BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 tydzień temu #495173 przez Satine0
Anuśka moja mała w piątek ważyła 1662 g :) to był 30w5d

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 tydzień temu - 12 lata 1 tydzień temu #495186 przez princess
Mrufka trzymam kciuki za Was, dbasz o siebie i uważasz, więc malutka na pewno jeszcze trochę posiedzi :)

Pliszka dzięki, kartę bankomatową pierwsze co zablokowałam, dane poszły do systemu bankowego więc może kredytu nikt na mój dowód nie weźmie :dry: a na tą stronkę trafiłam na początku jak szukałam info :)

Anuśka no to super wiadomości ! Mój chłopczyk w piątek ważył 1500 g :)

Kasia współczuję Ci takiego kolegi. Ja to kiedyś nie miałam może dosłownie tej dolegliwości ale krwawiłam przy załatwianiu się i strasznie bolało, też wtedy używałam Proctohemolan i pomógł... A można go stosować w ciąży? Teraz na szczęście nie mam takich historii.

Dziękuję Wam kochane za rady. Wyczytałam, że na Policję zgłasza się w przypadku kradzieży a ja nie jestem pewna, w jakich okolicznościach portfel się ze mną pożegnał. Może w sobotę w Tesco ktoś mi łapę do torebki wsadził? Nie mam pojęcia. Kartę bankomatową pierwsze co zablokowałam i sprawdziłam stan konta czy mi nie wyczyścili moich ostatnich grosiaków... Jeśli chodzi o dowód osobisty to trzeba niezwłocznie zgłosić w urzędzie gminy/miejskim, od razu wszczyna się procedura wyrobienia nowego a stary jest unieważniany... Nie wiem, czy jechać już jutro do ratusza i załatwiać, czy poczekać bo może znalazca odeśle mi wszystkie dokumenty? Ech :dry: Z drugiej strony Monia masz całkowitą rację, że do porodu dowód będzie mi potrzebny i szkoda czasu bo wyrobienie nie potrwa krócej niż miesiąc...

12 lata 1 tydzień temu #495193 przez dominia
Kasia cena pomelo w tesco jest bardzo atrakcyjna ! :) bez promocji kosztuje 6,7 zl wiec warto :)

Moj dzidziak 2 tygodnie temu wazyl 1120g :)

12 lata 1 tydzień temu - 12 lata 1 tydzień temu #495228 przez jadziatopol
hej dziewczyny....slodko spicie pewnie teraz. Wreszcie mam internet. Ponad godzine Was czytalam i pewnie zapomne o kims ;)
Princess wspolczuje ;) kurde..szkoda dokumentow bo wyrabiac je wszystkie jeszcze raz to jest problem ;) mam nadzieje,ze ci odesla
Mrufka trzymaj sie kochana...4 tygodnie to tak szybko zleca i na pewno maluszek posiedzi grzecznie :)
xpatii dobre wyniki masz :) norma po 2h to 140. Extra :)
Madlen wszystkiego najlepszego! Latwego porodu bez komplikacji i zdrowego maluszka :kiss:
Dominia, Kasia :kiss: juz jestem i nie moglam sie doczekac zeby napisac do Was :) niezle sobie radzicie z cukrami....na razie nam sie udaje ladnie :lol: oby tak dalej...do konca juz niedaleko :) Ja juz zapanowalam nad cukrami calkowicie. Rano mieszcze sie do 90 a po posilkach do 120 :lol: a wcinam jak glupia :) nabial w poludnie, owoce przez caly dzien, rano na rozruch mala kanapeczka z wedlina i jest oki :lol:
Anuska jest raczka :lol: jak niektorzy lekarze potrafia zddenerwowac....wiedzialam ,ze bedzie :lol: maluszek rosnie jak na drozdzach :lol:
Moj Hubert wazyl w 31 tygodniu 1886g. Teraz niestety nie wiem. W czwartek mam wizyte to zobaczymy czy to usg pokaze wage. Ale do najmniejszych moj maluch tez nie nalezy :)
My mieszkamy juz u siebie :lol: ech...dziewczyny jak milo :lol: dzisiaj odkurzalam,sprzatalam, gotowalam polski obiadek (lazanki i rosol z makaronem). Ladna pogoda u nas. Wstalam rano a za oknem blekitne niebo,slonko..az milo. Poszlismy na spacer rano nad ocean i bylo tak goraco,ze w krtokim rekawku mmozna bylo isc....ale wialo mocno :) Mamy 2 sypialnie , duzy salon i kuchnie z jadalnia do tego tarasik na parterze. Okna wychodza na silownie i basen....a z drugiej strony niestety widze kawalek ulicy , ktora idzie gora...ale to mi nie przeszkadza.
Tu kilka foteczek z mojego mieszkanka :lol:
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

oczywiscie jeszcze puste...bo nei lkupilismy wszystkich mebli w Ikei. Stopniowo bedziemy :lol:
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

i moj ukochany Mikolajek :lol:

milego dnia dziewczyny :) ja ide spac bo padam ze zmeczenia.

[/url]

12 lata 1 tydzień temu #495244 przez kasia123m
Jadzia fajnie ze juz z nami jestes.juz sie tak przyzwyczailam ze piszesz ze troche nam Ciebie brakowalo hehe.mieszkanko naprawde super.a tych spacerkow nad oceanem to Ci zazdrszcze.to jak wieczne wakacje:) a u nas sroga zima za oknem.temp po -15 i snieg pada.i takie mrozy juz od 5 dni.
Domina podesle dzis meza po to pomelo bo to rzeczywiscie okazja.

Jade po sniadaniu na kopernika.troche chyba zle zrobilam bo zazylam lek na tarczyce a beda mi tam tsh robic kolo 10 czyli mina 3godz.ale za dwa tyg m?am endokrynologa wiec wtedy zrobie na czczo tsh i ft4.zeby niefalszowac wynikow.bo dzis do 10bez jedzenia to bym padla...a te badania na czczo zrobie u siebie w laboratorium.noi musze jakims cudem zalatwic recepte na swieza insuline.

Milego dnia dziewczynki

12 lata 1 tydzień temu - 12 lata 1 tydzień temu #495247 przez Pliszka
Dzień dobry :)

Princess, ważne żeby w banku zablokować nie tylko kartę, ale również dowód i prawo jazdy, wtedy nikt ich na pewno nie użyje w żadnym banku czy parabanku gdzie wystarczy dowód żeby zaciągnąć jakieś zobowiązanie. Trzymam kciuki żeby to jednak był uczciwy znalazca! Nie ma co się martwić na zapas, ale lepiej wszystko poblokować na wszelki wypadek. :kiss:

Kasia, skopiowałam sobie przepis Michasi :)

1kg mąki,
1,5 szkl. cukru
1szkl. miodu
4 łyżki tłuszczu (Kasi)
5 jajek
2 łyżeczki przyprawy (ale lepiej dać całą paczkę i jeszcze cynamonu i goździków jak ktoś lubi, bo 2 łyżeczki to za mało)
1,5 łyżeczki sody

ja podgrzewam miód, cukier i tłuszcz, aż się rozpuści, do tego daję przyprawy. Wlewam na mąkę wymieszaną z soda, jak przestygnie (po chwili, bo margaryna się szybko rozpuszcza) dodać całe jajka.
Mi wyszło teraz dość klejące, więc jeszcze z 100-200g mąki.
wałkować na kilka mm, piec w 160-170st. aż wyrosną trochę i widać będzie jak zaczną się za bardzo rumienić. Jak jedna blacha taka duża z piekarnika się piecze, to spokojnie jest czas na rozwałkowanie, powycinanie i poukładanie następnej:)

Pierniczki robi się rzeczywiście prosto, tylko trochę pracy przy wałkowaniu :)
Narobiłyście mi smaka na to pomelo, chyba też dziś kupię :laugh:

Jadzia, mieszkanko wygląda super, oby się Wam tam wspaniale mieszkało! :kiss: Zazdroszczę słoneczka, temperatur i ocenu! Szczęściarze z Was :laugh:

Anuśka, cieszę się z dobrych wieści! :kiss: Mój Olek tydzień temu ważył 1400g. Ja nie biorę witamin w ogóle i dziecko się pięknie rozwija, więc na pewno bez strachu możesz ograniczyć :) Mój waży idealnie jak na swój "wiek" i wygląda na to, że będzie takim średniaczkiem :)
9-10 tydzień - 5 g
11-12 tydzień - 12 g
13-14 tydzień - 25 g
15-16 tydzień - 80 g
17-18 tydzień - 150 g
19-20 tydzień - 260 g
21-22 tydzień - 350 g
23-24 tydzień - 540 g
25-26 tydzień - 900 g
27-28 tydzień - 1100 g
29-30 tydzień - 1360 g
31-32 tydzień - 1800 g
33-34 tydzień - 2250 g
35-36 tydzień - 2750 g
37-38 tydzień - 3100 g
39-40 tydzień - 3600 g

12 lata 1 tydzień temu #495256 przez DOMI
Hej!
Ale z was ranne ptaszki. Ja tylko we wtorki tak rano się budzę bo to jedyny dzień kiedy mąż jedzie do pracy i wcześniej syna do babci zawozi. Malutki płacze i jest wkurzony bo to nie jego pora na pobudkę.
Jadzia super, że jesteście u siebie i zazdroszczę ciepełka i miejsca do spacerków.
Kasia współczuję, że na taki mróz musisz wychodzić. Z tym badaniem tsh to co lekarz to inaczej mówi. Jedni karzą robić bez tabletki inni z , raz na czczo raz nie.

12 lata 1 tydzień temu #495257 przez anuska0987
Ja dziś z samego ranka piszę mam dużo pracy mąż jeszcze nie wrócił wiec cały czas prac .Ciesze sie że wszystko jest ok tylko teraz się boję że będzie duże dziecko i nie dam rady urodzić ale myślę
że waga się może jeszcze wyrówna ,jak rodziłam 12 lat temu tu urodziłam synka z wagą 3.350 i było naprawdę ciężko musieli mnie szyć .Dziewczyny orientujecie się może ile trzeba zapłacić za cesarkę bo nie pytałam się jeszcze mojej pani doktor powiedziała tylko że poród może być wcześniej kazała torbę naszykować w połowie stycznia .

12 lata 1 tydzień temu #495262 przez DOMI
Anuska dobrze, że rączka się znalazła. Niestety nie wiem ile kosztuje cc na żądanie.

12 lata 1 tydzień temu - 12 lata 1 tydzień temu #495263 przez Pliszka
anuśka, nie martw się na zapas. Ja ważyłam 2500g, a wymęczyłam moją mamę strasznie :( i skończyło się kleszczami :( Z drugiej strony już pisałam tutaj o porodzie, o którym opowiadała mi moja koleżanka położna: dziewczynka ważyła 4700g :ohmy: i obyło się bez żadnego szwu :) (ale dzieki temu, ze mama rodziła na stojąco, więc warto o to walczyć). Niska waga dziecka wcale nie musi oznaczać łatwego porodu, a wysoka cieżkiego. Poza tym pierwszy poród jest ponoć najstrudniejszy, a kolejne zawsze znosi się łatwiej. Tak przynajmniej mówiły nam położne w szkole rodzenia :)

U mnie w szpitalu za cesarskie cięcie się nie płaci jeśli są do niego wyraźne wskazania, natomiast z tego co wiem cięć cesarskich "na życzenie" nie praktykują. Nie mam pojęcia jak to wygląda winnych szpitalach.

12 lata 1 tydzień temu #495285 przez sylwia1986
Dzień dobry :)

Anuśka Jadzia ma rację, Ci lekarze czasem potrafią nieźle zestresować, ale w sumie dobrze że sprawdzone i jest wszystko dobrze. Mój maluszek tydzień temu ważył identycznie jak u Pliszki 1400g. Co do cc to niestety nie wiem.

Martyna dzięki za informacje ze szkoły rodzenia, na pewno z nich skorzystam :)

Jadzia teraz pewnie Ty śpisz :P (egh ta różnica czasu). Faktycznie, w porównaniu do nas masz wakacje, u nas krajobraz baardzo zimowy, oby tylko były takie święta, ale już słyszałam że w przyszłym tygodniu odwilż.

12 lata 1 tydzień temu #495287 przez dominia
Jadzia jak dobrze, ze sie odezwalas :) super, ze jestescie juz na swoim :) jak jeszcze bedziesz na spacerku nad oceanem to zrob zdjecie i nam wklej, powzdychamy sobie troszke do tego pieknego widoku :silly: cukry opanowane i to najwazniejsze :)

Jakos to do mnie nie dociera, ze za 2 miesiace moge miec juz swoje dziecko w ramionach, tak szybko to zlecialo :)

Kasia a nie mozesz poprosic diabetologa zeby Ci wypisal takie cos, ze masz cukrzyce i zwykly internista by Ci wypisywal recepte ? :) trzymam kciuki za dzisiejsze badania :)

U nas cesarki na zyczenie tez raczej nie praktykuja :)

12 lata 1 tydzień temu #495288 przez natalka
Hej.
Princess nie fajnie z tymi dokumentami :dry:
Kasia ja robiłam wczoraj tsh i ft4 i zanim wyszłam z domu to wzięłam tabletki na tarczycę, endo. nic nie mówił, że nie mam brać ale tak jak DOMI napisała co lekarz to inna opinia.
Jadzia super mieszkanko, sama nie mogę się doczekać kiedy pójdę na swoje :)
Dziewczyny za rok święta będziemy spędzać z naszymi maluszkami :)
Anuska nie martw się na zapas, bądź dobrej myśli, trzymam kciuki :)
Nudzę się dzisiaj muszę sobie znaleźć coś do roboty.

*23.01.2012 ANIOŁEK

12 lata 1 tydzień temu - 12 lata 1 tydzień temu #495312 przez chomiczka
jadzia wspaniałe mieszkanko i wspaniały Mikołaj :) wreszcie jesteście wszyscy razem na swoim, idealne warunki do dalszego rozwoju maluszka :) Bardzo się cieszę że tak wszystko się dobrze układa :) U nas śnieg i mróz, ale ja lubię takie świąteczne klimaty :)

anuska wspaniale że rączka się odnalazła :) ładnego psikusa Ci dzidzia wywinęła, tyle czasu ją ukrywała, ja bym chyba jobla dostała z zamartwiania się :) Jeśli chodzi o wagę poniżej znalazłam rozpis wag z centylami, możemy skumać czy nasz maluszek jest mały, sredni czy olbrzym :) Mój w 22 tc miał 370 gram więc należy do grupy mini mini :) ciekawe ile już urósł, 28 grudnia się dowiem :)

"Dla dziewczyn, które nie mają jeszcze dzieci i doświadczenia w siatkach centylowych - 10 centyl oznacza, że 10% dzieci waży tyle samo lub mniej, 50 centyl, że 50% dzieci waży tyle samo lub mniej, a 90 centyl, że 90% dzieci waży tyle samo lub mniej. A więc 10 centyl to chudziaczek, 50 centyl to absolutny średniak, a 90 centyl to duże dziecko.

Mozna w sumie założyć, że jeśli na usg w 2 tygodniu dziecko było na 90 centylu, to podczas dalszych również będzie wysoko - można sobie oszacować mniej więcej wagę w następnych tygodniach.

To oczywiście taka bardziej zabawa, a nie wytyczne...:)
"

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)

31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)

36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)

40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

Także anuska u Ciebie nie jest wcale tak źle :) zauważ że 2400 to dziecko jest uważane za duże w 31 tc, a teraz jesteś w 33 więc mogłoby ważyć nawet prawie 2900 :)

12 lata 1 tydzień temu #495319 przez anoda89
Jadzia ale z Ciebie szczęściara :). Tak mieszkać, ja też chcę!

Ile kosztuję CC na życzenie :unsure: U mnie chyba 1000-1500 ale pewna nie jestem, u nas to już ceny pod Warszawę podchodzą bo mieszkam 30 km od Wawy. Wiem że lekarz bierze za być przy porodzie SN 3000.

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka