BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 11 miesiąc temu #528396 przez tysiiiak
mnie tez ostatnio pobolewalo podbrzusze ;ooo a najgorsze jest to ze od kilku dni czuje ze chyba nadchodzi jakas mega zgaga, narazie jest taka jakby chciala a nie mogla i latwo sobie ulzyc ale ona rosnie w sile i chce mnie zaatakowac :( ja moze raz w zyciu zgage mialam ;oo

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #528400 przez JoannaL
Witajcie dziewczynki. Weekend zleciał błyskawicznie. Wczoraj Marcyś po raz pierwszy jeździł na sankach :) wyobraźcie sobie że wcale nie chciał do domu wracać, tak mu się spodobało :laugh:

lalka mi i mojemu M też spodobało się to łóżko KRZYŚ i chyba się na to zdecydujemy

co do pieluch to u nas też na początku były Pampersy. Skóra takiego maluszka jest bardzo delikatna więc wolałam uniknąć podrażnień. Poza tym w jednym ze sklepów z dziecięcymi rzeczami trafiłam na świetną okazję gdzie miałam 90pampersów i paczkę chusteczek za 50zł. Na próbę używałam też Happy ale nie były rewelacyjne. Siostra namówiła mnie na pieluchy DADA i tych się trzymamy, chusteczki też tej firmy kupuję.

z tego co pamiętam był temat pieluch tetrowych i flanelowych. Tetrówek używałam bardzo często, głównie tak jak tu niektóre z Was pisały, w razie jak dzidzi się uleje do wytarcia, czasami do obmycia przy przewijaniu. Mam ich co najmniej 6szt. Natomiast pieluszki flanelowe mam 2 i używałam ich tylko i wyłącznie do przykrycia dzidzi gdy na kocyk jest za ciepło

co do koszul to w szpitalu tylko do cesarki założyli mi szpitalną, później położna pomogła mi się przebrać w moją własną. O dresach można było zapomnieć, po pierwsze żeby nie uciskać szwu a po drugie dlatego że na każdym obchodzie lekarz zaglądał pod kołdrę i sprawdzał szew u tych po cesarce a u tych po normalnym porodzie też coś tam oglądał czy wszystko ok

Anabelle nie przejmuj się czyimś gadaniem. Jak chcesz kupić jakieś drobiazgi to kupuj. A co do butelki to uważam że zawsze warto mieć, bo nigdy nie wiadomo jak się ułoży. Ja np musiałam od samego początku używać butelki, bo bardzo dużo pokarmu mi uciekało i musiałam stosować mieszankę. Więc butelka była bardzo potrzebna. A drugą butelkę miałam do herbatki. Nawet jak dziecko karmi się piersią to dobrze jest je czasami przepoić a najczęściej w lato bo mleko nie zawsze gasi pragnienie dziecka i dzidziuś się aż wręcz domaga picia a nie mleka.

A w środę jadę na wizytę z wynikami badań jestem wręcz pewna że gin przepisze mi żelazo jak zobaczy moją morfologię :P

Ale się rozpisałam, jak nigdy. Miłego wieczorku mamuśki

11 lata 11 miesiąc temu #528405 przez ewela86
hej laski, ja miałam dzisiaj wizytę. Wszytsko ok ale nie dostałam skierowania na żadne badania a krzywa cukrowa dopiero za miesiąc. Dla mnie to tam luzik bo kto lubi biegać z pojemnikiem na mocz, ale czy nie za rzadko te badania?
co do golenia to walczyłam wczoraj "na wyczucie" bo mi szyi zabrakło. Masakra jakaś i nie wiem co to będzie później - bez lusterka albo pomocy męża się nie obejdzie!

lalka mnie też boli pachwina jak za dużo jestem na nogach (a wczoraj całe popołudnie maraton po sklepach z kuzynką to masakra była - ledwo co szłam)

jak ja mam chęć na coś gazowanego....pepsi z lodem...albo zimny browarek...

11 lata 11 miesiąc temu #528441 przez lalka
ewela na takiego pysznego...zimnego drinka!!!!

11 lata 11 miesiąc temu #528511 przez lania
Hej laski, jakiś taki smutny ten poniedziałek mam, nie wiem...spadek nastroju...od tego leżenia :( :( :(

Dziś babcia oddała mi swoje druty, bo już kilka lat nie dzierga ze względu na oczy. Może się za pomocą youtuba nauczę :P i jakoś szybciej mi zleci czas :side: . Jak któraś z was się w to bawiła, to może polecicie jakąś stronkę, czy gazetę ;) :blink: ;) :blink: ;) :blink:

Intymne pytanko, przygotowując się do wizyty golicie się całkowicie :unsure: :unsure: :unsure: czy tylko "strategiczne miejsca"

11 lata 11 miesiąc temu #528514 przez lania
Hej laski, jakiś taki smutny ten poniedziałek mam, nie wiem...spadek nastroju...od tego leżenia :( :( :(

Dziś babcia oddała mi swoje druty, bo już kilka lat nie dzierga ze względu na oczy. Może się za pomocą youtuba nauczę :P i jakoś szybciej mi zleci czas :side: . Jak któraś z was się w to bawiła, to może polecicie jakąś stronkę, czy gazetę ;) :blink: ;) :blink: ;) :blink:

Intymne pytanko, przygotowując się do wizyty golicie się całkowicie :unsure: :unsure: :unsure: czy tylko "strategiczne miejsca"

11 lata 11 miesiąc temu #528517 przez lania

11 lata 11 miesiąc temu #528546 przez beadka7
Hej mamuśki ;)

osobiście uważam, że laktator się przydaje, ja może nie karmiłam długo bo 4 miesiące, ale zdarzały się sytuacje w nawale pokarmu, że mały mi nie opróżniał piersi, a szkoda mi było ręką ściągnąć w pieluche czy wylać. Sterylizatora nie miałam i uważam za zbyteczny, a podgrzewacz mam, ale używałam go bardzo bardzo rzadko.. mam małe mieszkanie i nie musze pokonywać kilometrów z sypialni do kuchni więc zawsze na świeżo gotowałam wodę i robiłam mleczko. A przydawał się głownie do podgrzewania mojego pokarmu wcześniej ściągniętego i na początku podgrzewałam w nim obiadki synkowi, ale teraz normalnie do gara wrzucam i jest szybciej.

W szpitalu trzeba mieć koszulę nocną, tak mi położne mówiły, bo niestety, ale przed porodem co chwila zaglądają i po porodzie też, a poza tym jest wygodniej bo nic ni uwiera.

Tysiiiak witaj ;) po twoim zdjęciu profilowym mam wrażenie, że Cię kojarzę, ale może mi się tylko wydawać ;)

Ja również w ciąży miałąm chęć na alkohol, ale głownie na piwo i nie raz się zdarzało, że brałam "łyka" (czyt. parę łyków :) ) od męża jak pił. Przypuszczam, że przez całą ciąże wypiłam może ze 2 lub 3 całe piwka łącznie ;) ale jakoś nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia. A co do papierosów, to rzuciłam 2 dni po tym jak się dowiedziałam, że jestem w ciązy- całe szczęście pomogła mi w tym poprostu niechęć do zapachu- nagle cuchnęły nieziemsko i mdliło mnie strasznie na samą myśl- tak samo jak zapachy z lodówki czy z chlebaka ;)

Ale do dziś nie palę i mam nadzieję, że tak zostanie ...;)

pozdrawiam Was gorąco ;)

11 lata 11 miesiąc temu #528595 przez ewela86
lalka :lol: o właśnie i kto mi powie że zakazany owoc lepiej NIE smakuje ( dla mnie to już sama myśl o tym zakazanym owocu robi swoje :lol: ) Może chociaż jakiś koktajl owocowy na oszukanie zmysłów????????
Wczoraj byłam na soczku ze świeżo wyciskanych owoców...i nie powiem, bo bo był pyszniutki :silly:

lania ja tam jadę po całości, wydaje mi się że szybciej mi to idzie niż skupianie się czy będzie symetrycznie...:):):)

11 lata 11 miesiąc temu #528713 przez Sylwia26081982
Hej laseczki.

laktator miałam nie uzywałam, karmiłam malego, jak mi się nawał pokazrmu zrobił to jak Lalka mowi masowałam i wyciskałam uciskajac piers wprost do zlewu , bo nie zawsze dzidzia dała rade :)

sterylizator nie miałam, raz na jakis czas gotowałam woge w garnku i wrzucałam smoczki i butelki, jak macie zmywarke, to nawet gotowac nie trzeba i jest wszytsko jak ta lala:)

podgrzewacz maaam i uzywam, jak przestalam karmic maly zaczal pic soczki wiec wsadzalam zeby mialy stala temperature, najczesciej na noc, zeby takiego lodowatego nie pił, do teraz tego uzywam. A jak nie bedziecie mogly karmic to wode na mleczko miec podgrzana to polowa sukcesu, choc to znam tylko z opowiadan :)

Picie?? tak mi sie chcialo wczoraj w nocy ze wstalam i wypilam kilka porzadnych lykow Fanty czerwonej, połozyłam sie i myslalam ze urodze, dostałam takich skurczy ze modliwlam sie zeby przeszlo, masakra..juz gazowane moze dla mnie nie istniec :ohmy: :ohmy: :ohmy:

Pokaze wam cos a propo nie spania z maluszkami :)

Ja właśnie tak nie potrafie odmówc synkowi :)
Załączniki:

11 lata 11 miesiąc temu #528788 przez tysiiiak
beadka7 moze tak byc ze mnie kojarzysz świat jest mały i wszystko jest możliwe :)

lania ja sie gole całkowicie bo nawet jakbym chciala cos zostawić to zygzak chyba nie jest w modzie :D

11 lata 11 miesiąc temu #528822 przez Anabelle
Joanna, bardzo dziękuję za rady :)
W ten weekend zaczynamy szkołę rodzenia to też poznamy zalecenia położnych - a za miesiąc trzeba zacząć kompletować wyprawkę do szpitala :)

Krzywą cukrową mam robić w poniedziałek za tydzień... aż się boję ;)

11 lata 11 miesiąc temu #528824 przez joasia10015
Anabelle napisał:

lalka, włosy to jeszcze nic ;D ja zaczynam mieć problemy z podmywaniem ;D Jak kucnę to tracę równowagę w śliskim brodziku, a tyłek to jak chcę umyć to mi ręki brakuje ;D nie za bardzo mogę się odchylić do tyłu i jeszcze skręcić tułowie ;D Mój M ma ze mnie ubaw jak diabli.
Bobrownika już w ogóle nie widzę - dopiero jak czuję że drapie to wiem, że muszę ogolić ;D
Jednak 8-9 kg na plus w tak krótkim czasie + zmiana ułożenia kręgosłupa + spadek wydolności organizmu = kaleka w moim wykonaniu :P

Anabelle mało sie nie posikałam ze śmiechu po przeczytaniu ,,BOBROWNIKA JUŻ WOGÓLE NIE WIDZĘ,, :laugh: :) ;) :blink: :silly: :lol: :woohoo: :S

Co do laktatora to mi sie bardzo przydał-w szpistalu mialam nawał mleka i szpitalny laktator spowodował że gryzłam plasktikową butelke z bólu przy ściągniu pokarmu(razem z krwią z brodawek :ohmy: ) Więc kiedy mąż po przyjezdzie ze szpiatala pojechał kupic reczny laktator to wręcz nie wierzyłam że ściągam pokarm-bo NIC nie czułam a butelka sie napełniała-Jak dla mnie(karmiłam synka 1,5 roku)laktator to strzał w 10 !!!! Do tego w gratisie były butelki ,wiec wszystko pasowało :blush: Ale myślę że faktycznie warto z tym poczekac bo nie wiadomo czy bedzie potrzebny-a to jednak wiekszy wydatek :dry:
Kurcze ale wiecie co dziewczyny-jak miałam jeszcze małego synka to nie raz mówiłam że przydałaby mi sie taka chusta do noszenia-zeby miec rece wolne ,teraz przy dwójce dzieciach sądze ze tymbardziej chusta albo jakies ,,nosidełko,,by mi sie przydało-pomóżcie jakie szukac???Czy sie faktycznie sprawdza???Czy tylko mi sie wydaje???Achhh i jeszcze temat elektrycznych nian-mamy domek na ,,jednym poziomie,,raczej nie jakis duzy-myslicie że jest mi potzrebna niania????Sama nie wiem!!!
Kurcze cos jeszcze miałąm napisac ale nie pamietam-skleroza nie boli :S
Widzę że nas wiecej z ZAJEB...EGO rocznika 82 :blink: :woohoo:

11 lata 11 miesiąc temu #528825 przez joasia10015
lalka już sobie wyobrażam jak golisz sie maszynka przyczepioną do kija od miotły ;-PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP Wy to macie pomysły ;-))))))))))) Zawsze mnie któras rozbawi ;-P
Któras pytała o golenia przed wizytą -ja należe do ,,golasów,,-gole wsio jak leci ;-PPP Zostawiam tylko włosy na głowie ;-) Ale jak już nie będe w stanie dojrzec ,,BOBROWNIKA,,(dalej z tego leje Anabelle;-)))))) to pewnie jakaś rajka zostanie ;-))))
Achhhh lalka-i co naprawde zostanie Wandzia????? Czy dalej tak tylko mówicie????

11 lata 11 miesiąc temu #528827 przez tysiiiak
Ja osobiscie tych chust sie strasznie boje. co chwile bym sprawdzala czy cos mi sie tam nie rozwiaze. Napewno tak nie jest i musza byc bezpieczne skoro sa dopuszczone do spzedazy ale ja i tak mialabym stracha :dry: Juz predzej jakies nosidelko ale tez hmmm... no niewiem ja sie boje takich rzeczy ;p

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka