- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie czerwiec 2012
Mamusie czerwiec 2012
- dzidostwo
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Kasiulka
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 0
Koni tak mleko też będziemy pić z kubeczka
Natalia tak Zuzia pije czasem ze szklanki nawet nieraz ją spajamy łyżeczką, nieraz niekapkiem, a nieraz ze szklanki
Joanna mamy taki sam zlew tylko na dwie komory jesteśmy bardzo zadowoleni A co do ząbków to się nie martw - im później wyjdą tym później będziesz walczyć z pruchnicą
Asiu ja mam odwrotne zmartwienie. Zuzia przybierała super, na początku. Urodziła się ważąc 3960, ale od jakiegoś czasu przestała przybierać i waży tylko 7780. Jestem tym bardzo zmartwiona, myślę że to przez te zęby. Ma takie wrażliwe dziąsełka. Widać że ją bolą.
Nie martw się, ciesz sięże tak ładnie waży I jak ładnie Ci śpi! Matko aż Ci zazdroszczę! Zuzia śpi z nami... Jestem w tym temacie bezradna
a co do dorosłego jedzenia - my używamy bardzo mało przypraw, jedzenia prawie nie solę (jedynie mięso) więc Zuzi podajemy (raczej w ramach ciekawostki) praktycznie wszystko co jemy. Rybkę, kotleciki z kurczaka, ziemniaczki, ostatnio nawet mielone. Soków niestety nie pije, ani herbatek - tylko woda (w sumie się cieszę bo ja na przykład nienawidzę pić wody) danonka jej podajemy może łyżeczkę raz na kilka dni. Poza tym normalnie dostaje jeszcze słoiczki - obiadki, kaszki na dobranoc, musli z jogurtem. podjaemy jej teżtakie zwykłe jabło, banana, ciasteczka z hipp,no i pierś (choć coraz rzadziej, najwięcej to oczywiście w nocy).
Ząbek mamy jeden, ale widać że drugi też się pcha, jest strasznie marudna
A i zapomniałabym! Dziś Zuzia pierwszy raz zrobiła siusiu na nocniczek (potrzebowaliśmy mocz do badania, a nie mogliśmy sobie poradzić z tymi woreczkami do pobierania, to ją posadziliśmy i się udało )
- dzidostwo
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
- asia886
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Lenka 12.06.2012r kochamy cię:-*
- Joanna
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Kochamy Cię nad życie:*
jakoś nie wyobrażam sobie uczyć już Ali załatwiania się na nocnik, jak dla mnie jest za mała, ale to moje zdanie
madeline a nie podajesz owocków Olowi? wiesz, jak będziesz chciała tak na szybko wyjść z psem to zawsze możesz zostawić dziecko w łóżeczko jeśli masz na samym dole, no chyba że już wstaje i mógłby się uderzyc
kasiulka musli z jogurtem, super kupujecie gotowe czy sama robisz?
- Joanna
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Natalia^^
- Wylogowany
- rozmowna
ale sie rozpisałyscie:-)
Wasze dzieciaczki ważą sporo w porównaniu do Jasia:-) Jaś waży 10,5 kg a za kilka tyg bedzie miał roczek.
Ale ja jestem zdania że takie małe żołądeczki nie moga jeść wszystkiego co dorośli w szczególności do 10 miesięcy, przecież to im brzuszek obciąża. owszem należy dawać dziecku na spróbowanie aby poznawqało różne smaki ale nie na obiadek. No nie wiem może jestem w błędzie. Jaś od niedawna co jakiś czas je z nami obiad ale wtedy gdy mamy np zupkę albo pieczoną pierś potrawkę z ziemnaczkami, albo nic smażonego. jak mamy kotleciki to jemu gotuje.
Ale mamy nocki, masakra. Odsypiam w dzin ile wlezie:-( jak bym chciała aby dzieciom ząbki wychodziły bezboleśnie co robic żeby lepiej dzieci spały???
- Kasiulka
- Wylogowany
- gadatliwa
Natalia my dostosowaliśmy swoją diete do diety Zuzi, dlatego jej dajemy to sami jemy
Zuzi wyszedł drugi ząbek
słuchajcie mamuśki- te które odstawiły od piersi bobasy- jak wyglądają Wasze piersi po zakończeniu karmienia? ja się zaczynam martwić czy nie będę miała brzyskich, smutnych zwisów murzyńskich
- Natalia^^
- Wylogowany
- rozmowna
- Joanna
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a Ty co dajesz Jasiowi do jedzenia, mam tutaj na myśli nabiał?
- Natalia^^
- Wylogowany
- rozmowna
Ale daję mu tez czasem jogurt naturalny z miksowanym bananem.
No i oczywiście mleczko.
Ja to może jestem przeczulona.
Koleżanka od 3 miesiąca podaje córce mleko z kartonu nie gotując nawet tylko podgrzewa w mikrofali. daje wszystkie zupy fasolowa grzybowa itp. Daje mielone z cebula SMAŻONE. Nawet sałatkę z majonezem niby zdrowa bo z ryzem i got kurczakiem no ale majonez?? Gołabki No wszystko wszystko. Nawet frytki
Podobno (tak twierdzi moja teściowa) przesadzam no ale od maleńkości chuchaliśmy na jasia z powodu jego wczśniactwa ale teraz już staram się powoli podować Jasiowi jedzenie dorosłych. Bo nadal mu gotuję zupki i zamrażam.
- Kasiulka
- Wylogowany
- gadatliwa
Natalia kurcze odwazna ta koleżanka. Ale są i takie.lepiej dmuchać na dziecko niż być za odważną na tym etapie rozwoju.jeszcze się dzieciaki zdążą chemii i bigosu w życiu najeść moja teściowa też twierdzi że przesadzam, chyba ze wszystkim wg niej ona chciała Zuzi dawać maliny jak miała miesiąc bo akurat rosły.
Nataleczka, iwonka co u Was?
- Joanna
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
na to przyjdzie jeszcze pora...a grzyby? matko kochana...nawet pieczarek nie wolno dawać dzieciom poniżej roku, ale każdy robi jak chce...
moja Ala od dwóch/trzech dni je z oporem, odkręca buzię i muszę machać nad nią zabawką a drugą ręką karmić
niedawno starłam jej jabłuszko i dodałam gruszki ze słoiczka, niestety po pierwszej łyżeczce trochę zwróciła a potem kombinowałam i kilka łyżeczek zjadła...
z kolacją już nie będę się męczyć, wyjęłam kaszkę w słoiczku
- Natalia^^
- Wylogowany
- rozmowna
Ja pamiętam że jakos we wakacje mieliśmy wizytę u logopedy, wydawało mi się to zupełnie niepotrzebne i śmieszne u tak małego dziecka ale skoro nas umówiono to poszliśmy. I o dziwo faktycznie Pani logopeda stwierdziła nadwrażliwość podniebienia. Długo walczyłam z wymiotami podczas obiadków. Dziś już jest dobrze.
- Joanna
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
chodzi mi o to, że w ogóle grymasi przy każdym posiłku...jest w sumie wybredna
nadwrażliwość podniebienia? nigdy o czymś takim nie słyszalam, mam nadzieję, że Ala tego nie ma..