BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 10 miesiąc temu #597692 przez ewela86
Alex_87 chyba coś przegapiłam... MIAŁAŚ KONTROLĘ??

karolka85 witamy serdecznie:) super że dołączyłaś!!

lalka a jaki kupiłaś podgrzewacz bo ja na allegro widziałam podgrzewacz razem ze sterylizatorem 2w1.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #597736 przez Karolka85
Oj... chyba mi coś nie wyszło z dodaniem suwaczka ;) pewnie skopiowałam nie to co trzeba heh

Ja, podobnie jak kilka z Was też zaopatrzyłam się w laktator ręczny Avent. Co prawda używka, ale w sumie jakie to ma znaczenie? Ważne że sprawny. I też słyszałam że jest nie do zdarcia. Fajnie że ma w komplecie butelkę i pojemniczki na mleko. Boję się tego nawału pokarmu który zazwyczaj występuje w pierwszych dniach. Myśl o nabrzmiałych i bolących piersiach nie nastraja zbyt optymistycznie.

Co do sterylizacji, to ja osobiście zastanawiam się nad kupnem woreczków do sterylizacji w kuchence mikrofalowej. Tylko czy to zda egzamin?

11 lata 10 miesiąc temu #597738 przez lalka
ewela87-Canpol babies taki mam podgrzewacz..bez sterylizatora tego akurat nie chcę!!!!ale ma fajną funkcję z miseczką,że możesz podgrzać dziecku np obiadek!!!dla mnie fajne...bo 10 lat temu nie było takich gadżetów!!!

karolka witaj.....napisz coś więcej o sobie!!!

11 lata 10 miesiąc temu #597740 przez Anabelle
Daarikaa napisał:

Ale w szok się wbiłam jak położna nam pokazała wiaderko :ohmy: :ohmy: do kąpania niemowlaków SZOK! ale podobno niemowlaki to kochają bo czują się jak w brzuchu mamy, mi jednak to się nie spodobało chociażby z czysto technicznych spraw, jak w takim czym umyc plecki dziecku, jak podtrzymywac główkę...itp

Ja mam wiaderko ;)
Znajoma też ma i bardzo zachwalała, ja się dopiero przekonałam jak pokąpałam w tym lalki i pooglądałam filmy. W danii i holandii uspokaja się w nich dzieci na porodówkach - natychmiast zasypiają. Nie mają też kolek ;)
A jak w praktyce z mojego doświadczenia to Wam napiszę o ile mi przypomnicie jak wrócę z małym do domu :) Ja mam niebieskie Tummy Tub :)

Ewela - gdyby nie kasa, to bym pewnie kupiła wózek firmy emmaljunga, ponoć niezniszczalne - na allegro nawet po 2 dzieci stoją wysoko z ceną. Opinie też mają rewelacyjne

Kiniaczek - ważne że u maluszka wszystko dobrze :)

Szarla - ja dzisiaj prasowałam ciuszki dla maluszka, teściowa mi mówi, że te pajacyki newborn to na nie trzeba zakładać skarpetki bo maluszek bedzie podkulał nogi i wychodził z ubranek... ja się tak patrzę na tego mikro pajaca i się przeraziłam ;D

czytam dalej... :)

11 lata 10 miesiąc temu #597749 przez lania
Ale miałam nadrabiania, wczoraj wchodził mi jakiś błąd i nie mogłam być na bieżąco...a tu się tyle działo ;) :side: :blink:
Fotki super!!!

Ja dziś mam lekki :angry: no średni ból głowy :angry: :angry: nie lubię tego, zaraz spróbuję się kawą poratować.

Jeśli chodzi o badania, to mimo, że chodzę prywatnie to nie mam usg na każdej wizycie. Gin uważa, że nie ma co zaglądać jeśli jest ok., a teraz jeszcze się tłumaczy, że nie chce prowokować skurczy uciskaniem, jeżdżeniem po brzuchu :( ale na kolejnej wizycie będzie, 3 kwietnia, bede w 35/36 tc :cheer:
Za to na fotelu siedzę za każdym razem, ale gin (ten wyjątkowo) jest delikatny, na prawdę tfu tfu nic nie czuję, a w poprzedniej ciąży mój prowadzący lekarz jak mnie badał, to nie dość że bolało, to jeszcze po każdym badaniu plamiłam :P

Przegapiłam świętowanie 500 strony B) kurdę :angry:

11 lata 10 miesiąc temu #597757 przez lalka
Anabelle ja jak prałam te"wielkie"ciuszki dla Małej to tez się przeraziłam i doszłam do wniosku,że moje majtki są większe...hi..hi...hi..hi..hi!!!!

11 lata 10 miesiąc temu #597764 przez lkasiulla
witam nowa mamusie :)

podgrzewacz super sprawa ja też chce sobie kupić tylko z Lovi bo też butelki z tej firmy kupuje :)

11 lata 10 miesiąc temu #597772 przez Anabelle
lkasiulla napisał:

Hej :):)

Ja chodzę na nfz i miałam jak na razie dwa usg (plus raz byłam prywatnie), z tego co ja wiem to na nfz są tylko trzy usg na ciąże i te trzecie powinno być w okolicach 32 tyg ja do lekarza idę dopiero 9 kwietnia a skierowania na usg jeszcze nie dostałam wiec nie wiem czy mi wogle jeszcze zrobi..

Wszystko zależy od lekarza, poprzedni na nfz zrobił mi tylko w 20 tygodniu, zmieniłam lekarza, też chodzę na nfz, ale tutaj nie wysyłają na prenatalne tylko mam wizyty raz na 4 tygodnie i w tedy maluch jest "ważony", sprawdzana akcja serca, ułożenie.
A co ciekawe, na nfz w szpitalu moge chodzić raz w tygodniu od 36 tc na ktg, czasami robią też usg.

moniaak - laktator natural jest z jedną butelką w zestawie, ja dostałam w szkole rodzenia jeszcze zwykłą aventu i z lovi - a szwagierka ma mi wysłać zwykłą z aventu i tomme tippe - generalnie stara edycja butelek nie pasuje do naturala bo natural ma takie szerokie wejście i wygląda jak cycek ;D natomiast normalnie pobrane mleko można przelać jeśli zajdzie taka potrzeba... a może źle wsadzałam? hmm nie wiem teraz hehehehe
Hmm, chyba to sprawdzę, sekundka...
już jestem... a więc ;) pasują normalne butelki do laktatora avent natural ;)

czytam dalej... ;)

11 lata 10 miesiąc temu #597777 przez ewela86
Annabelle dzięki teraz to z czystym sercem i ulgą biorę ten wózek tymbardziej że za darmo:) Daj znać jak sprawuje sie wiaderko koniecznie!

lalka ja też nie jestem za sterylizatorem. sa jeszcze te woreczki do sterylizacji w mikrofalówce ale myślę że garnek z wrzątkie w zupełności wystarczy...

11 lata 10 miesiąc temu #597783 przez Anabelle
lalka napisał:

Anabelle ja jak prałam te"wielkie"ciuszki dla Małej to tez się przeraziłam i doszłam do wniosku,że moje majtki są większe...hi..hi...hi..hi..hi!!!!

hahahahaha, dobre porównanie ;D

witam nową mamusię :) pierwiastka? :)

sterylizator - ja tam pozostanę wierna garnkowi z gorącą wodą, stary, dobry, sprawdzony sposób... i tani! ;)

11 lata 10 miesiąc temu #597784 przez Karolka85
My z moim M. zdecydowaliśmy się na wózek 3w1 TAKO Jumper X. Słyszałam wiele pozytywnych opinii o TAKO, że nasze polskie są solidnie wykonane i dobrze się sprawują przy naszych "rewelacyjnych" miastowych uliczkach i chodnikach ;) No i do tego bardzo duży wybór wzorów w naprawdę przystępnej cenie.
I faktycznie mam nadzieję że nasza malutka żabka będzie się czuła w nim dobrze podczas spacerków.

Co do ubierania maluszków, to ostatnio na zajęciach w szkole rodzenia też się mocno zdziwiłam, gdy położna powiedziała jak należy ubierać maluszka. Otóż- body najlepiej z długim rękawem, na to kaftanik i dopiero na to śpiochy albo pajac... Jak dla mnie to jedną warstwę można sobie darować, no chyba że jest faktycznie zimno...

Ja chodzę do gina na NFZ i USG mam robione na każdej wizycie czyli co 4 tygodnie- za każdym razem sprawdzane jest tętno, lekarz podaje też orientacyjną wagę, sprawdza czy wszystko jest ok. Tydzień temu byłam na USG prenatalnym i moja kruszynka waży już całe 1520g a mierzy 37cm :) i cudnie otwierała oczka :):):):)

11 lata 10 miesiąc temu #597793 przez Domiś91
Jak dobrze, że nas coraz więcej! :)
Ja mam dzisiaj strasznie zły dzień :( zjadlam zupke jarzynową
na obiad i jestem pełna jak nie wiem co... :( jeszcze odkryłam dziwny i nieprzyjemny zapach w kuchni.. Nie wiem co to, za szafki jedzenie nie wpadło na 100%.. cóż, muszę wszystko wyciągać i myć.. może dojde do źródła tego "odoru"... ale najchętniej to bym się położyła spać!! Przez te kołysanki hehe ;D

11 lata 10 miesiąc temu #597799 przez anek
witam Karolka85!
u nas dzisiaj słoneczko wiec korzystalismy z Szymkiem i bylismy na spacerku po szkole.
my równiez kupujemy butelki Avent, miałąm wczesniej i byłam zadowolona.podgrzewacz mam jakis prehistoryczny ale jak narazie daje rade wiec nie kupuje.
sterylizator-metoda tradycyjna, garnek+wrzatek.
co do Usg to mi gin robił chyba 2razy, jutro mam 3 raz.na kazdej wizycie(co 4 tyg, a teraz co 3 tyg)badanie gin.nieiwem jak ja teraz wejde na ten fotel, bo 3 tyg temu juz mi ciezko było.
co to jest to wiaderko??
włączyłam mojej malutkiej te kołysanki co wkleiłyście i od razu zaczeła kopac, a taki spokój był od rana.

11 lata 10 miesiąc temu #597818 przez Kiniaczek
Witaj Karolka ;-)

Z tym ubieraniem to chyba położna przesadziła i to dość ostro:) Moim zdaniem jedną warstwę to spokojne mozna darować, zresztą ja nie mam zamiaru przegrzewać dzieciaczka... Nie znoszą tego maluszki podobno:D

Ja dziś od rana zapodałam Hugiemu kołysanki i odpłynełam razem z nim w godzinną drzemkę :D

11 lata 10 miesiąc temu #597824 przez ewela86

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka