BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 8 miesiąc temu #615740 przez Alex_87
Moniak alat i aspat to próby wątrobowe, pozwalają wykryć czy wątroba dobrze pracuje. To nie jest chyba badanie obowiązkowe, robi się je gdy jest podejrzenie m.in. zatrucia ciążowego. Ale pewnie niektórzy lekarze je zlecają tak normalnie. Mi lekarz nie zlecała prób wątrobowych jak narazie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #615744 przez Ane88
nie chce nikogo wprowadzać w błąd, ale z tego co zrozumiałam to te badania aspat i alat to są jakieś próby wątrobowe. myśle, że mój lekarz mi je zlecił aby wykluczyć tą całą cholestazę w ciąży bo wspomniałam mu, że bardzo mnie swędzą łydki...
ale zaraz wejdę na neta i troszke sobie poczytam może zaczerpnę więcej informacji na ten temat.

Przyszedł czas na nową miłość...;*

11 lata 8 miesiąc temu #615746 przez Sysia
Gabi31 masz rację co do porodu to nie zna się ani dnia, ani godziny...wiem coś o spuchniętych dłoniach i nogach mam to samo i bardzoo mnie to denerwuje bo cięzko aż mi zacisnąć pięść ;/ wrr.

11 lata 8 miesiąc temu #615776 przez joasia10015
Ha,ha dziekuje moje gwiazdeczki-wy to zawsze humor poprawicie :) Chyba posłucham jednej z was i wyjde z domu na pół dnia -pobuszuje po lumpkach ;)
Oczywiscie menda juz mi dzis kilka razy podniosła cisnienie -ale teraz łazi po podwórku i szuka szczescia :silly:
Po świetach zważyłam sie dzis po raz pierwszy i nie jest tak zle-w sumie 8kg.na plusie i 96 cm.w brzuszku-modle sie żeby Mikus przybrał porządnie na wadze-dzis sie dowiem...ale normalnie z nerwów aż rozwolnienia dostałam....
CO do rozwiązania to faktycznie NIGDY nie wiadomo.W zeszłym tyg.znajoma urodziła synka 5 tyg.wczesniej ...maluch leży w inkubatorze :( Ale jest wszystko ok.Jak mój M to usłyszał to wręcz ROZKAZAŁ że zaraz po powrocie od teściów mam pierwsze co -pakowac torbe do szpitala :) No więc dzis dokupię pare rzeczy i spakowana .Gorzej z ubrankami dla malucha-leżą w szafie do prania B)
Achhh któras pytała jak to z mężem bedzie skoro wyjezdza do pracy ..No wiec w naszym wypadku mój M.zjeżdża dwa tygodnie przed porodem i zostaje cały czerwiec i troche lipca w domu -wiec mysle że sie załapie na poród ;) Jesli (nie daj BOże -cos sie wczesniej wydarzy-trudno -trza spiąc tyłek i urodzic bez niego) Powiem wam szczerze że w pierwszej ciąży mielismy spiecia -bo on sie bał byc przy porodzie (on z tych co sie boi pobierania krwi )ale jakos wyszło na moje i był(choc i tak go z sali wyrzuciłam bo w bólach mnie wk*rwiał porządnie )ale teraz mam ciut inne podejscie-oczywiscie jestem za tym by był ale już tak bardzo sie nie upieram...A dzieki temu on sie tak strasznie nie wykręca i nie boi ...taka mała manipulacja :blink: (wy tez czasem manipulujecie facetami -tak że nawet o tym nie wiedzą? :lol: :lol: :lol: )

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #615814 przez Kiniaczek
Współczuje Asia ... Nie ma nic gorszego chyba jak upierdliwa i wredna teściowa...

Ja na moją narzekać nie mogę , fakt że mieszka 500 km od nas ale nawet jak mam z nią stycznośc to raczej się nie wtrąca, jest tylko bardzo przewrażliwiona i strasznie się martwi wszystkim ( teraz na tapecie jest moja ciąża ) ale nie jest źle :) Jest ciepła rodzinna , nie prawi morałów ale jak każda teściowa zakochana jest w swoim syneczku:)
Teściu to już inna bajka ale generalnie zlewam :D

11 lata 8 miesiąc temu #615875 przez Olga60
Ane88 napisał:

nie chce nikogo wprowadzać w błąd, ale z tego co zrozumiałam to te badania aspat i alat to są jakieś próby wątrobowe. myśle, że mój lekarz mi je zlecił aby wykluczyć tą całą cholestazę w ciąży bo wspomniałam mu, że bardzo mnie swędzą łydki...
ale zaraz wejdę na neta i troszke sobie poczytam może zaczerpnę więcej informacji na ten temat.

Hej :)
Też mam swędzenie, ale całego ciała, szczególnie jak się kładę wieczorem. Jutro robię badania krwi, min alat i asat, więc się dowiem czy wątroba za to odpowiada.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #615886 przez aleksiaa88
Joasia10015 "łazi po podwórzu i szuka szczęścia"- rozbawiłaś mnie tymi słowami

Co do teściowej dobrze, że z nią nie mieszkam bo bym oszalała jej częste słowa wypowiadane to: "a ja nie wiem" kobieta nic nie wiedząca najlepiej to zadzwonić do synka i się spytać :angry:
Kiedyś dzwoniła częściej teraz trochę przystopowała. Teraz potrafi dzwonić z zapytaniem co słychać, a mąż jak to zwykle ta nic a co ma być? Żyjemy spokojnie i już nic się nie dzieje, jak usłyszy te słowa to zaraz jej się włącza a co jadłeś na obiad, a co robisz, a z czym chleb jadłeś, i jej tekst niedzielny " a co było na obiad?"- no kurde przecież bigosu w niedziele nie jemy tylko jak ZAWSZE rosół i tak musi zapytać- no kurde niech jeszcze zapyta czy kupę robił tego dnia :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:
O takie pierdoły czasem pyta, że głowa mała tak se dzwoni tylko, żeby dzwonić zzzzzzzz
Jak jedziemy autem i mąż prowadzi, a ona dzwoni to ja oczywiście rozłączam przecież nie będę z nią gadać o pierdołach.
A się zbulwersowałam
P.S. w tym roku będzie już 2 lata po ślubie, a ja jeszcze do niej nie powiedziałam mamo :lol: i nie zamierzam na razie :laugh:

11 lata 8 miesiąc temu #615896 przez Alex_87
Olga60 napisał:

Ane88 napisał:

Też mam swędzenie, ale całego ciała, szczególnie jak się kładę wieczorem. Jutro robię badania krwi, min alat i asat, więc się dowiem czy wątroba za to odpowiada.

A to wasze swędzenie to jest takie uporczywe bardzo? Bo mnie też czasem na wieczór swędzi ciało, ale to chyba bardziej z tego, że skóra jest sucha. Jakiś miesiąc temu robiłam próby wątrobowe, ale ze względu na kamienie w woreczku i wyszło wszystko ok :) a czytałam że przy cholestazie to swędzenie jest tak okropne, że nie można wogóle spać.

11 lata 8 miesiąc temu #615906 przez Olga60
Alex_87 napisał:

Olga60 napisał:

Ane88 napisał:

A to wasze swędzenie to jest takie uporczywe bardzo? Bo mnie też czasem na wieczór swędzi ciało, ale to chyba bardziej z tego, że skóra jest sucha. Jakiś miesiąc temu robiłam próby wątrobowe, ale ze względu na kamienie w woreczku i wyszło wszystko ok :) a czytałam że przy cholestazie to swędzenie jest tak okropne, że nie można wogóle spać.

U mnie jest strasznie do tego stopnia, ze przez 3h potrafilam się drapac, ale parę dni temu kupilam sobie tab relamax (melisa+vit B6+magnez) biorę 2 przed snem i odpukać zasypiam szybciej, bez natretnego swędzenia. Więc, nie wiem czy to na :S tle nerwowym nie jest

11 lata 8 miesiąc temu #615912 przez Kiniaczek
Mnie to czeka teraz cała seria badań przed wizytą... morfologia ,mocz, TSH, Ft3,Ft4, toxoplazmoza, HBS , VDRL , glukoza na czczo i of kors oznaczenia miana antyegnów... :ohmy: :ohmy: :ohmy: :huh: :huh: :unsure:

11 lata 8 miesiąc temu #615996 przez ewela86
HEJ!
próbowałam nadrobić wasze posty przed wyjściem na szkołe rodzenia ale nie dałam rady... za 5 minut muszę wyjść:)
miałam wizytę dzisiaj: wszystko ok, pobrał mi wymaz na GBS, sprawdził szyjkę, następna wizyta za 3 tyg. powiedział że do porodu jeszcze daleko...:) także moja dzidzia się nie spieszy - chyba jej dobrze u mamusi w brzuszku:)

11 lata 8 miesiąc temu #616025 przez pauluska
Hej ja też dzisiaj po wizycie niestety mam trochę ciśnienie podwyższone i dostałam leki, rozwarcie na 1 cm no ale Kochane za jakieś 2,5 tyg będę mamą w czwartek idę ustalać konkretnie termin porodu będzie to między 22 a 26 kwietnia aaa już się boję :D od jutra wielkie pranie zaczynam bo zleci szybciutko

11 lata 8 miesiąc temu #616029 przez Alex_87
Olga60 pewnie różne mogą być przyczyny, ale badanie nie jest drogie, tym bardziej jak ma się skierowanie to za darmo, więc nie zaszkodzi sprawdzić. Jak ja zaczęłam kiedyś czytać o tej całej cholestazie to dosłownie od razu mnie zaczęło wszystko swędzieć :D tak to jest jak coś sobie człowiek wkręci. Gdzieś właśnie przeczytałam, że to swędzenie to jest masakra i można się drapać i drapać, więc to moje to pikuś, tym bardziej, że pamiętam, że przed ciążą też czasem mnie skóra swędziała ;)

Ewela86 to dobrze, że na wizycie wszystko ok :) masz przynajmniej świadomość, że nie urodzisz w najbliższym czasie :)

Ja mam wizytę w przyszłym tygodniu, ciekawe co mi powie :S

11 lata 8 miesiąc temu #616042 przez Anabelle
Ahh, piękna pogoda :) :) :)
Aż mi się humor polepszył :) Jutro pranie kołyski, wózka, fotelika, rożka i ciuszków
Oby nie lało ;p

11 lata 8 miesiąc temu #616102 przez demoniqe
kurcze wczoraj kupiłam wózek na allegro a dziś dostałam info że kurier jutro u mnie będzie wow. szybko!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka