BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #396769 przez Koni
Kasiulka gratuluje pozbycia się pępuszka i zazdroszcze tych przespanych nocy! U nas Kacper budzi się 2-3 razy ale jak wezmę go do łóżka to potrafi przespać 4-5h pod rząd :)

My jutro mamy ważenie i dowiemy się czy mały przybiera na wadze a jak nie to pewnie będzie trzeba przejść na butle :(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu #396896 przez chłopek
hej dziewczyny nam dzisiaj odpadła pepowina :)
wczoraj se wazylam no i 64kg :)

12 lata 5 miesiąc temu #396926 przez Madeline
Mi zostało 6 kg do zrzucenia sprzed ciąży, ale mam zamiar trochę więcej zgubić.

Na razie przeraża mnie mój galaretkowaty brzuch i rozstępy na nogach i dole brzucha :(

12 lata 5 miesiąc temu #396931 przez Koni
Mi pozostało 13 kg a waga w ogóle nie chce mi spadać a dużo nie jem bo nie mam na to czasu :(

12 lata 5 miesiąc temu #396945 przez nataleczka_92
To mi spadło już 15kg. Dodatkowo waże 7kg mniej niż przed ciążą

12 lata 5 miesiąc temu #396955 przez iwonka_wwa
Mi zostało do zrzucenia 11kg, a zrzuciłam już koło 15kg :ohmy: Zaczynam w końcu ludzi przypominać - jedynie buzia cały czas jak balon :huh:

Mamusie, czy usg bioderek pomiędzy 4-6 tygodniem jest badaniem standardowym? Bo w zalecieniach z wypisu ze szpitala jest adnotacja, że powinno sie takie zrobić. A jak była u nas położna, powiedziała, że wizyta u ortopedy pomiędzy 6 a 10 tygodniem powinna się odbyć, a usg nie trzeba robić. I sama nie wiem :dry: Po prostu co lekarz czy położna to inna opinia.

12 lata 5 miesiąc temu #396979 przez nataleczka_92
Iwonka te usg to chyba badanie obowiązkowe. Ja z córka robiłam w 6tyg. I później jeszcze w 3miesiącu bo coś było z lewą nóżka nie tak. I teraz też już zapisałam małego

12 lata 5 miesiąc temu #396995 przez chłopek
ja przy ksawciu nie robilam usg bioderek
teraz mam taka adnotacje ale pani dr nic nie mowila, a bylismy dzisiaj na wizycie bo małemu oczy ropieja i jeszcze sie okazało ze ma wodniaka jaderek

12 lata 5 miesiąc temu #397003 przez nataleczka_92
Chłopek a co to jest?coś groźnego?jak to wykryli? Ja chyba też z małym muszę się przejść do pediatry,bo kiedyś co wam pisałam o kataru to nadal się utrzymuje już jakieś 3tyg. Na dodatek mu tak dalej chrapocze bo nieda rady gruszka mu wyjąć

12 lata 5 miesiąc temu #397006 przez chłopek
Wrodzony wodniak jądra występuje u około 5-6 % noworodków płci męskiej. 10% wrodzonych wodniaków jądra występuje obustronnie. Powodem gromadzenia się płynu surowiczego w obrębie osłonek jądra jest niezarośnięcie wyrostka pochwowego. Jądra pod koniec rozwoju płodowego zstępują z jamy brzusznej do worka mosznowego pociągając za sobą wypustkę otrzewnej – wyrostek pochwowy. Lokalizacja jąder w mosznie zapewnia im niższe ciśnienie i temperaturę od tych panujących w jamie brzusznej. Wyrostek pochwowy u części małych chłopców pozostaje otwarty co powoduje swobodne przepływanie płynu surowiczego wodniaka do jamy otrzewnej. Często rodzice zgłaszają powiększanie lub zmniejszanie wodniaka jądra w zależności od aktywności fizycznej dziecka. U większości pacjentów pod koniec 1 – 2 roku życia kanał ulega samoistnemu zamknięciu a wodniak wchłania się. W przypadku kiedy wodniak jądra nie ulega samoistnemu wchłonięciu nazywany jest on wodniakiem niekomunikującym. Wodniaki jądra, które nie ulegną samoistnemu wchłonięciu do 2 roku życia wymagają leczenia operacyjnego.

12 lata 5 miesiąc temu #397011 przez chłopek
takie duze jaderka ma mi juz w szpitalu sie to nie podobalo

12 lata 5 miesiąc temu #397066 przez Joanna
ja jestem zapisana z Małą na usg bioderek 10 sierpnia, ale u nas to mus, bo ja się urodziłam z dysplazją stawu biodrowego, na szczęście szybko wykryto i wyleczono :blink: nie wiadomo czy to była wada wrodzona czy przy porodzie źle mnie wyciągnięto.
jak tam Wasze dzieciaczki mamusie? śpią razem z Wami:>? nasza Ala w dzień śpi w swoim łóżeczku, ale w nocy z nami i nie wyobrażam sobie żeby było inaczej, muszę czuć jej bliskość :) wiem jednak, że dziecko po jakimś czasie może przyzwyczaić się do spania z nami, więc zastanawiam się tylko do kiedy może z nami spać :blink:

12 lata 5 miesiąc temu #397122 przez chłopek
joanna Sebus spi z nami, Ksawcio tez z nami spał ale od kiedy urodził sie Sebus Ksawcio spi w swoim pokoju a ma 20 miesiecy

12 lata 5 miesiąc temu #397135 przez Joanna
chłopek no proszę, i teraz śpi u siebie w pokoiku bez żadnego problemu?

12 lata 5 miesiąc temu #397138 przez Koni
My po ważeniu - Kacperek przybrał od poniedziałku 140g i waży już 2950g :D Strasznie się cieszę i lekarka nie kazała dokarmiać małego ani nic tylko dalej cycuś mamusi :) a cieszę się tym bardziej bo Kacperkowi idzie co raz lepiej ciamkanie obu cycuchów :lol:

Co do spania to jak położymy Kacpra do jego łóżeczka to śpi po 1-2h i zaraz trzeba dawać cyca a jak go wezmę do nas to potrafi przespać nawet 5h więc dla naszej wygody biorę go do nas bo mogę się wyspać :P

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka