BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 4 miesiąc temu #724647 przez munnecabrava
Polecam teraz.na 1 zaczyna się francuska komedia nic do oclenia ;) rien a declarer ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu #724664 przez moniaaak
Dziewczyny a jak jest z tymi lezaczkami bujaczkami? Bo my mamy taki z Fisher price i Kacperek go lubi bardzo. Pozycja jest niby taka półleżąca, ale nie wiem.
Wy uważacie?
Oprócz tego mamy huśtawkę Bright starts, ale ją nie bardzo lubi.

11 lata 4 miesiąc temu #724675 przez KarinaM
M-brava to jest przed domkiem a ściślej mówiąc ognisko pośrodku a domki wokoło ale ja i tak Jej nie zostawię.

Co do rozszerzania diety to ja poczekam do 4 m-ca. 21 idę na szczepienie to zapytam kiedy najlepiej.

Moja mama śmieje się że jak ja miałam 4m-ce to zostawiła mnie z wujkiem i On dał mi kluski ziemniaczane i nie przyznał się tylko później pytał jak się czuję. Jak wszystko było dobrze to powiedział co zrobił. Powiedział że tak patrzylam jak On je więc mi dał. Do tej pory uwielbiam kluski ziemniaczane.

Igorek

Irina

11 lata 4 miesiąc temu #724684 przez KarinaM
moniaaak napisał:

Dziewczyny a jak jest z tymi lezaczkami bujaczkami? Bo my mamy taki z Fisher price i Kacperek go lubi bardzo. Pozycja jest niby taka półleżąca, ale nie wiem.
Wy uważacie?
Oprócz tego mamy huśtawkę Bright starts, ale ją nie bardzo lubi.

My też mamy ten lezaczek i Irina bardzo go lubi ale też staram się z umiarem stosować. Często zasnie w nim i nie zostawiam Jej tylko przekladam do łóżeczka. Uwielbia robić w nim kupkę.

Igorek

Irina

11 lata 4 miesiąc temu #724708 przez Alex_87
Moja dopiero od jakiś 2 tyg lubi siedzieć w leżaczku, w zasadzie to w ciągu dnia zamiennie siedzi w nim albo leży u nas na łóżku. Często w nim zasypia, ale jeśli jest to krótka drzemka to w nim zostaje tzn tak ok. 10 min, inaczej ją przekładamy na łóżko.

Z siadaniem to też uważam, że do ok. 6 miesiąca dziecka nie powinno się sadzać ani mu pomagać, jeśli sama tego nie zrobi, to samo jest z chodzeniem, dziecko musi samo zacząć chodzić, podobno prowadzanie za rączki co jest jednak bardzo popularne może zaszkodzić dziecku, musi ono zacząć samo siadać chodzić itd samodzielnie, bo jeśli tego jeszcze nie robi tzn że nie jest jeszcze gotowe. Tak ostatnio mówiła mi znajoma, która jeździła na rehabilitację ze swoją córką. ja też nie zamierzam na siłę przyspieszać, jeśli coś będzie nie tak to napewno lekarz zleci rehabilitację i tam ustalą jakie ćwiczenia pomogą ;)

M-brava Twój mąż jest fizjoterapeutą? To może podpowiesz jak można się bawić z takim 3 miesięcznym dzieckiem żeby sobie ćwiczyło, ale żeby mu nie zaszkodzić :)

11 lata 4 miesiąc temu #724723 przez Olga60
Karina też jestem przewrazliwiona. Teraz siedzimy w hotelu mamy dwa pokoje typu studio, czyli drzwi w ścianie, a i tak jest uruchomiony babyphone z kamerką, malutka śpi w jednym pokoju a ja z drugiego patrzę na nią.

Moja dzisiaj spróbowała kolejny smak, jabłuszko, oczywiście ze słoiczka i chyba bardziej smakowała marchewka :P

Ja uważam że jedzonko ze słoiczka będzie lepsze od tego co ja bym zmajstrowala, raz że pochodzenie warzyw owoców, a dwa proporcje mają w daniach tak dobrane że to jest smaczne, a jak ja robiłam niby to samo danie to było :P :P :P

11 lata 4 miesiąc temu #724729 przez sylkaax
Gabi31 Już się nie przejmuję rzeczywiście lekarka przesadza widzę , że z dnia na dzień coraz lepiej idzie małemu ;]

alexa_ Piękny maluszek ;) Ja karmię MM i juz drugi okres ale też teścik już poszedł w
ruch :P Co zaaa strach ;)

KarolciaZumba u mnie tatuś sam chciał pomagać już w ciąży jak byłam to miał super podejście ;) teraz kąpie , przebiera pieluchę, nosi na rączkach ,spaceruje ,daje mleczko a w domu co do sprzątania to zajmuje się podłogami i wynosi śmieci resztę robię ja z własnej woli bo po nim musiałabym poprawiać ;P

Daarikaa Mój mały też lubi nowe smaczki i płacze jak w butelce się kończy ;]

tysiiiak Mój też mymla języczkiem cały czas i często tak mu się jakby cofa i połyka to ;P

moniaaak ja mam tez leżaczek fisher price mój mały lubi ale ja nie trzymam go w nim dłużej niż 30 min on nawet sam nie chce bo jak go biorę na ręce to później się wygina i chce żebym go położyła ale prosto ;)

Mój malutki wykapany i zasypia sobie z tatusiem. Ja dzisiaj dzwoniłam do mojej p. ginekolog wyniki cytologi złe mam się stawić jutro do niej na badanie. Juz się boję mówi ze stan zapalny czy coś ale musi mnie zbadać;( Dziewczyny jak można dołączyć do Waszej grupy na fb ?;p

11 lata 4 miesiąc temu #724731 przez Olga60
Alex masx rację, nic na siłę, a pamiętajmy, że im dłużej dziecko raczkuje tym lepiej, wpływa to na rozwój mózgu, a co za tym idzie, inteligencja :)

11 lata 4 miesiąc temu #724737 przez moniaaak
sylkaax wysłałam Ci wiadomość na priv.

Joasiu daj znać co Ci ten chirurg powie. Ja też chyba będę musiała się wybrać, bo nie mogę się po ciąży pozbyć tego cholerstwa :(

11 lata 4 miesiąc temu #724749 przez KarinaM
A mój Igor nie raczkowal. I też żyje.
Mąż mówi że Irina będzie lewus jak Igor bo częściej bierze lewą rączkę do buzi. Ciekawe jak będzie.

Igorek

Irina

11 lata 4 miesiąc temu #724756 przez Olga60
Karina to jak to się dzieje, z siadu do chodzenia ... :huh:

11 lata 4 miesiąc temu #724764 przez sylkaax
Mojej siostry maluchy też nie raczkowały zaczęły się z siadu podnosić i później od mebelka do mebelka nauczyły się chodzić;] Co do raczkowania to moja mama mi mówiła że ja byłam mistrzem potrafiłam raczkować i przy okazji robić sobie drzemki jak mi się znudziło np. naa dywanie albo w kuchni tylko mnie szukali gdzie padłam bo cisza hihi;)

11 lata 4 miesiąc temu #724768 przez Olga60
Sylkaax to sweet :woohoo: zawsze podziwialam zdjęcia dzieci spiacych w dziwnych pozycjach i miejscach, czy to jest możliwe ... a jednak :laugh:

11 lata 4 miesiąc temu #724769 przez joasia10015
Mój Miłek tez nie raczkowal,odrazu chodzil i tez jest ok.Mam nadzieję że to na jego inteligencje zle nie wpłynie :unsure: :unsure: :unsure: :lol: :silly: DO tego nie dawałam mu żadnego chodzika który ponoc bardzo szkodzi a nie pomaga :cheer:
Mikuś za to kocha swój leżaczek i często w nim zasypia ....iiiii super mu sie w nim spi ...ale mnie przestraszyłyście trochę ...na prawde moze mu to zaszkodzic????Oczywiście całą noc spi na płasko w łóżeczku albo na naszym łóżku ale w dzien bardzo często sie bawi na leżaczku :dry: :huh: Hmmm i co teraz..... :unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure:

moniaaak lekarz przepisał mi jakiś syrop cos jak by na przeczyszczenie bo okazało sie że mam tzw.guzki które krwawią bo stolec jest za twardy (wiem,wiem nie brzmi to ,,smacznie,,ale i z takimi problemami człowiek musi sie zmierzyc :huh: )Ogólnie problem w ...mojej diecie . Muszę zmienic dietę na błonnikową -owoce,warzywa,ciemne pieczywo,duuużo wody itp.żeby sie ,,luzniej,,wypróżniac -wtedy krawic nie bedzie ,bo guzki nie będą pękac jak do tej pory :( :cheer: :ohmy:

11 lata 4 miesiąc temu #724818 przez munnecabrava
Joasia współczuje ... hemoroidów, kochana ja się na tym kompletnie nie znam i nie stosuj tego jako rade czy coś, ale pamiętam, że jak kiedyś się odchudzałam a raczej hmm ciężko to odchudzaniem nazwać bo łasuch jestem;P próbowałam uregulować układ trawienny i go oczyścić to na noc piłam taka herbatkę figura z senesem takie zielono białe opakowanie. Nie musiałam rezygnować ze słodyczy bo ona ma działanie wypróżniające ale stosowana na noc nie ma efektu aaaa gdzie jest toaleta i mój organizm tak zareagował że pozbyłam się zaparć i miałam wszystko jak w zegarku a do tego schudłam z 5 kg :P bo trawienie się poprawiło.

Co do leżaczka to nie więcej niż 4 h dziennie, podobni jest z poduszkami dzieci nie powinny spać na poduszkach tylko na płasko (poduszki odkształcają kręgi szyjne czy coś takiego).

Alex co do ćwiczeń to póki co pole do popisu jest małe jak dziecko nie trzyma główki to często na brzuszku, jak nie przekręca głowy jak leży na brzuszku tylko trzyma w jedną stronę to zabawkami trzeba zachęcać żeby spoglądało na nie.

Karuzelka powinna być zawieszana w różnych miejscach ( ja to troche zmodyfikowałam :P i różnie układam dziecko w łóżeczku, to łatwiejsze niż ciągłe przepiananie karuzelki).

Można wkładać do rąk zabawki, ja często kładę na jej brzuszku co by sama podniosła albo spore misie kładę koło niej żeby chwytała za noski itp.

Oczywiscie masowanie dziecka oliwką po kąpieli jak najbardziej wskazane u mnie nierealne bo mała tego nie lubi a nic na siłę.

Przewracanie dzecka na boki brzuch plecy.

Oooo super sprawą są też takie skarpetki z soxo co maja grzechotki na sobie a ile śmiechu jak pyza probuje dojść skąd to grzechotanie

pielegnacjadziecka.pl/dziecko/rozwoj/jak-cwiczyc-z-niemowleciem

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka