- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie luty 2013 !
Mamusie luty 2013 !
- Monia_T
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Dzięki Dominia za szybką odp. ale czytam sobie, ze Wy sie martwicie cukrem 90 na czczo. Czemu, skoro to jest dopuszczalna wartość???
Ja mam zazwyczaj powyżej np dziś 98...., jak mam 92 93 to jest ok
Po posiłku czasem i 140 jak sobie pofolguję ale zazwyczaj jest to sto parenaście. Jak pokazywałam zapiski mojemu ginowi to go tylko interesowały te wartości powyżej 140, serio, a on już stary i raczej doświadczony jest, nie schizował na temat tych nieco powyzej 120 i do 130kilku zachowywał spokój. Oczywiście radził, żeby było mniej ale bez paniki.
Co do bułek czy pieczywa pszennego to ja 0 takich rzeczy. Chleb - czasem , tylko żytni razowy i to najlepszy jest taki juz dwu, trzydniowy, świeżutki choć smaczny to niestety bruździ w cukrze.
Suzi 90 na czczo jest na granicy, ale w normie. Takim wynikiem nie musisz się przejmować, jest ok. Ja mam chyba najgorsze przejścia z cukrzycą i był okres, że 2 razy w tygodniu musiałam u diabetologa się pokazywać.
Masz stwierdzoną cukrzycę czy tylko nietolerancję?
Jaki miałaś wynik po obciążeniu glukozą?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Monia_T
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
W którym Ty jesteś tygodniu? Ten biały sluz może wskazywać na rozwieranie szyjki, jeśli maleństwo nie uciska na górze, to też znak, że się opuszcza. Ja rozumiem, że nie chcesz jechać do szpitala, ale może zadzwoń na patologię, opisz objawy położnej i zobaczysz co Ci doradzi. Ja na Twoim miejscu jechałabym już na IP...trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze.
- Monia_T
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Nie ma co panikować, tylko trzeba dziadostwo kontrolować

- Suzi
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- do trzech razy sztuka... ;-)
- Otrzymane podziękowania: 25
Suzi napisał:
Dzięki Dominia za szybką odp. ale czytam sobie, ze Wy sie martwicie cukrem 90 na czczo. Czemu, skoro to jest dopuszczalna wartość???
Ja mam zazwyczaj powyżej np dziś 98...., jak mam 92 93 to jest ok
Po posiłku czasem i 140 jak sobie pofolguję ale zazwyczaj jest to sto parenaście. Jak pokazywałam zapiski mojemu ginowi to go tylko interesowały te wartości powyżej 140, serio, a on już stary i raczej doświadczony jest, nie schizował na temat tych nieco powyzej 120 i do 130kilku zachowywał spokój. Oczywiście radził, żeby było mniej ale bez paniki.
Co do bułek czy pieczywa pszennego to ja 0 takich rzeczy. Chleb - czasem , tylko żytni razowy i to najlepszy jest taki juz dwu, trzydniowy, świeżutki choć smaczny to niestety bruździ w cukrze.
Suzi 90 na czczo jest na granicy, ale w normie. Takim wynikiem nie musisz się przejmować, jest ok. Ja mam chyba najgorsze przejścia z cukrzycą i był okres, że 2 razy w tygodniu musiałam u diabetologa się pokazywać.
Masz stwierdzoną cukrzycę czy tylko nietolerancję?
Jaki miałaś wynik po obciążeniu glukozą?
Monia, po obciązeniu 75 glukozy miałam po godzinie 200 a po dwóch 180. A kto Cie kierował do diabetologa? może ja powinnam na własną reke sie tam wybrać skoro nikt mnie nie wysłał oficjalnie? A jakie Ty ,miałaś przej scia, o których napisałas myżej?
- dominia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 15.02.2013 Moje życie stało się piękniejsze <3

teraz wizyty u diab mam co 2 tygodnie i on również patrzy inaczej niż ginekolog na moje wyniki, jakbym miała dużo wyników ponad normę to napewno miałabym już insulinę nawet z wynikami do 140.
- Suzi
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Cukier mierzę i to od 16 tc, glukoometrem

- Monia_T
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Czasami dopadają mnie też niedocukrzenia, poziom glukozy spada bardzo gwałtownie, prawie tracę przytomność przy ataku. Chociaż odpukać ostatnio jest pod tym względem dobrze

To co ważne, to obserwowanie ruchów maluszka. Jeśli jest za spokojny to znaczy, że nie dostarczasz mu potrzebnych składników i nie ma sił, a co za tym idzie nie rozwija się prawidłowo. Poza tym ważne jest, żebyś delikatnie ale przybierała na wadze.
Twój wynik z próby cukrowej jest wysoki, na Twoim miejscu zadzwoniłabym z wynikami glukozy przy diecie do pielęgniarek i zapytała czy diabetolog może Cię przyjąć.
Jeszcze jedno mi się przypomniało...podwyższony poziom cukru może też powodować zbyt duże przybieranie malucha, to też jest niebezpieczne. Masa dziecka i ilość wód płodowych mogą być duże, przez to dzieciątko też będzie ospałe i bez siły, a Tobie przyjdzie urodzić 4-5kg maleństwo.
- dominia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Suzi
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- buziaczek18
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Monia_T
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Buziaczek mam nadzieję, że wszytko się uspokoi, poleż i odpocznij, a jak tylko będziesz mogła skontaktuj się z medykami. Lepiej dmuchać na zimne...
- dominia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- kasia123m
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Ze szkolen z diety pamietam ze nabialu rano sie nie je,zwlaszcza na 1 sniadanie.jesli po pierwszym sniadaniu cukier masz wysoki rozbij go na pol...zjedz pol zmierz cukier i dopiero zjedz drugie pol.znaczenie ma tez pora wstawania niestety...
Ketony w moczu sprawdzasz paskami ketodiastix ktore kupujesz w aptece za 17zl.jest ich az 50 wiec na tyle dni starcza.ja jak mialam ketony jak zaczynalam diete to lekarze bardzo sie nimi przejmowali bo azeton czyli ketony moze doprowadzic do zatrucia organizmu naszego i dziecka.ja jak mialam 6lat lezalam 3 dni w szpitalu wlasnie z powodu zatrucia acetonem.
Ja jakbym wtedy nieuregulowala tych ketonow to by mnie w szpitalu polozyli bo widzialam panike.
Prawda jest to co mowi Domina ze jakbysmy mialy cukry powyzej 120 to dostalysbysmy insuline na dzien..ta zaostrzona norma dla diabetologow naszych jest swietoscia i co poroadzic.
Monia ja zwieksze dzis insuline na noc...wiem ze insulina bezpieczniejsza niz zawysoki cukier rano.juz nieczekam 3dni tylko odrazu podniose.dzieki.
Czytam potege podswiadomosci i tam pisze ze jak sobie wmowie ze dzis cukry beda dobre to beda...hehehe...wiec sobie wmawiam..narazie po 90pare:)
Pedze do sklepu
Buziaczek brzmi to niewesolo...duzo sluzu bole.polz sie i lez,zazyj cos...kurde wypadaloby sie lekarzowi pokazac
- Suzi
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- dominia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-