalej i to coraz bardziej,czy po prostu zmęczenie.Nic nie chciał jeść od południa a potem wieczorem zasnął mi na rękach,nic nie jedząc tylko pijąc wodę.W ogóle apetyt ma słaby więc podejrzewam że jednak te zęby dają sie we znaki.Dziś ledwo kaszkę mu wcisnęłam,ale gorączki już nie miał,tylko dalej rozdrażniony i marudny

Nefri Synuś prześliczny.A o nocniku to u nas się jeszcze nawet nie śni ;) Co do zabawy to Szymek sam nie za bardzo lubi być,najlepiej jak ktoś z nim chodzi za rączkę,albo buja w huśtawce.Pobawi się sam ale krótko.
Moofka to teraz już będzie z górki :)
Jeta Wy też cudowni :)

[/url]

9 lata 11 miesiąc temu #956759 przez Nefri
Jeta świetny ten Twój synek, jaki radosny :) włosy ma mistrz, byłaś już z nim u fryzjera?
Mała82 strasznie wcześniej zaczął Twój Filipek chodzić, nie miał nawet 9 miesięcy, to kiedy on zaczął raczkować? Mój jak miał ok 8 miesięcy to zaczął raczkować, to Filip pewnie jak miał z 6 :) taki krasnoludek rzeczywiście ;)
Co do Budapesztu to na początku planowaliśmy wynając samochód, właściwie tylko, żeby się z lotniska do apartamentu przedostać i z powrotem, bo z lotniska jest jakieś 30 km, a po mieście komunikacją. Ale jednak olewamy ten samochód, apartament mamy właściwie w centrum, więc pewnie sporo też będziemy pieszo ogarniać, a co się nie da to komunikacją, słyszałam, że jest świetnie zorganizowana, może faktycznie kupimy sobie takie bilety, żeby ciągle o tym nie myśleć.
Jedziemy z dzieciakiem, więc też pewnie całego dnia na mieście nie będziemy mogli spędzić, nawet pierwotnie myśleliśmy, żeby go zostawić babci, ale jednak nie odpoczęlibyśmy wtedy, poza tym to chcę go ze sobą zabierać, w końcu podróże kształcą :)

9 lata 11 miesiąc temu #956763 przez Nefri
Gosica jak Tymek był malutki, ale niby, że już powinien leżeć dużo na brzuchu, a on za nic nie chciał, tylko się darł, to przyszedł do nas raz, prywatnie, zajebisty fizjoterapeuta, spędził u nas może z 40 minut, pokazał nam, jak ćwiczyć, i jakby zaczarował małego, bo następnego dnia mały dzielnie ze mną ćwiczył, a za kilka dni już sam przekręcał się na brzuch i z powrotem, czego wiele dzieci w jego wieku nie potrafiło. Więc na pewno fizjoterapeuta wystarczy, pokaże Wam kilka ćwiczeń i Szymek ruszy jak dziki :) Szkoda, że nie jesteś z Warszawy, bo bym Ci dała namiar na tego mojego, jest naprawdę super, zresztą jest z tej samej szkoły co ten Zawitkowski.

Pisałam ostatnio, że młody tak mi nie daje w kuchni nic zrobić, więc wczoraj jak robiłam sobie obiad, to rozstawiłam w kuchni jego krzesełko do karmienia na najwyższy poziom i sobie spokojnie siedział, wszystko widział co ja robię, ja do niego gadał, opowiadałam i dzięki temu mogłam spokojnie ugotować. Dzisiaj rano przed jego drzemką tez w ten sposób zrobiłam już obiad dla niego, także jest to niezły patent

9 lata 11 miesiąc temu #956827 przez jeta
Gosica - podpisuję się pod tym, co napisała Nefri - u nas mały nie chciał się przekręcać na brzuch. Byliśmy na jednej wizycie, na której fizjoterapeutka pokazała nam ćwiczenia do robienia w domu. Pomogły bardzo szybko!

Nefri - Dwa razy sami podcinaliśmy mu grzywkę, bo mu strasznie w oczy wchodziła, a do fryzjera zabraliśmy go w dzień pierwszych urodzin. W przesądy nie wierze. Po prostu tak sobie wymyśliliśmy. Więc pierwsze profesjonalne cięcie ma za sobą. Pewnie będzie kolejne. Miałam w planach mu zapuszczać, ale niestety po tatusiu odziedziczył tzw. lizaka i średnio mu się grzywka układa.

9 lata 11 miesiąc temu #956875 przez mała82
Gosica no i super, pewnie na kilku rehabilitacjach się skończy, w końcu dzieciaki tak szybko łapią o co chodzi, że szok! A co z uczuleniem na białko? Ooo to Szymek też nie wysoki jak Filip :) Apetyt małemu wrócił, już wszystko dobrze?
Nefri faktycznie dość szybko Filip zaczął ze wszystkim, ale nigdy go do niczego nie zachęcaliśmy, do wszystkiego doszedł sam. Nigdy go nie posadziłam sama, nie stawialiśmy go na nóżki itd. Chcieliśmy się dłużej nacieszyć każdym etapem ale mały nam nie dał. Ja się śmieje, że takie geny u nas, bo mój bratanek tez szybko wszystko zaczynał, a ten sam rocznik są, tylko, że tamten z sierpnia :)
A co do Budapesztu to mój mąż z lotniska jechał taksówką prosto na wyścigi a ja z moją mamą komunikacją miejską do centrum Budapesztu. Mieliśmy dość dobrą lokalizację, ale jak się chciało więcej pozwiedzać to trzeba było użyć metra czy tramwaju. Wg mnie warto ten bilet kupić, ja już na lotnisku go kupiłam i na nim jechałyśmy od razu.
Zaraz wrzucę fotki z początków raczkowania iw stawania w łóżeczku Filipa :) Ja to sobie nie wyobrażam żadnych wakacji bez małego :) Wiem, że już się tak nie pozwiedza i w ogóle będą to inne wakacje, ale tak czy inaczej wakacje tylko z nim. Ciekawe dokąd nas w tym roku zawieje :) Ale jeszcze trochę czasu więc coś się wymyśli :)
Muszę wykorzystać ten patent z krzesełkiem w kuchni :)

Niedawno wróciliśmy ze spaceru, zmokłam jak cholera :ohmy: Po drodze kupiłam pstrąga na jutro na obiad, ciekawe czy mały będzie go wcinał tak jak dzisiejsze spaghetti :)

A mam pytanie czy jak dajecie np jagody to przecieracie je nadal przez sitko czy dajecie już całe ze skórką. Bo nie wiem czy jeszcze bawić się w to przecieranie?

A i druga sprawa czy Waszym maluchom też zdarza się Was ugryźć? Bo u nas od czasu do czasu mały mnie zaatakuje, ale tylko mnie, tatę oszczędza :)

9 lata 11 miesiąc temu #956876 przez mała82

9 lata 11 miesiąc temu #956877 przez mała82

9 lata 11 miesiąc temu #956879 przez mała82

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka