BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2015 :)

10 lata 3 miesiąc temu #925143 przez Monika_1985
Tylko dziewczyny ja raczej się zastanawiam czy dużo osób kupuje czujniki ruchu/monitory oddechu z płytkami pod materac. Moi znajomi mieli coś takiego ale im urodził się wcześniak i chyba nawet lekarz im to zasugerował. To urządzenie piszczy jak przez ileś tam sekund dziecko się nie rusza - przy czujnikach ruchu lub nie oddycha - przy czujnikach oddechu.

Mamo muminka rzadko sprawdzają u Was ciężarne. Od 12 tc kupa czasu minęła :). Umarłabym z ciekawości :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 miesiąc temu #925148 przez mama89muminka
Chasiami hmm, ja tez.nic nowego jeszcze nie kupilam, czekam na jutro bo moze sie okazac ze wyciagne ubraniabpo Mironie.

Monika przy wczesniakach to chyba inna historia. Nie wiem, moze inne mamy podpowiedza.
W tej ciazy w ogole czuje sie zaniedbana, upielegniarki bylam tylko 2 razy.. a tu juz polowa za mna, az nie wiem co o tym myslec :/

Ok zmykam ogladac z mezem film i pozniej lulu :) do jutra

10 lata 3 miesiąc temu #925169 przez ela85
Mamo Muminka co do sterylizatora, ja nie będę kupowała bo myślę, że to samo można zrobić w gorącej wodzie np w garnku.
Chasiami spokojnie z zakupami my pierworódki zaczęłyśmy wcześniej żeby się obrobić ze wszystkim na czas, ale wy mamy już wiecie co i jak i część macie rzeczy po starszym dziecku.A zakupy można w jeden dzień zrobić, jak jest kasa.
Dobranoc dziewuszki!

10 lata 3 miesiąc temu #925193 przez Stokrotka34
Mamomuminka no to mocno trzymam kciuki:-) !

Ja na ta chwile wyparzacz odpuszczam tym bardziej ze chce karmic piersia:-) a jak sie nie uda to tak jak Ela planuje.

Aniołek Zosia 09.01.2014

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #925219 przez Mon.tresor

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

To jutro dzwonię do labo, żeby się umówić... Kiedy mnie umówią to mnie umówią. Tak na prawdę z tego co widzę to młody się dalej szybko rozwija (choć nie tak jak się rozwijał na początku) więc nie ma chyba za bardzo znaczenia czy pójdę jeszcze w tym tygodniu czy już w przyszłym. Bo 3 września młody był w 21 tygodniu, a 10 już był 23. Za to 11 września już był 23 tydzień i 3 dni... więc chyba Aleks ma znów okres wzrostu.
Ela, co do nawilżanych chusteczek, z tego co widzę, nie ma znaczenia, najtańsze. Przyjaciółka używa tych z Lidla, bo lidla ma koło nosa, mama używa tych z biedronki, bo w biedronce najczęściej jej chłop robi zakupy. Moja macocha używała co prawda tylko hippów albo huggies'ów, ale myślę że nie ma to później większego znaczenia (wielorazówkach w ogóle nie używała chusteczek, tylko bawiła się w tetrową pieluchę zamoczoną w rumianku czy podmywanie siostry).
Co do pieluszek - mama jedynek miała ledwie jedną paczkę. Jedynki są od początku do 6 kilo, a dwójki od 4 do 10... Dla wiadomości brat urodził się malutki, bo poniżej 50cm i niespełna 3 kg ważył, a już w drugim tygodniu u niego szły dwójki.
Siostra pamiętam większa była, a macocha jedynki jakieś trzy tygodnie używała.

Kocyki z LaMillou są piękne i na prawdę świetnej jakości... ale ja już mam dwa kocyki i siłą rzeczy więcej niestety (choć mój portfel jest wdzięczny) więcej nie potrzebuję.

Kurtkę kupuję używaną, albo ciuchbuda albo gdzieś. Wiem że na pewno będą kurtki w H&M'ie, ale na zimowe trzeba jeszcze poczekać, póki co tylko jesienne parki w których wyglądam... cóż, jak w worku :( No i drogie, jak na mój budżet obecny. Jakbyście szukały to w H&M'ie ciuchy z serii MAMA są najczęściej na ciuszkach dziecięcych.

Monika - rzeczywiście, mnie do łóżka to trzeba przywiązywać... Gdyby jeszcze było wygodne, to może i bym leżała, ale co ja mam robić leżąc :( Zakupy na razie opanowane, spokojnie. Mama obleciała rossmany w okolicy, hippów chyba w całym szczecinie w rossmanie nie posiadają, a kurtkę raczej internetowo załawię (jak i resztę wyprawki) więc... nudzić się niedługo bardzo będę. Może w końcu dokończę to moje robienie na drutach? :D

Kasiah - dzięki :) :) Ale nie jest na prawdę tak źle, jakby być mogło, więc się nie przejmuję. Widzę że większość była w przychodni, nie wiem co dziadkom się na ten szpital ubzdurało.

I znów się zgodzę z chasiami, też słyszałam że johnsons STRASZNIE uczula. Przyjaciółki synek raczej niekłopotliwy, ale użyła tylko raz bo dostała w szpitalu i przestała. Johnsony w ogóle mają podobno parabeny i inne te śmieci, więc najpierw radzę sprawdzić skład przed kupnem. W każdym razie, ja Johnsona nie będę tykać, jak mi wszyscy trąbią że uczula...
Choć moja mama z powodzeniem zużyła 400ml na moim bracie od urodzenia i nic mu nie było.

Elektroniczną nianię miała moja macocha przy siostrze i prawdę mówiąc... nigdy jej nie użyła :D :D :D Monitor oddechu rzeczywiście wydaje się być niemal niezbędną rzeczą, ale tak sobie myślę... że chyba damy radę bez takich udziwnień. U wcześniaków to inaczej, ale póki co nic nie wskazuje na to by któraś z nas (no, moze po za mną, tfu tfu) miała urodzić wcześniej.

mamamuminka, u ciebie prawie jak w norwegii, moją ciotkę która zaraz rodzi sprawdzili raz, w połowie ciąży i więcej usg nie miała i mieć nie będzie. Wizyty chyba też tylko dwie czy trzy... więc widzę że nie tylko tam tak rzadko patrzą. A ja marudziłam, że mam mało usg w ciąży!

Sterylizator przydaje się przy karmieniu tylko butelką, macocha tak karmiła i baardzo szybko przeszła z gotowania na sterylizator z Philipsa o taki:
s394968719.domenaklienta.pl/wasal83/wasa...r2/sterylizator4.jpg
Głównie dlatego, że tam wyparzanie trwa parę minut, całość jest bardzo duża i można było sporo za jednym razem wrzucić, czy zależnie od potrzeby mało. Do teraz go używa.
Jak się karmi piersią a butelki używa się raz na ruski rok, to chyba lepiej kupić takie woreczki do sterylizacji do mikrofalówki, albo rzeczywiście garnek i gotowanie.
www.babyono.com/produkty/karmienie/stery...do-sterylizacji.html - można je dosyć tanio znaleźć zarówno w marketach jak i na allegro, a marka całkiem dobra, moja macocha używała od nich sporo rzeczy a ona trochę wariowała jak kupowała mojej siostrze wyprawkę i tylko to co najlepsze brała ;) ;)

Czemu ja zawsze muszę wam napisać taki esej? :/ Pewnie nikomu się nie chce tego czytać w całości (mi by się chyba nie chciało :whistle: )
A co do utraty ważności sesji, przed wysłaniem posta proponuję go skopiować, wkleić np. do notatnika, odświeżyć stronę i dopiero wtedy wrzucić, to będzie pewność że sesja nie wygasła i post nie zaniknął ;)

10 lata 3 miesiąc temu #925229 przez martadiana
mon.tresor wspolczuje ja dla swojego ojczyma sie nigdy nie dawalam..

Mamomuminka wracaj do zdrowia i powodzenia na wizycie jutro :) a co do wizyt to ja tez mialam usg tylko w 12 tygodniu i w 20 a teraz to juz sama sie umowilam na 2D bo tak to tez bym juz do konca nic nie wiedziala..

ela ja mam zamiar kupywac wszystko z pampersa mam nadzieje ze mala nie bedzie miala zandej alergii na pampersa

chasiami ja tez nic nie mam jeszcze nic nie kupywalam z ubranek tylko kilka kosmetykow i kocyk hehe ale w nastepnym miesiacu zaczne kupowac jak mi 1 paz potwierdza dziewczynke bo mogli sie zawsze pomylic

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

10 lata 3 miesiąc temu #925255 przez Mon.tresor
A ja się napaliłam po dzisiejszej nocy na poduchę do karmienia i spania, taką długą, bo młody tak kopał, że nie mogłam spać. Dopiero gdy zrobiłam wałek z kołdry i wepchnęłam go pod brzuch to zasnął. Więc od obudzenia siedzę na olx'ie i szukam.

Powiem wam dziewczyny, że trzeci trymestr to nie przelewki. Tu boli, tam boli, tu strzyka... nie wiem jak mam donosić do stycznia Aleksa, skoro mam bóle przepowiadające w 23 tygodniu :/

10 lata 3 miesiąc temu #925299 przez mama89muminka
Mamusie ja.na szybciutko, bo lece niedlugo po Mironka do przedszkola.

Usg mam powtorzyc w czwartek, bo pani doktor nie widziala u bobasa nerek, wiec w czwartek moze sie lepiej ulozy i nerki sie pokaza.
Co do plci.. 100% pewnosci nie ma, ale wedlug niej wyglada na dziewczynke, czego chcialabym sie trzymac. Finansowo nas to szarpnie, bo po Mironie ubranek nie zaloze (przynajmniej tych wiekszych, bo jak dziecko malutkie to wsio ryba co.nosi) ale przynajmniej nad imieniem nie bede musiala myslec.

No i tyle. Smigam szykowac sie na busa i po mojego robaka.

10 lata 3 miesiąc temu #925316 przez Stokrotka34
Montresor dasz rade, nie mamy za bardzo wyjscia:-) a do trzeciego trymestru jeszcze troche Ci zostalo:-)
zaczna sie chyba od 27 tygodnia:-)
Ja mam poduszke do spania i bardzo jetem z niej zadowolona!

Mamomuminka to jak dlugo Miron jest w przdszkolu?
Ciekawe czy w czwartek bedzie dalej dziewczynka?

Aniołek Zosia 09.01.2014

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #925321 przez studentkaae
Ela - ale łupy, może i dobrze, że są większe, bo masz pewność, że Twój Maluch się na nie załapie na pewno :) super :)

hmm, no to ja nie kupuję tej kołderki narazie... skoro mowicie, że nie będzie potrzebna od razu, a poza tym faktycznie chyba ta 100x135 cm za duża by była na początek.

kocyki z minky super mieciutki, ale fakt - cena powala. jak wyhaczycie te tańsze i porządne to dajcie namiary.

Stokrotka - no i fura dla dzieciaczków jest :) za taka kaskę też bym brała. jakby się nie sprawdziło to Ci chociaż żal nie będzie.

Kasiah - fiu, fiu, jaki powóz śliczny - bardzo ładny wózek, podoba mi się :)

Chasiami - dzielna jestes imprezowiczka :) a kiecunie obowiązkowo nam pokaż jak już odbierzesz :)

Mon.tresor - Kochana Ty to nie łaź tyle tylko leż i odpoczywaj!!!! dla Dobra Aleksa!!!

kopniaki i mąż - to nie idzie w parze. Tatuś nadal nie doznał tego zaszczytu i go Synuś nie skopał. ciekawe kiedy się w końcu uda.

Luśka - ooo, fajna ta stronka z porownaniem chusteczek. wychodzi na to, że najlepsze sa Huggies natural care i Tami też te natural.

MamaMuminka -zdrówka Kochana! o dziewczynka :cheer: noo, oby w czwartek się potwierdziło na 100% :) a imię w takim razie jakie masz???

a ja poduszki do spania nie ma, tylko taką zwykła mała wkładam sobie pomiędzy nogi i jakoś ujdzie. ale tą do karmienia to chce kupić.
Podziękowania: kasiah06

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #925335 przez ulka1983
Hej :) u mnie robi się nie ciekawie chodzić prawie nie mogę bo podbrzusze boli już nawet jak leżę i do tego picza :S na dodatek łapie mnie przeziębienie
gardło boli oczy pieką eh chyba po południu do apteki sie wybiorę i przy okazji do położnej zajrzę B)

Kasia wózek wygląda super i jak gondola spora to dobrze nie ma sie co oglądać tylko brać :)

Montresor

Ela myślałam o pieluszkach i chusteczkach pampers ale po tych testach to już nie wiem :blink:

Luska wychodzi na to ze drogie nie znaczy wcale że dobre :S fajna ta stronka :)
dziewczyny kiedyś robilam zakupy w textilu ale teraz to nie ma tam na czym oka zawiesic przynajmniej u mnie B)

Mamomuminka ja jak sie loguję to zawsze wciskam zapamiętaj mnie i mnie nie wywala ;) super może już zostanie dziewczynka :) trzymamy kciuki i czekamy na wieści :)

dziewczyny ja kupiłam buty na zimę i jesień po 25 zł wciągane i na zameczek żeby sie nie męczyć ;) a ostatnio sie wkurzyłam bo kupiłam buty w daischmanie za 120 zł i jeden sezon wytrzymały wiec stwierdziłam że nie warto :angry:

Chasiami nie jesteś sama ja też nic nie mam oprócz rzeczy na strychu :S
Podziękowania: kasiah06

10 lata 3 miesiąc temu #925358 przez luska
Stokroka w takim razie czekam na linka , bo już się nakręciłam nawet na kocyk dla siebie :lol:
No jak ty nie będziesz dźwigać , to najważniejsze , bo to w sumie jego minus reszta była naprawdę fajna :) Ja (nie)stety dużo jeżdżę autem, a właściwie to mój podstawowy środek transportu i czasem jak miałam wpakować do auta ten powoź to mięso leciało do sąsiadów :PStokrotka trzeba sobie tłumaczyć , że maluchy jak się urodzą to też nie będą ak dokazywały , a wtedy to będzie nam się podobać :)

Mama89muminaka zdrówka dla ciebie )
Chyba aki okres teras , bop u nas wszyscy też na okolo chorzy .Zwłaszcza dzieciaki , mój Olo drugi tydzień chodzi z gilami , mała ma co weekend temperaturę niewiadomego pochodzenia , w tygodniu jej przechodzi :huh:
Dady też śmierdzą , taką chemią , nie wszystkie , ale zdarza się często .....
Buty też mam na koturnach i też wiązane , jeszcze nawet nie przymierzałam .........Ale chyba dam radę

Monika ja nie ma , nie zamierzam się w to zaopatrzyć.Mam zwykłą nianię z aventu jestem zadowolona .Jeżeli już bym miała na coś wymieniać , to na pewno na coś z kamerką , bo to już fajna sprawa .Mi się przydała bardzo .W sumie kupiliśmy jak któregoś razu nie słyszałam , że synek się aż zanosił :( Chata u teściów ogromna była , nibyy cisza , ale ja w jednym koncu , a on spała w drugim i to na piętrze.u mnie teraz tak duzo nie ma przestrzeni.Słyszałam zawszę małą jak kwiliła , ale właśnie pod prysznicem , gdzieś na tarasie .No i na wyjazdy zawsze musi być spakowana .

Mama muminka ja mam też aventa , i hmmm no jakoś super ekstra niezbędny nie był , tym bardziej , że karmiłam piersią do 7 i 9mca.Aczkolwiek smoczki butelki do picia wiadomo w nim lądowały , gryzaki tez :)
I zyczę ci tej dziewczynki , ale nie łudź sie , ze będzie grzeczniejsza .Teraz masz diabła , a później to jest księżniczka z piekła rodem heheh , to jest gorszę .Tatuś wokoło paluszka owinięty , także masakra :P

Chasiami nie przejmuj się ja też daleko w lesie , na razie w palnie mam malowanie , a i zabrałam się z mamą za wybór zabawek na gwiazdę (tak , tak ,już ) bo później to innych milion wydatków..A później wyjmę to co mam zrobię listę i będą zakupy........No chyba , że okaże się , że jednak jest jedna dziewczynka , a że wszystko wydałam do roczku także będzie szaleństwo , a cały czas się łudzę :P

Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]

kuzwa no dziewczyny nie mam na nic czasu , a dzieci miały iść do szkoły ,a ja miałam odpoczywać i miało być ak pięknie :P

10 lata 3 miesiąc temu #925374 przez Mon.tresor
Ulka,

Stokrotka, tak, do trzeciego jeszcze mi zostało, ale mama się ze mnie nabija, że już trzeci, bo i ciężko z oddychaniem, chodzeniem, bóle w kręgosłupie, te przepowiadające, skurcze... to wszystko to podobno trzeci trymestr właśnie. Więc już się boję. Dziś się bawiłam i wyszło mi że wg ostatniego usg to termin na 1 stycznia... czyli dokładnie tak jak M i ja się spodziewamy! ;o

Studenkae - uważam, leżę, już jestem grzeczna, nie krzycz! :P Mi między nogami nic nie daje poduszka, muszę o coś opierać brzuch, bo młody wariuje jak za bardzo brzuszek mi, no nie wiem jak to nazwać... opada na bok. A jak się cała przechylę bardziej, to też kopniaki że go gniotę. Wiec i tak źle i tak nie dobrze. Na szczęście na lokalnej tablicy znalazłam obie te poduszki za 40 zł. Używane, fakt, ale po cholerę mi nowe tak na prawdę.

Artykuł który mi podrzuciła znajoma, o cesarskim cięciu:
kobieta.onet.pl/dziecko/ciaza-i-porod/ro...VBdYRTbzEzs.facebook

10 lata 3 miesiąc temu #925378 przez kelis3
Hej dziewczyny, mniej więcej Was ogarnęłam, chociaz pewnie mniej niż więcej;)
Montresor- współczuję Ci tych przeżyć, ale proszę wreszcie zacząć o siebie dbać, nie biegać ciągle po sklepach, zakupy jeszcze zdążysz zrobić, bo klapsa dostaniesz! Wogóle muszę Ci powiedziec,że dzielna z Ciebie dziewczyna, ale czasem trzeba trochę przystopować, wuęc dbaj o siebie i odpoczywaj jak najwięcej.

Monika u mnie żylaki też niestety rodzinne i już myślę jak to będzie, oby nic nie powychodziło;/, Mój mąż właśnie bardzo upiera się na ten czujnik oddechu, a ja sama nie wiem czy to potrzebne, bo zwykła nianię chyba kupię.

Chasiami- Ty to masz z tymi imprezami, podziwiam że jeszcze masz siłę i też tak jak dziewczyny czekam na zdjęcie kreacji!

Ula kuruj się zawczasu, zanim choróbsko Cię złapie na dobre, gorąca herbatka i myk do łóżka.

Ela skoro tak zachwalasz, to ja chyba też skuszę się na te leginsy, bałam się właśnie, czy nie będą prześwitywać, ja co prawda jeszcze chodzę w "starych" spodniach i dostałam sporo ubrań od bratowej- dwie pary spodni ciażowych, kilka bluzek, swetrów, więc jakoś przeżyję, kurtkę też jakąś ma na zimę, więc chyba dam radę;). ale leginsy jednak najwygodniejsze są. Swietne ubranka kupiłaś!

Maja ja właśnir emślałam,żeby juz poprać ciuszki, poki pogoda dopisuje, ale jeśli tak mówicie to za wcześnie, to juz zgłupiałam teraz...

Stokrotka ale wyhaczyła okazję na ten wózek, też czekam na linka do kocyków.

Kasiah moi znajomi też chwalą dady i ja na nie się nastawiam. Tylko te new born podobno lepiej pampersy, wózek super, mnie się czerwone kołka podobają;)

Piszecie o tych listach zakupowyh, a ja jeszcze nic takiego nie wypisywałam, więc u mie cały czas chaos, chyba nie jestem mistrzynią organizacji;P
Byliśmy ostatnio oglądać wózki, zastanawiam się tak wstępnie pomiędzy jedo memo i jane muum, co wybrałybyście? I mam jeszcze pytanko o pościel do łóżeczka, bo już mam mętlik. Takiego maluszka okrywa się pościelą, czy śpi w śpiworku/ rożku, / pod kocykiem, czy jak?

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #925386 przez studentkaae
Mon.tresor - no, krzyczeć nie bedziemy, ale grzeczna juz masz być i kropka :P a, jak Ci się udało znaleźć w takiej cenie te poduszki to pewnie, warto kupić :)

Kelis - jałłłł, Kochana jak dobrze, że ktoś oprócz mnie się zastanawia nas wózkiem jane muum. i jak wrażenia, co sprzedawca mówił, jak sie prezentuje, kółka nie za małe i w ogole całość? bo wiesz jak niestety nie miałam okazji go na zywo zobaczyć, bo u mnie w mieście w żadnym sklepie go nie ma. tylko na necie czytałam opinie i przekonuje mnie przede wszystkim lekkość. od jakiegoś czasu przeglądam olx bo może by sie trafił jakiś fajny, używany. kurcze tylko te kolory takie sobie mają, zwłaszcza dla chłopca, bo dla dziewczynki to sliczny ten violet jest :) a z tą gondolą micro byś chciała - to ta składana na płasko...? bo te jedo to nie wiem, choć na fotkach też nieżle wygląda.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia