- Otrzymane podziękowania: 68
- /
- /
- /
- /
- /
- Styczniówki 2015 :)
Styczniówki 2015 :)
- ela85
- Wylogowany
- budujemy zdania
"Niemowlęta muszą otrzymywać witaminę D od pierwszego dnia życia.
Fałsz. Moment rozpoczęcia podawania witaminy D zależy od tego, czy matka przyjmowała tę witaminę w ostatnim trymestrze ciąży oraz od sposobu żywienia dziecka. Niemowlę karmione piersią, którego matka nie otrzymywała witaminy D w III trymestrze ciąży, wymaga rozpoczęcia podawania witaminy D od pierwszych dni życia. Według najnowszych zaleceń pediatrów jest to 400 jednostek na dobę (zwykle 1 kropla). Jeżeli matka przyjmowała witaminę D w III trymestrze ciąży, powinno to nastąpić w 3. tygodniu życia dziecka. Natomiast niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagają dodatkowego podawania witaminy D, o ile ilość spożytego mleka pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie (mieszanki mleczne początkowe zawierają 40–60 jednostek witaminy D w 100 ml, mieszanki następne: 56–76). Przy karmieniu mieszanym lekarz ustala dawkę indywidualnie, obliczając zawartość witaminy D w podawanym mleku modyfikowanym."
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- maja001
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 74
ela jeśli chodzi o kosmetyki to ja jako przewrażliwiona mama pierwszego dzieciątka kupiłam i balsam i oiwkę i wszystko co bylo mżliwe.Oliwke zuzyłam jakos ostatnio, i o dla sebie, u nas świetnie sprawdził sie balsam do buzi i ciała z HiPPa z olejkiem migdałowym{ kiedyś był w biedronce}, do pupci potrzebny jakis krem, ja zakupuje z Nivea baby na odparzeniai bebanthen w razie większych odparzeń, do kąpieli najpierw emolium pózniej jakis płyn np z Nivea baby płyn i szampon w 1, patyczki do uszu będą potrzebne, waciki, cos na pepek, u nas sprawdził się Oscenisept,do oczku sól fiziologiczna, do noska wode morską. I z kosmetyków to wszystko
Co do wit D3 i K to nie masz się co martwic , przy wypisie ze szpitala powinni cie poinformować co jak podawać. Jeśli karmisz piersia podajesz wit k od urodzeniai D3 od 2 tygodnia życia. Jeśli karmisz mm to podajesz tylko wit K przez pierwsze 3 miesięce życia maluszka a wit D3 nie podajesz. Jeśli karmisz mieszanie raczej lekarze zalecaja podawanie wit D3.
- ninoczka
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 27
A z tymi ciuszkami to maja sie troche pogubilam, Bo pajac to taki rozpinany po dlugosi wiec latwo rozpiac a spioch to chyba taki na szeleczkach jakby wiec trza go z pupci sciagac. Tak czy nie?
- maja001
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 74
A tu cos o witaminie K, choc mi kazali podawać, choc karmiłam mieszanie, a po 2 miesiacach przeszłąm na mm a pediatra kazał dawac K do końca 3 miesiaca. Może to zależy od lakarza. Myśle ze najlepiej kazdej z nas powie pediatra co robić, więc nie ma co sie na razie tym zamartwiać.
wizaz.pl/Mama-z-klasa/Porod-i-polog/Noworodek-witamina-K
- ela85
- Wylogowany
- budujemy zdania
www.smyk.com/cool-club-pajac-chlopiecy-r...ubranka-dla-dzieci-p ,
www.smyk.com/kushies-pajac-chlopiecy-roz...ubranka-dla-dzieci-p masz przykład rozpinanego i nie rozpinanego.
www.smyk.com/nanaf-organic-spiochy-rozmi...ubranka-dla-dzieci-p a tu masz pajaa , rozpinanego po całości nie Tylko szelki
Maja fajny artykuł o wit.
- Stokrotka34
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 58
Martadiana jak sie czujesz??
Jej ja juz nie ogarniam tej wyprawki:-( a ja myslalam ze na zime to tylko body z dlugim rekawem? jak tak dalej to moje maluchy beda latac jak je Pan Bog stworzyl:-D
Jak juz czuje mocniej moje dzieciaczki to teraz sa cicho i martwia mamusie:-(
- ninoczka
- Wylogowany
- budujemy zdania
- ela85
- Wylogowany
- budujemy zdania
Dziewczyny a tak propo ninioczka nasuneła mi jeszcze pytanie: czy do szpitala trzeba zabrać butelkę dla dzidziusia?
- Monika_1985
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 91
Stokrotka wydaje mi się, że wszystko zależy jak ciepło masz w domu . Nie stresuj się.
- Stokrotka34
- Wylogowany
- budujemy zdania
- ninoczka
- Wylogowany
- budujemy zdania
Butelki planuje kupic przed porodem wiec jakby co to wezme albo dowiezie.A moze nie kupowac bo sie nie przydadza?Ale chyba lepiej miec niz nie miec?A mleko to mysle ze w sumie powiedza jak cos w szpitalu to kupi jakie beda chcieli.
A co z tym recznikiem?
- Monika_1985
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 91
Jeszcze nie do końca myślałam nad kosmetykami.. Muszę się wdrożyć w temat. Tak piszecie o tych witaminach, to w ogóle dla mnie temat nieznany. Pierwsze słyszę
Ninoczka ja większość też mam takich przez głowę ale koleżanka powiedziała, że jej mąż preferował te kopertowe więc stwierdziłam, że ułatwię tatusiowi życie
Butelkę natomiast dostałam wczoraj od znajomych na prezent hehe. Powariowali ale jest taka śliczna fioletowa
Co do ręczniczka nie pomogę, ale wydaje mi się, że w każdym szpitalu jest inaczej. Moja koleżanka nic nie brała dla niemowlaka do szpitala. Dzieciaczki były ubierane nawet w szpitalne ciuszki..
- Stokrotka34
- Wylogowany
- budujemy zdania
Ja kupilam tez dwa kopertowe i chce jeszcze dokupic wydaje mi sie ze na start beda super:-)
- studentkaae
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- zostać matką... to nie prawo tylko dar
- Otrzymane podziękowania: 95
Kasiah - o jacie,czyli co teraz z tą glukozą - musisz iść jeszcze raz?
Martadiana - wiesz co leki typu luteina czy duphaston bardzo często lekarze dają na wszelki wypadek, choć prawda jest taka, że jak ciąża jest bardzo słaba to i tak się nie utrzyma czy z lekami czy bez nich. Mamy już za sobą najtrudniejszy okres czyli 1 trymesrt i wszystko jest u Ciebie ok, więc teraz juz nie ma sensu nawet zaczynać przygód z lekami, no chyba, że coś by sie odpukać podziału, ale tak to już nie. aa, powodzenia na badaniach, ja typuję u Ciebie dziewczynkę
Mon,tresor - no jesteś wreszcie Kochana może i lepiej, że z tym facetem tak sie ułożyło, bo jak widać pożytku byś z iego za wielkiego nie miała. dasz sobie radę, a o alimenty walcz obowiązkowo! co do pępka to mi też jakby sie tak rozszerzył i spłaszczył, więc no normalne.
Maja001 - uff, to dobrze, że kaska przyszła możesz spokojnie lecieć na badania.
Chasiami - o jacie, ale duża dziewczynka no nieźle, ale może faktycznie taka uroda i po prostu duże dzieci rodzisz i tyle, ważne, że zdrowiutkie a z Alicją miałaś cesarkę czy jak, bo nie doczytałam? ojej, ale u Ciebie imprezowy czas
Asieńka - witaj znowu, co z Tobą, ejjj, jaka załamka? nie dawaj się Mamuśka, głowa do góry, pierś do przodu jak to mówią
Ela - ojjj, Ty też jakieś wahania nastrojów masz? Kochana, oby to tylko jednorazowy podły nastrój
Monika - kurcze, przygotowana juz jesteś ciuszkowo, że hoho super. ja to nie wiem ile czego mam, muszę w końcu to policzyć. napewno mam mało pajacyków, a, że to zima to się przydadzą najbardziej. tylko jak sie to ubiera? - najpierw body z krótkim rękawkiem a na to pajacyk, żeby ciepło dzidzi było??
ale wiecie co, my byliśmy wczoraj na imprezie, 30tce kumpeli i koleżanki mi przy okazji,że byłam autem przywiozły ciuszki. i tym sposobem mam w bagażniku cały karton ciuszków i 3 reklamówy. nie wiem co w nich jest, bo wróciliśmy już po północy, więc dopiero dziś wyślę po to męża i będę miała frajdę z przeglądania jeeeeeee także dopiero wtedy zacznę sie ogarniać i robić listę czego nie mam
aaaa, od września zaczynamy zajęcia w szkole rodzenia
- chasiami
- Wylogowany
- gadatliwa
- 21.08.2012 - Alicja i czekamy na Paulinkę :)
- Otrzymane podziękowania: 19
Tak mam w książeczce zdrowia od Alicji napisane, że:
1 częśc porodu trwała 3 i pół godziny a druga częśc porodu 5 min (więc nie jest prawdą ze duże dzieci trudniej sie rodzi)
A miałam miec skierowanie na cc bo Ala urodziła sie 2 tyg przed terminem a w terminie miała by ok 4,5 kg i niby pierworódki wtedy kierowane są na cc na szczęście mnie to ominęło