BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #460123 przez Pliszka
ufff, ale się dziś napracowałam, ale mieszkanko błyszczy :laugh: Nawet umyłam lodówkę i poprzeglądałam część notatek ze studiów, wyrzucając sporą część i w ten sposób zwalniając dwie spore półki :) Robimy miejsce dla maluszka :) Mój misiek zaraz wróci z niemieckiego to się nieźle zdziwi jaką ma pracowitą żonkę :laugh:
Wciąż zostaje mi dziecinny pokoik do wysprzątania, ale i tak jestem z siebie dumna :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #460144 przez Marlena1888
Pliszka suuuper że masz tyle energi i się fajnie czujesz :)zdolna bestia :P

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #460178 przez [email protected]
Hej :) ale naskrobałyście :cheer: od rana sprzątałam,wyprałam kolejną partie ubranek synka,jeszcze nic nie kupiłam a szafa pełna,siostra przysłała wielkie pudło ubranek po córeczce i kocyk w owieczki z biedronki,chciałam kupic ale już nie było

Gosiunia b.ładnie wygladasz

Satine te Twoje oczy...

Domi i Princess bedzie dobrze :) trzymamy kciuki

12 lata 1 miesiąc temu #460201 przez Paulaaa
Przyszła mi dziś butelka antykolkowa z tommee tippee. Nawet fajna, ciekawe czy bedzie skuteczna. :P

Dopiero teraz mi się ''zrobiło dobrze''. Posmak glukozy wreszcie sobie odszedł. :)

12 lata 1 miesiąc temu #460220 przez Satine0
A ja na kolacyjke zjadłam sobie sajgonki <3 mniam...ale było dobre :)

12 lata 1 miesiąc temu #460230 przez dominia
a ja sobie nie daje rady :( patrze jak jedza andruta i mnie ściska .. cukierkow jako tako mi nie brakuje ale chcialabym sobie porządnie zjeść :( ehh.. mam nadzieje, ze sie przyzwyczaje, narazie chodze zla i wszystko mnie drażni :)

12 lata 1 miesiąc temu #460235 przez Satine0
Ja jak jestem głodna to też chodzę zła :D i bez kija nie podchodź hehe

12 lata 1 miesiąc temu #460328 przez michasia
Dominia taki andrut z karmelem to za mną długo chodził, ale w końcu nie robiłam...
Ja też jak głodna, to zła. I to czasem bardzo. Paweł zawsze mówi, że jak Polak głodny to zły, a jak najedzony to leniwy:)

Co do diet, to chyba ta cukrzycowa tak nie działa, że można sobie tak zamieniać i kombinować.
Byłam kiedyś na diecie klubu zdrowego odchudzania, bardzo fajna dieta, dużo do jedzenia, tzn. najwięcej warzyw, bo 400g niskokalorycznych, 200g średniokalorycznych i 90g wysokokalorycznych- tak ogólnie mówiąc, ale jak się pokombinowało z innymi grupami to było można sobie nieźle pojeść:). Nieraz już nie byłam głodna, a miałam jeszcze dużo do zjedzenia i chudło się ok.2kg na tydzień i one nie wracały po skończeniu diety. Jak dla mnie najlepsza dieta pod słońcem:). O tej rozłącznej tez dużo dobrego słyszałam, mama zawsze chciała być na tej z klubu i do tego tak jeść, by nie łączyć:), ale jak razem gotowałyśmy, to jakoś nie wychodziło, bo ja łącze wszystko:).

12 lata 1 miesiąc temu #460358 przez Pliszka
Dzień dobry :)

Znów dziś obudziłam się o piątej zupełnie wyspana i do tego głodna jak wilk, więc już dawno jestem po śniadanku i zaczęłam nowy dobry dzień :) Zostajemy dziś w domku, bo misiek się trochę przeziębił, zrobimy jakiś dobry obiadek i będziemy odpoczywać :)

Biedna jesteś Dominia, ale nie ma co się załamywać, tylko musisz sobie coś smacznego przygotować. Musisz poczytać jakie masz ograniczenia, jeśli chodzi o niski indeks glikemiczny, to wiem, że na przykład mąka z cieciorki jest świetna i można na niej robić super naleśniki i ciasta, które nie powodują szleństwa cukru we krwi, ale ja nie jestem diabetykiem, więc musisz to skonsultować/gdzieś sprawdzić.
Tak na szybko znalazłam takie strony:
www.gotujmy.pl/100-przepisow-przy-diecie...rzepisy,75384h0.html
www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=82

To są akurat przepisy dla diabetyków, nie wiem czy przy cukrzycy ciążowej obowiązują takie same zasady, ale na pewno można dobrze zjeść, tylko trzeba się troszkę bardziej napracować :)

O, widziałyścię tę stronkę?
cukrzycaciazowa.blox.pl/html

Głowy do góry dziewczynki!

12 lata 1 miesiąc temu #460365 przez jadziatopol
hej dziewczyny :)
Pliszka no niestety z cukrzycą ciążową jest nieco inaczej....moja dietetyczka powiedziala,ze bezwzglednie zadnych słodyczy, dżemów, miodu...nic,nic,nic. Jak mam ochote na cos slodkiego to moge zamiast kolacji zjesc 1/4 drożdżowki bez dodatkow....ale chyba glupia bym byla jakbym zamieniala pożywna i zdrowa kolacje na chwile pustej przyjemnosci. Ale ja czasem wsunę jakies ciasteczko owsiane i cukier mam w normie....mimo wszystko w ciąży musimy wyjątkowo uważac i stosowac sie do diety. To są informacje ,ktore dostalam od mojej diabetolog i dietetyczki. Chociaz ja powiem szczerze,ze troche przesadzaja. Ja mam za to problem bo mam 2 glukometry. Poniewaz moja doktor powiedziala mi,ze jak bede miala ponownie na czczo cukier 90 (norma od 60-90) to wlączy mi insuline na noc. Na moim glukometrze mialam 2 razy taki wynik w przeciagu 2 tygodni. Po wizycie dostalam w Klinice nowy glukometr jak reszta ciążówek i lece do domku. Robie pomiar na nastepny dzien na czczo na nowym a tu 71 ! super! :) ucieszylam sie....ale cos mnie podkusilo,zeby sprawdzic na moim tez....i teraz juz to robie codziennie. Na moim dzisiaj mialam 90 na czczo a na tym z Kliniki 76. I kktory jest wlasciwy? Martwie sie jak diabli...bo jezeli moj jest ok to potrzebuje insuliny a jezeli tamten jest ok to jest extra dobrze.Czytalam na necie,ze te glukometry zaniżają a mój nieco zawyża...i bądź tu mądry :( Ale sie rozpisalam...ale to tak dla zainterresowanych .
Dominia ty masz glukometr?
Moniajaki masz glikometr?

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #460374 przez Monia_T
Cześć

Jadzia ja mam glukometr Ever Care. Podobno bardzo czuły i wiarygodny. www.evercare.pl/
Co do diety cukrzycowej, to przy insulinie jest tali plus, że jak bardzo mi się chce...mogę podać wcześniej wyższą dawkę insuliny i skusić się na małe łakomstwo. To co mogę zjeść reguluję 30 minut przed posiłkiem i trzymam cukry w normie :)
Ja już przyzwyczaiłam się do tego kłucia i tak muszę to robić do porodu, ale przynajmniej dieta taka restrykcyjna nie jest:)
Zdecyduj się na jeden glukometr, ten,który pokazuje "lepsze wyniki". Różnice nie są aż tak wielkie żebyś mogła sobie krzywdę wyrządzić a zamęt z dwoma wynikami to tylko dodatkowy stres, który tez podnosi poziom cukru we krwi :)

Rozłożyło mnie przeziębienie chyba wczoraj na grobach. Gardło boli masakrycznie!

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

12 lata 1 miesiąc temu #460382 przez Madlen
Hej dziewczynki :)
Ja glukozę piję w poniedziałek. Zobaczymy..
Dziś promocja, tylko raz wstałam w nocy na siusiu.
Jak ja nie lubię tego dnia, no ale nikt nie lubi. Trzeba przepękać.
Monia a tantum verde, syrop Prenalen bierzesz?

12 lata 1 miesiąc temu #460391 przez jadziatopol
Monia dzieki :) Ja mam tez bardzo dobry Accu Chek...uzywaja go u nas w przychodni. A ten darmowy do Contour ts. Chyba kupie plyn kontrolny i wyprobuje na obu...bo martwie sie ,ze 90 na czczo moze zaszkodzic maluchowi chociaz to jeszcze norma :( ale chyba opadam w paranoje powoli :ohmy: wspolczuje ci przeziebienia...moze nie odz dzisiaj na groby...wygrzej sie w domku. Herbatka z cytrynka czosnek z mlekiem, tantum verde....albo plucz sobie gardlo wodą z sola (to mi szybciej pomoglo niz tantum) i szybko wracaj do zdrowia :)
Madlen hej :) hihih...promocja :) ja zazwyczaj wstaje po 3-4 razy...dzisiaj tylko 2 to chyba tez mozna uznac za promocje ? :blink:

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu #460426 przez Marlena1888
hej mamuśki!
ja już po śniadanku, dziś były koreczki śledziowe ;) ach te smaki ;)

współczuję dziewczynki z tą cukrzycą, kurcze, zamiast cieszyć się zachciankami w ciąży musicie się trzymać diety. No ale już nie długo do lutego, co się nie zrobi dla naszych Dzidziusiów ;)
ja ok 11 jadę do mojego d. rodzinnego na groby i do taty, i popołudniu wrócę tylko na procejsję.
Ale wczoraj mnie biodro bolało.. tak promieniowało.. ale dziś już oki ;)

Taki przygnębiający ten dzień, wiem, ale życzę Wam spokojnego i sympatycznego dnia mimo wszystko :*

12 lata 1 miesiąc temu #460476 przez dominia
Jadzia ja jeszcze nie mam glukometru.. Czekam na wypis ze szpitala bo ma byc dopiero na jutro :( i dopiero wtedy zobacze co i jak i zapisze sie do diabetologa.. Moze dostane cos ze szpitala, narazie patrze na ta strone co mi podalas i staram sie jesc tylko te produkty co sa napisane ale ciezko :(

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka