BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

11 lata 10 miesiąc temu #551321 przez kaikai
Dave ja to mam na kazdej wizycie usg takie byle jakie serce widze i tyle. A takie dokladne z pomiarami osobno robie.
W tym miesiacu nie dala mi skierowania na jakies badania ani krew ani mocz. No ale w szpitalu mi robili to jej zaniose na wizyte.

Ja juz tez po obiadku rosolek chudy zjadlam. Tez mam ochote na cos slodkiego, wszedzie widze jak robia paczki ale bym zjadla i buleczke z budyniem mmmm. ..Ale nie zjem :( albo ciasto z bananami.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #551352 przez kasia1329
Witam.

Ja dziś troszkę się poobijałam, ale zaraz biorę się za prasowanie ciuszków :)

Suzi ja w pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążową stwierdzoną po krzywej cukrowej w 28tc.
Teraz z racji tego że wcześniej byłam na antybiotyku dopiero robiłam test obciążenia dopiero w 31tc. Wyniki wyszły kiepskie. Ale sprawa jest dziwna, gdyż cały czas mierzę cukier sobie w domu kontrolnie i nigdy nie wyszedł za wysoki.
Podejrzewam że mogli pomylić próbki w laboratorium gdyż w ten dzień było 6 kobiet na badanie.

Dam ginekologowi wyniki i moje pomiary i zobaczymy co powie, a wizyta już w czwartek więc niedługo.

Dave mój gin też robi na każdej wizycie pomiarowe usg więc jestem spokojna. Dlatego też nie robiłam dodatkowych badań bo on za każdym razem wszystko dokładnie sprawdza.

Miłego dnia życzę :)

11 lata 10 miesiąc temu #551375 przez Dave
Pozwoliłam sobie na 2 ptasie mleczka :laugh: :laugh:

Udało mi się umówić z babką, która mi zrobi badania, bo tu na wsi to wszystko jakoś inaczej działa.
O 6.50 mam być u niej w domu, pobierze mi krew i łyknę to paskudztwo, no i po 2 godzinach do ośrodka się stawię. Spoko, bo wolę siedzieć w domu niż kwitnąć w przychodni.
Rano mąż ma za zadanie zająć się Mają, a ja u rodziców rozpłaszczę się przed TV, albo przed książką.

Nigdy nie miałam problemów z cukrem, ale przy tym co mi teraz świruję to wcale się nie zdziwię jak coś jeszcze wylezie.

Kasiu - dobrze, że sama kontrolujesz, będziesz miała co przedstawić doktorkowi i zobaczymy co powie. Może każe powtórzyć badanie??

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 10 miesiąc temu #551455 przez lalka
suzi pozwolisz,że się wtrącę odnośnie cukrzycy!!!właśnie u mnie też zdiagnozowano to paskudztwo!!!dostałam od gina przekaz do Poznania(mieszkam pod P)na Polną..tam jest poradnia.u nas to wygląda tak,że raz w m-cu biorą cię na oddział na dwa trzy,dni badają wzdłuż i wszerz...i tak do samego porodu!!!po porodzie...dziecko badają pod kątem cukrzycy i jest więcej dodatkowych badań!!!a w poradni to edukacja jest na bardzo wysokim poziomie i to indywidualne są wizyty!!!!gorzej z "obsługą"
a tak na marginesie to na tej diecie jestem wciąż głodna..słaba i nerwowa!!!!

11 lata 10 miesiąc temu #551617 przez Suzi
Hej,
No wreszcie mi net jako tako działa :P
lalka, to z tego widzę, ze opieka w poznaniu jest o niebo lepsza niz w zakichanej warszawce :P , tutaj, jak powiedziałam - jedno zbiorcze ( 9 osób na raz ), nawet nie indywidualne, szkolenie odnośnie diety, recepta na glukometr i paski i do widzenia. A jak sie ewentualnie cos zadzieje, czy cukry będą skakac, to dzwonic na oddział. i tym sposobem ja od polowy listopada, kiedy mi to cholerstwo stwierdzono, radzę sobie sama, staram się przestrzegać diety, choc to jest i tak zawsze indywidualna sprawa. Tak zresztą powiedziała ta szpitalna dietetyczka - jest to i tak metoda prób i błedów. I to jest fakt. Mnie np. te ich diety, które nam dali zupełnie nie odpowiadały, poniewaz takie ilości pieczywa, jakie tam zalecają jużby mnie wykonczyły ( oddziała murowany), poza tym nabiał - u mnie wykluczony, a już zwłaszcza rano. Miałam duzo czasu ( od listopada )żeby to obczaic i wykonać na sobie duzo prób i popełnic wiele błedów i też miałam depresyjne nastroje w zw z tym , ze w zasadzie nic ( jak wtedy mi się zdawało ) nie moge jeść, ale to jakoś ogarnełam i teraz jest ok. Faktem jest, ze ta dieta stoi w duzej opozycji do moich wczesniejszych nawyków i nawyczków żywieniowych, ale muszę przyznać, ze obecny system rzeczywiście o wiele bardziej mi słuzy, tak w ogóle, nie tylko na cukry. Więc słodkie dziewczyny, nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło, Wasze nawyki was bedą buntowac przeciwko tym zaleceniom , ale na dłuższa metę same ocenicie, ze nie jest tak źle. Ja np. do tej pory przytyam zaledwie 1.5 kg, więc z kondycją nie jest najgorzej, żylaki mi sie nie robią, rozstepy póki co ( tfu, tfu) tez nie. Sporo słodkich mam jest u lutówek, ale z tego co sie orientuję juz ze 3 z nich urodziły i im ta cukrzyca automatycznie odpuszczała. Więc bądźmy dobrej myśli, już w końcu blizej niz dalej. Wpadaj lalka na pogaduchy, jak się przydam to tylko sie cieszę, chętnie coś ewentualnie podpowiem, choć to jak powiedziałam jest indywidualna sprawa :)

11 lata 10 miesiąc temu #551683 przez Dave
Kobietki, ciągle walczę z ciuszkami po Majce. Niektóre sprzedaję inne chowam głęboko w szafie.

Podaję Wam albumy, jakby która coś chciała :)

picasaweb.google.com/102441636614362266759

11 lata 10 miesiąc temu #551703 przez lalka
Suzi...dzięki za info!!!!ja do tej poradni jadę 12go lutego...a do tej pory to masakra!!!!nie wiem jakie porcje..mogę jeść...znalazłam w necie kilka gotowych dań..ale juz mi uszami wychodzą!!!do tej pory jak miałam na"coś"ochotę...to brałam jogurt owocowy...i gitara..było ok!!!!najbardziej to mnie te przekąski wkurzają....a raczej ich brak..jabłko...jogurt...jakiś cukierek!!!!ja dam radę..bo to nie moja pierwsza dieta!!!!ale póki co mam kryzys!!!

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #551764 przez Suzi
lalkajogurty owocowe - out, bo cukier, z owocami ostroznie, nie wszystkie wolno, poza tym w ograniczonych ilościach i najwyżej do 18 tej. Porcje raczej mniejsze niż większe, ale za to z przekąskami 6 posiłków na dobę. Uwaga nie tylko na cukier ale i na tłuste, ponieważ tluszcz jest równiez zamieniany na cukier i daje podwyższony wynik ale z opóźnieniem, z tzw.odbicia (cokolwiek to znaczy). Ja na poczatku trenowalam z chudym twarogiem, bo zwłaszcza na sniadanie było mi trudno znaleźć coś co nie bedzie nadmiernie "cukrzyc", ale okazało sie że ZADEN nabiał w gre nie wchodzi, zwłaszcza rano. Poza tym rano jest szczególnie trudno okiełznać cukry - to , po czym Ci po południu czy wieczorem nie skoczy, zjedzone rano może dać jakis niebotyczny wynik, że Ci oczy wychodzą ze zdziwienia, bo np, zjadłas to wieczorem i cukier był jak złoto.Uwaga na pomidora ( słodki, skubany) a już zwłaszcza te wszystkie maluszki koktailowe - u mnie odpadają. Makaron- tylko razowy i malutko, ryż wg zalecen tylko brązowy i dziki, ale mi generalnie nie służy żaden, wiec nie jadam. o dziwo ziemniaki są dla mnie ok, tzn jednorazowo do obiadu najwyżej jeden of course, ale mogę. Całe szczęście, na początku sie bałam o tym nawet pomyslec, ale mnie lutówki zainspirowały. Na szczęście lubię ryby, one wręcz mi cukier obnizają. W ten sposób zjadłam juz morze łososi ( szczególnie te z Biedronki mi pasują). Pieke w folii w piekarniku pół takiego kawałka 20 min + 8 - 10 min obrumieniam grillem - poezja! A teraz jeszcze sobie w galarecie robie, dobre na przekaskę lub 2 sniadanko. Nie prawda, ze smażonych zero, bo dorsza smazę i to w bułeczce ( nieduzo, bez jajka) i tez jest ok. Zadnego biłaego pieczywa - ja tylko ZYTNIE razowe - trzeba czytać etykiety, zeby się nie nadziac na słód jęczmienny czy domieszkę pszennej mąki, NIC co jest z pszennej mąki.Bardzo dobrym dodatkiem do jedzenia są wszelkie kiszonki czyli kapusta i ogórki, nie mozna przetworów w occie bo sa najczęsciej z cukrem. No to tak z grubsza, jak bedziesz miała więcej pytan - pytaj bo w sumie łatwiej odpowiadac na konkretne pyt. poza tym pewnie nuda dla dziewczyn niezainteresowanych cukrzycą. Ogólnie, da sie z tym żyć i głodnym sie z pewnością nie chodzi bo nawet i nie powinno się! Głowa do góry

11 lata 10 miesiąc temu #551782 przez Dave
przekichane z tym cukrem. ciekawe co też mi wyjdzie jutro.
leze w lozku i nie mogę zasnąć:-(

11 lata 10 miesiąc temu #551805 przez agi-p
Dzień dobry :)

Dave powodzenia na glukozie :) Oby wynik był w normie i ominęła Cię dieta , a tym bardziej insulina .
Fajnie , że masz możliwość przeczekania w domu tych 2 godzin podczas badania . Tylko musisz unikać zbędnego wysiłku , bo wynik nie będzie wiarygodny .
Albumów teraz obejrzeć nie mogę :( Ten net nie daje rady . Może w piątek w domu się uda :)

Mi się strasznie tęskni za wiosną . Już na śnieg patrzeć nie mogę .
Jeszcze 10 tyg i powitam Majusię :) Chwilami ciężko mi w to uwierzyć :) Już tak mało czasu zostało :P

Miłego dnia :)

11 lata 10 miesiąc temu #551806 przez Dave
dzien dobry.
co za noc masakra. wcale sie nie wyspalam.
siedze wlasnie po wypiciu glukozy. bleeee...

11 lata 10 miesiąc temu #551889 przez Dave
teraz czekamy na wyniki do piatku..
a we wtorek wizyta:-)

11 lata 10 miesiąc temu #551905 przez Urszula
Witam!

U mnie po kolposkopii okazało się , że moja szyjka jest czysta...kolejne badanie trzy miesiące po porodzie. DAVE dziękuję, że pytałaś :) POWODZENIA NA GLUKOZIE!!!

Miłego dnia!!

http://davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img[img] davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img

11 lata 10 miesiąc temu #552043 przez Dave
my wlasnie na spacerku. popruszylo sniegiem i jest bardzo przyjemnie:-)

11 lata 10 miesiąc temu #552140 przez Urszula
Dziś znowu odzyskałam formę :) czuję się swietnie i mogę szaleć z Elizią a do tego przychodzi na ploteczki moja przyjaciółka to sobie znowu miło spędzimy czas :)

Wczoraj czułam wszystkie kosci po maratonie szpitalno-przychodniowym i generalnych porządkach w domku. Dawno nie czuła się tak źle....

http://davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img[img] davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka