- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Lipiec 2011 nalezy do Nas
Lipiec 2011 nalezy do Nas
- natimp1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja w kwestii kołysania, nadmiernego noszenia jestem bardzo sceptyczna, oczywiscie jak dzieciatko płacze bo mu coś jest itp too inna kwestia, ale wierzci mi z doświadcznia wiem ze juz nawet 3 miesieczne dziecko potrafi płakać wymuszając!!! Ja sobie kupiłam przy Maksiorku ksiązke tracy hog , mi bardzo pomogła, jest fanie napisana i na serio sa tamdobre rady by dziecko spało w łozeczku z rodzicami itp. Oczywiście szanuję wolę każdego rodzica i niech robi jak chce ale ja bardzo cenie sobie brak przyzwyczajeń synka( nie mylic z rytułałami - bo ksiązeczki, gilaski to koniecznośc, ale u niego w łożku), szczególnie jak wróciłam do pracy nie wyobrazam sobie nie przespanych nocek przez wymuszaniepłaczem spania z rodzicami itp.
jesli chodzi o kosmetyki to ja mimo iz jak aska i green nie mam zadnej listy- matko nawet o niej jescze nie pomyslałam. do teraz.. to kupię oilatum soft do kąpania i głowki, sudokrem, okiwke , chysteczki itp firmy nivea baby- wiem ze Jonhson uczula z doświadczenia, aspirator do noska, mimo iz niby Wam sie to wydaje obrzydiwe, wierzcie nic tak nie ściaga kataru z przegród i noda jak frida , a jesl;i chodzi o pieluszki to na pierwszy miesiac chyba pampers, ale pieluszki kupie dopiero jak dzidzia bedzie na świecie a ja w szpitalu, ostatnio kupiłam 1, a mnały miał ponad 4 kilo i musiał miec dwójki, a teraz bratowa kupiła dwójki bo lekarz jej móiwł ze młody bedzie miał 3,5 kilo jak sie urodzi (wychodziło z usg) a maciuś ma 2900 i 2 mu wiszą generalnie ku[owałam ostatnio kumpeli dady te nowe premium sa super , normalnie prawie jak pampersy
kurcze ciekawe jak te moje słoneczko w brzusiu, generalnie odkryłam kalkulator terminu porodu w którym podaje się ilosc dni cyklu i wtedy wiek ciązy mi sie zgadza z tym z usg
nic wracam do pracy
przyjemnego dnia
masuska , kurtka ekstra , ale aukcja juz zakończona
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mamita swoich córek :)
No własnie natimpja też jestem za spaniem dziecka w małym łóżeczku ale wiem, ze kazdy robi inaczej. Moja kumpelka ostatnio wprost mnie zapytała czy opłaca mi sie wogóle kupowac łóżeczko skoro i tak pewnie dziecko będzie spalo z nami??!! Jej synek spi cały czas z nimi, ma teraz 1,5 roku. Pewnie zycie i tak zweryfikuje nasze plany ale żeby tak z góry coś zakladac?
Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...
- masuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 11
Bardzo by, chciała nie przyzwyczaić dziecka do spania z nami, mam swoje potrzeby związane z przytulaniem i nie wyobrażam sobie latania po kątach tak żeby dziecko nie widziało.
różyczka a mnie jakoś ominęły takie rozrywki, ale nie raz spadłam z drzewa a ile razy przejechałam po asfalcie kolanami, nadgarstkami, a i brodą Aż mnie boli;P
Ach miałam napisać jeszcze o pieluchach Dada, słyszałam że robione są przez Pampers, ale potwierdzenia nie znalazłam nigdzie. Dostałam Dady Premium rozm. 2 no i rzecz jasna wypróbuję.
- aga1040
- Wylogowany
- budujemy zdania
- ♥ Pudziek i Lolek moje dwie wielkie MIŁOŚCI ♥
A powiedzcie mi kochane czy wy wyczuwacie ruchy i kopniaki dosyć często... czy przez caly dzień... czy o jakiś godzinach i jak to uwas wszystko długo trwa??
Miłego dzionka
- natimp1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
masuska oilatum oillan i emolium tto sa takie najlepsze do kapania na pierwszy miesiac ponoc bo nie mają zadnych uczulających skaldników, ja na bank kupie własnie któres z tych , mój starszy ma w okresie wiosennym i jesiennym problemy z cera troche, ma szorstka od naskórka i do teraz go w oilatum na zmiane z emolium kapie i jest ekstra..
jelsi chodzi o potrzebe dziecka z przytulaniem to jest wiadome itop, nie wyobrżma sobie nie nosic czasami albo nie przytulac bobaska, ale to co innego , ziuzianie lub noszenie do snu to nie to samo co przytulaski czy nosze na rekach jak dziecko płacze, podobnie ze smoczkiem miałam nie dawałam za kazdym razem jak tylko mruknał a do spania i przy płaczu, to niby mało istotne rzeczy ale bardzo ułatwiaja zycie dziekcu i rodzicom, a to jak mówi moja położna , obowiązkiem rodzia jest nauczenie dziecka się wyciszac zarówno do snu jak i przy emocjach ... oczywiscie abstrachuje od tematu kolek, mój Maks ich nie miał więc jestem madra,a le jakby miał to pewnie bym ziuziała, nosiła, i robiła wszystko by nie cierpiał wię c zycie zweryfikuje..
ee pewnie zaraz dostane maila na skrzynkę, ze ktos napisał na forum:)
- Rika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Kołyska jest ciągle zablokowana. Mała spała w niej w nocy, bez bujania, później było to jej miejsce zabaw a teraz stoi i wrzucam do niej czyste pranie mała podnosi się i mogłaby z niej wypaść.
Co do mądrości innych to mi jednym uchem wylatuje a drugim wylatuje. Przez takie gadanie tylko stresuję się nie potrzebnie i krew aż we mnie kipi jak coś słucham...
- Rika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja ubrań ciążowych nie kupuję, mam tylko spodnie ciążowe, a tak też noszę tuniki i mam sukienki z przed ciąży takie poszerzane od pasa bombki i spokojnie w nie wejdę, wolę później kupić sobie jakieś ciuszki po porodzi, na chrzciny i lato, bo te później będą wisiały.
Ja mam w tamtej ciąży kupiłam specjalnie tylko jedne długie spodnie na wieczory i sukienkę na ślub cywilny do koleżanki i więcej nic teraz też nie mam zamiaru. To lato więc spokojnie można założyć sukienki a przecież latem nosi się na luzie a przynajmniej ja. Ale powiem Wam, że w niedzielę jechaliśmy do ciotki na imieniny i założyłam tą sukienkę i ledwo się wcisnęłam :/ mam taki wielki brzuch. Sukienkę kupowałam w czerwcu to były ostatnie tygodnie ciąży a teraz założyłam ją w 22-23 tygodniu i d...a blada, obcisła, niewygodna, mała :/
- Rika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Cześć mamuśki:)
Wczoraj miałam wizytę u gina i znowu coś podejrzewa że z nerkami mam:/ wydawało mi się że to normalne że częściej się oddaje mocz i że w niewielkich ilościach, a poza tym puchną mi nogi:(
Tak się dziwię że wasze dzidzie ważą zaledwie 500 gram, mój synek w 23 tyg. ciąży waży 622gramy i przy rozłożonych nóżkach miałby już 29cm
Moja ma ok 29 cm a waży 561g... ale rzeczywiście najlepsze pomiary są z początków ciąży a jak ja takich nie mam to nawet nie mogę sobie terminu wyliczyć. Później dzieci różnie ważą jak w przedszkolu jedno większe drugie mniejsze
Ja przestałam się przejmować. Najważniejsze że mała jest zdrowa
- Rika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Acha, hmmm... no to dzieki za wyjasnienie Martus
Rika a czy lekarze podali jakąś przyczynę tego, ze Twoja córcia urodzila sie z niską masa urodzeniową? Ja sie trochę uspokoilam jak poczytałam Wasze wczorajsze posty i zobaczylam, że każda nasza forumowa dzidzia waży narazie inaczej. Ale tez moja jest najmłodsza, a teraz podobno waga dosyć szybko dziecku wzrasta.
Miałam niewydolność łożyska. łożysko usuwane było ręcznie pod narkozą bo było przytwierdzone. Nie rosło a tym samym nie pozwalało rosnąć małej
Naskoczyli na mnie w szpitalu że paliłam i piłam to im powiedziałam że jeszcze mąż co dwa dni mi w żyłę podawał jak chciałam... i to mam wpisane w książeczkę "nikotynizm matki" ale z nimi nie pogadasz... ja swoje a oni swoje bo przecież to lekarze i wiedzą lepiej
Ja nie miałam siły się kłócić...
- Rika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Nie wyobrażam sobie zeby małą miała nie spać z nami ona też nie
- przyszla_mama
- Wylogowany
- rozmowna
a kochane, ktoras z was pisala o ksiazce tracy hogg, mnie strasznie ale to strasznie nudza gazety i czasopisma z kioskow dla mam, nie wiem jakos wkurzaja mnie reklamy te porady, nie lubie ich przegladac, dlatego sciagam ksiazki w pdf-ie do czytania, sprawia mi to o wiele wieksza przyjemnosc, ale oczywiscie zalezy kto co woli i co bardziej komu odpowiada
mam takie ksiazeczki:
Thomas Gordon - wychowanie bez porażek
Barbara Kowalewska-Kantecka - Pierwszy rok razem
Adele Faber - jak mówić zeby dzieci nas słuchały, jak sluchac zeby dzieci do nas mówiły
Tracy Hogg - jezyk dwulatka ( chociaz to dalsza przyszlosc
Tracy Hogg - Zaklinaczka dzieci. Jak rozwiazywac problemy wychowawcze
Tracy Hogg - Jezyk niemowląt
Paweł Zawitkowski - Poradnik opieki i pielêgnacji małego dziecka
NIE mowie ze czytam wszystkie i wpadlam w szal ale fajnie sie przeglada i podczytuje. wszystkie da sie sciagnac z netu z stronek typu chomikuj.pl ale gdyby ktorass chciala moge podeslac bez problemu na maila
- natimp1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
zobaczcie , każde dziecko i rodzina inna, ja własnie prócz choroby Maksiora i skosów rozwojowych jka sie budzi w nocy nie wyobrażam sobie spać z nim:0 hehe bym była pokopana niewyspana i jescze nie wiem co..
wąłsnie to jest to każdy sobie wszytsko układa według siebie .... bo przeciez my czujemty najlepiej co jest dla dziecka najlepsze
kurcze dziewczyny ja juz mam 6 kilo na plusie, niby nie jem duzo ( no moze czasem jakis batonik, czy orzeszki ) a to dopiero niewiele ponad połowa ciazy, co będzie póxniej??????
- Rika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
No właśnie nie, ale przecież to lekarze i wiedzą lepiej... bo wszystko na to wnioskowało (waga i wzrost dziecka) szkoda gadać. Teraz na pewno nie będę rodzić w tym szpitalu. Poza tym dokarmiali mi dziecko mimo że zabroniłam, zaszczepili bez zgody i powiadomienia mnie o tym, wszystko robią rutynowo, po swojemu i mają gdzieś zdanie rodziców co z tego ze mam 20 lat, oni są starsi i wiedzą lepiej co jest dobre dla mnie i mojego dziecka... chamstwo...Rika ale faktycznie np popalałaś w ciąży? no bo jak mogli wpisać jak tak nie było masakra...
zobaczcie , każde dziecko i rodzina inna, ja własnie prócz choroby Maksiora i skosów rozwojowych jka sie budzi w nocy nie wyobrażam sobie spać z nim:0 hehe bym była pokopana niewyspana i jescze nie wiem co..
wąłsnie to jest to każdy sobie wszytsko układa według siebie .... bo przeciez my czujemty najlepiej co jest dla dziecka najlepsze
kurcze dziewczyny ja juz mam 6 kilo na plusie, niby nie jem duzo ( no moze czasem jakis batonik, czy orzeszki ) a to dopiero niewiele ponad połowa ciazy, co będzie póxniej??????
Co do spania dzieci z rodzicami. Wiadomo, że kazde dziecko jest inne i nawet jak mała śpi z nami nie znaczy że z góry zakładam, że kolejna córka też będzie z nami spała będziemy mieli już inne warunki. Ale nie chcę katować ani siebie ani dzieci dlatego nic nie mówię i zobaczę jak to będzie
Dla każdego wygodne jest coś innego
- masuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 11
Ale dziś zimno, na spacer się nie wybiorę
Właśnie byłam u koleżanki na "Kawie" i dostałam drugie łóżeczko, takie same jakie mam po Mężu:)
Przyszła_mamo a ta Tracy Hogg to ta sama babka co w TVN STYLE jest program, właśnie "Zaklinaczka dzieci"?
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
natimp1 6 kilo to nie aż tak duzo w koncu to już 23 tydzień