BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 10 miesiąc temu #119999 przez Rika
Anulkaczarna witaj :) ile będzie różnicy między Twoimi dzieciaczkami? Ja mam termin na 1 lipca a urodzę na pewno w czerwcu ale jestem i na czerwcówkach i tu. Tutaj ciągle coś sie dzieje :) a tam jakaś taka cisza :)

A w ogóle to witajcie dziewczyny po przerwie :) zaglądałam tu wczoraj i dzisiaj ale nie mam weny do pisania. Byłam dzisiaj na badaniach i znowu hgb mam 11,4 a norma to 12,0. Ale ogólnie jest ok, w czwartek wizyta u gina, jutro matura, w piątek ustny angielski i męża urodziny... i jutro jedziemy po zakupy. W tesco znowu promocja na chusteczki więc jedziemy i kupimy ze 3 paki :) kosztują 24,99 albo 25,99 za 4+2 gratis :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 10 miesiąc temu #120002 przez dorotas29
Witajcie po 9 dniach przerwy!!!!

Byłam z wizytą u mojej Mamy,troszkę odpoczęłam,a poza tym bez zmian.
Jestem teraz padnięta po 7godzinnej jeździe autem, odezwę się później.
Pozdrawiam!!!

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #120014 przez Green
Juz 4 raz probuje dolaczyc sie rozmowy ale caly czas mi tu wyskakuje 'bledny kod' :angry: Jakbym miala malo na dzisiaj nieprzyjemnosci :dry: Zaczne odtego ze lekarz stwierdzil ze moje znamie jest jakie jest i odczuwam co odczuwam bo w ciazy hormony szaleja i to normalne, to ich 'normalnie' yhhh.Wracajac do domu wkaponowalam sie jedna strona autka w waski murowany przejazd, efekt? trzeba troszke wyklepac i pomalowac, chwala wszystkim sw ze moj mezus spokojny czlowiek jest i powiedzial ze 'dobrzez ze moim kobietkom sie nic niestalo a z autkiem sie zrobi' ufff...

Masuska co do bizuteri to jesli wiesz w jakiej sie lubuja to czemu nie,zly pomysl w kazdym badz razie niejest. Ja zastanawiam sie co tesciowej kupic moze:
www.pocztakwiatowa.pl/elegancka-skrzynec...61/434/1/kwiaty.html
www.pocztakwiatowa.pl/zestaw-dama/6992/435/1/kwiaty.html
www.pocztakwiatowa.pl/zestaw-herbat-i-cz...52/434/1/kwiaty.html
A mamie marzyly sie jakies ladne kwiatki w ozdobnych donicach wiec pewnie w tym kierunku pojde.

Co do naszej sluzby zdrowia co tu duzo mowic ... chyba niema sensu? Zeby wszytko bo nietylko sluzba zdrowia powinna przejsc metamorfoze ,to tych co siedza na stolkach i baki zbijaja trzebaby bylo im dupencje przetrezpac by zrozumieli co to jest zyc za 500zl albo za 1000zl a nie za piekne oczy jezdza na bahamy ,to fury zmieniaja co roku bo trzeba byc na czasie , co chwila maja podwyzki i to wcale niemale ,a te ich kampanie wyborcze na ktore wywalaja tys. zl. :huh: SZKODA SLOW

Kamilka ja do szpitala kupilam najzwyklejsza ,najtansza z promocji koszule do porodu za F 3,50 ,a na poporodzie pizame +szlafrok, nielubie koszul wiec niebede w nieinwestowac :dry:
Załączniki:

13 lata 10 miesiąc temu #120024 przez olka1730
Hej dziewczynki :laugh: Ja po wizycie USG mój malutek wazy 2340kg,wszystko ok,nie miała żadnych zastrzeżeń,wody płodowe,łożysko,nie owinięty pępowina wiec w porządku.....tylko mam mały problem 33 tydzień ciąży a uparciuch jest skierowany nóżkami w dół...i pani doktor powiedziała ze mam czekać może sie przekręci....ale czy Ja wiem przecież już ma coraz mniej miejsca na wygibasy i obroty,podpytywałam w takim razie o poród DN czy CC..i teraz jest przykaz ze kobieta ma rodzic naturalnie ;) nawet przy ułożeniu nóżkami w dół chyba ze duza waga dziecka to biorą na CC powyżej 3,50-4kg.Dziewczyny szczerze nie liczę ze się przekręci :dry: już za duży jest...ale nie mogę się załamywać....dam rade :P łatwo nie bedzie :ohmy:

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #120038 przez aska27
olka najważniejsze,że z dzieckiem wszystko ok :) ..no i nie martw się, jest jeszcze czas i maluch rzeczywiście może jeszcze zmieni pozycję :blink:

ale tak swoją drogą.. to trochę się zmarwiłam Wasze dzieci juz mają ok 2kg..a nawet ciut więcej,a mój Mikołaj w 31 tyg ciąży 1450g hmm nawet lekarz stwierdził,ze mały jest..pocieszył mnie tylko,ze jest wszystko dobrze.

Znalazłam coś takiego:

Ile przeciętnie waży dziecko w kolejnych tygodniach ciąży?
Poniżej średnia waga dziecka dla 9-39 tygodnia ciąży.

9-10 tydzień - 5 g
11-12 tydzień - 12 g
13-14 tydzień - 25 g
15-16 tydzień - 80 g
17-18 tydzień - 150 g
19-20 tydzień - 260 g
21-22 tydzień - 350 g
23-24 tydzień - 540 g
25-26 tydzień - 900 g
27-28 tydzień - 1100 g
29-30 tydzień - 1360 g
31-32 tydzień - 1800 g
33-34 tydzień - 2250 g
35-36 tydzień - 2750 g
37-38 tydzień - 3100 g
39-40 tydzień - 3600 g

Czyli w kolejnych miesiącach ciąży waga dziecka wynosi przeciętnie:

5-25 gram - 3 miesiąc
25-150 gram - 4 miesiąc
150-350 gram - 5 miesiąc
350-1100 gram - 6 miesiąc
1100-1800 gram - 7 miesiąc
1800-2750 gram - 8 miesiąc
2750-3600 gram - 9 miesiąc

Wiadomo,że te dane są uogólnione,ale jakoś martwię się.

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #120115 przez Mama Piotrusia
hej dziewczyny:)

Gratuluję wszystkim przyszłym mamą i życzę łatwych porodów:)

Kochane mamy z Piotrusiem prośbę mogły byście na nas zagłosować??
PROSZĘ NIE ZAŚMIECAĆ FORUM, PROŚBĘ MOŻNA UMIEŚCIĆ W ODPOWIEDNIM WĄTKU^^ MODERATOR

z góry bardzo dziekujemy:*
i pozdrawiamy

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #120140 przez hoborr
CZeść DZIEWCZYNKI!!!

Ale naskrobałyście 3 strony przez dzień!

Cały dzień byłam na nogach i ledwo żyję. Ale musiałam do Was wejśc i podzielić się moją nowinką:
BĘDZIE DZIEWCZYNKA !!!!!!!!!!!!!!!!

W końcu było widać! Tak się cieszę! Waży 2kg i jest odwrócona główką do dołu.

Jutro siedzę w domu cały dzień i zaczynam myśleć nad imieniem. Tobiaszek zachowamy dla następnej dzidzi:)

Napisze tylko do dziewczyn których dzidzie są odwrócone nóżkami do dołu. Lekarz który robił mi USG powiedział że dziecko może się odwrócić główką do dołu nawet w 36tc. Więc na razie się nie martwcie!

Miłej nocki!

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #120175 przez Rika
Czasem dzieci odwracają się do góry nogami przed samym porodem ale ta wizja CC mnie przeraża :( chociaż lepiej jak jest ułożone pośladkowo niż poprzecznie bo pośladkowo jeszcze jest szansa na poród SN a poprzecznie to już koniec :(
Nie wyobrażam sobie mieć CC, nie dopuszczam takiej myśli. Wszystko wyjaśni się w czwartek.

Hoborr gratuluję dziewczynki! Dziewczynki to wstydnisie i dlatego pewnie nie chciała pokazać :) moje to bez wahania rozkładały nogi :silly:
A jak wymyślisz imię to podrzuć jakieś. U nas miała być Kasia ale Kasi nie będzie, miała być Iza ale Izy też nie będzie więc na obecną chwilę zostajemy bez imienia...

Aska27 to wychodzi na to, że moja też malutka. Lekarz mówił że waga jest OK a ja sama w porównaniu z poprzednią ciążą sądzę że jest OK.
A tak na pocieszenie napiszę, zobacz, że na koniec ciąży waga jest 3600 czyli tzw "standardowa" a dzieci rodzą się różne :)
Ha ja niedawno sama się zamartwiałam a teraz innych pocieszam, ale taka prawda. Moja małą urodziła się 1915 g ale najważniejsze że była zdrowiutka :)

13 lata 10 miesiąc temu #120177 przez iwanek1
Hej.Ja jak zwykle podczytuje tylko,ale dzis wzięło mnie na pisanie.
Moja malutka tydzień temu ważyła 1900g,więc duża też nie jest,ale mieście się w granicach norm,od dwóch miesięcy jest główką w dół.Wyprawke właściwie juz skompletowałam,został wózek,wanienka,fotelik i pare kosmetyków dla mnie.Zastanawiam się nad pościelą,tj.kołderką i poduszka,kupiłam ale czy będę używac na początku,bo takiego maluszka jak przykrywac kołderką?Na poduszce tez nie śpi,więc pewnie nie przyda się na początku?Jak myślicie,te bardziej doświadczone może by mi pomogły?

Mam podwyższone ciśnienie i gin powiedział,że pójde tydzień przed terminem juz do szpitala,czyli spędzę troche czasu na patologii,zanim urodzę :(
A jak z Waszym ciśnieniem?
Ja mam jeszcze dosc duze żylaki na jednej nodze:(

Hoborr super że dziewczynka!!! :laugh:

13 lata 10 miesiąc temu #120188 przez kasiorek0310
olka1730 cześc ja jestem akurat czerwcowa mamusia i mój też był nóżkami w dół az do 35 tyg wiec szansa na obrócenie jest trzeba wierzyć że sie przekręci a z tego co mój gin mówił to przy pierworódkach ( co pierwsze dziecko rodza ) nie zezwalają na poród pośladkowy czyli że nóżkami wychodzi przy kolejnym dziecku tak ale nie przy pierwszym wiec głowa do góry

13 lata 10 miesiąc temu #120194 przez Rika
Ja mam cały zestaw kołderka, podusia i te inne dla małej. Używam coś? Nieee, nic. na początku podusię (płaska jest) używałam jako podkład do gondoli :) żeby małej miękko było. Baldachim leży nieużywany w szafie, kołdry nawet nie wyjęłam bo mała śpi tylko pod kocykami ewentualnie pod naszą kołdrą a poduszka? nic nie zastąpi Zuzi niezwykłego ale pospolitego jasia :)
Myślę że kołderka przyda się dopiero w tą zimę :)

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #120213 przez różyczka
Olka ja mam te same obawy co Ty, moja dzidzia tez jest ułożona nogami do dołu, zreszta zadręczalam tu ostatnio dziewczyny na ten właśnie temat :S bardzo nie chciałabym cc ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie rodzić dziecka, które ma wychodzić nogami. Bałabym, ze się udusi zwyczajnie :S

Kasiorek dzieki za wsparcie - będziemy wiec cierpliwie czekać na odwrócenie :)

Hoborr GRATULACJE!!! Nareszcie się dowiedziałaś! :lol: :lol: No to teraz czeka Was szukanie imienia :)

Iwanek fajnie, że się odezwałaś po długim czasie :)

Aska nie panikujmy - moja na usg na poczatku 29 tyg. wazyła 1230 kg i gin powiedział, ze w normie, więc staram sie nie panikowac ale z drugiej strony jak co chwile któras pisze, ze ponad 2 kg to dla uspokojenia zawsze patrzę na tydz. ciązy i moja niunia jest jedną z najmłodszych na forum więc się pocieszam, ze urośnie jeszcze :)

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 10 miesiąc temu #120218 przez masuska
Cześć Dziewczyny.
Ja to mam natomiast odwrotnie, martwię się że synek jest za tłuściutki, no ale cóż diety nie będę mu żadnej robić.

Hoborrku GRATULACJE:)

Słyszałyście coś może o poduszkach dla niemowląt typu klin?
allegro.pl/podusza-klin-bezpieczny-sen-i1606559147.html

13 lata 10 miesiąc temu #120225 przez różyczka
No własnie widziałam taką poduszke ostatnio jak laziłam po hurtowni z art. dzieciecymi i zastanawiałam sie czy to wygodne :unsure: Wydaje mi sie, ze dziecku najlepiej wogóle bez poduszki spać na poczatku i podobno tak najbezpieczniej...
Ale wiem, ze ile mam tyle opinii...

Jaka ja jestem gruba :ohmy: Nawet moja twarz nie przypomina mi mnie sprzed ciązy :(
Złapałam doła bo segregowałysmy z córką fotki stare i układałysmy w albumach. We wrzesniu bedzie moja 3 rocznica ślubu i biorąc slub ważyłam około 50 kg. Teraz ważę 71!!!!! Z czego ciąża to dodatkowe 10 kg na tą chwilę :S
Czyli to jednak prawda,ze małzeństwo tuczy :dry:

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 10 miesiąc temu #120236 przez masuska
Kochana, zgubimy:) Odpowiednia dietka, cyc i opieka nad maluszkiem i tylko patrzeć jak waga spadnie:)

Co do tych poduszek to słyszałam że są skuteczne przeciw zadławieniu się dziecka jak mu się ulewa bo ma wyżej główkę.

A dziś Piotrek urządził mamie pobudkę kopiąc po żebrach, nic przyjemnego:(

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka