BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 9 miesiąc temu #84470 przez natimp1
hej dziewczyny
ja w kwestii kołysania, nadmiernego noszenia jestem bardzo sceptyczna, oczywiscie jak dzieciatko płacze bo mu coś jest itp too inna kwestia, ale wierzci mi z doświadcznia wiem ze juz nawet 3 miesieczne dziecko potrafi płakać wymuszając!!! Ja sobie kupiłam przy Maksiorku ksiązke tracy hog , mi bardzo pomogła, jest fanie napisana i na serio sa tamdobre rady by dziecko spało w łozeczku z rodzicami itp. Oczywiście szanuję wolę każdego rodzica i niech robi jak chce ale ja bardzo cenie sobie brak przyzwyczajeń synka( nie mylic z rytułałami - bo ksiązeczki, gilaski to koniecznośc, ale u niego w łożku), szczególnie jak wróciłam do pracy nie wyobrazam sobie nie przespanych nocek przez wymuszaniepłaczem spania z rodzicami itp.
jesli chodzi o kosmetyki to ja mimo iz jak aska i green nie mam zadnej listy- matko nawet o niej jescze nie pomyslałam. do teraz.. to kupię oilatum soft do kąpania i głowki, sudokrem, okiwke , chysteczki itp firmy nivea baby- wiem ze Jonhson uczula z doświadczenia, aspirator do noska, mimo iz niby Wam sie to wydaje obrzydiwe, wierzcie nic tak nie ściaga kataru z przegród i noda jak frida , a jesl;i chodzi o pieluszki to na pierwszy miesiac chyba pampers, ale pieluszki kupie dopiero jak dzidzia bedzie na świecie a ja w szpitalu, ostatnio kupiłam 1, a mnały miał ponad 4 kilo i musiał miec dwójki, a teraz bratowa kupiła dwójki bo lekarz jej móiwł ze młody bedzie miał 3,5 kilo jak sie urodzi (wychodziło z usg) a maciuś ma 2900 i 2 mu wiszą:) generalnie ku[owałam ostatnio kumpeli dady te nowe premium sa super , normalnie prawie jak pampersy

kurcze ciekawe jak te moje słoneczko w brzusiu, generalnie odkryłam kalkulator terminu porodu w którym podaje się ilosc dni cyklu i wtedy wiek ciązy mi sie zgadza z tym z usg

nic wracam do pracy
przyjemnego dnia

masuska , kurtka ekstra , ale aukcja juz zakończona

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #84472 przez różyczka
Masuska ja SAMA OSOBIŚCIE wsadzilam sobie kredke świecową do ucha i złamałam :)Oczywiście w dzieciństwie :lol: A ostatnio synek mojego kumpla wsadził sobie do nosa żelka haribo :laugh:

No własnie natimpja też jestem za spaniem dziecka w małym łóżeczku ale wiem, ze kazdy robi inaczej. Moja kumpelka ostatnio wprost mnie zapytała czy opłaca mi sie wogóle kupowac łóżeczko skoro i tak pewnie dziecko będzie spalo z nami??!! Jej synek spi cały czas z nimi, ma teraz 1,5 roku. Pewnie zycie i tak zweryfikuje nasze plany ale żeby tak z góry coś zakladac?

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #84483 przez masuska
Dzięki natimp1, oni co chwila wystawiają te kurteczki, czekam może siostra zamówi to i ja się połaszę jak obejrzę:) Słyszałam o tym oilatum soft do kąpania i głowki chyba jest już z oliwką i jest bardzo delikatny, ale najpierw próbę zrobię na sobie. Jest jeszcze "Oillan".

Bardzo by, chciała nie przyzwyczaić dziecka do spania z nami, mam swoje potrzeby związane z przytulaniem i nie wyobrażam sobie latania po kątach tak żeby dziecko nie widziało.

różyczka a mnie jakoś ominęły takie rozrywki, ale nie raz spadłam z drzewa a ile razy przejechałam po asfalcie kolanami, nadgarstkami, a i brodą:P Aż mnie boli;P

Ach miałam napisać jeszcze o pieluchach Dada, słyszałam że robione są przez Pampers, ale potwierdzenia nie znalazłam nigdzie. Dostałam Dady Premium rozm. 2 no i rzecz jasna wypróbuję.

13 lata 9 miesiąc temu #84535 przez aga1040
cześć kochane!!! Wiecie co wydaje mi się że nie ma co panikować z tymi wagami dzieci. Jeśli coś by było źle lekarz napewno na wizycie nas by poinformował. Nawet jak sie dzieci rodzą to ich wagi się wahają. Jedna urodzi dziecko drobne i malutkie które waży np. 2600 a inna urodzi dryblasa który waży aż 4000. Nie ma się czym martwić. To pewnie też zależy od budowy rodziców. Czy drobni czy masywni. Mój synuś w 20 tygodniu ważył 380 gram.

A powiedzcie mi kochane czy wy wyczuwacie ruchy i kopniaki dosyć często... czy przez caly dzień... czy o jakiś godzinach i jak to uwas wszystko długo trwa??

Miłego dzionka

13 lata 9 miesiąc temu #84550 przez natimp1
dziewczyny jak pieprzne te forum a dokładnie te maile na mojej poczcie, mam odznaczoną subskrypcje a dostaje maila na kazdym razem jak ktos napiszę!!!!!!!!!!!!!

masuska oilatum oillan i emolium tto sa takie najlepsze do kapania na pierwszy miesiac ponoc bo nie mają zadnych uczulających skaldników, ja na bank kupie własnie któres z tych , mój starszy ma w okresie wiosennym i jesiennym problemy z cera troche, ma szorstka od naskórka i do teraz go w oilatum na zmiane z emolium kapie i jest ekstra..

jelsi chodzi o potrzebe dziecka z przytulaniem to jest wiadome itop, nie wyobrżma sobie nie nosic czasami albo nie przytulac bobaska, ale to co innego , ziuzianie lub noszenie do snu to nie to samo co przytulaski czy nosze na rekach jak dziecko płacze, podobnie ze smoczkiem miałam nie dawałam za kazdym razem jak tylko mruknał a do spania i przy płaczu, to niby mało istotne rzeczy ale bardzo ułatwiaja zycie dziekcu i rodzicom, a to jak mówi moja położna , obowiązkiem rodzia jest nauczenie dziecka się wyciszac zarówno do snu jak i przy emocjach ... oczywiscie abstrachuje od tematu kolek, mój Maks ich nie miał więc jestem madra,a le jakby miał to pewnie bym ziuziała, nosiła, i robiła wszystko by nie cierpiał wię c zycie zweryfikuje..
ee pewnie zaraz dostane maila na skrzynkę, ze ktos napisał na forum:)

13 lata 9 miesiąc temu #84582 przez Rika
przyszla_mama ja mam kołyskę ale nie ze wzgledu na to żeby kołysać małą tylko po prostu zajmowała mniej miejsca :)
Kołyska jest ciągle zablokowana. Mała spała w niej w nocy, bez bujania, później było to jej miejsce zabaw a teraz stoi i wrzucam do niej czyste pranie :) mała podnosi się i mogłaby z niej wypaść.

Co do mądrości innych to mi jednym uchem wylatuje a drugim wylatuje. Przez takie gadanie tylko stresuję się nie potrzebnie i krew aż we mnie kipi jak coś słucham...

13 lata 9 miesiąc temu #84625 przez Rika
kaska191919 napisał:

Ja ubrań ciążowych nie kupuję, mam tylko spodnie ciążowe, a tak też noszę tuniki i mam sukienki z przed ciąży takie poszerzane od pasa bombki i spokojnie w nie wejdę, wolę później kupić sobie jakieś ciuszki po porodzi, na chrzciny i lato, bo te później będą wisiały.

Ja mam w tamtej ciąży kupiłam specjalnie tylko jedne długie spodnie na wieczory i sukienkę na ślub cywilny do koleżanki i więcej nic :) teraz też nie mam zamiaru. To lato więc spokojnie można założyć sukienki a przecież latem nosi się na luzie :D a przynajmniej ja. Ale powiem Wam, że w niedzielę jechaliśmy do ciotki na imieniny i założyłam tą sukienkę i ledwo się wcisnęłam :/ mam taki wielki brzuch. Sukienkę kupowałam w czerwcu to były ostatnie tygodnie ciąży a teraz założyłam ją w 22-23 tygodniu i d...a blada, obcisła, niewygodna, mała :/

13 lata 9 miesiąc temu #84643 przez Rika
martus0707 napisał:

Cześć mamuśki:)

Wczoraj miałam wizytę u gina i znowu coś podejrzewa że z nerkami mam:/ wydawało mi się że to normalne że częściej się oddaje mocz i że w niewielkich ilościach, a poza tym puchną mi nogi:(
Tak się dziwię że wasze dzidzie ważą zaledwie 500 gram, mój synek w 23 tyg. ciąży waży 622gramy i przy rozłożonych nóżkach miałby już 29cm ;)

Moja ma ok 29 cm a waży 561g... ale rzeczywiście najlepsze pomiary są z początków ciąży a jak ja takich nie mam :( to nawet nie mogę sobie terminu wyliczyć. Później dzieci różnie ważą jak w przedszkolu :D jedno większe drugie mniejsze :D
Ja przestałam się przejmować. Najważniejsze że mała jest zdrowa :)

13 lata 9 miesiąc temu #84652 przez Rika
różyczka napisał:

Acha, hmmm... no to dzieki za wyjasnienie Martus :)

Rika a czy lekarze podali jakąś przyczynę tego, ze Twoja córcia urodzila sie z niską masa urodzeniową? Ja sie trochę uspokoilam jak poczytałam Wasze wczorajsze posty i zobaczylam, że każda nasza forumowa dzidzia waży narazie inaczej. Ale tez moja jest najmłodsza, a teraz podobno waga dosyć szybko dziecku wzrasta.

Miałam niewydolność łożyska. łożysko usuwane było ręcznie pod narkozą bo było przytwierdzone. Nie rosło a tym samym nie pozwalało rosnąć małej :(
Naskoczyli na mnie w szpitalu że paliłam i piłam to im powiedziałam że jeszcze mąż co dwa dni mi w żyłę podawał jak chciałam... i to mam wpisane w książeczkę "nikotynizm matki" ale z nimi nie pogadasz... ja swoje a oni swoje :( bo przecież to lekarze i wiedzą lepiej :(
Ja nie miałam siły się kłócić...

13 lata 9 miesiąc temu #84663 przez Rika
Acha i ja np jak mała chciała to usypiałam ją na rękach w pozycji pionowej, leżącej... ona w ogóle zmienna pani bo czasem chciała zebym ją odłożyła i zostawiła w spokojo a czasem chciała żebym siedziała obok i trzymała ją za rączkę :) od kiedy skończyła 3 miesiące to zasypia sama z nami w łóżku, bez noszenia, bujania i nie licząc skoków rozwojowych gdzie jest niespokojna i potrzebuje więcej uwagi.
Nie wyobrażam sobie zeby małą miała nie spać z nami :) ona też nie :D

13 lata 9 miesiąc temu #84682 przez przyszla_mama
jeszcze w takim razie przemysle sprawe kolysnia,wiadomo ze juz madrzejsze bedziemy po pierwszym szkrabie i bedziemy mialy wyrobione zdanie, ale tak jak pisalyscie tez nie chcialabym bardzo zeby malenstwo spaly z nami, mi tez juz iles osob mowilo ze i tak bedzie spalo z wami przed dluzszy czas - ja bym chciala od poczatku przyzwyczajac inaczej. Tez lubie sie tulic do mojego m i na pewno to by bylo kosztem naszej bliskosci i komfortu - ale jak jak jedna z was mowila, zycie pokaze, bo mamy plany i zamierzenia wlasnie takie a moze okazac sie inaczej

a kochane, ktoras z was pisala o ksiazce tracy hogg, mnie strasznie ale to strasznie nudza gazety i czasopisma z kioskow dla mam, nie wiem jakos wkurzaja mnie reklamy te porady, nie lubie ich przegladac, dlatego sciagam ksiazki w pdf-ie do czytania, sprawia mi to o wiele wieksza przyjemnosc, ale oczywiscie zalezy kto co woli i co bardziej komu odpowiada

mam takie ksiazeczki:

Thomas Gordon - wychowanie bez porażek

Barbara Kowalewska-Kantecka - Pierwszy rok razem

Adele Faber - jak mówić zeby dzieci nas słuchały, jak sluchac zeby dzieci do nas mówiły

Tracy Hogg - jezyk dwulatka ( chociaz to dalsza przyszlosc :):)

Tracy Hogg - Zaklinaczka dzieci. Jak rozwiazywac problemy wychowawcze

Tracy Hogg - Jezyk niemowląt

Paweł Zawitkowski - Poradnik opieki i pielêgnacji małego dziecka

NIE mowie ze czytam wszystkie i wpadlam w szal :) ale fajnie sie przeglada i podczytuje. wszystkie da sie sciagnac z netu z stronek typu chomikuj.pl ale gdyby ktorass chciala moge podeslac bez problemu na maila

13 lata 9 miesiąc temu #84685 przez natimp1
Rika ale faktycznie np popalałaś w ciąży? no bo jak mogli wpisać jak tak nie było masakra...

zobaczcie , każde dziecko i rodzina inna, ja własnie prócz choroby Maksiora i skosów rozwojowych jka sie budzi w nocy nie wyobrażam sobie spać z nim:0 hehe bym była pokopana niewyspana i jescze nie wiem co..
wąłsnie to jest to każdy sobie wszytsko układa według siebie .... bo przeciez my czujemty najlepiej co jest dla dziecka najlepsze

kurcze dziewczyny ja juz mam 6 kilo na plusie, niby nie jem duzo ( no moze czasem jakis batonik, czy orzeszki ;)) a to dopiero niewiele ponad połowa ciazy, co będzie póxniej??????

13 lata 9 miesiąc temu #84693 przez Rika
natimp1 napisał:

Rika ale faktycznie np popalałaś w ciąży? no bo jak mogli wpisać jak tak nie było masakra...

zobaczcie , każde dziecko i rodzina inna, ja własnie prócz choroby Maksiora i skosów rozwojowych jka sie budzi w nocy nie wyobrażam sobie spać z nim:0 hehe bym była pokopana niewyspana i jescze nie wiem co..
wąłsnie to jest to każdy sobie wszytsko układa według siebie .... bo przeciez my czujemty najlepiej co jest dla dziecka najlepsze

kurcze dziewczyny ja juz mam 6 kilo na plusie, niby nie jem duzo ( no moze czasem jakis batonik, czy orzeszki ;)) a to dopiero niewiele ponad połowa ciazy, co będzie póxniej??????

No właśnie nie, ale przecież to lekarze i wiedzą lepiej... bo wszystko na to wnioskowało (waga i wzrost dziecka) szkoda gadać. Teraz na pewno nie będę rodzić w tym szpitalu. Poza tym dokarmiali mi dziecko mimo że zabroniłam, zaszczepili bez zgody i powiadomienia mnie o tym, wszystko robią rutynowo, po swojemu i mają gdzieś zdanie rodziców :( co z tego ze mam 20 lat, oni są starsi i wiedzą lepiej co jest dobre dla mnie i mojego dziecka... chamstwo...

Co do spania dzieci z rodzicami. Wiadomo, że kazde dziecko jest inne i nawet jak mała śpi z nami nie znaczy że z góry zakładam, że kolejna córka też będzie z nami spała :) będziemy mieli już inne warunki. Ale nie chcę katować ani siebie ani dzieci dlatego nic nie mówię i zobaczę jak to będzie :)
Dla każdego wygodne jest coś innego :)

13 lata 9 miesiąc temu #84730 przez masuska
Aleście się rozgadały:) Też myślę że co kto lubi, a tak naprawdę wyjdzie w praniu.

Ale dziś zimno, na spacer się nie wybiorę:(
Właśnie byłam u koleżanki na "Kawie" i dostałam drugie łóżeczko, takie same jakie mam po Mężu:)

Przyszła_mamo a ta Tracy Hogg to ta sama babka co w TVN STYLE jest program, właśnie "Zaklinaczka dzieci"?

13 lata 9 miesiąc temu #84752 przez aska27
aga1040 widze,że nadal martwisz się ruchami dzidziusia... spokojnie :blink: mój Mikołaj kopie zazwyczja rano, po jedzeniu czasami, hmm czasami wieczorem gdy kładę się spać..a gdy jest zbyt długo ciuchutku w brzuszku to włączam mu muzykę no i zazwyczaj zafunduje mi serie kopniaczków :) szkdoa tylko,że po pęcherzu kopie hihi

natimp1 6 kilo to nie aż tak duzo :) w koncu to już 23 tydzień :blink:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka