BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 8 miesiąc temu #624396 przez lkasiulla
Witam :)
U mnie pogoda piękna słoneczko świeci cieplutko :)
Co do butelek to ja chce kupić jedna mała tylko w razie co by picie podać malutkiej a do reszty butelek to będzie zależało jak z pokarmem... :)

Ja też nie mogę się już doczekać a tu jeszcze tyle czasu!!! Ja jakoś opieki się nie boję tylko porodu strasznie!!!!:) i też czasami mam myśli o tym jak życie się zmieni koniec imprezek czy wypadów spontanicznych, obowiązek i przede wszystkim wielka odpowiedzialność za nasze maleństwa... :):) ale mimo wszystko strasznie się ciesze :D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #624401 przez Karolka85
melduję się po zakupach biedronkowych i bazarkowych. worki próżniowe zakupione ale dorwaliśmy je z bratem dopiero w 3 z kolei biedronce :lol: taki szał, że ponoć zaraz po otwarciu o godz 7ej worki rozchodziły się w zastraszającym tempie hehe. Do obiadku też wszystko kupione.

Teraz chwila relaksu z chałwą waniliową :) mniamiiiii :)

Ja mam butelki z aventu ale te zwykłe i laktator ręczny. no i jeszcze jedną małą buteleczkę z Lovi którą dostaliśmy w szkole rodzenia.

Również nie mogę się doczekać jak już Juleczka będzie z nami, choć w sumie to w dalszym ciągu dla mnie jakaś abstracja. niby wiem, że mała istotka jest w moim brzuszku, że to mój największy skarb, ale jakoś nie dociera do mnie że za ok miesiąc będzie machać nóżkami i rączkami, robić kupki, płakać i uśmiechać się na przemian :) i mam podobnie jak Alex- w sumie porodu się nie boję (przynajmniej narazie), bardziej martwie się czy damy sobie z mężem rade ze wszystkimi nowymi obowiązkami, z tą wielką odpowiedzialności...

11 lata 8 miesiąc temu #624408 przez Domiś91
Kurde jak tak patrze, to tyle bede miała prasowania, że szok :( :P Pierwsza tura już się suszy na balkonie w słoneczku :) jutro ide namiasto, kupić jeszcze pare rzeczy do torby szpitalnej i pakuje ją :D Mogłaby ktoraś z was napisać co bierze dla siebie do szpitala? Bo znalazłam stronke : www.ofeminin.pl/ciaza/wyprawka-do-szpita...o-porodu-f36615.html
ale chyba troche przesadzili?!

11 lata 8 miesiąc temu #624422 przez tweety
Domiś, nawet nie przesadzona tylko bardzo dokładna. Ja mniej więcej pakuje to co na tej liście (mam listę na stronie szpitala) tylko bez kosmetyków dla dziecka bo to szpital ma.

11 lata 8 miesiąc temu #624427 przez Karolka85
Domiś ja mam już torbę w 95% spakowaną więc piszę co mam:

- 1 duży ręcznik kąpielowy
- 1 ręcznik mniejszy
- 1 malutki ręcznik wzięłam, bo może się przydać np w czasie porodu, żeby np zrobić zimny okład, albo przecierać zmęczoną, spoconą twarz
- klapki pod prysznic
- kapcie
- 1 krótka koszula do porodu
- 2 koszule do karmienia
- 8 szt podkładów na łóżko 90x60cm
- 1 opak. podpasek Bella Mama
- 1 opak podpasek Always Night ( bo są duże i chłonne)
- szlafrok
- 1 para skarpetek
-2 pary majtek bawełnianych
- kilka sztuk majtek siateczkowych ( ale nie wiem czy się wogóle przydadzą)
- kosmetyki (żel pod prysznic, szampon, pasta i szczoteczka do zębów, delikatny antyperspirant, maszynka do golenia, chusteczki higieniczne,tonik do twarzy, grzebień, płyn do higieny intymnej, maść na brodawki)
- saszetki Tantum Rosa
- suszarka do włosów
- ładowarka do telefonu
- poduszka jasiek
- rolka ręczników papierowych
- papier toaletowy
- talerzyk, kubek, sztućce
- biustonosze do karmienia ( chyba 2 szt, ale jeszcze nie kupiłam)
- ubranie na wyjście chyba przywiezie mi mąż w dniu wypisu

jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiesze, ale ogólnie to chyba wszystko :)

11 lata 8 miesiąc temu #624428 przez joasia10015
Heeejjjj i ja sie melduje :)
Zasnęłam o 2;30 a wstałam o 8;00 więc jest MOC ;) :lol:
CO do kosmetyków bezzapachowych to zgadzam sie z tysiiiak-iem ;) NIe ma co przesadzac-szczerze mówiąc w pierwszej ciąży nie miałam nic ,,specjalnie,,bez zapachowego.Używałam swoich normalnych kosmetyków tylko uważałam z ilością-tyle żeby sie umyc i już.Na jakis czas odrzuciłam perfumy -bo moglyby małego dusic przy karmieniu i tyle.Ja nic specjalnego nie kupije-choc kupiłam białego jelenia -tyle tylko że bardziej nie chodziło mi o zapach ale o to że są ,,zdrowsze,, ;)
No to dzis laski wzięłam sie za kolejne pranie,sprzatanie i dom wygląda jak po pobojowisku :silly: Ale ktos to musi zrobic... :(
Hmmm mam ochote na kisielek ;)
Achhh co do butelek to też bym nie przesadzała-ja mam z poprzedniej ciąży z Lovi -tylko wymienie smoczki .Dzieczyny nie wiadomo jak bedzie wygladac u was karmienie-oby każda mogla karmic naturalnie (trzymam kciuki :blink: )więc po kilka sztuk butelek raczej sie nie przyda :S Z drugiej strony przecież można wysłac męża czy kogos z rodzinki po butelke do sklepu :side:
Kurcze od rana robiłam,robiłam ,robiłam a teraz po sniadanku nie moge tyłka podniesc z krzesła :(

11 lata 8 miesiąc temu #624441 przez Karolka85
zapomniałam jeszcze o:

- wkładki laktacyjne
- poduszka poporodowa
- laktator w razie potrzeby
- jedzonko dla męża to wiadomo że w ostatniej chwili
- aparat fotograficzny

No i w sumie rzecz jedna z najważniejszych- karta ciąży, aktualne wyniki badań, grupa krwi oryginał, dowód osobisty, karta NFZ, dowód ubezpieczenia.
No i jeszcze Plan porodu, w przypadku jeśli dany szpital go respektuje :)

11 lata 8 miesiąc temu #624448 przez Domiś91
kurcze to ja musze całą chałpe wynieśc ehehe :D Nie będe przesadzała, wezme to co uważam za potrzebne, a najwyżej ktoś mi doniesie :) Do szpitala mam niecałe 10 minut piechotą, więc spoko :D

11 lata 8 miesiąc temu #624449 przez tysiiiak
Dowód ubezpieczenia jest w dalszym ciagu wymagany ? Wydawalo mi sie ze chyba nie... zreszt polozna na szkole rodzenia tez o nim nie wspominala ... :unsure: Teraz chyba sprawdzaja to w tym programie EWUŚ ?

11 lata 8 miesiąc temu #624450 przez ewela86
Hej dziewczyny!!!

jak zwykle jest co czytać więc póki co się witam i zabieram się za nadrabianie :)

ja właśnie wróciłam z lotniska, bo byłam już odwieźć rodziców... 3 miesiące...
od soboty jestem już u nich i wreszcie mogę się zabrać do prania ciuszków małej, bo wszystko sprzyja: i pogoda i miejsce do rozwieszenia i nawet chęci są :lol:

do później!

11 lata 8 miesiąc temu #624460 przez Karolka85
Teoretycznie EWUŚ powinien dawać rade i wystarczyć, ale u mnie w szpitalu jednak powiedzieli, żeby wziąść aktualne RMUA w razie czego.

11 lata 8 miesiąc temu #624470 przez Alex_87
A ten dowód ubezpieczenia jest ważny 1 miesiąc prawda?

11 lata 8 miesiąc temu #624474 przez Karolka85
hmm... szczerze mówiąc nie wiem jak jest z ważnością tego papierka, ale zawsze mówią żeby przynieść najaktualniejszy, więc bardzo możliwe że to chodzi właśnie o ważność

11 lata 8 miesiąc temu #624492 przez Kiniaczek
Ja sie wczoraj przepakowałam do troche większej torby bo mój jamnik prawie pękł w szwach :laugh: Dzis moja forma masakryczna , poszłam pospacerować i myślałam że nie dojde do domu... :ohmy: A tak pieknie jest, słoneczko świeci, cieplutko, troche wiaterek podwiewa ale do przeżycia. Zaraz chyba się zdrzemnę -tak sobie myśle :blush: Mały się rozpycha, chce mi prawym pokiem wyjśc, nie wiem jak on tam się ułożył, jutro wizyta to zobaczymy małego gagatka :kiss: :kiss: :lol:

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #624494 przez Kiniaczek
Alex_87 napisał:

A ten dowód ubezpieczenia jest ważny 1 miesiąc prawda?

Teraz w szpitalach jest ten system ewidencji osób ubezpieczonych EWUŚ więc nie potrzeba już papierków, po numerze pesel sprawdzają czy jesteś ubezpieczona :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka