- Otrzymane podziękowania: 33
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2013
Mamusie MAJ 2013
- tysiiiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17.05.2013 przywitaliśmy Kubunia
koszt około 300 zł trochę mnie to przerasta. Muszę coś wykombinować
u mnie wszyscy się bardzo ucieszyli ale wiadomo to jest pierwsza ciąża i pewnie ludzie inaczej reagują niż przy drugiej...
dziś idę w pracy powiedzieć troszkę się denerwuję...
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- lidianna
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
a ja dziś wyczytałam, że w ciąży nie powinno sie jeść wątróbki, a że raz mi się zdarzyło - chyba z 3 tygodnie temu, to teraz się martwię czy to na dzidzię jakoś źle nie wpłynie... kurcze wiedziałam, że surowego mięsa trzeba unikać, owoców morza, serów pleśniowych - ale o wątróbce to nawet nie pomyślałam w takich kategoriach... ehhh
- lidianna
- Wylogowany
- pierwsze słowa
rzeczywiście badania sporo u Ciebie kosztują, ale najważniejsze żeby wyniki były dobre
- tysiiiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- joasia10015
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Co do wątróbki lidianna to już dawno wiedziałam ze nie można jej jeśc w ciąży-a mimo wszystko ostatnio zjadłam kawałek jak robiłam obiad dla rodzinki-ale nie sądze żeby to jakiś szczególnie zaszkodziło dzidzi.Pewnie chodzi o to żeby nie jesc raz w tygodniu-ale jak nam sie zdarzylo raz na cała ciąże to nie sądze żebys teraz sie mocno denerwowała-bo byc może nerwy bardziej jej szkodzą
Dziewczyny-jeszcze raz moje zapytanie-bo może przegapiłyscie-do którego tygodnia jest najwieksze ryzyko poronienia???
Pozdrawiam dziewczynki
- tysiiiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja mam do zrobienia takie badania jak :
infekcje: HBsAg i WR, TOXO iggG, TOXO IgM, CMV igG, CMV igM
Morfologia
Tarczyca
Glukoza
Mocz badanie ogólne
Grupa krwi
i w labolatorium mi powiedzieli 300 zł
a mój lekarz nie ma umowy z nfz wiec nie zrobia mi czesci badan z funduszu
wyszlo ok 300 zł
ale postaram sie pojsc do ginka innego z nfz zeby mi dal skierowanie.
- joasia10015
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Jejjjj ja mam ciut mniej tych badan ale już sie boje-dam znac ile mnie to wynioslo
Grupe krwi robiłam już w pierwszej ciąży wiec chyba mi sie nie zmieniła co nie??? Jejku faktycznie na kase chorych wszystko taniej-albo wogóle za darmo -ale jakoś chodzac prywatnie czuje sie pewniej.Wiem,wiem że na kase chorych mozna miec fajny kontakt z lekarzem-ale akurat w mojej okolicy,z naszymi lekarzami jest to mało realne.Jak w zeszlym roku dostałam ZAPROSZENIE z ośrodka zdrowia na darmową cytologie-to naprawde czułam sie jak w jakiejś fabryce-jedna za druga,mało sobie tyłków nie oglądałysmy,a lekarz zachowywał sie jak bym mu czas zajmowała Czemu tak jest w tej naszej POLSCE kochanej...no chyba że Wy macie inne doświadczenia-to tylko zazdroscic!!!
tysiiiak a tak na marginiesie-to ile twój GIN bierze za wizyte?I ile trwa średnio taka wizyta?Bo ja poprzednia ciąże chodziłam do PANI GIN i nie spełniła moich oczekiwan w 100 % Ale teraz zaczęłam chodzic do PANA GINA z POZNANIA i kurcze-nigdy jeszcze nie byłam u takiego lekarza.Jest tak miły,uśmiechnięty,rozmawiał ze mna jak byśmy razem wódke pili Trzymał mnie chyba z 40 min.,zrobił USG (pozaznaczał sobie pare rzeczy,posprawdzał czy po poprzednim cc jest ok,a fotke dostane za 2 tyg.bo wedy będzie ja lepiej widac)do tego cytologia i wziął 100 zl.?To dużo???Ile wasi lekarze biora????
Ufff to sie rozpisałam
- tysiiiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Dobre jest to że zadzwonie i mogę mieć wizytę tego samego dnia albo w najgorszym wypadku następnego.
Mogę dzwonić do niego o każdej porze dnia i nocy jak mam jakieś pytanie czy wątpliwości.
- joasia10015
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- tysiiiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
tu jest to co dziewczyny pisały, ja żadnych nowych nie znam
- lidianna
- Wylogowany
- pierwsze słowa
ja nie kupowałam żadnych karteczek przez allegro, sama zrobiłam - nie chciałam juz czekać na przesyłkę, bo to by troszke trwało... kupiłam małe buciki, smoczek i położyłam na łóżku w sypialni razem z karteczką, na której było napisane "Gratuluję przyszłemu tatusiowi"
- agi-p
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziewczyny górą :) Skarby mam 3 :)
Demoniqe teraz stany zapalne normalnie leczą w ciąży , wiec się nie martw na zapas . Mam nadzieję , ze w piątek lekarz przepisze Ci odpowiednie leki . Niestety niektóre kobiety sa podatne na takie infekcje i borykają się z nimi przez całą ciążę .
Iidianna nie martw się ta zjedzona wątróbką . Wszystko co zabronione jest niebezpieczne w przypadku zjedzenia naprawdę dużych ilosci i częstym ich jedzeniu . Nie panikujmy . Ja np nie wiedząc , ze jestem w ciąży poszłam na rtg kręgosłupa !!! A absolutnie nie wolno.Ale lekarz mnie uspokoił ,że dzidzi to nie zagroziło .
Co do badań , to niestety sa bardzo kosztowne . Ja niby w tej ciąży poszłam na NFZ , zeby sprawdzić i jestem bardzo zadowolona z Dr .To świetna i ciepła babka . Poświęca mi dużo czasu i uwagi , cierpliwie odpowiadając na moje pytania i tlumacząc wszystko . Jestem z niej zadowolona i pozostanę przy niej . Ale mimo,że na NFZ , to za większość badań też płacę Za darmo są tylko podstawowe i nie często !!! A , ze ja musze mieć za każdym razem szczegółowe badania biorąc pod uwagę moje choroby,to płacę i płacę ...
U Nas wizyta prywatna to też koszt ok 100-120 zł . A są i gabinety,gdzie płaci się po 200 zl .
Ja w poprzedniej ciąży Mężusiowi zapakowałam do torebeczki 2 testy i zdjecie usg Ale jak to facet , wyciągnął ...zobaczył i pyta co oznaczają te 2 kreski hahaha Oj to był cudowny , pełen wzruszeń dzień
- MoNiaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
co do watrobki to spokojnie jakby tak wszystkiego przestrzegac to nasza dieta byla by bardzo uboga.tak jak pisala agi mozna jesc wsyztsko ale z umiarem i nie ma co schozowac
ja np wczoraj zjadlam chiopsy i to 2 paczki nie wiem co mnie wzielo bo na codzien nigdy nie jem chipsow a wieczorem mi sie nimi tylko odbijalo i myslalam ze w kibelku wyladuje
joasia ja dalej jestem pelna podziwu ze twoj maz niz nie wie
ja jak chodzilam na NFZ to nie placilam za zadne badania a teraz jak bedzie to sie okaze mam nadzieje ze bede miala za darmo:)
- tysiiiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
od kilku dni strasznie dobija mnie ból głowy coś okropnego poprostu
mam nadzieję że to szybko mija ...
jeżeli chodzi o te badania to pewnie wyjdzie tak że będę chodzić i prywatnie i na nfz do lekarza albo jakoś ubłagam moją internistke żeby mi wystawiła skierowanie.. ehh ale nie uśmiecha mi się tyle kasy płacić za wszystko ...
- MoNiaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
a glowa moze przez pogode cie tak boli?codziennie inna pogoda to organizm zwariowal
ja teraz sie zajadam pyszna szarlotka kolezanka mi do pracy przyniosla