BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 4 miesiąc temu #725988 przez pauluska
Oj Igula już tarmosi wszystko co się da ładuje do buzi oczywiście. Kupiłam jej piłeczkę Oball (jest świetna do nauki chwytania) i oczywiście próbuje ją załadować do buzi tylko nie ma jak widok komiczny :D Kupiłam żyrafkę Sophie myślałam że tak się Iga ucieszy ale na chwilę obecną najlepiej sprawdzają się gryzaki za 6 zł :D

Pytanie z "tych głupich" :D do dziewczyn które już rozszerzają dietę ;)

Sadzacie dzieci do jedzenia czy jak ? Macie krzesełka jakieś ?

Co do kaszek chciałabym Holle wyczytałam że super ale oczywiście w mojej mieścinie nigdzie ich dostać nie mogę :/

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu #726045 przez Olga60
Pauluska wpisz w internecie schemat żywienia niemowląt to Ci wyskoczą fajne strony, a schemat został opracowany przez pediatrów.
Ja na razie przestaje dawać małej słoiczki bo chyba jest jeszcze nie gotowa. Krzywi się i blokuje językiem buźkę :P a sadzalam ją w foteliku.

11 lata 4 miesiąc temu #726069 przez munnecabrava
Pauluśka z tego co się orientuję to u dzieci na mm zaczyna się od słoiczków a na piersi od kaszek ;) Ja zaczęłam od soczkow, i jeszcze z 2 tyg tylko soczki bo widzę że po soczku zawsze jest kupsko więc ten układzik pokarmowy musi się przyzwyczaić:)

Zyrafkę sophie też chcę akurat kolezanka będzie we FR to mi kupi. Obala też kupie póki co rączki i pielucha a;P a teraz tata kąpie i jest taaaaaaaki huk...aż mnie serce ściska ale nie ja odpoczywam dzisiaj....

Byliśmy ogląda meble i już powybieraliśmy :) tylko ten kredyt ... czekamy i czekamy

11 lata 4 miesiąc temu #726071 przez demoniqe
hej kochane! u nas bez zmian oprócz tego że mały dziś wstał o 6 :) ranny ptaszek normalnie!

co do rozszerzania diety to ja będę za miesiąc, moja mama straszy mnie że mi zaczynała rozszerzanie diety od rosołu!!! więc u wnuczka też będzie :) szalona!

kupiłam sukienkę na wesele! przyszła dziś kurierem i jest cudna i meeega seksowna :) mąż gwizdał z zachwytu a syn się uślinił :)

byłam dziś u fryzjera więc kazałam mężowi odmrozić 100 ml pokarmu zamrożonego w czerwcu i dać z butli w razie czego. Myślał że mały nie będzie chciał ale wypił wszystko bez mrugnięcia więc nie ma awersji na butlę :) po prostu rumianek bardziej smakuje mu z łyżeczki widocznie

ja uczyłam Kubę zasypiać samemu w łóżeczku od 2 tygodnia życia wtedy było łatwiutko. Przy skokach czasem utulę go jeszcze na rękach, ale tak to nie ma problemu i zasypia sam w łóżeczku. Dużą zaletą takiego usypiania jest to że jak Kuba wybudzi się w nocy a nie jest głodny to potrafi sam zasnąć. Wczoraj tak miał. Słyszałam guganie w niani ok 1 rano przez jakieś 20 min i potem cisza. Zasnął i obudził się o 3 na karmienie.

Najlepiej uczyć usypiania samemu tak jak mówi Tracy Hogg. Jak płacze to wziąć na ręce, nie lulać, aż się uspokoi. I znów do łóżeczka i tak w kółko nawet 1000 razy. Nie mówić do dziecka tylko ewentualnie dotknąć ramienia i nie wychodzić póki dziecko nie zaśnie.

11 lata 4 miesiąc temu #726075 przez tysiiiak
Dzięki Wam wiem, że istnieje coś takiego jak żyrafka Sophie :P

Kubula też ma jedno oczko mniejsze. Najbardziej to widać zaraz po przebudzeniu albo jak jest zmęczony ;) wygląda wręcz czasem na zapuchnięte :dry:

Chyba przeżywamy jakiś skok ostatnio. Kuba marudzi strasznie. Nie tyle co płacze chodź to też ale krzyczy na wszystko i się złości :dry: właśnie włączyłam mu suszarke na yt to nagle mam radosne dziecko :)

Demoniqe ja do fryzjera wybieram się chyba już od 2 miesięcy a farba do włosów od tygodnia czeka w łazience na użycie :P

Też czasem wezmę Kubulę na rączki do zaśnięcia ale bardziej dlatego że ja lubie się przytulić :) Jemu po chwili się nudzi moje przytulanie :P

11 lata 4 miesiąc temu #726122 przez Daarikaa
demoniqe pochwal sie sukienka :)

fajna ta zyrafka musze ja lepiej oblukac

Klaudia cos miala problemy ze spaniem nie moglam jej ululac. Moja niunia uwielbia raczki ale w hustawce i nosidelku tez lubi zasypiac, ale w lozeczku i wozku za chiny nie moge jej uspic :/ wniosek z tego taki ze ona lepiej czuje sie opatullona w lozeczku i wozku chyba ma za duzo miejsca... hmmm narazie moge ja na rekach nosic ale za jakies 2 miesiace 5min i rece mi odpadna nie wspomne o kregoslupie ;) hehe :lol:

ja dawałam mojej juz soczki i deserki narazie z obidakami sie wwstrzymam a za jakies 3 dni na noc zrobie jej do tego jeszcze kaszke..

bylismy dzisiaj prosic chrzestnych i tak w polowie wrzesnia chrzcimy bąbla \ - juz sie boje jak sie bedzie zachoowywac w kosciele :)

Pauluska ja do karmienia lyzeczka klade mala w nosidelku lub hustawce albo na poduszcze w polsiadzie :)

11 lata 4 miesiąc temu #726134 przez demoniqe
no to się chwalę:
Załączniki:

11 lata 4 miesiąc temu #726170 przez pauluska
demoniqe piękna :)

11 lata 4 miesiąc temu #726217 przez munnecabrava
Demonique masz 100 procentową rację, że lepiej wcześnie zacząć moja od 2 miesiąca zasypia sama i na początku nie było łatwo.. ale się uparłam, tylko że jak płacze to ja nie biorę na ręce, nakręcam karuzelkę smok i wychodze z pokoju. Później pojawiam się tylko żeby smoka włożć jak płacze a jak nie płacze to co pięć minut zobaczy czy już śpi. Ale moja musi mieć całą gromadę misi dookoła ;)

Jest to mega wygodne po kąpieli dziecko do łóżeczka i mam czas wolny w ciągu dnia też zasypia sama :) Dlatego jestem jak osa jak Jakub albo dziadkowie ją usypiają na rękach ale im nie przegadasz dziecko potrzebuje czułości.. to niech jej tą czułość okazują jak nie spi i trzeba jej zapewnić rozrywkę a poza tym jak ją utulam w lóżeczku to całuję głaszczę. Tylko jak trzeba później nosić to nikogo nie ma ..

Dziewczyny a wasze dzieci się już śmieją? ale mówię o takim śmiechu jak u dorosłego nie o uśmieszkach i piszczeniu ?

Nasza wczoraj pierwszy raz i jeszcze jak poszła spać a leżeliśmy w łóżku to to przeżywaliśmy :D jakie to było fajne

Ale za to po kąpieli był dramat tak krzyczała że aż cała się trzęsła i tak gardło wysiliła że później nie umiała śliny połykać i sie krztusiła. J. nie umiał jej uspokoić dopiero po jakichś 10 minutach u mnie na rękach się uspokoiła. Zrobiłam jej herbatki i zasnęła po pięciu sekundach.

Sukienka bardzo ładna ja niestety nie mam figury do takich sukienek, za duży biust i biodra.

11 lata 4 miesiąc temu #726229 przez Olga60
Natasza już jakiś czas temu zaśmiała się głosem i teraz coraz częściej jej się to zdarza :lol:
Ale leń nie chce przekrecac się z brzucha na plecy, za to jak trzymam ją na wpół leżąco wyrywa się i siada :ohmy:

11 lata 4 miesiąc temu #726239 przez tweety
dziewczyny sprzedam wam pateny kapania dzidziusia ktorego nauczyla mnie mama i Kacper kocha kąpiele. wanienke na stelażu podnosze trochę do gory zeby glowa byla wyzej. 2 pieluchy złożone pod głowę i jedna w calej wannie zeby bylo wygodnie. lejemy duzo wody i wkładamy malucha. nie trzeba go trzymać bo sam lezy. macha nogami i rekami swobodnie. mowie wam kupa zabawy. uprzedzam pytania, do ucha woda sie nie naleje. znaczy sie uszy sa mokre ale do srodka nic wiec bez obaw. u mnie od zastosowania tej metody kapiel to sama przyjemnosc dla obu stron.

11 lata 4 miesiąc temu #726241 przez tweety
usnal w lozeczku. odkrylam grzechotke uspokajacza. juz 2 noce w lozeczku sam i do tego teraz rano, jestem dobrej mysli

11 lata 4 miesiąc temu #726255 przez tweety
pauluska napisał:

demoniqe piękna :)

faktycznie sukienka stworzona dla ciebie

11 lata 4 miesiąc temu #726258 przez munnecabrava
Tweety moja kąpiele uwielbia w wanience jest super zadowolona horror zaczyna się po jej wyjęciu ... nie jest głodna bo kąpiemy się godzine po jedzeniu czasem pół godziny po. Nie jest jej zimno bo grzeje zawsze pokoju. Po prostu drze się w niebogłosy.

Niecierpie tych jej skoków rozwojowych moje cudne ziecko robi się demonem wtedy ...

Ale ten śmiech ehhh ja bym chciała znowu.

Pyza też już chce siadać łapie mnie za palce i się podciąga :)

11 lata 4 miesiąc temu #726264 przez pauluska
munnecabrava jakie soki dawałaś ? i ile ? rozrabiałaś z wodą ? Podawałaś zamiast posiłku czy między posiłkami ?

Wybieram się do rossmana i coś chyba dzisiaj kupię. Talerzyki, łyżeczki i śliniak już wybrane tylko zamówić :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka