BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 3 miesiąc temu #539440 przez Pliszka
Indiański horoskop dla dzieci :laugh:

Wyderka (20.01-18.02)

CHARAKTER

Dziecko Wydra to wesoły i beztroski łobuz. Już od najmłodszych lat trudno go upilnować i utrzymać w ryzach. Zawsze znajdzie sposób, by wymknąć się spod kontroli dorosłych i wszystko robi po swojemu. Ruchliwe i skore do zabawy, nie ma większych problemów z nawiązywaniem kontaktów z rówieśnikami. Szybko zjednuje sobie sympatię kolegów i kumpli do zabawy. Zawsze pełne pomysłów i zaintrygowane wszystkim, co niezwykłe. W żadnym wypadku nie należy poskramiać jego kreatywności ani inicjatyw. To dziecko wyjątkowo inteligentne. Od małego chce być samodzielne i niezależne. Trzeba mu poświęcić zdecydowanie więcej uwagi i czasu niż rodzeństwu. Do życia potrzebuje nie tylko przestrzeni i powietrza, ale przede wszystkim miłości i spokoju.

W SZKOLE

W szkole Wydrze nie jest lekko. Przez swoją niecierpliwość często miewa kłopoty i konflikty z nauczycielami. Chce wszystko poprawiać i zmieniać. Trzeba jednak przyznać, że Jego reakcje są zazwyczaj trafne. Uparte i przekorne potrafi z samozaparciem bronić swoich racji. Uczy się dobrze. Wolny czas najchętniej spędza poza domem, w otoczeniu swoich przyjaciół. Świetnie dogada się z Sową i Sokołem. Wszechstronnie uzdolnione, sukcesy osiągnie zarówno w zawodach artystycznych, związanych z techniką, jak i w elektronice. Jako pracownik doskonale sprawdzi się na odpowiedzialnych stanowiskach.

Wilk (19.02-20.03)

CHARAKTER

Mały Wilk ma naturę niezwykle wrażliwą, a serduszko przepełnione miłością. To miłe, wesołe i grzeczne dziecko nikomu nie sprawia swoją osobą większych kłopotów. Domaga się jednak ciągłego zainteresowania. Dzięki bogatej wyobraźni nigdy się nie nudzi. Potrafi się też bawić bez towarzystwa innych dzieci. Nie jest ani dominujące, ani zaczepne. Zawsze chętne do ustępstw i samopoświęcenia. Nie przywiązuje dużej wagi do porządku. Lubi i potrafi opiekować się zwierzętami i roślinami. Dużo czyta i często utożsamia się z postaciami z książek. Rodzice powinni postępować z nim bardzo łagodnie, nie skąpiąc mu pieszczot. Mocno przeżywa wszelkie nieporozumienia i niesprawiedliwość. Należy szczególnie chronić go przed okrucieństwem świata i jego negatywnymi wpływami.

W SZKOLE

W szkole nie jest zbyt pilne ani zdyscyplinowane. Uczy się jednak dobrze dzięki różnorodnym talentom. Lepiej niż inni radzi sobie wszędzie tam, gdzie potrzebna jest duża wyobraźnia i indywidualizm. Chętnie bierze udział w szkolnych imprezach i popisuje się swoimi artystycznymi talentami. Lubi rysować, śpiewać i tańczyć. Posiada świetnie rozwinięte poczucie estetyki. Nierzadko też wykazuje zdolności matematyczne. W szkole będzie cierpiało z powodu krytycznych uwag ze strony nauczycieli czy kolegów. Trzeba mu poświęcić dużo cierpliwości i pomóc zdobyć solidne wykształcenie. W żadnym wypadku nie wolno nim manipulować. W przyszłości doskonale sprawdzi się jako lekarz, artysta, ale również handlowiec czy prawnik.

Czyli jestem wilczek i muszę przyznac, że opis się zgadza w 100% :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #539457 przez Satine0
Alina Foty robię ja :)

Wchodzę do pokoju obok a tam moja kotka w foteliku śpi haha...dobrze, że kocem jest nakryty :) Poszalały te koty...

Pliszka Niestety nie znalazłam tej aukcji :( Ale widzę, że na allegro sporo podobnych ze śmiesznymi koszulkami.

12 lata 3 miesiąc temu #539481 przez buziaczek18
Dziękuję za troskę ,przepraszam że nie pisałam ale nie miałam jak .,wczoraj wyszłam ze szpitala,i dziś zaszalałam wytapetowaliśmy Zuzi pokój,przyjechała kołyska ,choć obawiam się że się nie długo rozpakuję ,choć nie ma mnie na liscie termin mam na 14 lutego,ale dziś od rana ,stawia mi się brzuch i mam mocne choć nie regularne skurcze,więc myślę żę to już lada chwila,jakoś chodzę choć boli jak diabli,ale mogę isć rodzić ,torbę dziś spakowałam i poprasowałam i spakowałam Zuzi ubranka ,mam nadzieję przespać tę noc choć nie wiem jeszcze jak,dziewczyny zostawię wam mój nr telefonu ,na jakiegoś sms ,wyslę do Jadzi ,żeby scie miały,spróbuję isć się położyć ale nie wiem czy dziś nie będzie szpital mam nadzieję że skórcze ustaną ,odezwe się jutro jak zdążę,dobranoc,spokojnej nocki ,Jadzi wysyłam nr....

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #539491 przez jadziatopol
Buziaczek :) dobrze,ze sie odezwalas :) martwilysmy sie o ciebie :) ale masz fajny termin :lol: bedzie kochana Zuzia urodzona w Dzien Zakochanych :) :lol: otrzymalam i zapisalam numer ...bedziemy sie z toba kontaktowac. Ja niestety nie moge wysylac smsow do Polski z mojego durnego telefonu ale nie boj sie ...wysle na prywtnego maila komus z forum gdyby byla potrzeba :lol: spij dobrze i nie zbieraj sie jeszcze do porodu :blink:

[/url]

12 lata 3 miesiąc temu #539493 przez Pliszka
Buziaczek, trzymaj się dzielnie :kiss: Będziemy czekać na nowinki gdyby coś. Grunt, że ciąża donoszona (też mam termin na 14.02) :) no i widzę, ze jesteś gotowa :)

Satine, dzięki, znalazłam to zdjęcie, które wkleiłaś w grudniu tylko, ze do realizacji takiego zamówienia pewnie potrzebują bardziej dokładnego projektu :unsure: Nigdy czegoś takiego nie zamawiałam, a ten Twój projekt mi się bardzo podoba. Mogę skorzystać gdyby wystarczyło im tylko takie zdjecie?
Załączniki:

12 lata 3 miesiąc temu #539498 przez Satine0
Pliszka Pewnie, że możesz :)

12 lata 3 miesiąc temu #539499 przez xpatiiix3
Buziaczek wytrzymaj jeszcze do lutego :P trzymam kciuki za Ciebie ;)

Córcia Livia tp 20.04.2015 <3
Córcia Nela 03.10.2014 <3
Synek Marcel 19.02.2013 <3
...
Aniołek [*]

12 lata 3 miesiąc temu #539503 przez sylwia1986
Huhu ale mam do nadrobienia, to najpierw Wam poodpisuje, a później napiszę jak po wizycie ;)

Pliszka kotek uroczy :) ale sobie znalazł legowisko.

Dominia Igi spory mężczyzna. Wizyta przebiegła znakomicie :) Miałam pytać o urodzinki i się doczytałam, tak jakoś mi się wydawało że na dniach ;) Dominia dzięki za troskę, wczoraj niestety nie miałam kiedy napisać :huh:

Alina może to dobry znak ta biegunka ;) a co do słodkości.. Ja wczoraj zmajstrowałam takie coś kuchennefascynacje.blox.pl/tagi_b/916/mleko-w-proszku.html , tylko zamiast orzeszków kokos i więcej płatków kukurydzianych i masła :blush:

Madlen oj wakacje to też mi się marzą, ale będzie połowa sukcesu, jak uda nam się wyjechać po troszku do każdej z babć, jedna mieszka na sielankowej wsi w świętokrzyskim, a druga w Krościenku nad Dunajcem :lol: przydałaby się jeszcze jakaś ciocia nad morzem ;)

Andzia, Martyna super pomysł z tą tabelką :) Martyna dziękujemy :) u mnie termin z OM 20 luty a z pierwszego usg 24 luty.

Marlena zdrowiej kochana, rosołek mniam, ale niedziela już blisko ;)

Drzyzgunia u mnie też będzie Bartosz, noo albo Bartłomiej bo M bardziej się podoba ;) a to raczej on pójdzie do USC ;) ciekawe czy jest takie imię jak Bartek po prostu? A z tym ciśnieniem i białkiem, to dobrze że wiesz na co zwrócić uwagę, wydaje mi się że w aptece można kupić takie paski do pomiaru zawartości białka w moczu, tak jak są i do ketonów.

Katarinka to się biedna umęczyłaś, ja nie mogę spać dziś, ale czuję się ok, trochę twardnieje mi brzuch, ale tak już chyba musi być ;) najwyżej odeśpię w dzień ;) wyciągnęłam dorsza z zamrażalnika na obiad, zrobiłam kanapki M do pracy, sobie kakao i czytam sobie Was, całkiem przyjemna noc :lol: Również niedługo urodzinki :)

Jadziu Kot słodki, ale swoją drogą to Bartek na tym zdjęciu? Jakiś taki młodszy, na tych obecnych zdjęciach które przesyłałaś to nie ten chłopak :ohmy: ale te dzieci rosną

Michasia uśmiałąm się z tego że mężczyźni zapakowaliby się w foliową reklamówkę,

Princess też mam torbę jak na wczasy,a i tak nie zmieścił mi się do niej szlafrok B) i drugą dla dziecka. Też ostatnio robiłam badania i mam przeczucie że coś jest nie tak, za tydzień wizyta więc zobaczymy..

Kasiu ja też cenię sobie samotność, ale tak jak pisze Pliszka, już trochę mi się nudzi, wcześniej praca, jakieś spotkania po pracy a teraz nawe zwierzaka nie mam żeby do kogoś zagadać. Dobrze że jesteście Wy, bo chyba bym całkiem zdziczała ;)

Satine kolejna cudna kicia

Buziaczek to zaszalałaś z tym tapetowaniem ;) ale dobrze, że jeszcze udało Ci się w dwupaku :) teraz już jest bezpieczniej rodzić.

12 lata 3 miesiąc temu #539504 przez sylwia1986
A teraz napiszę Wam jak po wizycie :) Więc niezaprzeczalnie jest chłopak, lekarz stwierdził że dziewczynki z tego nie zrobi, klejnoty rodowe Bartek pokazał w całej okazałości :lol: Wody ok, łożysko też bodajże drugi stopień dojrzałości, główka na dole ale jeszcze dość wysoko, więc raczej nie zapowiada się na szybszy poród. Waga ok. 3 kg z zaznaczeniem różnicy +/- . Widzieliśmy słodką buzinkę, chyba coś popijał bo tak fajnie ruszał usteczkami, a jak wyszliśmy z gabinetu dostał czkawki ;)
Po wizycie pojechaliśmy po ciuszki z ogłoszenia, później do biedrony na zakupy, z M do dentysty, do teściowej na golonko :lol: :blush: i jeszcze do znajomych, także w domku byliśmy przed 22.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #539509 przez Monia_T
Cześć

Ja coś spać nie mogę...mąż właśnie wyszedł do pracy, to sobie poleżę.

Prześliczne te tygryski macie :woohoo: Ja nie boję się zwierząt przy dziecku, wręcz przeciwnie uważam, że wtedy dzieci lepiej się wychowują, także nie izolowałabym kociaków.
Nasz psiak już całe dnie leży przy łóżeczku, na pewno będzie ciekawy nowej istotki, która tam zamieszka :laugh:

Sylwia, Dominia Świetne wieści z wizyty :lol:

Buziaczek trzymaj się :)

Martyna tabelka jest rewelacyjna, u mnie z OM termin 03.02, usg podobnie...chociaż wyliczanie tych terminów przez lekarzy to czarna magia, bo wcześniej wg OM miałam 31.01 i wg tego doktorek liczy mi tygodnie ciąży :silly: No ale tak mam w karcie, więc tego się trzymam.

Do szpitala mam spakowaną jedną torbę dla siebie, wypchaną, że szpilki nie wcisnę, a drugą w foteliku na wypis Igi. Na ostatnim ktg widziałam dwie laski, które przyjechały do porodu i moja torba to pikuś :blink:

Przed południem jadę na ktg, później małe zakupy.

Miłego mroźnego dnia, bo u nas bardzo spadła temperatura :)

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

12 lata 3 miesiąc temu #539522 przez Pliszka
Dzień dobry,

Satine - dzięki :)

Sylwia - super, że wszystko z Wami w porządku :) U nas też raczej pomyłka co do płci niemożliwa :blink: Choć ostatnio znajomy nam opowiadał, że w szpitalu, w którym rodzili z żoną jakieś były dość cienkie ściany na porodówce i było dużo słychać z sąsiednich sal i właśnie usłyszeli jednego tatusia krzyczącego: "Ale jak to? Przecież miał być chłopak!!!!" :laugh: :blink:

Mam małe tłumaczonko, więc zabieram się do pracy :)
Miłego dnia!!!!! :kiss:

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #539543 przez kasia123m
Dzien dobry dziewczynki :laugh:

Sylwia super ze wszystko ok na wizycie.i z wieczor mieliscie udany:)

Moj syn mial wieczorem 37,3.plakac mi sie juz chce.w szpitalu byl i badania mial i co.niepodoba mi sie diagnoza mokry kaszel od astmy.z brzydki moim zdaniem jest ten kaszel.mierzylam mu o 6rano temp to byla ok.poczekam jak wstanie.mamy isc na 10 do dentysty.jak bedzie mial temp to musze go chyba do lekarki wziasc bo ja juz nie wiem nic:( no ilez mozna.Ale pamietam ta goaraczje co mial 3 stycznia...mial dwa dni a potem przez ponad tydz wieczorami po 37,1+37,3...i teraz w piatek ta goraczka przy szcepieeniu i znow tak jakbyu to samo.i wtedy tez potrafil mowic ze brzuch go boli,szedl robil kupe ale nie byla to biegunka choc luzniejsza.i teraz tez tak idzie raz albo 2 razy dziennie.ja juz nie wiem.takich jaj jeszcze nie bylo.ja poprostu nie wiem co mam robic.ale ze wszpitalu byl i rtg pluc nikt nie zrobil a mowilam ze pokaszluje od pazdziernika.moze on ma oskrzela??

Buziaczek trzymaj sie jakos :)

Martyna tabelka super...naprawde.

Domina wiesz ze po tym wielkim hotdogu mialam 130.nic sie nie stalo bo po 10min bylo 112 ale z jakim apetytem zjadlam.mniam....a po wielkiej nocnej bule z maslem i serem i wielkiej szklanie mleka 109...no ale to juz po wzieciu insulny dlatego tak ladnie zbilo...Masz cos dobrego dzis na obiad bo ja juz nie wiem co robic...

Hej laski wrzuccie mi link o tej koszulki z papa smerfem...dzieki

12 lata 3 miesiąc temu #539582 przez dominia
Dzien dobry :)

Dzisiaj cos wczesniej wstalismy :) w nocy jak raz sie obudzilam siku to brzuch mnie bolal jak na okres.. Tak cmil i to bez przerwy ;) nie wiem jak dlugo bo usnelam :)

Sylwia super, ze po wizycie wszystko ok :) u mnie tez jest waga +/- i to az ponad 400 g .. :) dobrze, ze Bartuś zostal Bartusiem :)

Kasia moja mama dzisiaj robi golabki i nie zamierzam z nich rezygnowac :) uwielbiam to danie.. A widzialam, ze kupila ryz bialy, ktorego jak nie rozgotuje to cukier mam ladny :)
Moze faktycznie dobrze by bylo zrobic Kacperkowi przeswietlenie pluc ? Bylabys spokojna, ze tam nic sie nie czai :)

Dzisiaj mama ma wolne to pewnie bedziemy cos sprzatac :)
Milego dnia :*

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #539599 przez princess
Jadzia a czemu u Ciebie się nie da badań zrobić? :(

Buziaczek trzymam kciuki :kiss:

Sylwia ja dziś zrobiłam ASPAT, ALAT i bilirubinę bo w ten deseń mam niepokój...
No to będzie Bartuś :) super, duży już chłopczyk :)
Ja szlafroka nie biorę bo nawet nie mam, nie lubię tego wynalazku ;) wzięłam sweterek narzutkę.

Kasia a może syna bierze zwykłe przeziębienie? Stan podgorączkowy to jeszcze nie jest powód do niepokoju, ja też ostatnio często mam 37 st.

Wróciliśmy niedawno z badań, oddałam krew i mocz. Moje żyły zaczynają odmawiać posłuszeństwa, zawsze bez problemu po pierwszym kłuciu leciał wodospad a teraz pani mnie kłuła w obydwie ręce i w drugą tak strasznie bolało :( no ale na szczęście krew tam trochę poleciała. Po wyniki idę po południu.
Po drodze zaszłam do sklepu, kupiłam małe pączki i wrąbałam ich 5, popiłam kakao, pycha :) Zaraz chyba obejrzę sobie ostatnią część Harrego Pottera.

Miałam ciekawy sen... Najpierw śniło mi się, że uprawiałam seks z... Gordonem Ramsayem :ohmy: (ostatnio go podziwiam w programach kulinarnych;) ) a potem śniło mi się gorące przywitanie z doktorem ode mnie z pracy, do którego mam szczególną sympatię :) Witałam się z nim po powrocie z urlopu macierzyńskiego bardzo czule ;) Ogólnie obydwa sny bardzo przyjemne ;)

Madlen byłaś w końcu w kinie na "Przed Świtem 2" ? Ja wczoraj obejrzałam na internecie :)

Gabilee, Mrufka co u Was?

12 lata 3 miesiąc temu #539607 przez princess
I jeszcze wkleję Wam fragment kursu o ciąży dot. symptomów nadchodzącego porodu :)

Co może zwiastować poród:

- Dla Ciebie i lekarza orientacyjny termin porodu jest zapisany w karcie ciąży,
a został wyliczony na podstawie daty ostatniej miesiączki. Należy pamiętać,
że poród może rozpocząć się przed terminem, w terminie i po terminie
(rozbieżności dotyczą wahań terminowych w granicach 2 tygodni)

Objawy rozpoczynającego się porodu:

- Skurcze występują, co 10 minut i trwają 30 sekund lub dłużej i są regularne.
Czyli co 10 minut odczuwasz skurcz. Przy zmianach pozycji ciała skurcze są
bez zmian albo wręcz nasilają się;

- Skurcze są coraz częstsze, niż co 10 minut i wydłuża się ich czas trwania
to świadczy, że poród postępuje.

- W jaki sposób będziesz odczuwać skurcze?
Każda kobieta jest inna, z tego względu może inaczej, na swój indywidualny
sposób odczuwać. Przedstawię Ci kilka scenariuszy:
Jeżeli miałaś bolesne miesiączki, to ból będzie przede wszystkim odczuwany
w dole brzucha. Może Ciebie również boleć okolice dolnej części kręgosłupa
w czasie skurczu (tzw. skurcze z kręgosłupa). Inną ewentualnością jest uczucie
"napinania brzucha" - brzuch staje się przez chwilę twardy.
W kolejnej z lekcji przedstawię Ci jak możesz łagodzić ból i w jaki sposób
może Ci pomóc osoba towarzysząca.

- Plamienie różowe z czerwonymi pasemkami świadczy o tym, że rozwiera się szyjka macicy.
WAŻNE! Jeżeli zauważysz, że plamienie jest ze zwiększoną ilością krwi od razu zgłoś się do szpitala.
Może świadczyć to o odklejaniu się łożyska. Dlatego nie możesz tego zbagatelizować!

- Nagle chlusnęła woda. Towarzyszy Ci dziwne uczucie i pytanie czy popuściłam
mocz a może to pękły błony płodowe i odpływa płyn owodniowy?

Ważne żebyś zwróciła uwagę na kolor płynu i godzinę jego odpłynięcia płynu owodniowego (najlepiej zanotuj!). Jeżeli jest o zabarwieniu zielonym koniecznie jedź do szpitala, jeżeli czysty, czyli biały/mleczny to jest prawidłowy.
Jeżeli wody odejdą musisz jechać do szpitala.
Dlatego warto, żebyś miała wcześniej spakowaną torbę na tę okazję.

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka