BezpiecznaCiaza112023

Macierzyństwa pierwszy tom ;)

11 lata 3 miesiąc temu #753312 przez abrakadabra
O nie, mysle ze to kiepski pomysl,zeby maluch jadl paluszkami od razu... wole lyzeczką, na nauke jedzenia sztuccami przyjdzie czas, bo potem bedzie mialo glupi nawyk jedzenia paluszkami.. sory, ale mowie NIE ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu #753330 przez kakaszka
ja tez mowie NIE. dla mnie to jest przesada, nie na wszystko trzeba dziecku pozwalac.

11 lata 3 miesiąc temu #753339 przez Hania84
a ja mówię TAK :) tyle, ze od 7-8 miesiąca bo jednak od 6 miesiąca to troszkę za wcześnie by podawac dziecku warzywka w całości. Wiecie dzieci mają pewne etapy w swoim życiu i przyjdzie i taki czas (tak jak jest w tym filmiku) że około 10 miesiąca, może 12-ego dziecko zaczyna nasladowac dorosłych i zacznie też chcieć jeść sztućcami :) Jedzenie powinno byc przyjemne a wiele dzieciaczków kojarzy to właśnie źle. Wiecie jeśli od początku maluch je chętnie łyżeczką i nie sprawia mu to łez to owszem, karmić łyżeczka. Tak jak Reni powiedziała, dzieci poznają świat poprzez dotyk i smak i jeśli zapewni mu sie to , to jedzenie będzie frajdą...szczególnie dla niejadków...bo chyba głownie to dla takich dzieci ten cały BLW ;) Ciekawe jakie moje będzie dziecko.

11 lata 3 miesiąc temu #753346 przez kakaszka
ja jestem pewna, ze nie bede miala z eliza problemow z jedzeniem. ani w mojej rodzinie nigdy nikt nie mial problemow z apetytem, ani u mojego faceta nigdy takich problemow nie bylo.
ale i tak juz nie moge sie doczekac i zobaczyc jak to bedzie w praktyce :)

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753356 przez Hania84
Ja właśnie byłam niejadkiem. Obiad wypluwałam za okno a chleb za szafę wrzucałam :P i boje się że Lena też może taka być bo widzę teraz jak czasem je. Choć dziś bardzo ładnie bo o 8 110ml mleka zjadła o 11.30 110ml herbatki wypiła a o 12 chciała juz mleka znów i wypiła 130ml.
No zobaczymy jakim dzieckiem będzie Lena :)

11 lata 3 miesiąc temu #753376 przez Gochens
Dzień dobry bardzo ;-)

My już po spacerku w lesie, jak miło odetchnąć świeżym powietrzem!

Sophie ja kiedyś miałam tak że patrzyłam czy Alaś oddycha teraz czasem tylko patrzę jak tak delikatnie oddycha że ledwo się klatka podnosi.

Co do jedzenia paluszkami ja na bank będę mu pozwalać, dlaczego nie. Ok zupę może niech je łyżeczką ale np marchewkę czy inne warzywo? Ja np do tej pory jem czasem paluchami, lubię i zupełnie inaczej smakuje mi potrawa kiedy dziabe ją palcami. Noża używam tylko w gościach, tak mam i nie uważam żeby to było STRASZNE ;-)

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753394 przez KaRoLkA
Ją myślę podobnie jak gochens czyli marchewka i jabluszko czy coś tego typu jak najbardziej palcami ale to tylko w domu a reszta łyżeczka choć zobaczymy jak to będzie w praktyce u mnie siostra była nie jadkiem i pamiętam że mama robiła co mogła żeby zjadła cokolwiek nawet po mieszkaniu za nią latała a teraz jak ma już 11 lat to je więcej niż ja czasami :P

U nas pogoda ładna także wybieramy się na spacerek jak Gabi wstanie i na zakupy jak mąż wroci z pracy :)

11 lata 3 miesiąc temu #753401 przez rysa
Hej dziewczyny

Rano napisałam megadługiego posta i mi go wcieło.Tak sie wkurzyłam że dopiero teraz pisze.

Wszystkie dzieciaczki oczywiście cudne,fajnie że możecie uwiecznić ich uśmiechy bo mój Filip jak tylko zobaczy aparat albo tel to poważnieje a zwykle uśmiech nie schodzi mu z twarzyczki :)

Ja nadal chora do tego R. tez sie rozchorował i martwie się że Filip się zarazi :/

My wczoraj walczyliśmy z marchewką.Dziwne bo jak pierwszy raz mały ją dostał to mu smakowało a wczoraj nie bardzo.Ale zjedł za zdrowie wszystkich cioć,wujków ,babć itd i pół słoika poszło.dzisiaj próbujemy jabłuszka :)

No i spóźnione życzenia dla dzieciaczków obchodzących miesięcznice :):*

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753407 przez Ikunia1910
Dla mnie Reni to szajbuska więc i do jej metod sie nie wypowiadam. A BLW od strony dietetycznej tez w 100% dla mnie dobry nie jest. No ale to moje wlasne zdanie. Uwazam ze dziecku trzeba podac wczesniej (zanim dostanie zeby) wazywa i owoce w konsystencji papek zeby przyzwyczaić do smakow. Pozatym jedne dzieci maja zeby jak maja 6 mcy inne maja rok i jeszcze sa szczerbate, a podawanie duzych kawalkow pozywienia jest wtedy niebezpieczne. Dziewczyny jak mozna zjesc jablko inaczej niz palcami ? :silly: kurczaka tez sie bierze w pazory nawet w gościach:p

Chatke wysprzatałam. Zosia wróciła ze spaceru z prababcia. Chwila wytchnienia i lecimy na 15 do babci.

My wypijamy 100 ml dziennie rumianku.

A Tu z wczorajszego basenowania :

Rysa zdrowiej:*

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]
Załączniki:

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753413 przez Sophie25
Witajcie :) ja dzisiaj troche pozno,ale wpadłam w szał zakupów,Zosia była mega grzeczna w aucie spała, a przewaznie mi marudziła, a tu dzisiaj zaskoczenie :)

KaRoLka ja sie budze co chwilke i patrze do małej,na tym punkcie przyznam sie jestem przewrazliwiona...

Hania- to uspokoiłaś mnie z tym okresem,bo ja powiem szczerze nie wiedziałam co tak długo...

Moja niunia nie chce wogóle cherbatki pić... :(

Ikunia mała cudna :) jak główke trzyma :laugh:

11 lata 3 miesiąc temu #753426 przez kakaszka
karolka ja nie mam problemow ze snem pod tym wzgledem. czasami sie troche stresuje, bo eliza lubi spac przykryta twarza pieluszka, ale pod pieluszka napewno jej nic sie nie stanie.
a jak nie chce pic herbatki, to moze podslodz ja troche glukoza?

rysa moja elizka tez sie usmiecha do aparatu, chyba ani jednego zdejcia nie mam jak sie usmiecha, caly czas naburmuszona :)

ja to w dzieicinstwie zawsze mialam kawal cialka, wiec moi rodzice nigdy mnie nie zmuszali do jedzenia niczego. mowili, ze jak zglodnieje to sama zjem i tak zawsze bylo. a babcia juz wciskala niektore potrawy na sile i teraz w zyciu ich nie zjem. a skoro eliza tez nie jest chudzielcem, to mi sie wydaje, ze nie bedziemy miec z nia problemow.

ja sie ogarnelam, mieszkanie ogarnelam, teraz czekam az krolewna sie obudzi na jedzonko to pojdziemy na spacer.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #753427 przez Hania84
Ikunia też jestem tego zdania żeby najpierw zaczynac od papek...ale wybiegłam trochę w dal i stwierdziłam że starsze dzieci jak bedą jadły warzywka paluchami to nic strasznego i tak nadejdzie taki etap w ich życiu jak jedzenie sztućcami. I głównie chyba o starszych dzieciach tu się wypowiadałyśmy ;) hehe

...a Zosieńka ślicznie wygląda na siedząco w tej wanience :*

Karolka ja przyznam szczerze, że nie sprawdzam czy Lenka oddycha bo jeżeli tak myśleć i bac sie że może za chwile nie oddychać to trzeba by było na dobrą sprawę siedzieć non stop przy łożeczku bo bezdech może zdarzyć się w każdej chwili. Po prostu jestem dobrej myśli i powierzyłam małą Aniołowi Stróżowi.

Sophie a karmisz piersią? Jeśli tak to aż takiej potrzeby nie mają dzieciaczki na cycu (tak mi sie wydaje :silly: ) a moja jest na MM i muszę jej podawać herbatki i wodę bo MM jest inne jak mleko matki. Ale próbuj może jej podawać co jakiś czas...małymi krokami i kroplami aż polubi :) zawsze to coś innego :blink:

Dziewczyny wróciłam do książki pt: " Jak wychować dziecko, psa, kota..i faceta" czytałam ją w ciaży i teraz chętnie do niej wróciłam. Na prawdę fajna książka i godna polecenia. Jak bedziecie miały możliwość, chęć i czas to sięgnijcie po nią :)

11 lata 3 miesiąc temu #753444 przez Ikunia1910
Jesli mowa o starszych dzieciach to i tak jak bedzie nauka samodzielnego jedzenia to w jednej rece bedzie łyżeczka a druga beda wyciągały z buzi i wkladaly do buzi więc raczej nie zmusicie na siłę zeby jadły sztuccami. Pozatym tak jak pisze Gochens palcyma lepiej smakuje :D

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 3 miesiąc temu #753498 przez Sophie25
Hania kramie MM i trochę mnie martwi że mała nie lubi tej cherbatki :( :(
Kiedyś tylko 20 ml wypiła i pozniej pluła... :(

11 lata 3 miesiąc temu #753505 przez Hania84
Sophie dosłodź lekko to wypije zobaczysz. Ja dosładzam, moja kumpela też dosładzała. Nie dużo, odrobinkę (na czubeczku łyżeczki dziecięcej) by smak herbaty nie był za cierpki (moja pije koperkową i koperek sam w sobie ma trochę dziwny smak), tej herbatki też nie daję za dużo jeśli nie chodzi mi o pierdy to daję tylko łyżeczkę herbatki na 100ml a jeśli chcę by się wypierdziała to 2-2,5. Albo spróbuj sama wodę podac przegotowana. Jeśli mała jest na MM to musi pić cos oprócz mleka bo zrobisz jej tak jak ja wczoraj że w pewnym momencie ją brzuszek zacznie bolec i bedzie plastelinowe kupy robić.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka