- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- SZCZĘŚLIWE MAMUSIE LUTY 2012
SZCZĘŚLIWE MAMUSIE LUTY 2012
- Angelaw
- Wylogowany
- budujemy zdania
Cos w tym jest bo ja Nicolasa klade na brzuszek kiedy mamy czas bez pieluszki przed wieczornym kapaniem, wtedy moze nie jest calkiem goly ale ma tylko ubrana gore...
A drugi raz kiedy po kapieli obracam go na brzuszek golusiego i mamy masaz calego cialka...
Wtedy lezy spokojnie z glowka do gory, ja masuje plecki i nozki oliwka a maz suszy malego suszarka, bardzo mu sie to podoba...
Wlasnie mi zasnal na lezaczku-bujaczku i znowu slysze ze ma katarek bo furczy mu w nosku...
Nie moge sie go pozbyc bo ciagle wraca...
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- anuskka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
Ale i tak coraz bardziej sklaniamy sie do tego,ze zrezygnuje z pracy .A wlasciwie sprobowalabym negocjowac,zeby mnie zwolnili ,bo cos takiego jak wychowawczy tu nie istnieje ,z jednej pensji zyc-nielatwo-a tak mialabym bezrobocie .
Angela jesli w Holandii tez pogoda w kratke jak tu-to nie dziw sie katarkom.My tez jak tylko troche chlodniej mamy zabawe z noskiem.
Ciekawe co tam u pozostalych mamusiek.
buziaki.
- olencja
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Kocham Cie najbardziej na swiecie!
Mam pytanko, jak czesto karmicie? Ja do tej pory karmilam Maje na zadanie, ale to mi wychodzilo co 2 godzinki w dzien i 1 lub 2 karmienia w nocy. Ma juz prawie 3 miesiace, wiec postanowilam cos z tym zrobic. Na ang forum przeczytalam, ze mamy 7-8 tygodniowych malenstw chca zrezygnowac z nocnego karmienia i zaczac podawac dzieciom wode zamiast mleczka(!!!). Takim maluszkom? Maja wytrzymac cala noc bez jedzonka? Az trudno mi w to uwierzyc. Jak Maja spala cala noc i nie budzila sie, to nastawialam sobie budzik, zeby ja nakarmic. A moze przesadzalam? Jak myslicie, kto ma racje?
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
- anuskka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Kurna a tu raz leje,wieje i jest okropnie zimno-albo swieci super slonce i jest cieplusienko. ostatnio nie wiem ani czy nie zlapie nas na spacerku deszcz,ani jak ubrac Lenke,zeby sie nie zgrzala,ani nie zmarzla.
- Angelaw
- Wylogowany
- budujemy zdania
Zgadzam sie z sylka
Jesli mala nie budzi sie w nocy na karmienie to nie budz jej
Ja bym chciala zeby maly sie nie budzil juz na karmienie o 4.00 ale na razie nie wytrzymuje od 23.00 do 7.00 wiec czekamy az sam zrezygnuje
Dzisiaj konczy 9 tygodni wiec ma czas
Przybiera na wadze i zdrowo rosnie wiec jest ok
W ksiazce ktora ja sie sugeruje napisane jest ze
niemowleta w wieku 7-9 tygodni (lub 5,5kg) sa w stanie przespac w nocy 7-8 godzin bez pobudki na jedzenie
9-12 tygodni 8-11 godzin
Oczywiscie to przyblizona liczba godzin i jak wiadomo kazde dziecko jest inne wiec jednym potrzeba wiecej czasu aby przestac sie domagac a innym mniej...
Anuskka
Ta pogoda to chyba wszedzie taka w kratke
Ale coz "kwiecien plecien bo przeplata troche zimy troche lata"
Wiec mam nadzieje ze jak tylko sie unormuje to maly przestanie miec ten katarek
- olencja
- Wylogowany
- budujemy zdania
- anuskka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Dziewczyny male pytanko-czy slyszalyscie o woreczkach do zamrazania sciagnietego mleka ?chcialabym poznac opinie .
- olencja
- Wylogowany
- budujemy zdania
- anuskka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- lusieńka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Kolki odeszły już chyba na dobre. Pojawił się za to kolejny problem.Godziny karmienia. Pediatra kazał karmić małego max 7 razy na dobę a mój synek jada częściej( podobno dzieci w jego wieku mają jadać co 3 godziny). z 7 razy dwa musza być z butelki (bo wczesniej jadł 10 razy na dobę) a na mleku z butelki dłużej wytrzymuje.I tak się wachlujemy.Jak mocno płacze dostaje herbatkę koperkową do picia.A jak jadają wasze pociechy?Jak przeciągnąc małego głodomora?
Właśnie mojemu M. udało się uśpić głodomora.
- Angelaw
- Wylogowany
- budujemy zdania
Dobrze ze malej kolki sie skomczyly bo to musialo byc wykanczajace i dla malej i dla ciebie
Lusienka
My malego od tygodnia przyzwyczajamy do jedzenia co 3 godziny i wtedy wychodzi 7 karmien z jednym o 23.00 i jednym okolo 4.00
Taki system mu odpowiada i ilosc jedzenia tez (dostaje butle i mniej wiecej za kazdym razem 130 ml) czasem zje mniej a czasem sie domaga troszke wiecej
Przeciaganie czasu bywa trudne, ale jesli maly nie spi to spacerujemy po domu, robimy glupie miny, ogolnie trzeba malego jakos zabawic...
Nasz lubi lezec na macie z zabawkami a najbardziej ciekawy jest lezaczek-bujaczek z pałąkiem z zabawkami...
Zycze powodzenia i nie poddawajcie sie bo ponoc najgorszy to 3,4 dzien wprowadzania zmian wtedy wydaje sie ze wszystko idzie nie tak ale kolejne dni juz sa coraz lepsze...
- ann-sunshine
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Nieopisana radość
- Otrzymane podziękowania: 178
Angela, a przed tym karmieniem o 23 to synek już śpi? Dziś w nocy próbowałam nie budzić małej na karmienie i czekać aż się obudzi sama - wymiękłam o 2 i ją obudziłam. Usypiamy ją ok 20:30 - 21 i wtedy jest ostatni raz karmiona.
- Angelaw
- Wylogowany
- budujemy zdania
Nasz maly od 18.00 przechodzi tak zwany rytual usypiania
Ok.19.00 bo czasem to 18.50 czasem 19.00 ale nigdy pozniej dajemy mu jesc w zaciemnionym pokoju, bez rozmow i jak konczy butelke to juz zazwyczaj jest na pol spiacy, odbekujemy go i odklada,y do lozeczka
Zazwyczaj to okolo 19.30
I o 23.00 ma karmienie przez sen
Dlatego budzimy malego o 7.00 rano i usypiamy o 7.00 wieczorem zeby pora karmienia przez sen nie wypadala o 1 czy 2 w nocy
Bo w tym wieku jesli poloze go spac o 21.00 np to nie ma szans zeby nie wstal kolo 1.00 czy 2.00
Najpierw staramy sie zlikwidowac karmienie w nocy ktore teraz wypada o 4.00 a potem jak juz sie to uda likwiduje sie to o 23.00
Ja jestem ksiazkowa wiec tak wyglada to u mnie
Ale jestesmy na poczatku na butli wiec moze bylo nam latwiej wprowadzic harmonogram prawie od poczatku
- Angelaw
- Wylogowany
- budujemy zdania