- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2013
Mamusie MAJ 2013
- munnecabrava
- Wylogowany
- gadatliwa
- Nie można?? A właśnie, że można!
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- moniaaak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Wy uważacie?
Oprócz tego mamy huśtawkę Bright starts, ale ją nie bardzo lubi.
- KarinaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Co do rozszerzania diety to ja poczekam do 4 m-ca. 21 idę na szczepienie to zapytam kiedy najlepiej.
Moja mama śmieje się że jak ja miałam 4m-ce to zostawiła mnie z wujkiem i On dał mi kluski ziemniaczane i nie przyznał się tylko później pytał jak się czuję. Jak wszystko było dobrze to powiedział co zrobił. Powiedział że tak patrzylam jak On je więc mi dał. Do tej pory uwielbiam kluski ziemniaczane.
- KarinaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Dziewczyny a jak jest z tymi lezaczkami bujaczkami? Bo my mamy taki z Fisher price i Kacperek go lubi bardzo. Pozycja jest niby taka półleżąca, ale nie wiem.
Wy uważacie?
Oprócz tego mamy huśtawkę Bright starts, ale ją nie bardzo lubi.
My też mamy ten lezaczek i Irina bardzo go lubi ale też staram się z umiarem stosować. Często zasnie w nim i nie zostawiam Jej tylko przekladam do łóżeczka. Uwielbia robić w nim kupkę.
- Alex_87
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 13
Z siadaniem to też uważam, że do ok. 6 miesiąca dziecka nie powinno się sadzać ani mu pomagać, jeśli sama tego nie zrobi, to samo jest z chodzeniem, dziecko musi samo zacząć chodzić, podobno prowadzanie za rączki co jest jednak bardzo popularne może zaszkodzić dziecku, musi ono zacząć samo siadać chodzić itd samodzielnie, bo jeśli tego jeszcze nie robi tzn że nie jest jeszcze gotowe. Tak ostatnio mówiła mi znajoma, która jeździła na rehabilitację ze swoją córką. ja też nie zamierzam na siłę przyspieszać, jeśli coś będzie nie tak to napewno lekarz zleci rehabilitację i tam ustalą jakie ćwiczenia pomogą
M-brava Twój mąż jest fizjoterapeutą? To może podpowiesz jak można się bawić z takim 3 miesięcznym dzieckiem żeby sobie ćwiczyło, ale żeby mu nie zaszkodzić
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Moja dzisiaj spróbowała kolejny smak, jabłuszko, oczywiście ze słoiczka i chyba bardziej smakowała marchewka
Ja uważam że jedzonko ze słoiczka będzie lepsze od tego co ja bym zmajstrowala, raz że pochodzenie warzyw owoców, a dwa proporcje mają w daniach tak dobrane że to jest smaczne, a jak ja robiłam niby to samo danie to było
- sylkaax
- Wylogowany
- pierwsze słowa
alexa_ Piękny maluszek Ja karmię MM i juz drugi okres ale też teścik już poszedł w
ruch Co zaaa strach
KarolciaZumba u mnie tatuś sam chciał pomagać już w ciąży jak byłam to miał super podejście teraz kąpie , przebiera pieluchę, nosi na rączkach ,spaceruje ,daje mleczko a w domu co do sprzątania to zajmuje się podłogami i wynosi śmieci resztę robię ja z własnej woli bo po nim musiałabym poprawiać ;P
Daarikaa Mój mały też lubi nowe smaczki i płacze jak w butelce się kończy ;]
tysiiiak Mój też mymla języczkiem cały czas i często tak mu się jakby cofa i połyka to ;P
moniaaak ja mam tez leżaczek fisher price mój mały lubi ale ja nie trzymam go w nim dłużej niż 30 min on nawet sam nie chce bo jak go biorę na ręce to później się wygina i chce żebym go położyła ale prosto
Mój malutki wykapany i zasypia sobie z tatusiem. Ja dzisiaj dzwoniłam do mojej p. ginekolog wyniki cytologi złe mam się stawić jutro do niej na badanie. Juz się boję mówi ze stan zapalny czy coś ale musi mnie zbadać;( Dziewczyny jak można dołączyć do Waszej grupy na fb ?;p
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- moniaaak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Joasiu daj znać co Ci ten chirurg powie. Ja też chyba będę musiała się wybrać, bo nie mogę się po ciąży pozbyć tego cholerstwa
- KarinaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mąż mówi że Irina będzie lewus jak Igor bo częściej bierze lewą rączkę do buzi. Ciekawe jak będzie.
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- sylkaax
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- joasia10015
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mikuś za to kocha swój leżaczek i często w nim zasypia ....iiiii super mu sie w nim spi ...ale mnie przestraszyłyście trochę ...na prawde moze mu to zaszkodzic????Oczywiście całą noc spi na płasko w łóżeczku albo na naszym łóżku ale w dzien bardzo często sie bawi na leżaczku Hmmm i co teraz.....
moniaaak lekarz przepisał mi jakiś syrop cos jak by na przeczyszczenie bo okazało sie że mam tzw.guzki które krwawią bo stolec jest za twardy (wiem,wiem nie brzmi to ,,smacznie,,ale i z takimi problemami człowiek musi sie zmierzyc )Ogólnie problem w ...mojej diecie . Muszę zmienic dietę na błonnikową -owoce,warzywa,ciemne pieczywo,duuużo wody itp.żeby sie ,,luzniej,,wypróżniac -wtedy krawic nie bedzie ,bo guzki nie będą pękac jak do tej pory
- munnecabrava
- Wylogowany
- gadatliwa
- Nie można?? A właśnie, że można!
Co do leżaczka to nie więcej niż 4 h dziennie, podobni jest z poduszkami dzieci nie powinny spać na poduszkach tylko na płasko (poduszki odkształcają kręgi szyjne czy coś takiego).
Alex co do ćwiczeń to póki co pole do popisu jest małe jak dziecko nie trzyma główki to często na brzuszku, jak nie przekręca głowy jak leży na brzuszku tylko trzyma w jedną stronę to zabawkami trzeba zachęcać żeby spoglądało na nie.
Karuzelka powinna być zawieszana w różnych miejscach ( ja to troche zmodyfikowałam i różnie układam dziecko w łóżeczku, to łatwiejsze niż ciągłe przepiananie karuzelki).
Można wkładać do rąk zabawki, ja często kładę na jej brzuszku co by sama podniosła albo spore misie kładę koło niej żeby chwytała za noski itp.
Oczywiscie masowanie dziecka oliwką po kąpieli jak najbardziej wskazane u mnie nierealne bo mała tego nie lubi a nic na siłę.
Przewracanie dzecka na boki brzuch plecy.
Oooo super sprawą są też takie skarpetki z soxo co maja grzechotki na sobie a ile śmiechu jak pyza probuje dojść skąd to grzechotanie
pielegnacjadziecka.pl/dziecko/rozwoj/jak-cwiczyc-z-niemowleciem