BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #529410 przez aleksiaa88
Co z tą położną bo nie kumam już się wybiera? Myślałam, że ja dzidzia już jest to się dzwoni do przychodni, akurat taką mam niedaleko, że są środowiskowe. Jak chodzę do swojego lekarza to przewijam się przez położną najpierw.
Ja mam ciśnienie 100/60 bądź 105/65 nie znam się na ciśnieniu w ogóle, takie mam odkad jestem w ciąży i dobrze się czuje.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #529445 przez Anabelle
Położną się wybiera normalnie w przychodni najbliższej, nie trzeba być zameldowanym - idziesz i tyle ;) Wypełniasz deklarację do położnej i położna do ciebie dzwoni. Ja zapisałam się do babeczki która jest tutaj na miejscu we wsi obok, prowadzi praktykę położnej środowiskowej, ma prowadzić zajęcia w przychodni. Już do mnie dzwoniła, że przyjedzie przed porodem, opowie mi jak zajmować się dzieckiem, pomoże spakować do szpitala czy bedzie służyła radą. Po porodzie położna musi przychodzić do domu ale co robi to nie wiem :)

11 lata 11 miesiąc temu #529477 przez Sevilla
Oo to już coś konkretnie, czyli muszę złożyć u nas w przychodni deklarację :) a tego wcale nie wiedziałam ...
Aleksia co do Twojego ciśnienia to masz super ciśnienie. Ja mam 110/70 :)

11 lata 11 miesiąc temu #529499 przez ewela86
Kiniaczek dzięki. Tak myślałam że krzywa dopiero koło 30 tygodnia. Teraz mam wizytę 11 lutego więc pewnie jakieś badania już mnie nie miną.

a co do położnej to też myślałam że to później się wybiera.

ostatnie ciśnienie miałam 130/90!!!!

11 lata 11 miesiąc temu #529509 przez Alex_87
A mi powiedzieli, żeby krzywą zrobić między 24 a 28 tygodniem.

Ja ostatnio u lekarza miałam 140/80 a u położnej zazwyczaj 130/80. Dlatego dostałam przykaz mierzenia w domu i zazwyczaj mam 110/70 - 120/70

11 lata 11 miesiąc temu #529522 przez joasia10015
Hej moje piękne :)
Naprawde trzeba sie zapisac do położnej??? Pierwsze slyszę :huh:
Z moim pierwszym synkiem niczego nie zgłaszałam ,a położna przyjechala sama i ona ma kilka takich wizyt i sprawdza czy dziecku sie dobrze pępek goi ,czy zadbane,jesli mama ma jakies problemy to pomaga w ich rozwiązaniu...Kurcze jestem w szoku z tym że trzeba sie zapisac czy zgłosic?Czy to jakis nowy wymóg???Ja mieszkam w małej wsi,a w miasteczku obok gdzie jest przychodnia -mamy jedna położną-więc moze u nas sie ma tego ,,zgłaszania,,>kurde musze sie dowiedziec :blush:
Hmmmm muszę sie więcej dowiedzic o tych chustach bądz nosidełkach...bo myśle że przy dwójce dzieci przyda mi sie ;)
Dziewczynki wspólczuje tego bólu głowy-ja (odpukac ) jakos daje rade-miałam gorsze dni ale tylko raz musiałam wziac tabletke :blush:
NO to szukam opini o tych chustach i elektrycznej niani. :dry:

11 lata 11 miesiąc temu #529528 przez demoniqe
joasia 10015 chodzi o taką położną co przyjeżdża przed porodem i cię uczy różnych rzeczy.

U nas od 24 tygodnia jest dotępna.

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #529533 przez JoannaL
joasiu, mi w szpitalu dali dokumenty do wypełnienia gdzie dziecko będzie do przychodni zapisane, oni to przesłali do przychodni i automatycznie przydzielona została mi położna. W przychodni później musiałam tylko PESEL dziecka podać. Ostatecznie położna i tak do mnie nie dotarła :P . W dokumentach mam stary adres zameldowania (mieli też mój aktualny adres zamieszkania), no i położna zamiast przyjść tam gdzie mieszkamy, przyszła pod adres zameldowania. Dałam więc radę bez położnej, z pomocą sióstr.

a przed porodem też nie miałam żadnej położnej. Mam 3 siostrzeńców i dla każdego byłam nianią więc miałam już jakieś doświadczenie :)

11 lata 11 miesiąc temu #529592 przez joasia10015
No to teraz jestem w ogóle w szoku-demonique ani do mnie,ani do mojej siostry ani do żadnej z moich ciążowych koleżanek nie wpadała taka położna ;-P Owszem słyszałam o czymś takim ale od przyjaciółki ktora mieszka w NIEMCZECH ;-) Kurde jestem aż tak do tyłu????NIc nie wiem ,i szczerze mówiąc nie miałabym o czy z nią gadac-no może przy pierwszej ciąży ale teraz???? Hmmm musze sie dowiedziec co i jak w naszym ośrodku zdrowia.Z tego co pamiętam to miałam tak jak JoannaL że wypełniałam papiery gdzie mieszkam,pod jaki osrodek należę i ona sama wpadła po narodzinach synka .Kurcze ile to mozna sie dowiedziec miedzy nami ciężaróweczkami ;-P

11 lata 11 miesiąc temu #529597 przez Anabelle
Ja sobie wyszukałam maila do położnej na stronie przychodni na wsi - napisałam ;D A ona sama do mnie zadzwoniła. Powiedziała, że mogę dzwonić jak będe miała pytania, że pomoże mi wybrać pediatrę, pokaże co i jak, odwiedzi po porodzie, da wskazówki itd Ma jeszcze prowadzić zajęcia z fizjoterapeutami od połowy lutego w przychodni - też na nfz. Mówiła mi też, że dobrze sobie wybrać pielegniarkę w przychodni, bo czasami jak bede szła tylko po skierowanie czy receptę to moge zagadać się ze swoją pielegniarką i ona to załatwi z lekarzem, a ja nie bede musiała stać z dzieckiem w kolejce :) :)

Położnej jeszcze na oczy nie widziałam - chciała przyjechać ale u nas na razie budowa pełną parą więc powiedziałam, że bedziemy w kontakcie telefonicznym :P

11 lata 11 miesiąc temu #529606 przez sisina
Lania ja cisnienie mam ok i dlatego mówie ze odpukać bo juz długo mnie nie bolała a jak boli to biore paracetamol bo właśnie moja położna mi mówiła że moge brac;)

11 lata 11 miesiąc temu #529713 przez tysiiiak
ahhh wizyta zrekompensowala mi wszystkie bole glowy i moje zlosci z rana :D:D:D:D
maluszek rozwija sie wrecz idealnie :D wszystko pomierzone i posprawdzane :D ahhhhh zakochalam sie w moim SYNKU :D:D i moja intuicja zawiodla ale to nic bardzo tez sie ciesze z synka:P tylko teraz imie trza wybrac ;)

dostalam chyba 20 zdjec :) jutro moze porobie zdjecia zdjec i powrzucam :D zobaczycie jaki moj synus ma dorodny interes :D haha ale sie usmialysmy z ginka :D mowila ze dzieci w tym czasie maja 2x mniejsze i nie stercza tak ;p a moj synus chyba specjalnie sie tak rozlozyl na moja prozbe :)

11 lata 11 miesiąc temu #529747 przez lania
tysiiiak, gratuluję synka :) :) :) :) :) , nasze zdjęcia z połówkowego też przedstawiają dorodne jajka i równie imponujący interes, mąż się każdemu chwali :blush: :blush: :blush: nie wiem jak by na to zareagował Igor, gdyby mógł :woohoo: :woohoo: :woohoo:

11 lata 11 miesiąc temu #529756 przez Kiniaczek
Tysiak gratuluje Synka:) Nasz szkrab też dopiero ostatnio się ujawnił:)Coś dużo tych Synków:))))))

11 lata 11 miesiąc temu #529931 przez lalka
u nas położna przysługuje kobiecie w ciąży od 20 tygodnia!!!ja nr dostałam jak byłam u gina...położna ,która rejestruje sama zaproponowała i dała nr do niej!!!!do mnie przyjeżdżać od marca!!na wizycie domowej będzie badać puls..ciśnienie i dziecka tętno...będzie mówić o porodzie..przygotowaniach do niego..potem zaprasza na szkołę rodzenia,która u nas jest darmowa...a potem po porodzie przyjeżdża do 6 t.życia dziecka...pomaga przy kąpaniu...przy karmieniu..opowiada o pielęgnacji!!! i można do niej zadzwonić o każdej porze dnia i nocy!!!tak mi to wytłumaczyła!!!!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka