BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

11 lata 11 miesiąc temu #540300 przez nataleczka_92
Dziewczyny nawet nie zauważycie kiedy dzieciaczki zaczną siadać i raczkowac. Ja też ciągle myślałam kiedy zacznie. Aż tu z pelzania do tylu zaczął iść do przodu:) i w ten sposób zaczął też siadać bo podpiera się rączka i siada:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #540322 przez Natalia^^
Kasiulka, widzę że to jakiś pechowy dzien dla nas.nic nie mówiłam bo było mi bardzo wstyd i nie mogę tego przeżyć że mogłam być tak bezmyślna. Mi Jaś też spadł z łóżka a powodem było te że kiepską noc miałam, Jaś budzi się z przeraźliwym płaczem. I jak w koncu zasnął to byla 6 rano i ja najzwyczajnej w świecie zasnęłam a Łukasz wstał o 5, pojechał pracować wiec od strony łukasza nie było nikogo a Jaś we snie się musiał przeturlać. Jeszcze tak szybko nigdy z łóżka nie wstałam, tak płakał strasznie i nawet sie nie obudził. Potem tak się martwiłam i pojechałam na prześwietlenie, i nic mu nie jest. Ale najadłam sie strachu bardzo. Już nigdy choćbym miała paść na przysłowiowy ryj nie bedzie z nami spał :(

Blue mam nadzieje że się nie pogniewasz. Natalka jest wcześniaczkiem tak?? Bo widzisz wczesniaczki często maja problemy z tym żeby nadrobić i nauczyć się wszystkiego poprawnie. Jest tak że dziecko nie usiądzie samo dopuki nie przyjmie pozycji raczkującej i to jest naturalne i prawidłowe.Nie powinno się wczesniej sadzac dziecka. Może powinnaś odwiedzić (tylko tak na kosultację) osrodek dziennej rehabilitacji??

:silly: tylko nie myślcie że się mądruję bo wiem o czym mówie ze względu iż dwa razy w tyg jeżdziłam na takie spatkania i taka stymulacja bardzo Jasiowi pomogła. On już od kilku miesięcy jest jak inne dzieci urodzone o czasie. :) Teraz chodzi sobie boczkiem przy meblach wiec już mogę prowadzać go do przodu :blink: wiec uczymy sie chodzić :lol:

11 lata 11 miesiąc temu #540330 przez chłopek
natalia mój nie jest wczesniakiem a nie raczkuje nawet sie nie garnie do tego siedzi tylko jak mu pomogę, tak sam sie nie cche podnieść wiec to tylko od dziecka zalezy, ksawery w jego wieku mi juz wstawał po woli w łóżeczku
ostatnio wypadł by mi z bujaczka gdyby nie był przypięty tak kombinował.

11 lata 11 miesiąc temu #540366 przez Natalia^^
Chłopek, tak napewno to też zalezy od dziecka ale twój synuś jest młodszy od Natalki o ponad miesiąc a poza tym urodził się o czasie wiec on ma czas. A może też powodem że jeszcze sie nie garnie do siadania czy raczkowania jest anemia. Ja bardzo własnie o to sie bałam kiedy jaś miał niedokrwistość. mojniemowlak.pl/choroby/anemia-u-niemowl...-niedokrwistosc.html

11 lata 11 miesiąc temu #540547 przez blue01
Natalia,pewnie,ze sie nie gniewam :) ,bardzo ci dziekuje za wszelkie rady,troche martwi mnie jej "bezczynnosc",bo pozostale dzieci szybko osiagaly nowe umiejetnosci,te wczesniactwo to tez nie jest az tak duze,ortopeda zalecil by ustawiac ja do pozycji raczkowania

11 lata 11 miesiąc temu #540548 przez blue01
aha,corcia nie ma anemii,jak na razie

11 lata 11 miesiąc temu #540590 przez Natalia^^
blue anemie ma sebek, Ja też Jasia motywowałam do raczkowania, uczyłam siadu z pozycji raczkującej, potem "kusiłam" zabawkami;-)niedawno uczyłam poprawnie stawiać nóżki przy meblach, teraz gdy to potrafi uczymy równowagi i chodzenia do przodu, narazie powoli ale zaczynamy :laugh:

11 lata 11 miesiąc temu #540598 przez nataleczka_92
aaa Koni buziaczki dla Kacperka:*

11 lata 11 miesiąc temu #540599 przez Kasiulka
blue ja nie raczkowałam, moi bracia nie raczkowali, jedynie moja siostra (ma teraz 11 lat) raczkowała. Mój brat nie chodził WCALE do drugiego roku życia - za to gadał pełnymi zdaniami. Jest zupełnie normalny, nic mu nie dolega. Każde dziecko jest inne, warto zasięgnąć porady lekarza, ale pamiętajmy że oni też są tylko ludźmi i nie dajmy się im zwariować! Często dają diagnozy "na wyrost", nie ma chyba nic gorszego niż traktowanie w pełni zdrowego dziecka jak upośledzonego. Z resztą co ja Ci tu opowiadam - masz już nie jednego dzieciaczka, to na pewno wiesz więcej ode mnie :blink: :)

Natalia oj tak dzień pechowy :dry: bardzo Ci współczuję, ale nie obwiniaj się - to się mogło zdarzyć każdemu! Nie zaplanowałaś tego, ani umyślnie nie skrzywdziłaś dziecka! Ważne , że Jaś ma się dobrze, wszystkie dzieciaki muszą się trochę "poobijać". :silly: teraz już będziemy mądrzejsze. Strach się bać co się z nami działo jak byłyśmy małe, ilu rzeczy nam rodzice nie powiedzieli :lol: :blink: A postępy Jasia są zachwycające! Ja się nadziwić nie mogę jak bardzo się posunął do przodu :) Niekiedy wcześniaki nie dają rady nadrobić pewnych różnic przez bardzo długi czas. Jest niesamowitym chłopcem, ma szczęście, że trafił na taką mamę jak Ty, która o niego dba i pilnuje wszystkiego :)

11 lata 11 miesiąc temu #540670 przez Natalia^^
oj tak Kasiulka, ja może za bardzo dbam, Łukasz już mnie trochę hamuje bo mówi że bedzie mamim synkiem :blush:
Kasiulka, niesamowite że brat niechodził 2 lata :cheer: Ale teraz rozumiem normalny facet?? :)

Ale wiecie że jak dziecko nie raczkuje tylko pełza to też to zalicza się do raczkowania.
Ja też nie raczkowałam tylko pełzałam i bardzo szybko chodziłam. 10 miesięcy. Ale jest mi tak trudno sobie wyobrazić teraz Jasia jak chodzi. :laugh:
Blue a ile tyg wczesniej rodziłaś???

zielona mila, piękny film i bardzo smutny, TVN

11 lata 11 miesiąc temu #540797 przez blue01
Natalia,ja rowno cztery tyg przed rodzilam

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #540903 przez Joanna
Cześć mamcie :)

jak spędzacie weekend?

my dzisiaj w domku siedzimy, termometr pokazuje -11 brrrr :woohoo:
i kończymy 7 m-cy :) :kiss: nawet nie wiem kiedy to zleciało...a moje dziecko zadziwia mnie coraz bardziej, z dnia na dzień zmienia się pod każdym względem, a w domu jest tyle radości :)

odnośnie zadziwiania, dzisiaj jak wstałam zastałam Alicję gryzącą szczebelek od łóżeczka :lol:
frajda, że hej! :blush:
Załączniki:

11 lata 11 miesiąc temu #540939 przez Koni
Halo, halo :)

Dziękujemy za życzenia :kiss:

[bJoanna][/b] najlepszego dla Ali :kiss:

My też jeszcze się gibamy przy siedzeniu. Sami nie siadamy i nie raczkujemy ale mamy jeszcze czas ;)

11 lata 11 miesiąc temu #540950 przez Joanna
koni dziękuję w imieniu Alicji :)
Ty dzisiaj w domku, czy do pracy idziesz?

11 lata 11 miesiąc temu #540961 przez chłopek
natalia dzieki za artykuł :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka