BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 9 miesiąc temu #688892 przez demoniqe
Karina ja od dziś stosuję plan PROSTE Tracy Hogg właśnie po to żeby mały nie traktował cycka jak usypiacza i powiem ci że kurczę działa!! nie wyobrażałam sobie że jak rozbudzę dziecko przy cycku to mi zaśnie jak wsadzę je do łóżeczka a tu szok!

Według Tracy Hogg dziecko powinno jeść co 3 godziny w dzień. Zaczynamy 6-7 rano i wtedy przestawiamy dziecko na DZIEŃ. Karmienie (do 45 min) potem zabawa (do pół godziny) usypianie (w łóżeczku!!!) i drzemka. Ważne żeby do usypiania zrobić klimat (przysłonić okno, szeptać, zawinąć szczelnie dziecko w rożek lub kocyk żeby nie machało rączkami i nóżkami - ja nie zawijałam bo myślałam że mu za gorąco ale zakładam mu samą pieluszkę teraz i zawijam i śpi rewelacyjnie. Dziecko trzeba po owinięciu włożyć do łóżeczka i jeśli się krzywi (a nie powinno przy szczelnym zawinięciu) to mówić "ciiii" i położyć rękę na jego ramieniu.
Ewentualnie dać smoczek. I nie wychodzić z pokoju aż dziecko uśnie głębokim snem. U mnie przy pierwszym zawinięciu raz w czasie drzemki kwęknął a teraz już testuję drugą drzemkę i jest super. Dziecko drzemie tak 1,5-2 godzinki i potem od nowa - cycek, zabawa sen.

O 17 trzeba zrobić krótszą drzemkę (ok 50 min) żeby mały dotrwał do kąpieli. O 18 pierwsza część karmienia o 19 kąpiel, kołysanka o 19:30 kolejna drzemka i około 20 drugie karmienie wieczorne. Brak wtedy zabawy, od razu wkładamy dziecko do łóżeczka. Około 22-23 trzeba nakarmić przez sen i dziecko powinno spać do 5-6 rano bez przebudzania się. Nie karmimy już wtedy dziecka w nocy po 23.

Zobaczymy czy dziś zadziała :) na razie drzemki i jedzonka działają. Aaaa i to zawijanie bardzo pomaga dzieciom przy prężeniu się i kolkach podobno!!! Rzeczywiście mały marudził ale nie wybudzał się a puszczał bąki.

a i dziecko uczy się samo zasypiać.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #688929 przez Olga60
Demoniqe jadę zaraz kupić ta książkę (może ja dostanę w empiku) bo faktycznie są tam pomocne rady, zaczęłam od stosowania rozka i mala lepiej śpi.

11 lata 9 miesiąc temu #688949 przez pauluska
No u nas porady Tracy z zasypianiem sprawdzaly sie na poczatku teraz w te upaly Iga zle zasypia sama i nie wyobrazam sobie zeby ja w cos zawijac no ale jak usnie a o 20 juz spi to do 5 przesypia spokojnie o 5 jedzonko i dalsza drzemka do 8-9 wiec i tak super :) jeju w piatek mam obrone a jak tu nauke ogarnac ? ehh chcialabym juz poswiecic 100 % czasu corci

11 lata 9 miesiąc temu #688950 przez ewela86
joasiu u mnie też ciemna kreska i wogóle brzuch taki jakbym go opalała! czytałam że to musi samo zejść nawet do kilku miesięcy i że lepiej tego nie opalać bo może zostać...
pisałaś jeszcze o nosidełku - my właśnie wczoraj z mężem też się zastanawialiśmy nad zakupem :) te babybjorn są dość drogie... w podobnej cenie z dobrymi opiniami są jeszcze nosidełka TULA.

11 lata 9 miesiąc temu #688980 przez Domiś91
Muszę wypróbować to co napisalas demoniqe :) Bo mój w dzien jak nie spi to domaga się cycka co godzine / półtorej. Wieczorem zasyppia mi ostatnio 22/23, a kąpiel ma o 20 takze 3 godzinki gaworzenia. Śpi 3/4 godziny, a pozniej juz co godzine poltorej sie budzi..

11 lata 9 miesiąc temu #688984 przez JoannaL
Witajcie dziewczynki. Dawno się nie odzywałam, ale nie było kiedy. Ostatnie 2tyg spędziłam u rodziców na wsi, pomagałam zbierać truskawki. Marcyś miał raj na ziemi i całe dnie spędzał na dworze. Malutka robi się coraz fajniejsza, zaczyna się uśmiechać jak do niej mówię. Niestety Lila musiała brać antybiotyk. Coś siedziało jej w zatokach, nie mogłam nic wyciągnąć, zatykało jej nosek tak że oddychać nie mogła. Na szczęście już jest dobrze. Na szczepionkę musimy teraz odczekać 2tyg, do ortopedy 8lipca

Co do wagi, mi został 1kg z przed ciąży

Cały czas karmimy się w sposób mieszany: cyc a do tego 60ml Bebiko 4razy dziennie

11 lata 9 miesiąc temu #689044 przez tysiiiak
Hej dziewczynki :)
My po Usg brzuszka :) na szczęście wątroba jest w normie :D wszystkie inne narządy również jedynie co to ma nieco powiększoną śledzionę ale lekarz powiedział żeby się nie przejmować tym i dla spokoju przyjść za kilka mscy na kontrolę.
Jutro idziemy to tego Hepatologa i ciekawa jestem co nam powie :unsure:

Nam mały w dzień ostatnio też mało śpi :dry: ale wieczorem koło 19 zje potem koło 20-21 kąpiel, masażyk przy którym już mu się oczka maślane robią, cyc i śpi do 2-3 :)

Dziś w nocy się zdziwiłam :P Kuba jadł o 2 i o 4 się obudził ja mu daje cyca a on nawet buzi nie otworzył i po chwili zasnął i wstał już na jedzonko o 6 :) widocznie chciał się przytulić tylko :)

Ja też mam kreskę na brzuchu ;)

11 lata 9 miesiąc temu #689057 przez anek
u mnie tez ciemna krecha na brzuchudo tego ciemny pępek.
Kurde jak Wy to robicie ze dzieci wam w nocy spia tyle godzin.Moja malutka jak dostanie cyca o 21(ostatni raz po kapaniu) to max do 24 wytrzymuje a pozniej juz co co 2-2,5 godz.przy tym jeszcze 1-2 kupki no i przebieranko wiec sie rozbudza.osatnio kupiłam pampersy Premium care i mała cały cza zalana na nich jest tzn gdzies bokiem jej ucieka i body mokre.nieiwem moze za duze są, ale te zwykłe papmki tez 2 uzywamy i oki jest.

Dziewczyny które daja delikol-jak podajecie?co karmienie faktycznie?

Tysiak ale dalej ta bilirubina podwyzszona jest?

tez spróbuje zastosowac tej metody co napisała Demonigue,zobaczymy czy sie moja ksiezniczka do niej przekona.

11 lata 9 miesiąc temu #689079 przez tysiiiak
anek niestety tak :( troszkę spadła od ostatnich pomiarów z 27 maja ale nadal jest na poziomie 10 (ostatnio 14) :( za to ta bilirubina właściwa sie podniosła i jest ponad normę a ostatnio była w normie :(

11 lata 9 miesiąc temu #689084 przez KarinaM
Anek moja też tylko po kąpieli przesypia 4 godziny a potem budzi się co 2 lub 2,5 godziny.
W dzień je co 1,5 lub 2 godziny.
Ja chyba nie będę owijac Iriny bo Ona nawet odkopuje się w nocy spod pieluchy tetrowej.

Igorek

Irina

11 lata 9 miesiąc temu #689131 przez anek
moj starszy synek tez miał podwyzszona biliribine.jezdziłam z nim po lekarzach, robiłam wszystkie basdania z krwi,usg głowy,brzucha.gastrolog kazal czekac do 3msc.i faktycznie jakos w 2msc spadła ładnie do normy.zobaczysz co Wam powie hepatlog.

Karina moja w dzien spi 3-3,5 godz i tak tez je ,tylko w nocy tak czesto.chyba nadrabia za dzien z jedzeniem.jak były upały przez ost 3 dni to budziła sie czesciej(w domu spała) w dzien a dzisiaj dalej pospała 2razy po 3godz(na tarasie zadaszonym spałaZ).

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #689139 przez tysiiiak
jestem dobrej myśli że to spadnie wkońcu :) ja się tylko ciesze że Kubuś przy tym w żaden sposób nie cierpi :)

Kubunia :D

Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #689173 przez KarinaM
Tysiiiak Kubuś piękny. Widzę że potówki też Was nieominęły.

Dziewczyny pytanie do tych karmiących piersią. Skąd mam wiedzieć czy mam wystarczająco dużo mleka? Że młoda najada się? Mam takie myśli że kończy mi się mleko bo Irina chce w dzień co 1 lub 1,5 godziny jeść.
Jutro pójdę Ją zważyć to zobaczę czy przybyła.

Igorek

Irina

11 lata 9 miesiąc temu #689199 przez demoniqe
zdaję relację z dalszego stosowania planu PROSTE :) otóż w ciągu ostatniej drzemki Kuba obudził się z krzykiem po 45 min zamiast 1,5 h. Myślałam że jest mu gorąco, a on był taki głodny!!! :) także jedna z drzemek na razie krótsza. Zobaczymy jak reszta planu się przyjmie. Na razie ma kolejną drzemkę i śpi już 45 min. Jeszcze 45 min powinien pospać. Potem już o 18 karmienie częściowe, 19 kąpiel i drzemka i 20 drugie karmienie i mam nadzieję że jak o 23 nakarmię go przez sen to pośpi :)

U mnie też do tej pory spał 4 h zawsze w nocy a potem co godzina dwie się wybudzał. Ale według tej książki dziecko może spać od 23 do 5-6 rano ciurkiem na cycku!!! (na butelce byłoby łatwiej bo można pilnować tego ile dziecko zjadło). Warto sprawdzić czy to zadziała. Mam nadzieję. Dziś w nocy jak zastosowałam zawijanie i 2 karmienia przed snem nocnym to obudził się wnocy tylko raz na karmienie :)

a ja dziś zrobiłam kompoty z truskawek na zimę dla Kubusia :) mamy już dżemy :)

ta metoda jest spoko ale jeszcze nie wiem jak wsadzić do niej spacery i wizyty u lekarza :) ja mam bioderka w piątek i wizytę kolegów z pracy :)

11 lata 9 miesiąc temu #689200 przez demoniqe
KarinaM napisał:

Tysiiiak Kubuś piękny. Widzę że potówki też Was nieominęły.

Dziewczyny pytanie do tych karmiących piersią. Skąd mam wiedzieć czy mam wystarczająco dużo mleka? Że młoda najada się? Mam takie myśli że kończy mi się mleko bo Irina chce w dzień co 1 lub 1,5 godziny jeść.
Jutro pójdę Ją zważyć to zobaczę czy przybyła.

Karina na pewno jest wszystko ok. Kuba też tak miał przez ostatnie 2 dni prawie. Może to skok rozwojowy?? w tych okresach dzieciom zwiększa się zapotrzebowanie na jedzonko, ale piersi muszą nadążyć, trzeba im dać tylko czas.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka