BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 4 miesiąc temu #406662 przez Satine0
Anoda89 Zobaczymy kiedy maleństwo będzie chciało wyjść :P Tak czy siak zrobi nam wielki prezent! ;-)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 4 miesiąc temu #406667 przez aniajulia2
chomiczka ja dopiero dzisiaj robilam to badanie-wynik dopiero za 6-8 dni roboczych :( . Daj znac co ci lekarz powiedzial

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #406691 przez [email protected]
Chomiczka nie denerwuj sie,na pewno powtórzysz badanie,moja bratowa zarazila sie na poczatku ciazy,lekarze podejrzewali jakas chorobe ciezarnych,lezala w szpitalu,okazalo sie ze to HCV typu C niestety.Rok po urodzeniu bada sie dziecku przeciwciala,mala jest zdrowa,moja bratowa rowniez-jest w 30% ludzi gdzie dochodzi do samowyleczenia. Troche to dziwne ze nie ktorzy lekarze nie pytaja na pierwszej wizycie o szczepienie i przeciwciala,przeciez do szpitala wymagaja,ja po porodzie zrobie przeciwciala drugi raz,na HCV typu C nie ma szczepionki.

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #406692 przez mrufka
Obiecałam że dodam foto mojej fasoleczki tak więc prosze was

badania prenatalne mam z nfz dostałam skierowanie mam nadzieje że nic nie wykryją boję sie jutro iść jak cholera.
Załączniki:

12 lata 4 miesiąc temu #406693 przez Gosia27
Chomiczka, ja w zeszłym roku robiła sobie kompleksowe badania, m.in.HCV,wynik wyszedł wtedy wątpliwy, w jednej chwili świat mi się zawalił(nie byłam wtedy w ciąży),bo jak to, skąd i dlaczego, powtórzyłam równo za miesiąc kolejny raz. wynik wtedy wyszedł ujemy,po rozmowie z internistą i lekarzem medycyny pracy, dowiedziałam się, że wyniki czasem wychodzą wątpliwe albo dodatnie kiedy przechodzi się utajone, bezobjawowe zapalenie wątroby. Musisz powtórzyć badanie, ale nie od razu, zazwyczaj trzeba odczekać, a jeśli faktycznie wynik wyjdzie dodatni, to na pewno nie pozostaniesz z tym sama i lekarze Cię poprowadzą. Nie słyszałam o takich przypadkach aby dzieci kobiet cięzarnych dziedziczyły ten wirus. Z karmienie nie wiem jak jest, a ciąże zazwyczaj rozwiązywane są poprzez cięcie cesarskie. Z tego co mi wiadomo. Możesz być nosicielem tego wirusy, który może nigdy się nie uaktywnić. 3mam za Ciebie kciuki

12 lata 4 miesiąc temu #406697 przez princess
Chomiczko, niestety nie wiem jak wygląda leczenie. Koniecznie pokaż wynik ginekologowi.

Anoda, biorę Luteinę dowcipnie, Duphastonu nigdy mi nie przepisywali.

Mrufka, maleństwo piękne, a na fotce badał szerokość główki?

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #406702 przez mrufka
Przy każdej wizycie gin mierzy całą dzidzie, zdjęcie akurat zrobione jak był pomiar główki i jest bpd 1.90 cm

Dziewczyny po badaniach prenatalnych powiedzcie mi czy wyniki są od razu, jak długo trwa, czy lekarz mówi co robi itd?

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #406712 przez [email protected]
Dzieci nie dziedzicza HCV,podczac porodu jest minimalne ryzyko ze dojdzie do zarażenia jakies 3% niestety moja mama ma zoltaczke i ja i moje rodzenstwo jestesmy zdrowi.W moim miescie jest szpital dla wczesniakow i wlasnie tam rodza kobiety z HCV,moja bratowa tam rodzila i to nie prawda ze cesarka bo jest HCV,chyba ze w prywatnym szpitalu.
Ja na prenatalne dopero w poniedzialek,mysle jednak ze na wyniki czeka sie tydz.albo dwa na to z krwi.

12 lata 4 miesiąc temu #406714 przez princess
Kochana, wiem, że na każdej wizycie mierzy się CRL :) Tylko nigdy jeszcze u mnie nie mierzyli główki.

Ja w zeszłym tygodniu miałam jakby prenatalne USG, gin sprawdzał przezierność karkową, czy jest nosek, oglądał szczegółowo serce, narządy wewnętrzne, czaszkę. USG trwało ponad 10 minut. Wynik od razu, co gin zaobserwował to mówił. Później dostałam jeszcze na papierku wszelkie dane.

12 lata 4 miesiąc temu #406719 przez Madlen
Witam Mamusie.

Każda cieżarna powinna zrobic badanie na HCV? Ja nie robiłam i teraz się zastanawiam czy nie powinnam, czy w szpitalu nie będą wymagać tych badań... :(
Lekarz Wam je zalecił?

12 lata 4 miesiąc temu #406722 przez Satine0
Ja też nie robiłam ;>

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #406725 przez [email protected]
Madlen powinnas miec pzeciwciala a pozniej sie zaszczepic,zapytaj gina,kazdy kto idzie do szpitala na operacje itp.w naszym wypadku rodzic musi miec szczepienie.
Moj lekarz na pierwszej wizycie poprosił zeby przynies przeciwciala,tj.tak wazne jak grupa krwi.

12 lata 4 miesiąc temu #406731 przez sylwka727
Hej dziewczyny. Mnie dziś w nocy złapał okropny ból brzucha wydaje mi się że to przez zatwardzenie miałam jakieś 2,3 dni i właśnie tej nocy jak poszłam po łazienki po tym bólu to zatwardzenie przemieniło się w biegunkę, wróciłam do łóżka i ból minął miałam tylko leciutkie pobolewanie, jakieś 2 tyg temu też zatwardzenie przemieniło się w biegunkę ale nie miałam żadnych bóli... Boję się też bo przeszły mi dziś mdłości jak ręką odjął, martwi mnie takie nagłe przerwanie mdłości boję się że coś się stało a wizytę mam dopiero w następny czwartek a jutro na badania.

24.12.2011-26.12.2011Mateuszek
24.12.2011-30.01.2012Adrianek
Moje Aniołki[*]

12 lata 4 miesiąc temu #406735 przez chomiczka
Madlen mi lekarz nie zalecił tych badań, sama zrobiłam bo mogłam zrobić za darmo. W szpitalu byłam tylko raz w życiu w wieku 8 lat, więc nie wiem skąd miałabym się zarazić. Tym bardziej jestem zdziwiona, liczę jeszcze na to że wystąpił jakiś bład. Robiłam też badanie na grupę krwi i wyobraźcie sobie, że w wieku 8 lat miałam robione i grupa krwi była O Rh+, a z wczorajszych badań wynika że mam grupę A Rh - !!! Czyli całkiem inna. Chyba bedę musiała wszystko jeszcze raz powtórzyć.

Radzę wam kochane tez zrobić badanie na HCV, no jak widać nigdy nic nie wiadomo.

Jutro idę na USG genetyczne, mam nadzieję że tam wszystko będzie ok :)

12 lata 4 miesiąc temu #406739 przez sylwka727
Chomiczka jeśli masz Rh- a mąż ma Rh+ to występuje konflikt serologiczny... musisz ginowi powiedzieć o tym

24.12.2011-26.12.2011Mateuszek
24.12.2011-30.01.2012Adrianek
Moje Aniołki[*]

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka