BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 8 miesiąc temu #638065 przez rysa
My za chwile wychodzimy na grila :)

Bede musiala w takim razie dokupic pieluszek tetrowych bo mam tylko 5 i 5 flamelowych.
Ja kupilam koldre i poduszke ale narazie nie zamierzsm ich uzywac.Spiworek dostalam bo kolezanka kupila w atrakcyjnej cenieMysle ze na poczatku wystarczy kocyk a do wozka pieluszka chyba ze troche zimniej bedzie to tez kocyk.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #638071 przez Marta1985
Mam ochotę na frytki i lody i ńie wiem co najpierw wybrać :-)

Co do pepka to położna mówila ze dzieci do domu wychodzą bez kikuta i najlepiej tego strupka ńie smarowac niczym typko wietrzyc jak najczęściej i oglądać czy ńie ma wydzieliny i zaczerwienienia wówczas octinaseptem psiknac :-)

11 lata 8 miesiąc temu #638074 przez Marta1985
Mam ochotę na frytki i lody i ńie wiem co najpierw wybrać :-)

Co do pepka to położna mówila ze dzieci do domu wychodzą bez kikuta i najlepiej tego strupka ńie smarowac niczym tylko wierzyć jak najczęściej i oglądać czy ńie ma wydzieliny i zaczerwienienia wówczas octinaseptem psiknac :-)

11 lata 8 miesiąc temu #638077 przez KasiaS
Może masz racje Haniu. Pisałam tylko to co wyczytałam o śpiworkach:) ja w rożek tez się zaopatrzę i czytałam, że potem go jako kołderkę można wykorzystać. O rożku też czytałam że nie powinno się w nim kłaść dziecka jak jest bardzo ciepło... ciekawe jak będzie u nas :)
Ja ostatnio zastanawiam się nad takimi wałeczkami co utrzymują dziecko na boku... słyszałyście coś o tym?

Co do wyjazdu to chyba nie pojadę. dziś mi nogi spuchły i duszno mi ciągle:) pól dnia siedzę na balkonie u mamy... właśnie zjadłam lody i tak fajnie mnie zziębiło :)
Muszę męża zmobilizować żeby mi taki parawanik na balkon zamontował i u siebie tez zaczne przesiadywać bo czuje, że to ulgę dużą przynosi... może jakiś leżaczek sobie zafunduje... i parasolkę :)
Mąz utwierdził mnie w tym żebym lepiej nie jechała, bo tylko się będę męczyć, a on za to pojedzie na krócej... To chyba będzie najlepsze wyjście :)

Co do tetry to moja mama używała ich jeszcze - pieluszek, które codziennie prała i gotowała dla mnie- przez ponad 25 lat do sprzątania :)

Jeśli chodzi o pościel to ja cały czas jestem w lesie...Cały czas zastanawiam sie co do koloru pokoiku i chciałabym żeby to wszystko ze sobą grało :) no i te pościele które mi sie podobają są strasznie drogie. We wtorek może pojadę do centrum i może kupie jakiś materiał i sama sobie coś uszyję. Ostatnio mama kupiła mi za 8 zł w SH ochraniacz na łóżeczko... no nie mogłam uwierzyć że taki fajny a tylko tyle kosztował... nawet kolory sa ok. Po jednej strony misie a po drugiej niebo z chmurkami. Chętnie bym go sobie jakoś obszyła. Muszę rozejrzeć się za materiałami.

Położna u mnie mówiła to samo o pępku co u Marty :)

11 lata 8 miesiąc temu #638084 przez Ikunia1910
Ja mam kołderkę ale również zamierzam jej użyć dopiero jesienią. Jeśli chodzi o śpiworek udało mi się wyhaczyć w lumpku bez śladu użytkowania za całe 2,5o zł :)

Będę go używać i w domciu i do wózka, a jak będzie gorąco to będzie spała pod samym kocykiem cienkim, nie ma co przegrzewać malucha. No i rożek też po rozłożeniu można wykorzystać jako przykrycie.

Jeśli chodzi o pieluszki tetry kupiłam tylko 2 narazie i flanelową jedną, będę używać tylko do otarcia mordki i do wycierania po kąpieli (tzn będę kłaść pieluchę na ręcznik i później jak ta największa woda wsiąknie w pieluchę to ją będę spod tyłeczka wysówać coby miała suchutki ręczniczek :)

Kikuta też będę pielęgnować tylko ciepłą przegotowaną wodą i będę dobrze osuszać i wietrzyć, bez tej całej chemi.

Dziś troszkę przysnęłam sobie po obiadku. Do botwinki na drugie danie dzisiaj była wątróbka.
A na deser chyba zaraz zjem do kawki jeszcze jednego knedla z truskawką :silly: tak mi wczoraj zasmakowały, hihi.

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]
Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #638101 przez Marta1985
Ikunia bardzo ładny ten śpiworek :)

Ostatni raz poruszam temat kosmetyków: czy kupujecie jakiś kremik z filtrem :(

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #638102 przez Hania84
Właśnie o takim kombinezonie/śpiworku mówiłam co Ikunia pokazałaś. Pewnie, ze nie ma co przegrzewać dzieciaczków. Na spacer jak będzie ciepło to wystarczy ubrać body i śpiochy...w końcu dzieci pocą się też.
A w domku raczej u nas będzie spała malutka w rożku bo pokój mamy od południa i jest chłodny. Nam jest w sam raz ale małej może być chłodno. Zobaczymy w praniu.

Ikunia znowu kusisz pysznościami :silly:

Ja kupiłam sobie dziś serek waniliowy :silly: i lody rożki :silly:

Z tym odpadnięciem pępka jest różnie. Zależy od gojenia i od grubości pępowiny. Jednym odpada jeszcze w szpitalu innym po tygodniu czy dwóch a jeszcze innym po miesiącu. Mojej koleżanki syn miał go 3 tygodnie.
Najlepiej pielęgnować przegotowana wodą i osuszać i wietrzyć. Octanisept słyszałam, że może spowodować komplikacje. Może zacząć się paprać.

My też z Leną spałyśmy godzinkę, później przyszedł A. zjedliśmy obiad i pojechaliśmy do 2 marketów. Przed chwila wróciliśmy.

Mam czerwone półwytrawne winko. Chyba dzisiaj kilka łyków sobie dam :silly: może podniosą mi się trochę czerwone krwinki :silly:

Ja nie kupuję kremu z filtrem...przynajmniej na razie. Będę starała się nie wystawiać małej na promienie. Zawsze wózek można okręcić. Jeśli jednak zauważę, ze musi być to kupię dopiero w trakcie naszych spacerów. Zapasów już nie chcę robić.

11 lata 8 miesiąc temu #638110 przez kakaszka
ja tez zaczekam z kremem z filtrem. wole na samym poczatku chronic mala od bezposredniego slonca, a pozniej jak bedzie trzeba dokupic nie jest problem.

Haniu szalejesz, winko, mniam :P

dzieki za odpowiedzi w sprawie spiworka, teraz juz wszystko wiem :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #638299 przez Agusia83
A ja mam popsuty komputer i pisze z tel.
Ikunia,sliczny spiworek...mnie sie później przydały.

Emi pepek odpadł miesiac,miala b.grubą pepowine,dr.sie śmiała,ze dzięki niej tak duzowazyla. Stosowalam octenisept,ale był do d...y. nie ma jak spirytus.

A krem miałam z Nivea,na każda pogode. Jestem zdania,ze trzeba.maluszki posmarowac przed wyjsciem na spacer. Mąka b.delikatną skore,a uchronić przed sloncem tez sie całkiem nie da.

11 lata 8 miesiąc temu #638302 przez KasiaS
Coś tu cicho... czyżbyście poszły już spać :unsure:

Ja niedawno wróciłam ze szkoły rodzenia tzn 40 minut temu ale jeszcze musiałam się wykąpać :) M.in. była babka z banku komórek macierzystych. Myślałyście o tym? Ja kiedyś myślałam, ale przeraziła mnie cena...

Jak przychodzi wieczór mam już wizje nocnego wybudzenia i bezsenności... ale Wam dobrej nocki życzę :laugh:

11 lata 8 miesiąc temu #638306 przez Agusia83
Kasiu,ja myslalam,bo w szpitalu,w którym pracuje przechowuje sie takie komórki. Ale sie nie zdecyduje,to dla nas z! duze obciążenie,zresztą nie na wszystkie chorobska to jest.

Ale maly mi sie wypina.

11 lata 8 miesiąc temu #638309 przez Hania84
Kasiu to do późna macie tą szkołę ;)

Kiedyś rozmawiałyśmy tu na forum o tym i doszłyśmy do wniosku, ze to bez sensu bo i tak nie masz pewności no i zbyt drogo to wychodzi :)

My z moim leżymy sobie i oglądamy super star na niemcach...coś a'la the voice of poland ;)

Ogólnie spokój i nudy. Kilka łyków winka z Lenką wypiłyśmy i mała przez 3 godziny spała :lol:
teraz zaczyna się krętolić :D

miłej nocki życzymy :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #638401 przez KasiaS
hej:)

Dziś już lepiej spałam. W nocy miałam godzinna przerwę, ale potem zasnęłam i spałam do 6:) A przecież spałam 3 godz w ciągu dnia co mi się nie zdarza.

Haniu późno mamy tą szkołę rodzenia bo o 19 i jeszcze w taki imprezowy dzień jakim jest sobota :) trwa 2 godz i czasami się przeciąga a jeszcze potem całe miasto musimy przejechać... wiec potem tylko mycie i spać.
Muszę Wam się przyznać, że pierwsze 2 spotkania bardzo mnie uspokoiły i miałam takie poczucie, że wspólnie z położnymi dam radę :) ale 2 ostatnie mnie zestresowały. Nie wiem dlaczego? Może poczułam że to niedługo i że to takie realne B) Zaczynam się poważnie bać. Chociaż właściwie mam jeszcze czasu 2 bite miesiące... Kurcze chyba osiwieje przez ten czas :)

Agusia mnie tez cena przeraża. Mój mąż twierdzi, że oni tymi chorobami tak straszą, żeby wzbudzić w rodzicach wyrzut sumienia... Ja to sama nie wiem... nie chciałabym kiedyś wyrzucić sobie, że mogłam...

W ogóle dziś rano stwierdziłam, że ta moja ciąża to jest pełna lęków różnych... po drugim badaniu prenatalnym odpuściłam trochę... Ale jak się okazało że w połowie ciąży u mojej koleżanki wykryto u płodu poważne wady to znów wszystko powróciło... Ja ogólnie jestem raczej pesymistką, ale nie chciałabym żeby mój synuś już to odczuwał. No zaczął mnie kopać :) Pewnie daje mi znać "Matka przestań smucić". No to przestaje :)

Życzę wszystkim mamusiom miłego dnia mimo tej niemiłej pogody za oknem :)

11 lata 8 miesiąc temu #638422 przez Marta1985
Dzień dobry :)

Kasiu zazdroszczę ... ja w przypadku cc będę tulić już za miesiąc Bartusia i jestem przerażona - szkoda ze ciąża trwa tak krotko :P

Te komórki macierzyste są strasznie drogie :( ok rozumiem płacić za utrzymanie ich w tym banku ale żeby za pobranie i badania tez płacić to już chory system naszego państwa :( Przecież NFZ by na tym zaoszczędził gdyby to było bezpłatne :(

Milego dzionka :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #638423 przez WisniaJ
Najgorsza z tymi komórkami macierzystymi jest nie cena tylko to, że ewentualne większe szanse na zdrowie mają tylko ci, których stać... A to jest przykre i niesprawiedliwe... :/

Marta nie mów hop jeszcze się okaże, że synuś już dawno się odwrócił :D Ale jeśli nie to zawsze trzeba szukać plusów :) Będzie dobrze :)

My po walce MMA sobie troszkę pospałyśmy (położyliśmy się o 1 spać :ohmy: ), tatusiek dalej leży i chrapie - zabieram więc psinkę na spacer i zahaczymy o Lidla zrobimy mu dobre śniadanko :silly: Miłego dnia życzymy :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka