- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie marzec 2012
Mamusie marzec 2012
- ewelina.zak.1991
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Michaś ze mną wreszcie ;*******
a pampersy uzywamy juz 4 dady mimo ze jest duza roznica miedzy 3 a 4 i wydawalo mi sie ze beda o wiele za duze ale jak zalozylam okazaly sie nawet ok, przynajmniej nic nie przecieka
Moje maleństwo !!!:*
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- gusiag
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- moja największa miłość
coś się wymyśli..
u nas pampersy nadal 3 - teraz kupiłam maxi box w sumie 120 pieluch Pampers tych z ulicą sezamkową. Do rozmiaru 4 to chyba nam jeszcze brakuje, Ola ma dopiero 6,5 kg.
A co do sikania w nocy to też pieluszka mokra rano jest, czasem nawet ciężka.
Ewelina jeśli martwi Cię brak kupy to spróbuj wymasować brzuszek, oliwka i ruchy niezamykanego kwadratu, w gorę i od pępka w prawo i w dół i nie zamykaj, mi tak położna doradzała i zawsze pomagało nie wiem czy wytłumaczyłam dobrze.
u nas 3-4 kupy dziennie więc problemu takiego nie mamy..
dziś już nie pada to może uda się wyjść na spacer.
miłego dnia
- martyna123
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
aisod- daj znac jak wyniki z moczu my idziemy w srode do lekarza.
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
marigra, czesc, juz kiedys pisalam, ze zabobonna nie jestem i w ogole nie znam takich prawidel, nie wiem wiec, czemu piswiecony krzyzyk milaby komus skrocic zywot, ale wiem, ze mezczyzni lubia nowe zegarki, ja zreszta tez .
co do pampersow to my mamy 4, ktore powoli robia sie malawe, zaczynam myslec o 5, no i wielorazowe w ciaglym uzyciu!
alez ty sie tym nie przejmuj, ja napisałam ze takie sa przesad, co nie oznacza ze sie do nich stosuje - ostatnio dostałam zegarek od męża, tzn ja sobie wybrałam a on płacił
ewelina,zak - skoro nie meczy ja brzuszek, nie prezy sie a pryka, to mysle, ze nie ma sensu siac paniki, jak bedzie chciała to sobie zrobi - u nas do tej pory byly zawsze 3-4 kupki dziennie, a od kiedy jemy słoiczki jest jedna dziennie lub na 2 dni
gusiag - no tak to wy macie jeszcze czas na zmiane...my wazymy juz 8,5kg wiec chyba pora, tylko własnie jakos dziwnie z tym rozmiarem, dlatego pytałam....ja mam 4 z pampersa, musze kupić Dady moze beda lepsze
a wogóle wiecie jak sie dzisiaj zdenerwowałam...ah od początku....poszłam z mała na spacer i po drodze pomyslałam, ze pojde dowiedziec sie do złobka, jak sprawa wygląda. Kiedy byłam na miejscu musiałam wząść mała na ręce... swoja drogą nie pomyśleli, ze w złobku 3/4 dzieciaków jest w wózkach....ale mniejsza z tym...kiedy juz wtargałam sie na pietro poszlam do sekretariatu, a tam pani zaczeła sie przyglądać mi poxniej Zuźce i mówi "o matko ale ona ma płaską główke, czemu pani nic z tym nie robi, przecez to bardzo niedobrze. Nie daje jej pani wit. D??"ja mówie ze daje, i ze ostatnio byłam u lekarza, oglądał ją ale nie zwracał mi uwagi , ze cos jest nie tak... a poza tym mała absolutnie nie chce lezec na bok tylko na płasko, a ona"to musi pani szybko isc do lekarza i zapytać czy dawka nie jest za mała....a dziecko prosze układać na siłe, podkładac poduszke i trzymac" powiem wam, ze tak sie zdenerwowałam, ze nawet nie wypełniłam tych papierów i wyszłam, a ze po drodze mam przychodnie to weszłam. Okazało sie ze mój lekarz jest teraz na 2-tygodniowym urlopie, a inny mnie nie przyjmie moze jutro....ale ja mam taki charakter ze ide za ciosem (zreszta do jutra bym nie wytrzymała)..na szczescie była moja położna wiec weszłam do niej...obejrzała małą i powiedział, ze owszem ma lekko plaska główke, ale to dlatego ze jeszcze nie siedzi i czesto poostu lezy...poogladałs ja sprawdziła ciemiączko i stwierdziła, ze bardzo ładnie zarasta wiec bzdury gada tamta kobitka....stwierdziła wrecz ze ma ładną kształtna główke,ze jest proporcjonalna, a czaszka z czasem sie sama wykształci....mam ją sadzac i podpierac po troszku to bedzie cwiczyc miesnie i szybciej usiadzie, a wtedy główka oderwie sie od podłoża i tyle.....
sory ze wam posmeciłam, ale naprawde sie zdenerwowałam....wkoncu my mała naprawde ukłądamy tylko na pleckach, próbujemy ja na bok przekrecac, albo nawet samą główkę....ale musiałabym całą noc nad nią stac i pilnować, bo ona chwila i juz sie przekreca
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
marigra, czesc, juz kiedys pisalam, ze zabobonna nie jestem i w ogole nie znam takich prawidel, nie wiem wiec, czemu piswiecony krzyzyk milaby komus skrocic zywot, ale wiem, ze mezczyzni lubia nowe zegarki, ja zreszta tez .
co do pampersow to my mamy 4, ktore powoli robia sie malawe, zaczynam myslec o 5, no i wielorazowe w ciaglym uzyciu!
alez ty sie tym nie przejmuj, ja napisałam ze takie sa przesad, co nie oznacza ze sie do nich stosuje - ostatnio dostałam zegarek od męża, tzn ja sobie wybrałam a on płacił
ewelina,zak - skoro nie meczy ja brzuszek, nie prezy sie a pryka, to mysle, ze nie ma sensu siac paniki, jak bedzie chciała to sobie zrobi - u nas do tej pory byly zawsze 3-4 kupki dziennie, a od kiedy jemy słoiczki jest jedna dziennie lub na 2 dni
gusiag - no tak to wy macie jeszcze czas na zmiane...my wazymy juz 8,5kg wiec chyba pora, tylko własnie jakos dziwnie z tym rozmiarem, dlatego pytałam....ja mam 4 z pampersa, musze kupić Dady moze beda lepsze
a wogóle wiecie jak sie dzisiaj zdenerwowałam...ah od początku....poszłam z mała na spacer i po drodze pomyslałam, ze pojde dowiedziec sie do złobka, jak sprawa wygląda. Kiedy byłam na miejscu musiałam wząść mała na ręce... swoja drogą nie pomyśleli, ze w złobku 3/4 dzieciaków jest w wózkach....ale mniejsza z tym...kiedy juz wtargałam sie na pietro poszlam do sekretariatu, a tam pani zaczeła sie przyglądać mi poxniej Zuźce i mówi "o matko ale ona ma płaską główke, czemu pani nic z tym nie robi, przecez to bardzo niedobrze. Nie daje jej pani wit. D??"ja mówie ze daje, i ze ostatnio byłam u lekarza, oglądał ją ale nie zwracał mi uwagi , ze cos jest nie tak... a poza tym mała absolutnie nie chce lezec na bok tylko na płasko, a ona"to musi pani szybko isc do lekarza i zapytać czy dawka nie jest za mała....a dziecko prosze układać na siłe, podkładac poduszke i trzymac" powiem wam, ze tak sie zdenerwowałam, ze nawet nie wypełniłam tych papierów i wyszłam, a ze po drodze mam przychodnie to weszłam. Okazało sie ze mój lekarz jest teraz na 2-tygodniowym urlopie, a inny mnie nie przyjmie moze jutro....ale ja mam taki charakter ze ide za ciosem (zreszta do jutra bym nie wytrzymała)..na szczescie była moja położna wiec weszłam do niej...obejrzała małą i powiedział, ze owszem ma lekko plaska główke, ale to dlatego ze jeszcze nie siedzi i czesto poostu lezy...poogladałs ja sprawdziła ciemiączko i stwierdziła, ze bardzo ładnie zarasta wiec bzdury gada tamta kobitka....stwierdziła wrecz ze ma ładną kształtna główke,ze jest proporcjonalna, a czaszka z czasem sie sama wykształci....mam ją sadzac i podpierac po troszku to bedzie cwiczyc miesnie i szybciej usiadzie, a wtedy główka oderwie sie od podłoża i tyle.....
sory ze wam posmeciłam, ale naprawde sie zdenerwowałam....wkoncu my mała naprawde ukłądamy tylko na pleckach, próbujemy ja na bok przekrecac, albo nawet samą główkę....ale musiałabym całą noc nad nią stac i pilnować, bo ona chwila i juz sie przekreca
i kurcze sie podłamałam, bo tu mi mwóia ze zaczynają jej uszy odstawać, tu że płaska główka....kurcze najlepiej to ja zaczne na czubku głowy stawiac....i tak juz mam traume z tym jej spaniem, a teraz jeszcze to.....
- georgette102
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥♥♥ Maja ♥♥♥ Mój najdroższy skarbek!!!
na wstępie dziękuję za miłe słowa, chociaż mój komentarz nie miał na celu wyciskania z was słów pocieszenia, ale skoro jesteście aż tak miłe...
aisod mimo. iż kierowałam pytanie do stanger to dziękuję Ci za odpowiedź, chętnie czytam każdą cenną radę a z tym mlekiem to właśnie zgłupiałam ,ale chyba faktycznie je wykorzystam w sumie 40 zł drogą nie chodzi
ewelina ja też się martwiłam, że Maja nie załatwiała się przez dłuzy czas, ale nic z tym nie robiłam i wszystko samo się wyregulowało, pamiętam jak dziewczyny na forum mówiły mi, że skoro dziecko się nie pręży i nie płacze to nic złego się nie dzieje
marigra nie panikuj, skoro lekarz i położna twierdzą, że wszystko jest ok to im zaufaj; poza tym pani z sekretariatu raczej nie jest dla mnie jakimś autorytetem w tej sprawie a tak w ogóle to specjalistką w tej dziedzinie pewnie też nie jest, więc spokój spokój i jeszcze raz spokój... a tak w ogóle to Maja też śpi ciągle na plecach i od kiedy lekarz badając jej bioderka powiedział, że dziecko ma leżeć płasko to przestaliśmy ją w ogóle układać na boczki a ona sama się przekręca i leży jak jej jest wygodnie
a pieluszki mamy jeszcze rozmiar 3 ale 4 czekają w zapasie
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Rączki malutkie,Ale chwycą Cię za serce na zawsze
Emma pampersy 5 ? 4 są do 18 kg.. czyżby Zosia tak urosła ? ) ja mam dość duży zapas 4 ok 200szt .. więc mam nadzieje,że je wykorzystamy. swoją drogą muszę przyznać ,że fajna niania Ci się trafiła
spadam, dać deserek i zajrze jak młody zaśnie.. jesteśmy sami w tym tyg po południami , więc mniej czasu na zaglądanie ..
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Nie wiem która z mam chyba Ewa miała problem z wymiotowaniem u dziecka, minęło?
Adrian ostatnie 3 razy zwrócił zupkę.. 2 razy , potem zrobiłam przerwę 3dni i znowu. Jutro zamierzam ugotować, zobaczymy..próbowałam też kaszkę malinową pierwszy raz i po 2 łyzkach miał odruch wymiotny..tylko banana z morela zjada ze smakiem . nie wiem dlaczego..
co do kupowania zegarka - to ja słyszałam zabobon,że odlicza czas do końca związku.. ale ja też dałam chyba na 2 jego urodziny, zegarek ledwo zipie, a nam wiedzie się całkiem neźle więc chyba się nie sprawdze )
jaktam postępy z siedzeniem? ja się tak właśnie zastanawiam czy mogę "sadzać"-no prawie. go sobie opartego o mnie na kolanach..??
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
hmm coś cicho dziś..
Nie wiem która z mam chyba Ewa miała problem z wymiotowaniem u dziecka, minęło?
Adrian ostatnie 3 razy zwrócił zupkę.. 2 razy , potem zrobiłam przerwę 3dni i znowu. Jutro zamierzam ugotować, zobaczymy..próbowałam też kaszkę malinową pierwszy raz i po 2 łyzkach miał odruch wymiotny..tylko banana z morela zjada ze smakiem . nie wiem dlaczego..
co do kupowania zegarka - to ja słyszałam zabobon,że odlicza czas do końca związku.. ale ja też dałam chyba na 2 jego urodziny, zegarek ledwo zipie, a nam wiedzie się całkiem neźle więc chyba się nie sprawdze )
jaktam postępy z siedzeniem? ja się tak właśnie zastanawiam czy mogę "sadzać"-no prawie. go sobie opartego o mnie na kolanach..??
oj to niedobrze z tymi wymiotami....ciekawe czemu.....a ze smakami to u nas banana kompletnie nie podchodzi....wiec nie wiem jak te kaszki i soczki podejda dwalam samego banana, jablko z bananem i pluje dalej niz widzi....wiec widac ze dzieci tez mają swoje smaki...ona z owoców najbardziej lubi mięso
a z siedzeniem to my tak siadamy juz od jakiegos czasu. tzn na kolanach i oparta o moj brzuch...uwielbia tak siedziec zwlaszcza po jedzeniu, bo moze sie rozwalic i ledwo dycha
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Adrianek też tak właśnie na kolanach uwielbia, ale niewiem czy mu nie szkodze na kregosłup.. mimo ,że się opiera..
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Zosieńka ♥ 01.03.2012.
- Otrzymane podziękowania: 1
u nas w menu juz marchew, ziemniaczek, jabluszko, a od kilku dni rowniez banan . na poczatku Zosi nie smakowal albo po prostu dziwila sie, co to takiego, ale dzisiaj zjadla juz na deser pol sloiczka, objawow brzuszkowych zadnych nie zaobserwowalam, ale... zrobila dzis szara kupe - nie wiem, moze to przez polaczenie z Nutramigenem, bo po nim zawsze jest ciemnozielona... no coz, wazne, ze bez krwi i sluzu. jak wszystko bedzie ok, probujemy dynie i morele .
martyna, no pewnie, ze musisz wpasc w takim razie, moze zalapiecie sie na zlota polska jesien w lazienkach albo zoo , jedyny minus taki, ze na razie Szopen w remoncie . jak bedziesz jechac, daj znac, moze uda nam sie umowic z gabi i zrobimy spacer grupowy!
aisod, martyna, wiadomo, ze podczas zabkowania musza byc jakies "szalenstwa", bo to przyjemne na pewno nie jest. grunt, ze dzieciaki zdrowe, no a zeby w koncu kiedys przeciez wyjda i bedziecie mogly odetchnac!
gabi, na razie musisz uwierzyc na slowo, ze od miesiaca uzywamy pampersow 4 (active baby, takie zielone ) i powoli robia sie ciasne. wiem, co jest napisane na opakowaniu, ale kompletnie sie z tym nie zgadzam . 18 kg? dla pewnosci spytalam meza, co sadzi o wielkosci tych pampersow i powiedzial: "Maławe!" , a jak przeczytalam mu info o 18 kg, powiedzial, ze chcialby zobaczyc takie dziecko w tej pieluszce i ze musialoby to byc komiczne . na moje oko Zosia wazy z 9 kg, wiec wielkoludem nie jest . po prostu pewnie napisali tak, zeby zrobic zapasy i ich nie wykorzystac - u nas raczej by tak bylo. mamy paczke ok. 70 sztuk i mysle, ze jak je zuzyjemy, w ruch pojda 5 (przy jednoczesnym uzywaniu wielorazowek, ok. 3-4 dziennie ).
co do siadania, to Zocha czasem podciagnie sie w wozku albo lezaku z pozycji pollezacej, ale zaraz sie chwieje i wraca albo pada . czasami sadzam ja sobie na nodze, ale tylko na chwilke, nigdy na dluzej, widac, ze jeszcze nie jest jej czas , za to fajnie pelza!
ewa, pisz jak tam twoja opinia o wielorazowkach! spodobaly wam sie czy nie?
marigra, nie przejmuj sie, niestety niektore baby maja to do siebie, ze musza plesc, co im slina na jezyk przyniesie . juz wam kiedys pisalam, ze jakas baba w kolejce do internisty "zdiagnozowala" Zosi co najmniej kilka roznych chorob . najwazniejsze, ze lekarz mowi, ze wszystko ok. jesli bardzo cie to martwi, moze naprawde sprobuj klasc Zuzie na boczku i podkladac jakis zwiniety koc albo recznik, zeby sie nie przewracala, moze sie przyzwyczai. Zosia tez kiedys spala tylko na plecach, a pozniej polubila oba boczki, czasem nawet spi na brzuchu - sama, nie ukladam jej tak . a jak sie nie uda, trudno, widac woli na plecach i tyle, jak siadzie, glowa nie bedzie sie tak spaszczac . Zosia ma z tylu wytarta latke - takie lyse koleczko. podejrzewam, ze tez zniknie, jak zacznie siadac .
- KAMI
- Wylogowany
- gadatliwa
Jestem majową mamusią i baaardzo Was proszę o kliknięcie "lubię to" pod filmikiem z moim Maksiem Z góry przepraszam za tą agitkę ale bardzo nam zależy jeśli będę mogła się odwdzięczyć którejkolwiek z Was piszcie na priv lub na wątku mamusie maj 2012
www.facebook.com/photo.php?v=35238635150...40878&type=2&theater
dziękujemy
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Zosieńka ♥ 01.03.2012.
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
caly dzien masakra jakas Kinga nie chciala wogole spac, tzn zasnela z rana na jakies 10 minut a pozniej dopiero o 17 na 25 minut. kolo poludnia byla juz bardzo zmeczona ale nie umiala usnac, bujanie, noszenie nic nie pomagalo
dobrze ze teraz jest grzeczna, lezy sobie w lozeczku i guga
gabi to u nas byly te wymioty
wrocilam do podawania sloiczkow ( pol malego sloiczka na dzien ) narazie jestesmy przy jarzynowej, dzisiaj jadla 3 dzien ale niestety ze dwie godziny po zjedzeniu troche zwrocila mysle ze dzisiaj moglo to byc spowodowane tym ze nie spala i placzem ogolnie zmeczenie organizmu zobacze jutro jaka bedzie reakcja
od wczoraj tez podaje gluten ( dodaje do mojego mleka ktore nalapie w ciagu dnia )
emma szczerze mowiac uzylam tej wielorazowki tylko raz jak bylysmy na wakcjach w Polsce ( z lenistwa ), wiec nie potrafie dac obiektywnej opini, ale musze sie przelamac i poprobowac przez jakis czas
narazie jestesmy przy 3 i jeszcze troche miejsca w nich jest ale Kinga wazy tylko ok 6500
u nas tez sa kupy takie troche szarawe a jakie smierdzace
u nas Kinga zasypia na pleckach, albo boczku a w nocy ja znajduje nawet na brzuchu
co do siedzenia to sadzam ja sobie na kolanach ale tez tylko na chwile i mamy jeszcze taka poduszke rogala do ktorej ja wkladam ale tak na pol siedzaco bo ona jeszcze sama nie potrafi zlapac rownowagi i musze powiedziec ze bardzo jej sie ta pozycja ,, siedzac ,, podoba, dziecka nie ma
mariga tacy ludzie zawsze potrafia wkurzyc swoimi ,, cennymi ,, radami
dobrze ze odrazu poszlas i sie skonsultowalas z kompetetna osoba, ktora cie uspokoila
tymi kupkami tez nie ma cos sie przejmowac jezeli oczywiscie dziecko nie cierpi, u nas byly po 4 dziennie a pozniej nagle przez tydzien nic i tak przez kilka tygodni az znowu kupki sie zaczely pojawiac codziennie
- martyna123
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
U nas tragedia w nocy mały zaczął się dusić dostał kataru i kaszlu rzygał bo tak się dławił pojechaliśmy rano do lekarza i powiedział że to od tego jak byliśmy u męża rodziny na urodzinach wszyscy palili papierosy siedzieliśmy na dworze i niby to obciążyło płuca a do tego doszło ząbkowanie i dolnych co już się wyszły i widać dwa białe ząbki no i górne jedynki zaczynają sie wyrzynać i wszystko się nasiliło dostał kropelki do nosa i syropek. Mówiłam o tym jedzeniu i powiedział że przy ząbkowaniu tak się dzieje że jest zdrowy. Ale z tymi papierosami to się nie spodziewałam ja osobiście nigdy nie zaplałam przy dziecku czasami sobie podpalam ale to wieczorem jak wychodziłam z koleżankami a tu że na powietrzu wszyscy kurzyli to mnie wogóle szokło.
Emma- no fajnie by było się spotkać ale nie wiem czy w tym roku przyjadę zwiedzić Warszawe czy w przyszłym ale jak będę się wybierać dam znać
mariga - nie przejmuj się jakimś babskiem mnie taka baba stara z mojej miejscowości zatrzymała na środku rynku i się drze to mały niemiec to widać bo taki gruby ja na nią patrze a ta dalej gada do mnie że on się w niemcach urodził że widać bo mu dobrze i tak dobrze wygląda a ja jej gadam a co w polsce dzieci się rodzą jakieś inne i poszłam potem mówie mojej babci a ona że ta kobieta ma coś z głową.