BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

11 lata 3 miesiąc temu #748091 przez martyna123
Moj maz bardzo dziekuje za zyczenia ;-)

Czy Oli przeszla juz goraczka wybieracie sie do lekarza kiedy lecicie do Pl ?

Dorota moj tak robil jak nie chcial juz siedziec w takim foteliku do karmienia i siedzi sam na krzesle i je tez sam a w aucie buntowal sie kiedys ale teraz interesuja go auta a jak marudzi to wlaczamy glosniej muzyke i on sie uspokaja i jezdzi spokojnie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu #748099 przez gusiag
Martyna Ola ma nadal coś jakby gorączka albo stan podgorączkowy tak jej skacze jakoś raz 38, raz 37,7 albo i 38,5. Nic po niej nie widać, nie jest tym ani zmęczona, dziś w ogóle nie marudziła tylko nie chciała za wiele jeść. Poszła spać o 20 30 i termometr wskazywał 38,3 dałam ostatni raz już paracetamol w czopku. Jutro już nic nie podaje zobaczymy.
Do Polski to dopiero jesienią jakoś może pod koniec października a może w połowie listopada. Jeszcze nie wiem, wyniki egzaminu pisemnego są po 8 października i będzie wiadomo czy i kiedy jest ustny.. wszystko zależy teraz od tego.
A na Majorkę lecimy w środę nad ranem, dlatego mam nadzieję, że Olę puści dziadostwo.
dziś przy myciu zębów zajrzałam do paszczy i ma na dole mocno rozpulchnione te dziąsła i takie krwiste kreseczki na nich, więc już nie wiem co myśleć.. może niedługo wyjdzie kilka na raz tych zębów.

Ola w foteliku do karmienia nie siedzi od 2 miesięcy, siedzi na normalnym krześle. Od dawna wszystko chce sama i tak jak my.
A w aucie ma monitorki na bajki i muzykę ale my jeździmy autem długie trasy to trzeba się namęczyć, żeby ją na długi czas zająć.

jest tam kto?
ja piję theraflu i zaraz do wyra

11 lata 3 miesiąc temu #748106 przez martyna123
Mnie Szymon przy zebach nie goraczkowal to nie wiem co Ci poradzic ale jak by rano miala gpraczke poradz sie innego lelarza.
A Majotka zapomnialam ale Ci zazdroszcze. Mam nadzieje ze bedziesz miala dostep do forum

Gosia daj mi linka do zupy z dyni bo jutro chce zrobic

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #748114 przez gusiag
już daję poczekaj
samedobrerzeczy.blogspot.de/2012/09/zupa-krem-z-dyni.html
postaraj się o dobrą dynię :) najlepsze są na stoiskach warzywniaków co mają wszystko na dworze, np u turków.
podawaj z grzankami, pudełko grzanek kosztuje około 1 euro, może być też groszek ptysiowy

lek wypity spadam spać, do jutra i dobrej nocy wszystkim :kiss:
Martyna gdybyś miała problem z zupą czy coś to pisz, a jak chcesz i masz niemiecki numer to możemy gotować na telefonie ;) buźka

11 lata 3 miesiąc temu #748117 przez martyna123
Gosia dzieki jutro rano zrobie zakupy zobaczymy co wyczaruje :-P dobranoc no i zdrowka zycze :-*

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #748175 przez Tee
hej
georgette- moja Zuza tak robi...
my schowaliśmy już siedzonko do karmienia i młoda siedzi nami przy stole.
w samochodzie wygina się i krzyczy... no i jak tylko próbujemy ją włożyć krzyczy "nie nie bum, bum nie"
no ale niestety jak mus to mus - jeździ zapięta (dla własnego dobra)- czasami (niestety) dajemy jej coś słodkiego by na chwilę ucichła i zajęła się czymkolwiek ;)

11 lata 3 miesiąc temu #748185 przez gaabrysia
Hej adrian bardzo lubi siedziec w fotelu do karmienia, jeść rysować, oglądać książeczki... Myślę ze długo nam jeszcze posłuży. A w aucie też lubi teraz wozi się z przodu;) a jak ze mną z tylu i jedziemy dłużej to wlaczam bajkę i wkładamy tel pod zagłówek, ale to już. W kryzysowych sytuacjach;)

Martyna daj znac jak zupka.
Gusiag jak ola?

11 lata 3 miesiąc temu #748187 przez aisod
Hej!

Dziś noc na szczęście trochę lepsza :) Nawet Misiek obudził sie tylko raz i wstał do niego tata ;)

Moje dziecię ma od wczoraj super zabawę w mycie zębów :D Chodzi do łazienki co półgodziny i karze sobie dać szczoteczkę do zębów (oczywiście z pastą- ale ja tylko "brudzę" nią szczoteczkę) i myje zęby :) MI już sie znudziło ale jemu nie :P Przynajmniej zęby będzie miał zdrowe ;)
Oprócz tego zmiatamy chyba z 10-15 razy dziennie podłogę w kuchni :)

Gusiag jak zdrówko dziś? Mam nadzieję, że lepiej! U nas stan podgorączkowy utrzymuje się dopóki ząb się nie przebije... No i najgorzej było przy 4, bo najdłużej chyba się męczył.
Dzięki za tą melisę, może faktycznie wypróbuje pić na noc. :) Czasami się czuję, jakbym dożylnie musiałabym sobie ją aplikować ;)

Asiula, a jak u Was? Kurczę ta pogoda jest straszna, wszystkich coś łapie teraz...

Georgette ja myślę, że może być coś z tym uwięzieniem... Spróbuj właśnie ja posadzić na zwykłym krześle, żeby nie była ograniczona, jak w foteliku. A jak się martwisz to pewnie najlepiej iść do jakiegoś psychologa niech on to oceni... (chyba w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej coś takiego powinno się załatwić, tylko nie wiem czy nie trzeba mieć do niej skierowania np. z przedszkola)

Dobra mykam bawić się z Miśkiem. Miłego dnia!

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #748211 przez ewelinda83
Dorota u nas bylo podobnie w krzeselku, tzn moze sie nie wyginlala ale nie chciala do niego siadac i w nim siedziec :( probowalam ja sadzac z nami przy stole i wszystko bylo by ok gdyby Kinga byla wieksza :S wiec kupilismy krzeselko w Ikea i teraz jest super :) Kinga sama sie prosi zeby w nim usiasc :lol:
no a kolejny plus to taki, ze juz nie mamy kolosa w kuchni :silly:

aisod ja rowniez polecam melise, czasami pije sobie ja bez powodu, poprostu mi smakuje ;)

Gosia ja bede w PL od 24/27.10 ale to za krotko zeby sie spotkac :unsure: :S ale mysle ze na swieta to juz damy rade bo ja jade az na 3 tygodnie :side: :woohoo:

a czy komus oporcz Gabrysi i emmie udalo sie spotkac :unsure:

spadam do pracy :) milego dnia :)

11 lata 3 miesiąc temu #748298 przez ewelinda83
Gosia a jak wam sie sprawdza ren monitor w aucie ? Ola jest nim zainteresowana ? Bo my chcielismy kupic ale narazie brak funduszy i tak sobie pomyslalam ze zamontuje Kindze jakos tableta :silly: moze ja bedzie interesowal przyczepiony :) bo jak go ma juz w rekach to nic jej wiecej do szczescia nie potrzeba :huh: ;)

11 lata 3 miesiąc temu #748328 przez gaabrysia
W końcu słońce;))))
Upału nie ma, ale samo to, ze nie myśmy siedziec w domu jest zbawieniem, adrian cały czas przynosi mi moje buty i mówi mama o tu i pokazuje na drzwi;)

Ewa ja wkładamy tel pomiędzy zagłówek a fotel i lekko sciskam, tabletki też powinien się zmieścić;)

11 lata 3 miesiąc temu #748448 przez gusiag
witajcie
wróciłam znów po 3 godzinach od lekarza z Olą, na szczęście nie musiałam czekać w poczekalni z chorymi dziećmi tylko poprosili nas żeby przyjść za godzinkę, po godzince kazali przyjść za 40min i już nas przyjęli jak wróciłyśmy po tym czasie. Znów zbadali krew, a potem przyszła pani doktor zajrzała do gardła i powiedziała, że to to. Gardło czerwone trochę i powiedziała że to taki wirus i trwa to około tydzień +,- 2 dni. Mam nic nie podawać tylko przeczekać, ale gdyby gorączka skoczyła ponad 39-40 stopni to podać antybiotyk który przepisała ze względu na weekend, na wszelki wypadek. Mnie też bardzo gardło boli więc obie mamy tego samego wirusa. Zrobili jej jeszcze test na paciorkowca i wyszedł negatywnie, więc to tylko infekcja gardła.
Obejrzała też ząbki i mówi że będą :laugh: czyli moje dziecko nie zostanie z dolnymi jedynkami do końca życia :blink: no ale że to nie od ząbków...
ważne że nie jest to nic groźnego na ten nasz urlop, a antybiotyk zabiorę ze sobą tak na wszelki wypadek gdyby się to utrzymywało

Ewa będziemy w kontakcie na okrągło więc gdybyśmy byli w tym terminie październikowym co Wy to znajdziemy czas :) a jak nie to na święta :)
a monitory w aucie mamy dwa, jeden z dyskiem a drugi sam monitor, więc mąż i Ola oglądają bajki i filmy. Jest zainteresowana ale nie ma się co dziwić jak np po 5 godzinach jazdy już ma dość. Ale monitory dobra rzecz, ja nie wydawałam dużo na to, kupiłam jakieś yarvik czy cuś takiego, inne były droższe o min 150zł. Tablet by nie przeszedł u nas bo Ola ciągle by go wciskała zmieniała strony itp a tam jak dotknie monitora to nic się nie zmieni ani nie wyłączy
jeju nie wiem co miałam napisać jeszcze.. sama wzięłam właśnie ibuprofen bo też się muszę doprowadzić do ładu..

11 lata 3 miesiąc temu #748487 przez martyna123
Biedna Ola to sie meczy biedulka szkoda ze nie dali ci nic na gardlko dla niej no i dobrse ze poszlas z nia do lrkarza. Zdrowka szybkiego zycze jak najszybciej.
Zupa zrobiona jest pyszna tylko jak ja obieralam to ciezko mi szlo bo nie wiem czy zle kupilam czy poprostu dynia jest tak twarda wogole to moj pierwszy posilrk z dyni kiedys moja babcia robila kompoty ale byly ochodne.
Dzieki Gosia za super przepis.

A mnie tez gardlo zaczyna bolec.

11 lata 3 miesiąc temu #748502 przez gusiag
Martyna cieszę się, że zupa się udała :) mi ciężko też było od skóry oddzielić, to chyba takie mają twarde, ale miąższ był miękki? zresztą bez znaczenia skoro smakuje :)
Ta zupa jest rozgrzewająca więc w sam raz na taką pogodę :)
To ty też bierz jakieś tabletki na gardło, żeby się nie rozszalało bardziej i nie szło na resztę rodziny.
Ola jeszcze śpi, ale pewnie za chwilę wstanie bo nie śpi nigdy dłużej niż 1,5 godziny w ciągu dnia.
no nie dali nic, bo sama wiesz, że tu mówią, że organizm sam ma zwalczyć chorobę, a jak sobie nie poradzi to wtedy antybiotyk. Wierzę, że już po niedzieli będzie zdrowa, każda taka choroba z przeziębienia trwa tyle, dobrze, że to nie grypa itp.

11 lata 3 miesiąc temu #748515 przez martyna123
Moja dynia byla cala twarda i nie miala smaku ale jak zmiekla i pozniej wrzucilam do garka przyprawilam to super i jest tak syta ze zawsze jem wiecej zupy a tej nie umialam. Ciekawe co powiem moj maz na nia jak wroci bo on tez nigdy nie jadl. Ale polecam zupe wszystkim dziewczyna.

No wiem jak jest tu u lekarza nie przepisuja tone lekarstw tak jak w pl 3 syropy antybiotyk psikadla na gardlo witaminy i 150 zl nie ma a tu przepisza gora dwa lekarstwa i to za darmo.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka