BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #969061 przez Nutka
Mała jak czytam o zachowaniu Twojego Filipka to przed oczami mam swojego Kube :) po za jazdami w nocy reszta to wypisz wymaluj moj łobuziak. Ostatnio szalał po lozku i chciał buzią "zanurkować" w poduszcze, niestety nie wymierzył i uderzył noskiem w oparcie :/ w krzesełku do karmienia musze go przypinac bo chwila moment i juz stoi, zainteresowało go nawet jak bardzo boli kiedy wsadzi sie paluszki miedzy drzwi a futrynę :/
U nas do kuchni młody nie ma wejścia, kupiliśmy w Biedronie bramkę zabezpieczającą (szaleństwo za 25 zł tylko dlatego ze kartony uszkodzone) i zamontowaliśmy ja wlasnie na wejsciu do kuchni. Niestety wczesniej Kuba wchodzi do kuchni, oczywiście szuflada z przyprawami szla w ruch, ale najgorsze było to że spodobało mu się kręcenie kurkami kuchenki, a że tą mamy starego typu bez zabezpieczenia to nie raz gaz się ulatniał. Całe szczescie ze mamy drzwi do kuchni i młody miał do niej wejście tylko wtedy kiedy ja w niej byłam.
Co do zasypiania to jakis czas temu walczyłam z Kuba i jego samodzielnym zasypianiem. Przyzwyczaiłam go do zasypiania ze mna w lozku i trzeba było to zmienic. Po kapieli dostawał butle z kasza do lozeczka, gasilismy swiatlo i wychodziliśmy. Potem był płacz, krzyk. Wychodzilam, przytulałam i odkładałam. I tak kilka razy na wieczór. Walka trwała tydzien, ale zakończona sukcesem. Teraz zmieniliśmy kolejność. Najpierw kasza z łyżeczki, kąpiel i mycie ząbków i spac. Do zasnieciu potrzebuje jeszcze popić wodę ale ta dostaje w kubku niekapku i max 50 ml. Z czasem i to bedziemy zmieniac.

A wlasnie a propo ząbków i ich mycia. Maluszki Wasze chętne są do współpracy? My z Kuba mamy troche walki przy myciu.

Jeta kopniaczki w brzusiu... Taaak :) tez mi ich brak ale pamietaj zawsze jest na to sposob :)

Gosica co do paróweczek. Ja mam u siebie sklep Gzella - wędliny z Borów i u nich kupuje paróweczki Kubusie (wieprzowo-drobiowe) albo Gucie (wieprzowo-wołowe). Całkiem fajny sklep maja.
Ale az dziwne ze Taurus nie robi nic specjalnego dla dzieciaczków, chyba ze robi a to i tak naszprycowane jest jakimś gow.......
Ja czasami zeby miec pewność co Kuba je do kanapek to pieke pasztet drobiowy, ale te kurczaki co sa w sklepach tez sa pewnie szprycowane czyms, wiec....

Mleko waniliowe Nestle młodemu przypasowalo ale ostatecznie zostaliśmy przy naszym Hipp'ie.

Ehhh pora drugiego śniadania. Młody juz daje jazz'u :) do potem kochane

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #969131 przez jeta
Nefri - dziwna sprawa z tym mmr. ta szczepionka jest finansowana z budżetu Ministerstwa Finansów. Nie powinniście za nią płacić. Jest obowiązkowa i darmowa.
U nas pierwsza próba z kubkiem nie udana.

Nutka - nie kuś ;) Mieszane mam uczucia. Wiem, że chcę drugie dziecko ale tak się boję, że nie zorganizuję tego wszystkiego, że się zastanawiam czy dam radę...
Zapomniała o ząbkach - u na bywa różnie - co prawda zawsze otwiera buzię do mycia, ale czasem za chwilę wyrywa mi szczoteczkę i sam "myje" a czasem mogę mu czyścić dłużej i nie bardzo go to interesuje.

9 lata 10 miesiąc temu #969152 przez marti1234
Cześć laski!
Nefri zgadza się to pakiet lux med podlicza to co powinno być za darmo w tym wypadku mmr. Ja na szczepienia chodzę normalnie na nfz a ewentualnie jakiegoś specjalistę dopiero umawiam w lux medzie. Bluza super miałam jechać do smyka ale się rozchorowałam na dobre. Wczoraj opuściłam zajęcia na uczelni bo ledwo siedziałam. Dzisiaj już poszłam do pracy ale też jest słabo więc weekend w łóżku. Adasia odbieram dopiero za tydzień :unsure:
Jeta my tez mamy lovi ale zrezygnowałam po jakimś czasie. Spóbuje ponownie jak dziecko wreszcie do mnie wróci....
Nutka jesli chodzi o mycie zębów to jakies 10 sek jest mycia potem Adasiowi się nudzi i wyrywa mi szczoteczke.
Natala wow jaki sprzęt na drugim planie zdjęcia :D
Powiem Wam że mi to jest cholernie ciężko cokolwiek wprowadzić do zachowania Adaśka. Chodzi mi głównie o zasypianie. Nie jestem w stanie teraz mu czegokolwiek narzucic bo skoro spędza ze mną w zasadzie tylko weekend to po powrocie jest co innego i tak w kółko... O tyle dorze, ze moja mama teraz go przycisęła i po paru dniach Adaś przeprosił się z nocnikiem i zasypianiem około 20. No i tv jest zdecydowanie ograniczone nie ma już krzyków wymuszaczy. Zobaczymy co będzie jak będzie zmiana opieki...
Miłego weekendu! Buziaki

9 lata 10 miesiąc temu #969325 przez jeta
Nefri - w jakim nuku mu dawałaś? Zastanawiam się czy nie kupić mu jakiegoś kubka z silikonowym ustnikiem, miękkim, by się nauczył pić z takiego typu kubka, a dopiero później dać mu twardy. Tak jak Ty zrobiłaś.

9 lata 10 miesiąc temu #969373 przez Nefri
Jeta podawałam mu w takim: allegro.pl/nowosc-nuk-fc-butelka-kubek-n...lki-99424_Inne-99425
on pił kiedyś z niego wodę, potem się przerzuciłam na Lovi 360 a z tego przez jakiś czas pił mleko. Ja do tego Lovi co Ty kupiłaś dokupiłam miękki ustnik, który i tak nie jest jakiś super miękki, ale mały bez problemu z niego pije, bo z tego twardego to nie bardzo mu szło, aż muszę sprawdzić, może już by umiał

9 lata 10 miesiąc temu #969393 przez jeta
Widziałam właśnie zakrętki z miękkim ustnikiem i chyba ją kupię, bo nawet woda mu nie idzie z twardego. Jak go dostaje to odrzuca i rozgląda się za swoim. też mamy 360 lovi.

9 lata 9 miesiąc temu #969617 przez Natala
Witamy się, trochę zdrowsze :-)

Mała 82 tez jak czytam o Filipku to Marysię widzę, kobuz taki, ze mała głowa ... Tylko, ze to dziewczynka wiec powinna być poukladana, grzeczna a tu psikus , wszędzie jej pełno, ostatnio nawet nam wyszła sama na klatkę schodowa ( mąż mial zakupy ne nie domknął drzwi)na szczeszcie szybko się zoriętowałam..

Nutka nam też bardzo smakują Gucie i Kubusie, z reszta dla nas wędlinę też lubię u nich kupować.

Gosica selfie musi być :D tez sobie czasem robimy :P Twój synus to chyba do tatusia bardziej podobny?

Marti chyba jakiś wpis przeoczylam, to szykują się zmiany w opiece nad synkiem? Będziesz miała go więcej w tyg?

Nefri tak, siedzi w szufladzie :D i nie chce z niej wychodzić ... Chyba lepszy obraz z tej perspektywy ma :D lobuziara taka, ze we wszystko się ładuje , nawet jeśli to karton od butów to musi w nim usiąść..

Dziewczyny, jak wiecie my dopiero na początku ząbkowania -mamy 2 jedynki na dole i jedną u góry, wczoraj zajrzałam czy coś nowego się dzieje i wybija się dolna trójeczka, czy to normalne , ze nie ma górnej jedynki a idzie nam dolna trojka? Jak mialysce u swoich maluszkow ?

9 lata 9 miesiąc temu #969646 przez Gosica
Hej :)
Nutka Właśnie Taurus chyba nie robi specjalnych paróweczek dla dzieci,muszę sprawdzić aż,jak by nie patrzeć nasza lokalna firma,ale tak jak mówisz pewnie jeden wielki syf w tym.Ja młodego na razie trzymałam z daleka od kupnych kurczaków,teściowa nam indyka "uchowała" tak że póki jest to je mięsko z indyka,ale już się zapasy kończą i trzeba będzie ze sklepu mięso mu dawać,nic nie poradzimy wszędzie syf
Jeta Szymon miał swego czasu kubek niekapek z silikonowym ustnikiem z canpol babies o taki exclusivebaby.pl/oferta/produkt,3069s,332d ,super był i jeszcze miał takie wypustki,młody sobie nim dziąsła masował,ale długo go nie mieliśmy bo stopił się jak przez przypadek spadł na kuchenkę a że u nas akurat go baaardzo ciężko dostać to kupiliśmy normalny i jakoś się przyzwyczaił bez problemów
Natala taaa,nie ma jak selfie ;) tyle że rzadko się takie coś udaje,bo w ogóle zrobić Szymkowi fajne zdjęcie to cud,nie lubi pozować ;) No taka mała miniaturka taty z niego jest,teraz się zmienia trochę,ale ojciec się nie wyprze że to jego choćby chciał :P Nie dość że miniaturka ojca,to jeszcze wielbi go niesamowcie,widzi ojca to nikogo mu nie trzeba,zdrajca mały :P

[/url]

9 lata 9 miesiąc temu #970019 przez mała82
Hej!

Mam teraz mało czasu bo udało nam się w końcu kupić to mieszkanie więc za remonty się zabraliśmy.
Alle nadrobiłam Was.

Nawet miło poczytać, że nie tylko u nas w domu taka łobuzerka rośnie :D:D:D
Mycie zębów u nas tez kiepsko idzie, chwilę daje sobie poszczotkować ale po chwili zabiera szczoteczkę i on sam po swojemu je myje.
Jesteśmy już na samym krowim mleku i bez butli :)

Jeta my tez niekapki Nuka używamy do tej pory do picia wody Lovi leży w szafie i czeka na lepsze czasy :D Też się boję czy dam radę z dwójką dzieci :(

Gosica
no właśnie niestety nie da się obejść bez tego syfu. Zawsze się w czymś go zje :( Jak indyka macie swojego to za to w parówkach nie wiadomo co. My też chcielibyśmy zdrowo ale się nie da :(
Nasz mały to podobno też kopia tatusia!

Natala Filip też jak widzi tylko drzwi otwarte to chciałby zwiać, co za dzieciaki hahahah :D:D:D
Nam na początku wyszły dwie jedynki, potem dwójka i dopiero reszta jedynek.

marti1234
za to u nas z zasypianiem znowu gorzej, a myślałam, że wychodzimy na prostą. Już się poddaję!

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #970048 przez jeta
Czeeee! :)

Natala - o ile dobrze pamiętam u nas najpierw wyszły dolne jedynki i dwójki. Później górne jedynki i dwójki, później górne czwórki. Jedna górna trójka. Potem dolna czwórka i teraz lada chwila przebije się druga górna trójka.

I ta nasza łobuzerka chyba będzie szła nie w tą stronę co trzeba. ;)

Julek też jest kopią tatusia. Ale z tatusia dziecięcych lat. Ostatnio znalazłam zdjęcie M jak był mały - Julek wygląda jak jego ksero. Nawet miny takie robi. Niesamowita jest ta siła genów!

Pytanie do Was: w czym Wasze dzieciaki biegają po domu? Ciapki? Skarpetki?

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

9 lata 9 miesiąc temu #970049 przez mała82
U nas skarpeciochy cały dzień, trochę daje mu czasem na bosaka poganiać :) A tak z ciekawości co to ciapki? :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

9 lata 9 miesiąc temu #970093 przez Nefri
Natala u nas zęby w miarę chyba po kolei idą, ale nawet jakby coś było nie po kolei to bym się tym nie przejmowała ;)
Teraz idzie druga dwójka na dole, cały czas wyrzynają się czwórki - jedna na dole, jedna na górze i trójka na górze i mam nadzieję, że tylko dlatego mlody jest teraz taki nieznośny :( w nocy zdarza mu się zapłakać przez sen a śpi od ok 20 do 6:30 najpóźniej, więc ogólnie jestem trochę zmęczona i niewyspana. Do tego jak tylko coś jest nie po jego myśli to od razu się wydziera, a nigdy tego nie robił i najchętniej tylko by wchodził i schodził ze schodów, a ja go muszę asekurować oczywiście i jak już go z tych schodów zabieram to jest krzyk na całe podwórko, masakra :(

Jeta Tymek do tej pory biegał w paputkach, ale troszkę mu noga urosła więc chwilowo biega w skarpetkach albo na bosaka, ale mu chyba te paputki kupię.

A jaki rozmiar buta noszą Wasze dzieciaki? Jakie buty kupujecie na wiosnę? może coś polecacie?

Mała82 super, że udało się kupić mieszkanie, szybko poszło chyba

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #970118 przez jeta
mała82 - ciapki czyli takie buciki do chodzenia po domu.
Coś takiego np.

Nefri - u nas to jest jakieś 21. Kupiłam mu ostatnio w cocodrillo takie z dzinsu jak by. I mam po siostrzeńcu niezniszczone buciki ecco. U nas mamy problem z butami, bo ma wysokie podbicie.
Co do polecenia - nie mam nic niestety :)
Załączniki:

9 lata 9 miesiąc temu #970220 przez Gosica
Hej :)
Mała82 nie zazdroszcze remontów,chociaż w sumie...:P A syf jest wszędzie,ja już nawet w uprawy eko nie wierzę.Mój kuzyn pracował w Niemczech u "baora" na niby eko uprawach,tylko opryski były co najmniej 3 razy dziennie.Takie to ekologiczne
Jeta Szymon ma takie ciapki domowe właśnie,podobne jak wstawiłaś tyle że cały przód,albo ma specjalne skarpetki do biegania po domu.Powiem Ci że też mam czasem takie ciągotki ale faktycznie,szaleństwa Szymka mi wynagradzają wszystko.A jak podrośnie to i tak sobie nadrobię :evil:
Nefri Szymon ma rozmiar 20-21,a za butami na wiosnę się rozglądam,ma dwie pary które dostał,ale coś nowego się zawsze przyda ;)

[/url]

9 lata 9 miesiąc temu #970293 przez Nefri
Tymcio do tej pory chodził po domu w takich paputkach:
allegro.pl/paputki-skorzane-ze-skory-jag...-cm-i5127107402.html wzór tych granatowych trampek. Bardzo mu się wygodnie w nich chodziło, ale z nich wyrósł, dzisiaj kupiłam skarpetki antypoślizgowe i chyba zamówię większe te paputki :)
Tymek nosi rozmiar 24, nie wiem kiedy ta noga mu urosła, niby do tej pory chodził w butach zimowych w rozmiarze 22, ale ostatnio zauważyłam, że są troszkę już chyba za małe a dostałam w spadku kozaczki na rzepy ecco w rozmiarze 24 i dzisiaj zadebiutował w nich na spacerze i okazały się na niego idealne, widać, że było mu wygodnie. Strasznie chyba wielką ma tę nogę ten mój syn...
Na wiosnę już jedne trampki kupiłam, ale one mają troszkę chyba za sztywną podeszwę i chcę mu kupić jeszcze takie super wygodne do biegania i się własnie zastanawiam jakie.
Dzisiaj młody już jakby spokojniejszy, wzięłam go rano na długi spacer, wybiegał się i szczęśliwy poszedł spać, uff

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka