BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #441255 przez jadziatopol
Gabilee spokojnie...mozesz pytac ile chcesz :) wiza turystyczna jest max na 6 miesiecy ...czyli ta wiza ,ktora ci wbijaja na lotnisku w USA. To co sie dostaje tutaj w kosulacie to promesa na wyjazd do USA i ja dostalam z synem na 10 lat to oznacza,ze w ciagu tych 10 lat moge sobie jezdzic wielokrotnie...ale nie moge dluzej przebywac jednorazowo niz pol roku...musze wrocic do kraju np. na miesiac i moge ponownie leciec do USA z tym,ze male prawdopodobienstwo,ze cie wpuszcza po tak krotkim czasie. My staramy sie trzymac tych zasad bo nam zalezy na papierach od mojego taty, ktore moze dostane w ciagu najblizszych lat. I chociaz znam wielu ludzi,ktorzy tam zyja i mieszkaja nielegalnie to ja osobiscie nie chcialabym. :)
Aneta sliczne...ja wiem ,ze zdjecia nie oddaja tego uroku ale prezentuja sie na prawde swietnie :) i do tego takie tanie :ohmy:

[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #441310 przez kasia123m
Dzien dobry dziewczynki :) 7 rano a ja spac niemoge.gardlo czuje,glowe tez.pogoda sie zmienila.jak wczoraj ladnie i cieplo tak dzis zimno i leje.rece mi dretwialy w nocy.nie wiem co z tym usg.ciotka mi trula ze po co chce robic nastepne genetyczne jak juz jedno mialam i bylo ok.maz znowu mowi zeby zrobic.ech.jakbym miala kase to napewno bym robila.a tak mam metlik.dwie moje kolezanki co rodzily kilka mies temu nierobily zadnego.ja to pierwsze chcialam i musialam zeby wykluczyc wady.a to drugie bada glownie serce?nie mam kogo spytac dlaczego wazne jest to 2.
Jak taka pogoda to moze pojedziemy wozki gdzies poogladac.byl kolo nas taki olbrzymi entliczek to go zlikwidowali.musze pomyslec gdzie mozna jechac.
A Wy dziewczynki jakie macie plany na dzisiejszy dzien?

12 lata 3 miesiąc temu #441313 przez jadziatopol
Kasia hej...witam cie w ten pochmurny dzien....ja tez obudzilam sie z bólem gardla...jestem pierwszy raz chora od chyba kilku lat...nie za bardzo wiem jak sobie z tym radzic w ciazy...na razie jem cebule i czosnek i chyba wysle syna do apteki po tantum verde. Boje sie tylko,ze goraczki dostane. Kasia ty masz chyba duze doswiadczenie z tym...bo ostatnio czesto sie skarzylas na takie dolegliwosci. Pytalas swojego lekarza jak sobie radzic z przeziebieniem? ja sie czuje strasznie...jak w jajku.
Pytasz o drugie usg gen...czyli polowkowe, tak? tak wogole to sa trtzy przez cala ciaze. Pierwsze do 12 tyg, potem to polowkowe ok 20-23 tyg. i trzecie w 30 tygodniu ciazy. Polowkowe (drugie) ma na celu sprawdzenie prawidlowe funkcjonowanie wszystkich narzadow...oprocz tego lekarz sprawdza rowniez przeziernosc karkowa jak w 12 tyg i ocenia stopien ryzyka wystapienia wad gen. U mnie wykluczyl rowniesz rozszczep wargi.

[/url]

12 lata 3 miesiąc temu #441317 przez kasia123m
Jadzia najwazniejsze to pic duze ilosci plynow.wode z sokiem malinowym ciepla,herbate z sokiem z maliny i z lipy.ja wyciskalam odrobine cytryny do szklanki do tego dawalam 2 lyzki i miodu i co kilka godz podchodzilam i lykalam po lyzeczce.zjadalam zabek czosnku co rano.gardlo psikaj tantum verde zeby sie z tego angina niezrobila.mozesz zazywac rutonoskorbin.niby wolno 3 dziennie ale ja bralam mniej.raz popoludniu zazylam pol apapu bo czulam sie fatalnie,mialam niewielka goraczke i wszystkie kosci mnie bolaly.jedz produkty z wit c.najlepeij wogole jesc lekkostrawne rzeczy i lezec.zeby organizm nietracil sily na chodzenie tylko walczyc z przeziebieniem.surowa cebule tez przemycaj w jedzeniu.do obiadu np salatka z pomidora i cebuli.bo i w czosnku i cebuli sa fitoncydy czyli naturalne antybiiotyki ktore pomagaja walczyc z choroba.wiec lez i pij i zdrowiej szybko.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #441321 przez jadziatopol
Kasia dzieki kochana :) zjadlam zabek czosnku i cebule surowa...ale ledwo przelknelam...ide sie polozyc. Kuruj sie...

[/url]

12 lata 3 miesiąc temu #441331 przez chomiczka
Kasia ja też martwię się trochę tym połówkowym usg. Jeśli chodzi o to w 12 tyg. to byłam u innego lekarza, kosztowało 150zł, badanie było długie ponad 40 min i bardzo bardzo dokładne, na koniec wydrukował mi taki wykaz wszystkich wartości i to zestawienie prawdopodobieństwa wystąpienia wad genetycznych. Teraz idę za tydzień do innego lekarza i martwię się trochę czy on mi też zrobi tak dokładnie, bo koleżanka była i podobno bardzo szybko zrobił i nic jej właściwie nie powiedział ;/ To jest o tyle ważne badanie że wykrywa wady serca i można rozpocząć leczenie dziecka jeszcze w brzuszku.Oprócz tego bada ilość naczyń w pępowinie, wykrywa rozszczep wargi i podniebienia, rozszczep kręgosłupa. Bada wszystkie narządy wewnętrzne, łożysko, ocena płynu owodniowego.

Dla mnie te badania są mega ważne bo można wykryć wiele wad i ewentualnie na niektóre z nich już zareagować. Dlatego teraz cały czas myślę czy aby na pewno ten lekarz dobrze je wykona. Jeżeli się okaże że nie to na pewno pójdę do innego. O ile zdąrze się zarejestrować bo to będzie już 22 tydz. Także Kasiu jeżeli masz się denerwować i zastanawiać to wydaje mi się że lepiej zainwestować tą kasę i spać spokojnie :)

12 lata 3 miesiąc temu #441337 przez Marlena1888
hej!

jak tam się czujecie w niedzielny poranek?

aneta kocyk i ciuszki słodkie, a ten płaszczyk extra!

kasia na tym badaniu połówkowym bada Ci wszystkie narządy b. szczegółowo- żołądek, pęłcherz, komory i przedsionki serca, wątrobę i nerki- czy są w brzuszku na swoim miejscu. Bada ten móżdźek i główkę ale przede wszystkim całą zawartość brzuszka. Ja za swoje połówkowe płaciłam normalnie jak za wizytę- 100zł. A Ty chodzisz prywatnie do lekarza?
Plany na dzisiaj są takie: odpoczywamy, do teściowej na obiadek, na 17 do kościoła a potem na kolację idziemy do baru:)

jadzia współczuję,że sytuacja Was zmusza do życia daleko od siebie. Dobrze, że są skype, listy, smsy, jakoś sobie trzeba radzić. Mojej koleżanki M też co kilka mies. wyjeżdza do luksemburgu a jak przyjeżdza to na tydzień góra dwa.. i tak już ze 3 lata. Ale wyjścia nie mają, koleżanka nie pracuje, zajmuje się dziećmi, a mają ich 2. Córka ma 7lat a syn 9 miesięcy..- od razu mi się ta syt. skojarzyła. Myślę, że jak już będziesz miała synka w ramionach to łatwiej będzie znieść tą odległość. 3mam kciuki:) a teraz zdrówka życzę:D taka pogoda nie pewna, cały czas wiatr i zimno. ja też w nocy miałam katar ale teraz przeszło..

:*

12 lata 3 miesiąc temu #441339 przez Madlen
Jadzia syrop Prenalen jeszcze można, miałam do tego spray do nosa, ale mało to używałam, witaminkę C, cytryna, miód, chwalę sobię maść majerankową- tania i łagodzi podrażnienia od kataru.
Kuruj się kobieto. Ja podczas przeziębienia wymiotowałam, więc dieta też ważna.
W ogóle czuję się jak w 1 trymestrze: czasem wymioty, rano mdłości i ból głowy...

Kasiu to badanie jest megaważne, fajnie jakby Ci się udało wydobyć kasę na to...

12 lata 3 miesiąc temu #441341 przez jadziatopol
Marlena pewnie tak...ale powoli sil mi brak :( czasem sa takie dni jak dzis i wtedy nic mi sie nie chce.....i dlatego sie nie moge doczekac mojego maluszka...przy nim bede mniej myslec ...i czesc tej milosci a moze cala przeleje na dzidzia i bedzie latwiej Madlen dzieki za rady :) wspolczuje ci samopoczucia...kurcze...pamietam jak to bylo przez pierwsze 3 miesiace....wspolczuje,ze nadal odczuwasz te nieprzyjemne objawy :(

[/url]

12 lata 3 miesiąc temu #441352 przez Paulaaa
Hej Wam :)

Wstałyśmy z Oli niedawno. Młoda zjadła i teraz budzi zawzięcie tatę. :P
Moi rodzice kupili sobie wczoraj szczeniaka buldoga francuskiego. :) Oliwia już chciałaby iść zobaczyć,ale poczekamy tak do 12. :P

Pogoda nawet ok. Słoneczko wychodzi, może będzie względnie ciepło.

Kasia ja bym na Twoim miejscu poszła na to usg. Nie ważne czy miałaś to w 13tc. To jest tak samo ważne, albo nawet i bardziej. :)

Co do cc to się nie wypowiadam, bo mam zupełnie inne zdanie niż Wy. Cieszę się, ze po raz drugi będę miała tą ''straszną'' operację. :)

Miłego dnia.
Zdrówka dla Wszystkich przeziębionych. :)

12 lata 3 miesiąc temu #441356 przez Madlen
Paulaa tym bardziej się wypowiedz, jeśli mile wspominasz cc :) Ale super szczeniaczek w rodzinie.. Sama bym chciała jechać jak najszybciej :) Mam nadzieję, że mój piesek będzie się ciszej zachowywał przy dzidzi.

Jadzia mój m. się śmieje, że mi pracy brakuje i stąd te dolegliwości. :) Ale mam nadzieje, że ten ból głowy i mdłości rano odpuszczą w końcu.

PODZIWIAM WSZYSTKIE KOBIETY, KTORE PO RAZ KOLEJNY ZDECYDOWAŁY SIĘ NA CIĄŻĘ!

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #441369 przez [email protected]
Dzien dobry :)

U was tez tak zimno? 11 stopni,nie chce mi sie wychodzic,pół nocy nie spalam,moje dziecko to nocny marek,pewnie po tatusiu,was tez tak w nocy kopia?
Moj Michal drugi tydz.przeziebiony,mnie troche gardlo boli i psikam tantum,moze kupie jakis syrop tak na wypadek,Madlen prenalen pisze na ulotce ze mozna w ciazy czy lekarz ci przepisał?

12 lata 3 miesiąc temu #441372 przez KAMI
dzień dobry :)
mamuśki bardzo prosimy o poświęcenie nam sekundy i zagłosowanie na fotkę Maksia :)
oczywiście liczymy, że będziemy mogli się zrewanżować :)

pl.lennylamb.com/user/show_photo/5413

12 lata 3 miesiąc temu #441428 przez Madlen
Aganobla syrop Prenalen jest dla ciężarnych. Można brać spokojnie.
www.i-apteka.pl/product-pol-1779-PRENALEN-syrop-150g.html

12 lata 3 miesiąc temu #441440 przez [email protected]
Madlen dzieki,nie wiedzialam ze jest taki syrop

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka