BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 8 miesiąc temu #638605 przez WisniaJ
Gochens my mamy Roventy i polecam, niezawodne :) Są tańśze i droższe, więc do wyboru - do koloru :D

A patentu na wstawanie nie mam żadnege haha tylko, że moje mięśnie brzucha mają udźwig równy 0kg ;) Wiec jak wstaję z łóżka to najpierw wstają nogi, później brzuch, a na końcu ja :P Z kanapy jakoś się dźwigam jeszcze ale muszę usiąść na skraju, żeby w miarę zwinnie to zrobić ;)

Lecimy do dwóch szpitali, jak wrócimy to dam znać jaką podjęliśmy decyzję i jak któraś z was będzie zaiteresowana, to podzielę się listą rzeczy, jakie wymagają, bo niektóre listy dostępne w necie to wyglądają jak na tygodniowe wakacje, a ja nie zamierzam zabierać całego mieszkania na poród :) Miłego dzionka :kiss:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #638610 przez Gochens
Dzięki za typ ;) Poszukam w necie zaraz

Miłego poszukiwania szpitala ;*

11 lata 8 miesiąc temu #638620 przez Hania84
Wiśnia...chyba, że tak...to w takim razie taki wózek trzeba by było stargować do 200zł a nie wiem czy ta babka by na to poszła. No ale decyzja dla Ikuni.

Moje, żelazko też nie jest już w najlepszym stanie...ale na razie nie przecieka, chociaż myślę że to już kwestia czasu. Więc też mnie nie ominie chyba szukanie nowego.

Agusia co Z Tobą? Czytałam na wrześniówkach...i chyba pójdziesz na karnego jeża !!! Co za kobieta, a tyle się mówi... nie przeciążać się niepotrzebnie...ech Aga, Aga... Jak tak dalej będziesz robić to faktycznie urodzisz tego 30 maja :P albo i wcześniej nie daj boże i co wtedy? Musisz myśleć o malutkim.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #638623 przez dzidostwo
Witajcie, widzę, że rozmowa na temat wózka ruszyła

koła w wózku są pompowane, przednie skrętne z możliwością blokady, a co do prania to sczerze mając go od czerwa to gonoli ani fotelika nie prałam tylko raz spacerówkę, ale ją dopiero wyprałam przed wystawieniem.. kolor wygląda na brudzący, ale taki nie jest, szczerze polecam.. bo na prawdę warto..

mieszkam na wsi, więc wózek spokojnie przetrwa jakieś nierówności na drodze, przynajmniej u mnie nie było z tym problem, a w miescie wiadomo proste drogi, więc jezie się gładko..

i myślę że cena 200 zł za ten wózek jest mała..

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=42640

11 lata 8 miesiąc temu #638625 przez rysa
My też w któryś dzień w majowy weekend idziemy "zwiedzić"porodówke.Na szczęście od początku wiem gdzie chce rodzić :)

Walka faktycznie była komiczna :)

Zelazko mamy"no name".Zawsze był szkoda wydać kase na coś co uzywam od święta,ale teraz chyba trzeba będzie zainwestować żeby Filip był zawsze elegancki :):)

11 lata 8 miesiąc temu #638645 przez Beciara
Czesc kobiety.

Troche poczytywalam i wylapalam pare tematow. Na przyklad tetrowki i spiworki.
Opowiem o swoich doswiadczeniach.
Tetrowki - nieodzowny przybornik. Nadaja sie doslownie do wszystkiego. Oczywiscie w naszych czasach nikt nie uzywa ich juz jako pieluch. Chyba tylko nazwa "pieluchy tetrowe" pozostala.
Dla naszego Deniska mielismy okolo 20. Uzywalismy jako sliniakow przy karmieniu (bo wygodniej bylo podlozyc mieciutka tetrowke niz zawiazywac na szyjce sliniaczek), do wycierania kiedy sie ulalo, na ramie kiedy czekalo sie na odbicie, jako przytulaczek kolo glowki, zwiniete jako walek pod plecki, zeby lekko na boku dzidzie ulozyc, nastepnie pod glowke w lozeczku albo wozeczku (polozna poradzila zeby chociaz przez pierwsze kilka tygodni nie uzywac poduszki, bo jakby dziecko sie przekrecilo, to moze twarzyczke by wtulilo za mocno...) , nastepnie kiedy kladlismy malego jakies 20 min dziennie bez pieluszki (za porada poloznej. Ponoc skora nie oddycha zbyt swobodnie nawet w najlepszych pieluchach i zeby uniknac pryszczykow czy zaczerwien na pupce, zostawic raz dziennie na okolo 20 minut bez pieluszki zeby skora poddychala), wowczas kladlismy pod pupke tetrowke i siusiaka tez przykrywalismy lekko, bo chlopaki potrafia siurnac wysokim strumieniem :-).

Denis ma 22 miesiace i do tej pory ma kilka swoich tetrowek. Czesem mu kakao poleci bokiem, to sam sobie tetrowka wyciera buzke czy raczki.

Ze spiworkami tez mamy tylko dobre doswiadczenia. Kiedy urodzil sie nasz najstarszy (dzis 16-letni) syn nie mielismy ani jednego spiworka. Pamietam ze czesto w nocy sie budzilam i sprawdzalam czy nie naciagnal sobie kolderki czy kocyka na twarz. Bo takie noworodki nie panuja nad tym. Nie potrafia sie tez samodzielnie odkopac, kiedy przypadkiem sie zakryja.

Maly Denis dostal spiworek i po kilku nocach w spiworku kupilismy 3 nastepne. Fajna sprawa, bo dziecko dosyc pewnie w tym lezy. Nie ma ani mozliwosci sie odkopac w nocy i zmarznac ( a takie maluchy to nawet letnia noca marzna czasem, bo niekiedy nie trzymaja same swojej temperatury cialka), ani naciagnac sobie na buzke i tym samym odciac doplywu powietrza.

A tak poza tym to macie bardzo ladne wozeczki. Takie zgrabne i ladne kolory. My mamy nasz dwuletni po Denisku. Tez ladny. Czarny w biale kropki. Wyglada jak nowy, wiec nowego nie kupujemy, chociaz kusi mnie i ogladam sie za rozowymi dla dziewczynki ;-)

Pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie.

11 lata 8 miesiąc temu #638651 przez aleksiaa88
Dziś z rana obudziła nas pierwsza burza w tym roku :dry: jak dobrze, że nie muszę przez lato chodzić z brzuchem jak zaczyna się okres burzowy to ja tak panikuje i zestresowana chodzę jak zobaczę chmurę burzową, że szkoda gadać, ale taki jest skutek tamtego rocznej nawałnicy gdzie ludziom ściągnęła dach z domu jak to zobaczyłam na własne oczy na żywo to mnie strach obleciał i teraz przy każdej burzy się telepię dosłownie więc nie jestem pewna czy przy takim stresie bym wcześniej nie urodziła :dry:
Zajadam się placuszkiem nawet pyszny wyszedł aż się zdziwiłam

11 lata 8 miesiąc temu #638666 przez violcia00
Aleksia jakiego placuszka piekłas?? :unsure:

My zjedlismy kremóweczke,ale tylko po kawałeczku(w cukierni kupiona)ale mam ochote na wiecej,musze kiedys sama zrobic :silly:

Cos cicho tu dzisiaj,pewnie mamuski odpoczywaja,mnie tak spanie bralo bo pogoda taka ponura,ale nie zasne w dzien :angry:

Co do tych śpiworków,to tez słyszłam ze to dobra rzecz,ja dostałam od kolezanki,ale na 2 letnie dziecko,to na razie bede korzystac z rozka...nie wiedziałam ze na poczatku nie powinno sie uzywac podusi ani kołderki...dzięki za uświadomieni :silly:

ja do szpitala wybieram sie 3 maja(w swieto)ale tak mnie sekretarka umowiła na spotkanie,głownie mam miec rozmowe z anestezjologiem ale moze uda mi sie cos wiecej dowiedziec i zobaczyc...myslalam tez o osobnym pokoju,ale to juz musiałabym płacic wiec chyba zrezygnuje :dry:

Tewraz ide wcinac lody truskawkowe...mam ogromna ochote :lol:

11 lata 8 miesiąc temu #638682 przez aleksiaa88
Placek czekoladowy z wkładką kokosową

11 lata 8 miesiąc temu #638703 przez Hania84
To chyba z wózkiem już się wyjaśniło. Wiadomo o co chodzi :)

aleksiaa to placek musiał być rzeczywiście smaczny :)

My właśnie wcinamy truskawki.

Na dworze zimno, że aż się nie chce nosa wystawić...a tutaj coś cisza w eterze ;)
Co porabiacie laski?

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #638707 przez aleksiaa88
My się nudzimy przeleciałam internet wzdłuż i wszerz objadłam się jak bąk, że nie mogę się ruszyć aktualnie czekam na noc żeby się pitolnąć do łóżka :silly:

W tygodniu byłam w biedronce i ku mojemu zdziwieniu nie było chusteczek dady wszystko wykupili dopiero wczoraj dorwałam

11 lata 8 miesiąc temu #638710 przez violcia00
Mniam...lubie takie placuszki,zwłaszcza wszystko co ma kokos :lol:

My tez sie nudzimy...obejrzelismy film i za chwile chyba nastepny włacze :P
A teraz wyszło u mnie słoneczko,ale nie chce mi sie nigdzie wychodzic,tak sie rozleniwiłam tym siedzeniem w domu :silly:

Tez bym cos dobrego zjadła..ale jeszcze nie wiem co :unsure: :S

11 lata 8 miesiąc temu #638712 przez Beciara
Eeee... to chyba nie jest tak, ze sie nie powinno uzywac poduszki i kolderki. Dostalam taka rade, dostosowalam sie i okazalo sie, ze rzeczywiscie jest latwiej, wygodniej i spalam duzo spokojniej.
Dlatego podaje dalej ;-)

violcia00 napisał:

Aleksia jakiego placuszka piekłas?? :unsure:

My zjedlismy kremóweczke,ale tylko po kawałeczku(w cukierni kupiona)ale mam ochote na wiecej,musze kiedys sama zrobic :silly:

Cos cicho tu dzisiaj,pewnie mamuski odpoczywaja,mnie tak spanie bralo bo pogoda taka ponura,ale nie zasne w dzien :angry:

Co do tych śpiworków,to tez słyszłam ze to dobra rzecz,ja dostałam od kolezanki,ale na 2 letnie dziecko,to na razie bede korzystac z rozka...nie wiedziałam ze na poczatku nie powinno sie uzywac podusi ani kołderki...dzięki za uświadomieni :silly:

ja do szpitala wybieram sie 3 maja(w swieto)ale tak mnie sekretarka umowiła na spotkanie,głownie mam miec rozmowe z anestezjologiem ale moze uda mi sie cos wiecej dowiedziec i zobaczyc...myslalam tez o osobnym pokoju,ale to juz musiałabym płacic wiec chyba zrezygnuje :dry:

Tewraz ide wcinac lody truskawkowe...mam ogromna ochote :lol:

11 lata 8 miesiąc temu #638714 przez violcia00
Ja tam nie wiem Beciara...czytam tylko co piszecie ;) To mój pierwszy dzidzius tak ze jestem nie doswiadczona,a tutaj tez za bardzo nie mam kogo zapytac bo nie mieszkam w Polsce ,tak ze chetnie przyjmuje kazda porade :lol:

11 lata 8 miesiąc temu #638725 przez Hania84
A ja czytam właśnie na temat PDA czyli znieczulenia zewnątrz oponowego. Jak na razie wszystkie kobiety, które to miały podane to polecają takie znieczulenie. Nie jest to znieczulenie narkotycznie i ponoć w DE chętnie je podają. Trzeba tylko do tego znieczulenia mieć dobrą krzepliwość krwi. Czytam że tu w DE można chcieć to nawet już w trakcie porodu, nie trzeba się wcześniej deklarować. Tyle tylko, że w jednych szpitalach podają to nawet do 10cm rozwarcia a w innych jak rozwarcie jest już na 6cm (czyli na 3 palce) to już tego nie podają. Ciekawe jak jest w moim szpitalu :unsure: Podawanego znieczulenia ponoć wcale nie czuć, czuć tylko miłe ciepło na kręgosłupie. No i bóli porodowych się już później nie czuje tylko bóle parte, które są już na samej końcówce (a i ponoć te parte też są nieco lżejsze w tym znieczuleniu).
Ciekawe w jakim czasie trafię do szpitala...bo chciałabym załapać się na to PDA.

Czytałam teraz na kwietniówkach, że suzi miała podane to PDA czyli po Polsku ZZO i bardzo tez to sobie chwaliła.

Już coraz bliżej godziny zero :cheer:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka