BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 7 miesiąc temu #665283 przez Anabelle
Hej Hej ;)
Dawno mnie tu nie było, widzę że już prawie wszystkie zostały mamusiami ;)
Nie pamiętam czy pisałam coś o swoim porodzie :P

Na razie czekam na ładniejsze dni i... koniec sesji, która mnie wykańcza niestety

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #665296 przez Sevilla
Anabelle wkońcu się odezwałaś. Wszystkie się martwiłyśmy :) A o porodzie nic nie pisałaś, więc czekamy na fotkę i relację :)

Tysiak my ojcostwo załatwialiśmy przed porodem, więc to wszystko wyjaśnia czemu nie jestem potrzebna przy rejestracji.

My dziś zaliczyliśmy swój pierwszy spacer, Maks zachwycony. Wróciliśmy, przebraliśmy, nakarmiliśmy i właśnie śpimy :)

11 lata 7 miesiąc temu #665319 przez szósteczka
Ja też ide dzis na ktg i pomiar ciśnienia ciekawe co mi wyjdzie bo rano jak miezylam to miałam 128/107 coprawda pochwili zaczęło mi spadać. Pozatym mam odebrać wyniki posiewu moczu bo ostatnio bardzo zle mi wyszedł i trochę obawiam sie co do tych winikow. Porzyjemy zobaczymy.

11 lata 7 miesiąc temu #665329 przez Karolka85
hej mamuśki :)

wykorzystuję moment bo Julka drzemie między jednym karmieniem a drugim. walczę o laktację. przez dwa tygodnie mała była właściwie tylko na butli. ja miałam problem z płaskimi brodawkami i mała nie mogła ich chwycić. spadała z wagi więc trzeba było ją dokarmiać. ale od kilku dni łapała prawą pierś i to dało mi nadzieje. od piątku zawzięłam się i ostro walczę o karmienie piersią. chyba idzie ku dobremu bo od soboty Jula chwyta i ssie obie piersi :) niestety rozleniwiła się butelką i często usypia mi przy cycku dlatego notorycznie ją tarmosze i zmuszam do ssania :) już niewiele dostaje modyfikowanego. właściwie od wczoraj dokarmiamy ją tylko na noc i ewentualnie nad ranem żebym ja mogła się troche przespać. w dzień od 3 dni jest to nierealne bo przystawiam ją średnio co godzinę :) ale mam nadzieje że Jula wynagrodzi mi to wielkie zmęczenie i za kilka dni będzie już pięknie jeść i międz karmieniami będą dłuższe przerwy :)

ja po porodzie właściwie doszłam już do siebie. krocze miałam bardzo obolałe i obrzęk paskudny był. ale położna środowiskowa zaleciła 3 x dziennie okłady z rivanolu tak po 15min i neomecynę w sprayu. zadziałało super więc polecam!!!
jeśli któraś ma problemy z hemoroidami to okłady z kory dębu, maść posterisan i czopki Hemorol u mnie bardzo się sprawdziły. dokucza mi jeszcze jedynie kość ogonowa która została naruszona podczas porodu, ale ona niestety musi się sama zregenerować- lekarstwa na to nie ma.

nawał pokarmu miałam w 5 dniu, zaraz po wyjściu ze szpitala. ciepłe okłady, porządny masaż i liście kapusty dały radę. no i oczywiście laktator.

Śliczne te wszystkie Wasze maluszki!!!
nie wiem kiedy znów się odezwę, więc życzę wszystkim młodym mamom powodzenia i samych sukcesów w macierzyństwie i niech Wasze maluszki zdrowo się chowają i pięknie rosną :)
A za nierozpakowane trzymam mocno kciuki :)
Na koniec dodaję jeszcze foteczkę mojej Julci :)
Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]
Załączniki:

11 lata 7 miesiąc temu #665382 przez marynarka
Jeszcze ja zostałam w dwupaku :dry: M dziś pojechał na statek, więc jak wróci w domku będą już dwie babeczki zamiast jednej... Trochę mi smutno, że nie zobaczy małej od razu :( No i strasznie się boję porodu, bo nawet nie mam kogo zabrać ze sobą :/ Mamuśka do mnie przyjeżdża, ale ona po 3 swoich porodach, któe wspomina traumatycznie raczej nie będzie chciała siedzieć ze mną, więc wyjdzie pewnie, że będę rodziła sama. Jakoś muszę dać rade :huh: Jutro ktg... Teraz co 2 dni w szpitalu jestem na ktg u mojego lekarza. Szkoda, że położne są niemiłe i ciągle mają do mnie pretensje, że przyjeżdżam na badanie. No a mnie mój lekarz chce mieć na oku po tych wszystkich przygodach ciążowych.

Gratuluję wszystkim rozpakowanym :laugh: Macie takie śliczne maluszki, że tylko schrupać :kiss:

11 lata 7 miesiąc temu #665396 przez Anabelle
Sevilla no to nadrabiam :)

Antek urodził się 22 kwietnia o godzinie 16 SN. Ważył 3360 g, miał 53 cm
W szpitalu trzymali nas aż 4 doby, bo dostał żółtaczki i pobyt w szpitalu to jedno z najgorszych wątpliwych przyjemności w moim życiu. Poród natomiast mimo wszystko wspominam dobrze.
Najpierw odeszły mi wody, spokojnie się zebraliśmy, dojechaliśmy do szpitala - bylo kupe śmiechu bo ze mnie się lało jak z kranu, a skurczy nie miałam. O 7 byliśmy w szpitalu, o 8 na patologii bo skurczy nadal brak, jednak już o 9 miałam 3,5 cm rozwarcia i skurcze jeden za drugim (chodziłam po schodach i skakałam na piłce).
Trafiłam na porodówkę, z braku miejsc do prywatnej sali nas dali. Lewatywa, prysznic itd. Do rozwarcia 6/7 cm znosiłam dobrze, choć bolało jak ... *#*$%# ;) Wtedy jednak poprosiłam o znieczulenie. Dostałam 4 dawki - nie zadziałały, jedynie zdrętwiała mi prawa noga. Skurcze od 7 -10 cm to wspominam bardzo źle. Dosłownie gwiazdy widziałam, liczyłam gniazdka na ścianach, światła czy przyciski. Gdyby nie mąż to bym wpadła w totalną panikę - ale na szczęście mnie ratował i czuwał.
Położna nie wykupiona - była cudowna, jednak było strasznie oblężenie i ... parłam z mężem :P
Położna przyleciała dopiero jak już czułam główkę w kanale rodnym. Po jej przyjściu poszło już raz dwa. Później masakryczne szycie bez znieczulenia (bo dostałam za dużo wcześniej tego co nie zadziałało) no i koszmarne cewnikowanie :ohmy:
Aha.. nie cieli mnie. Pękłam odrobinę tylko dlatego, że Antek wychodził z ręką przy buzi.

A po powrocie do domu Antek wyglądał tak jak na załączonym obrazku ;)
Załączniki:

11 lata 7 miesiąc temu #665402 przez Anabelle
Karolka85 napisał:

ja miałam problem z płaskimi brodawkami i mała nie mogła ich chwycić. spadała z wagi więc trzeba było ją dokarmiać.

Ooo...
Ja też sie dowiedziałam że mam zbyt płaskie brodawki... po porodzie ;)
Antek makabrycznie leciał z wagi przez 2 doby, a mi się zaczął nawał :/ Stałam i się ze mnie lało a on nie mógł złapać cycka. Tragedia. Na szczęście przyjechała teściowa.
Przywiozła mi nakładki z Aventu, po ich założeniu mały pięknie wcinał, a z każdym karmieniem sutki coraz bardziej wychodziły. W domu kupiłam sobie www.babyclub.pl/product-pol-7932-Lansino...tent-laktacyjny.html i tuż przed podaniem cycka wyciągałam brodawkę.
Teraz mały chwyta już bez pomocy, brodawki troche powychodziły, a on ma też silniejsze chwytaki ;)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #665417 przez Sevilla
Najważniejsze, że wszystko w porządku Anabelle :) Cieszę się niezmiernie, że się wkońcu odezwałaś :) Akurat trafiłaś na ciszę poporodową :)

Karolka85 i to jest znak, że jak się chce to można :) Ja brodawki podobno miałam rewelacyjne, ale zbyt mało pokarmu. Też dzielnie walczyliśmy o rozkręcenie laktacji, no i wkońcu mały zaczął przybierać na wadzę :)

11 lata 7 miesiąc temu #665428 przez Anabelle
Sevilla dla mnie to dobrze, że trwa cisza poporodowa bo z Antkiem w dłoni i trwającą sesją na studiach to moje nadrabianie postów w zasadzie nie funkcjonuje :)

11 lata 7 miesiąc temu #665492 przez tysiiiak
Anabelle super że się odezwałaś :) martwiłyśmy się o Ciebie ;) mój maluszek też miał żółtaczkę i trzymali nas do 6 doby :(
Antek boski :) i ile włosków ma :)
Podziwiam Cię z tą sesją :P ja ledwo z praniem nadążam a jeszcze nauka :unsure:

Wróciłam od pediatry, maluszek przybrał 120 gr od czwartku i waży teraz 3600, muszę go smarować parafiną bo mu strasznie skórka się łuszczy. Jutro idę odebrać wyniki na bilirubinę i z powrotem do pediatry z wynikiem. Bardzo się boję, że nie spada i znowu nas położą do szpitala :( maluszek jest jeszcze trochę żółciutki :( 3majcie kciuki żeby to paskudztwo sobie poszło :(

11 lata 7 miesiąc temu #665526 przez Anabelle
Hej tysiak ;*

A w czym kąpiesz Kubusia? Antkowi się 2 dni leciutko zaczęła łuszczyć skóra w zgięciu rąk, ale w domu kąpię w Oliatum i po dwóch kąpielach skóra jak złoto.. pomijając trądzik noworodkowy :P

11 lata 7 miesiąc temu #665537 przez szósteczka
Hej wróciłam wlasnie od mojej gin oczywiscie mnie nie zbadała ginekologicznie wiec nie wiem jak tam szyjka i ewentualne rozwarcie ale sukces zapisały mi się jakieś dwa małe skurcze wiec gin stwierdziła ze sie powoli rozkrecam jakbym nie urodziła.to mam przyjsc we środę po reszte wyników i na ktg.

11 lata 7 miesiąc temu #665542 przez szósteczka
szósteczka napisał:

Hej wróciłam wlasnie od mojej gin oczywiscie mnie nie zbadała ginekologicznie wiec nie wiem jak tam szyjka i ewentualne rozwarcie ale sukces zapisały mi się jakieś dwa małe skurcze wiec gin stwierdziła ze sie powoli rozkrecam jakbym nie urodziła.to mam przyjsc we środę po reszte wyników i na ktg.

11 lata 7 miesiąc temu #665648 przez Ewelinczok
Ja niestety zero skurczy:( Ide jutro do szpitala, juz sie boje:(

11 lata 7 miesiąc temu #665710 przez tysiiiak
też kąpie w Oilatum ;) a skórka coraz gorzej schodzi, mam nadzieje że ta parafina zdziała cuda :) jutro jeszcze położna przychodzi to zobaczy :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka