BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 1 miesiąc temu #478736 przez Tee
Przytoczyłam tę syt. z Hanią ponieważ B. był bardzo zdziwiony, że siostra nie używała chodzika a Hania chodzi na paluszkach...
troszkę ich zmartwił tym autyzmem ale wszystko dobrze się potoczyło bo byli zmuszeni do skontrolowania.
Mi zapobiegawczo "zakazał" chodzików chociaż powiem szczerze, że czasami Zuzolinke stawiam na swoich kolankach i podtrzymuje... trwa to chwilkę bo Zuza ugina nóżki i siada- aktualnie nie jest zainteresowana staniem.

Martyna nie martw się- myślę że czasami jak synuś posiedzi/postoi w chodziku to się mu nic nie stanie... ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #478886 przez marigra
czesc dziewczyny

widze ze temat chodzików...to ja się wlącze... coprawda nie mm zadnch "fachoej" opinii, ale róniez słyszłam, że raczej nie powino się zmuszac dziciaki do chodzenia, jesli same nie chca, poniewazw chodziku dziecko ma zupełnie inaczej ustawione nózki czsto chodzi na paluszkach... my nie zamierzamy kupować chodzika już nawet nie ze względów ortopecznych ale miszkanioych - Zuzka i tak nie miałaby sie gdzie nim poruszac, bo ma raptem 2 m kwadratowe miejsca ;P, podobnie z pchaczem, wiec zdan jest na siebie, meble i kanapy. Ale jej jescze duuzo brauje do stania - ostatnio na chwile próbowałam ją "postawić" ale ona nawet nie wiedziała o co chdozi, ze trzeba stac bo odrazu klap na pupkę, wiec nawet nie zamierzac próbować - wszystko w swoim czasie. Z drugiej storny dobrze ze nie jest jescze taka moblina- zdary dziewczyna sie nabiegacw zyciu, wkonu ma dopieor 8,5 miesiąca :P

12 lata 1 miesiąc temu - 6 lata 7 miesiąc temu #478941 przez asiula2134
,

12 lata 1 miesiąc temu - 6 lata 7 miesiąc temu #478969 przez asiula2134
.

12 lata 1 miesiąc temu #479026 przez gaabrysia
hej

Asia są przypadki "dziwnego"-innego ząbkowania, córce mojej kolezanki wyrosła pierwsza 2 u góry i już się niepokoiła czy będzie miała taką szpaaare po między zębami ;)
a druga rzecz to zapytałabym lekarza o Twoje wątpliwości ja niestety nie pomogę bo Adek wszystko pcha do buzi-oprócz mm czy butelki ostatnio nawet kupiłam fajny nie kapek... ;)

Adrianek sztywno ma nóżki jak się go postawi i jakbym go o coś "oprzeć" to by stał.Siedzi też już dość sztywno,rzadko zdarza się wywrotka. Ale jak tylko zaczynam z nim ćwiczyć "raczkowanie" to sie wscieka...

zbieramy się na spacer, zajrzę w pracy ;)

juz czuję weekend ;)

12 lata 1 miesiąc temu #479039 przez gusiag
hej,
Asia gleby niestety nieuniknione i co gorsza będą coraz częstsze, trzeba po prostu jakoś być ułamek sekundy wcześniej przy dziecku niż podłoga.. ale to nie łatwe.
Co do zębów to nie ma schematu, my nie mamy górnych jedynek a idą nam dwójki dolne, poza tym już opisywały dziewczyny jak idą zęby innym :)
Ola sztywno stoi, sztywno siedzi i mocno wspina się na nóżkach łapiąc zabawek, kanapy itp. Nie zmuszam jej do niczego i ciągle kładę na podłodze, żeby raczkowała ale tego nie umie mimo, że bardzo się stara i ciągle ćwiczy :)
a co do chrupek to nie wiem czemu tak jest ale u nas też jest dziwnie, chrupki łapie i od razu gryzie a jak dam banana kabanosa itp to krzywi się okropnie nawet nie sięgając nimi do buzi, nawet nie spróbuje.. a chrupki znikają w mig.

miłego dnia w pracy i w domu :)

12 lata 1 miesiąc temu #479058 przez beadka7
Cześć mamusie!! jestem tegoroczną mamusią majową :) razem z koleżankami z tego forum walczymy w konkursie o książeczki dla synusia jednej z nas :) obecnie jesteśmy na 4 miejscu, jeśli możecie zagłosujcie. Link do konkursu www.facebook.com/LubimyCzytac?sk=app_130340883708703 - trzeba zjechać kursorem na dół i na 5 stronie jest dodane zdjęcie (piąte z góry) małego Maciusia czytającego książeczkę- zdjęcie dodane przez Sylwię Pietryga. Jeśli macie chwilkę, prosimy o głosy!! :) Serdecznie pozdrawiamy i całujemy Wasze pociechy :)

12 lata 1 miesiąc temu #479156 przez georgette102
witam

dziewczyny nie wiem co mi się stało, ale nie mogłam spać w nocy, zasnęłam grubo po północy, obudziłam się ok 5. i już nie mogłam zasnąć a do tego wszystkiego czuję "pulsowanie" pod okiem co doprowadza mnie do szału :angry:

chodzik - ja nie kupię podobnie jak marigra ze względów mieszkaniowych, nie chcę jeszcze bardziej się zagracić :) natomiast mój bratanek miał i wszystko z nim ok; myślę, że jeżeli dziecko będzie spędzało chwilę w chodziku to nic mu nie będzie, gorzej jak będzie w nim uwięzione całymi godzinami

"gleba" - ostatnio napisałam, że jeszcze nie mieliśmy żadnego wypadku, no to wczoraj mało brakowało, leżeliśmy z Majką na łóżku a ta tak się wierciła, przewracała, że w ostatniej chwili ją złapałam, bo by spadła

krążek - asiula niestety nic nie pomogę, bo ani ja ani nikt ze znajomych nie miał, może poczytaj na ten temat w necie a fora potraktuj trochę z przymrużeniem oka

samodzielne jedzenie - u nas nie ma z tym problemu, bo ogólnie co jest w łapkach to jest w buzi, chrupki, banany, biszkopty - wszystko ładnie zjada

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #479241 przez martyna123
hey mój mały od dziś chodzi małymi kroczkami do przodu ale jestem dumna z tego małego cwaniaka.

Asia- mój grzechotki wsadza do buzi flipsy i inne jedzenia też ale czasami mi takiego lenia że muszę ja wszystko wsadzać obserwuj to ale wydaję mi się że poprpstu tak mu wygodniej jak mama daje wszystko :)

A i mamy dziś 9 miesięcy.

12 lata 1 miesiąc temu - 6 lata 7 miesiąc temu #479398 przez asiula2134
.

12 lata 1 miesiąc temu #479399 przez gaabrysia
Wszystkiego dobrego dla Szymona ;) i gratulacje nowych umiejetnosci ;D

30 min przed wyjsciem do pracy przyjechało krzesełko ;D fajne, lekkie i STABILNE :)
tylko... nie wiem jak można wyprodukować krzesełko do karmienia z ledwo trzymającą się tacką.. chwieje sie i buja. Nie wyobrazam sobie na niej samodzielnego jedzenia.
Ale coś się na to wykombinuj ;) kołki sie powsadza ,żeby dziurki nie były za luźne..;)

georgette102 ja też nie raz łapię Adka dosłownie w ostatniej sekundzie.. aż strach pomyśleć,że kiedyś nie zdążę :/

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #479438 przez Tee
GRATULUJĘ MAŁYM MĘŻCZYZNOM NOWYCH UMIEJĘTNOŚCI- BRAWO CHŁOPAKI

SZYMONEK- STO LAT, WSZYSTKIEGO DOBREGO MALUSZKU... :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #479453 przez gaabrysia
ale fajny KAcperek ;))

12 lata 1 miesiąc temu #479473 przez marigra
asiula - brawa dla KAcperka, pięknie stoi :), a dopieor sie martwiłaś ze wolno sie rozwija....a tutaj prosze..

martyna - wy juz macie pierwsze kroki za sobą, gratulacje :)

co do jedzenia to ja do raczki czasem daje chrupke albo biszkopta, owszem pcha wszystko do buzi, ale szczerze to nawet tego nie zjada tylko raczej sie tym bawi i sobie tak memla....moze jej nie smakuje nie wiem.....a kabanosy dajecie takie zwkłe??? nie boicie sie ze odgryzie kawalek i sie zakrztusi????

gabi - wklej zdjecia Adrianka w krzesełku jak mozesz oczywiscie :)

12 lata 1 miesiąc temu #479479 przez gaabrysia
jutro wkleje ;)

ja podaje takie kabanosiki najciensze jakie są. tarczyńskie. niby 200g miesa w 100g ;)) hahaha

ale on je sobie wysysa bardziej, a jak kawałek odgryzie to i tak go zaraz wypluje ;)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka