BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 8 miesiąc temu #619776 przez Agusia83
a mnie sie w ogole nie sprawdzil...wszysto na odwrot i przy Emi i teraz przy Arturku :silly:

Przypomnialam sobie, dziewczyny zaopatrzcie sie w witamine D i K dla maluszka...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #619784 przez KasiaS
Agusia właśnie wczoraj na warsztatach mówili o tej witaminie D dla noworodków. Że należy podawać jeśli mama w czasie ciąży jej nie brała. Jak tą witaminę podaje się maleństwu?

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #619788 przez Hania84
Agusia zaopatrzyłam się w to w PL :) Mam wit. D+K (krople w kapsułkach) z firmy Apteo. Od 8 dnia życia. Mam też afrin do noska, i wodę morską w ampułkach do przemywania np. oczu. Kupiłam tez Oliatum na pierwsze dni a później mam jonson z baby płyn i szampon do mycia w jednym :) I jeszcze kilka pierdółek z apteki...już nawet nie pamiętam co bo mam to w kartonie poukładane...a karton zawalony wyprawką już :P

aaa i mam sudocrem i nappiderm...a do siebie mam maść maltan :blink:

11 lata 8 miesiąc temu #619790 przez Gochens
Hej dziewczęta ;))

Małgoś dawno Cię nie było ;) Co u Ciebie? opowiadaj!!

Co do ślubu i wesela, ja od zawsze pragnęłam weselicha a najlepiej takiego jak w filmach, wielka posiadłość, ślub na powietrzu ochy i achy ;) My szybko zdecydowaliśmy się pobrać zaręczyliśmy się w grudniu (wigilia) a w lipcu już ślub :) Udało nam się znaleźć wszystko co chcieliśmy więc stwierdziliśmy, że nie ma na co czekać może dlatego że ślub był w piątek (piątek 13-go) heh Wesela mieliśmy na ok 65 osób a poprawiny już w ogrodzie u teściów... Nie wyobrażam sobie nie mieć wesela czy przyjęcia po zaślubinach, fajnie że bliscy mogli bawić się razem z nami ;) No ale każda kobieta ma inaczej ;)

Hania jeszcze wszystko przed Tobą:)

mnie na tych warsztatach też się średnio podobało...na warsztatach "bezpieczny maluch" było ciekawiej i dostaliśmy dużo gadżetów typu butelki, smoczki i inne praktyczne rzeczy więc naprawde fajnie ;)

Słońce próbuje się przecisnąć więc czekam na nie z kawką w rączce ;)

11 lata 8 miesiąc temu #619792 przez Agusia83
Kasiu, mnie w szpitalu mowili, ze trzeba podawac tak czy siak...wiadomo dodatkowo bedzie mial z mlekiem mamy i teraz ze slonka, bo rodzimy w pieknej porze roku :laugh:
kupujesz takie kapsulki, w ktorych jest witamina d i k...chyba k podaje sie do 3 miesiaca zycia, a d jeszcze dluzej...
i dajesz maluszkowi do buzi po kropelce...on to z checia zje, bo smaczne :laugh:

11 lata 8 miesiąc temu #619804 przez Hania84
Moja ciotka dawała zawsze po kąpieli. A ile kropel to pewnie będzie pisać w ulotce...ale niewiele się tego daje z tego co pamiętam.

11 lata 8 miesiąc temu #619807 przez Gochens
Też słyszałam o tych witaminkach na szkole rodzenia ;)

11 lata 8 miesiąc temu #619820 przez KasiaS
Agusia dzięki. Wcześniej o tym nie słyszałam. Może teraz na zajęciach szkoły rodzenia bedą o tym mówić, bo będzie właśnie spotkanie o noworodkach :)

11 lata 8 miesiąc temu #619827 przez Hania84
Zapomniałam tylko kupić spirytusu do pępka. Bo będę przemywać spirytusem...ponoć octanisept pieprzy pępek, więc z niego zrezygnowałam.

11 lata 8 miesiąc temu #619847 przez Agusia83
Ja robilam octeniseptem...i tez jak dla mnie o dupe rozbic...Emi miala bardzo gruba pepowine..odpadala jej ponad miesiac. Raz nawet czesc chirurg jej obcinal...a pod koniec stwierdzilam, ze spirol bedzie najlepszy...co prawda mialam "leko" i tym jej smarowalam, az w koncu odpadla...a kiedys nasze mamy to albo spirolem smarowaly albo fioletem i tez pieknie odpadal...

11 lata 8 miesiąc temu #619856 przez violcia00
Jest 10.20 a tu tyle do czytania..super dziewczyny.

Tak wogole to dzien dobry :laugh:

U mnie dzis ladna pogoda,chyba w koncu wezme sie za mycie okien,jutro pojade kupic karnisze izaloze firanki do pokoju Oskara...jeszcze jakis dywanik,komoda i kilka obrazków i zrobi sie juz tak bardziej przytulnie,tyle ze na dywan i komode jeszcze musze poczekac...moj maz tez nigdy nie ma czasu zeby ze mna pojechac,wiec bede musiala sama,moze kolezanke zabiore bo nie lubie sama lazic po sklepach :P

Dzisiaj mi sie dobrze spało,choc poczatkowo myslalam ze znow bedzie to nie przespana noc,ale jednak sie udalo i czuje sie wyspana,choc nad ranem 3 latnia corka moich sasiadow strasznie krzyczala i kazdego ranka tak jest,nie wiem co oni jej robia ze tak wrzeszczy :angry:

Co do slubu to jak wiecie nie dawno wziełam-tez byl skromny,ale zawsze marzyłam o białej sukni i weselichu i tak tez zamierzamy zrobic-w czerwcu przyszłego roku :woohoo: na ok.100 osób-troche mamy pieniazków odłozonych wiec sie uda zorganizowac impreze...ja z koleii za bardzo nie moge liczyc na pomoc moich rodziców,bo tata tylko pracuje,teraz w pazdzierniku moja siostra bierze slub i tata bierze kredyt zeby jej pomoc,mi tez napewno cos tam dołoża,ale nie chce zeby sie gdzies zaporzyczali,ile beda mogli to mi doloza...kazdy rodzic chyba chce jak najlepiej dla dziecka :blink: :blink:

Haniu to dobrze ze lenka jest główka w dół-masz pewnosc ze porod bedzie naturalny,bo jakby byla inaczej ulozona byla by mozliwosc na cc :ohmy:
www.zapytajpolozna.pl/components/com_kun...h/emoticons/grin.png
Co do witamin ja nie mam zadnych,ale z tego co kolezanka mowila,ta co nie dawno rodzila,to tutaj po porodzie wypisuja recepte co potrzeba dla dzidzi wiec zaczekam i po porodzie zakupie :lol:

Agusia- Emi ŁADNIUTKA :blink:

Miłego dnia dziewczyny :kiss:

11 lata 8 miesiąc temu #619859 przez Marta1985
Gochens - Mi się też sprawdziło :)

My zaręczyliśmy się w 2009 ale planować wesele zaczęliśmy dopiero jak znaleźliśmy oboje dobra i stalą prace - a przygotowania trwały u nas ponad rok.

Ja zawsze marzyłam o dużym ślubie i weselu z racji tego, ze ja mam duza rodzinę i dość daleko to w grę wchodziło wesele dwudniowe z noclegiem w hotelu o ślubie kościelnym nie wspominając bo to była podstawa. W sumie było ok 70 osób - to tylko najbliższa rodzina i znajomi.

Mężulek mój wolał skromny ślub ale ja troszkę uparta byłam w tym temacie bo stwierdziłam ze przez cale życie nie chce żałować tej decyzji i stwierdził ze skoro mam być przez to szczęśliwsza to on się zgadza :)I teraz się cieszy, ze mi uległ bo i jemu i wszystkim gościom impreza się bardzo podobała i do tej pory wszyscy ja mile wspominają :)

Kosztami dzieliliśmy się po połowie oprócz strojów :) U mnie była kwestia taka ze rodzice chcieli zapłacić za moja część, a mąż płacił sam. Ja jednak umówiłam się z rodzicami, ze spróbuje sama zaoszczędzić a to co oni mieli dadzą nam w prezencie - i to była dobra decyzja bo nauczyłam się oszczędności - w innym przypadku pewnie bym ta kasę przetraciła.

Nie powiem, drogo nas ta impreza wyszła ale dzięki prezentom rodziców ogromnie nam się to zwróciło :)

Powiem wam, ze nie żałuje tego wszystkiego - był to najpiękniejszy dzień w moim życiu :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #619878 przez Hania84
Ja marzę o ślubie w czerwcu przyszłego roku. Chcielibyśmy zrobić razem z roczkiem i chrzcinami Lenki. Tak na około 50-60 osób. Ale do tego jeszcze daleka droga bo nie wiem jak nam się wyjazd do PL ułoży...no i musieli by moi rodzice dużo zorganizować (w sensie pozałatwiać terminy) bo my z Niemiec mielibyśmy to utrudnione. Jeszcze nic nie planuję...zobaczymy jak to wyjdzie wszystko w praniu. Pierwszy na tapecie jest teraz poród :)

violcia - fajnie, że masz tam jakąś koleżankę, zawsze możesz wyskoczyć gdzieś, pogadać...ja co prawda mam tu tez jedną Polkę...ale ona pracuje tam gdzie mój A. i ma tyle samo czasu co mój...więc malutko, by ze mną gdzieś pójść...a i ona zawsze wszędzie prawie to ze swoim mężem by chodziła...a mnie nie uśmiecha się z nim kupować komody i łóżeczka dla mojego dziecka bo jestem z nim w nie najlepszych relacjach od lutego. Więc zostaje mi tylko mój A. :)

11 lata 8 miesiąc temu #619907 przez Agusia83
Duzo piszecie o komodach....2 lata temu z D. zrobilismy projekt komody jaka chcemy...kolega docial nam plyty, a D. z nim zlozyli piekna komode :laugh: zreszta D. projektowal wiekszosc mebli u nas w domu...
w sypialni mamy meble z jasnego drewna...pojechalismy do hurtowni takich mebli i w bardzo dobrych pieniadzach zakupilismy komode i 2 szafeczki przylozkowe...
jak dla mnie wiele takich rzeczy w ikei jest niechlujnie zrobione ...dlatego wolalam zdecydowac sie na cos bardziej solidnego....nie kupujcie komody, jesli jest zriobiona z plyty 16mm...musi byc juz 18mm, a wowczas wytrzyma dluzsze uzytkowanie...

11 lata 8 miesiąc temu #619924 przez Gochens
To prawda Ikea ma może tanie rzeczy ale u nas stolik kawowy wytrzymał niespełna rok... tu się zaczęło przecierać, tam pękać...masakra... W hurtowaniach można wyrwać czasem naprawdę fajne rzeczy za dobrą cenę ;))

Ale sobie powspominałyśmy z tym weselichem :P

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka