BezpiecznaCiaza112023

Witam wszystkie przyszłe mamusie :)

11 lata 5 miesiąc temu #765928 przez pasal
porodu nie ma co się bać, pod koniec sama będziesz błagała żeby już się skończyło :) choć ja nie miałam takiego problemu, bo urodziłam dwa miesiące przed. U mnie Gabrysia była taka skryta, wierciła się, nie chciała pokazać co ma między nogami. Nie mam żadnego ładnego zdjęcia USG. I taka została, chowa się za pieluchą, nie lubi pozować do zdjęc. Odwrotność Zuzanki

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #765929 przez andzia90
łoo to może faktycznie nie opowiadaj mi hehe ;p cieszę się i to bardzo tym stanem bo to coś cudownego jak czuje ruchy dziecka :) ja się dowiedziałam w 22 tc ze będzie chłopczyk akurat prezent na mój ślub :)

11 lata 5 miesiąc temu #765931 przez pasal
sami chłopacy.. :) w 25 tygodniu uważaj na siebie, często poród lubi postępować właśnie w tym czasie. Bardzo dużo kobiet rodziło w 24-27 tygodniu z różnym skutkiem. Oglądaj filmy na zapas, wysypiaj się póki możesz:)

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #765932 przez srenka_918
Pasal JAK ZWYKLE masz rację ;) Pamiętam jak przez ostatni miesiąc chodziłam jak słoń i tylko czekałam na jakikolwiek sygnał porodu... W te upały z brzuchem to był koszmar!

Ja też trafiłam do szpitala w 23 tyg ze skurczmi ale udało je się opanować

11 lata 5 miesiąc temu #765948 przez andzia90
Ja na szczęście nie mam żadnych problemów teraz może dlatego ze jestem na zwolnieniu lekarskim i dużo czasu spędzam na leżeniu w domu i odpoczywaniu. Aczkolwiek jutro niestety muszę wcześniej wstać bo idę robić badania glukoza 2x , mocz, morfologia. A powiedzcie mi jeśli wyszła mi toksoplazmoza to mam unikać wszystkich kotów nawet takiego domowego który nigdzie nie wychodzi???? i w czym to zagraża dla mego synka??

11 lata 5 miesiąc temu #765962 przez pasal
za dużo Ci na ten temat nie powiem, jeżeli byłaś zarazona przed ciążą to Twój organizm wytworzył przeciwciła i nic się nie dzieje, jeżeli zarazisz sie w pierwszym trymestrze to może dojśc do poronienia. Jeżeli w późniejszym okresie ciąży to może dojść do zakażenia wód płodowych ( na końcu ciąży masz obowiązkowe badania czy do owego zakażenia doszło). Jeżeli tak ( u mnie tak było) to poród odbędzie się przez cesarskie cięcie. Sam kot krzywdy nie zrobi, unikaj kontaktu z jego kupą. Jeżeli masz kuwetę dla kota postaraj się do niej nie zbliżać. Ja miałam kota całe życie i nawet mi lekarz nie zlecał tego badania. Bo dowiedział się o tym po 12 tygodniu i stwierdził, ze skoro nic się nie stało, to już się nie stanie.

11 lata 5 miesiąc temu #765964 przez pasal
za dużo Ci na ten temat nie powiem, jeżeli byłaś zarazona przed ciążą to Twój organizm wytworzył przeciwciła i nic się nie dzieje, jeżeli zarazisz sie w pierwszym trymestrze to może dojśc do poronienia. Jeżeli w późniejszym okresie ciąży to może dojść do zakażenia wód płodowych ( na końcu ciąży masz obowiązkowe badania czy do owego zakażenia doszło). Jeżeli tak ( u mnie tak było) to poród odbędzie się przez cesarskie cięcie. Sam kot krzywdy nie zrobi, unikaj kontaktu z jego kupą. Jeżeli masz kuwetę dla kota postaraj się do niej nie zbliżać. Ja miałam kota całe życie i nawet mi lekarz nie zlecał tego badania. Bo dowiedział się o tym po 12 tygodniu i stwierdził, ze skoro nic się nie stało, to już się nie stanie. ja również byłam na zwolnieniu lekarskim i niestety w 25 tygodniu miałam zatrzymywany poród. Nogi do góry i odpoczywaj ile wlezie :) test z glukozą? uu nie zazdroszę :)

11 lata 5 miesiąc temu #765970 przez andzia90
Ja nie mam kota ale brat ma. Dlatego pytam bo chciałam bratanków odwiedzać a jak na razie do tej pory unikałam wizyty u nich. A ten test na glukoze pewnie nie przyjemny jest??

11 lata 5 miesiąc temu #765987 przez pasal
Kot sam w sobie nie jest groźny bo bakterie toksoplazmozy są w kociej kupie. Pobranie krwi jak każde inne tyle że dwie godziny(chyba dwie) przed pijesz wodę z glukozą. Konsystencję, zapach i smak ma roztopionego lukru. Niby nic takiego, ale strasznie mdłe. Zwymiotujesz to pijesz jeszcze raz. Kurde..jak fajnie było być w ciąży.. idę bo terrorystki dają koncert. Trzymajcie kciuki by dały mi pospać.. chociaż te 4 godziny. Dobranoc

11 lata 5 miesiąc temu #765988 przez andzia90
dobranoc trzymam kciuki zebyś się wyspała :)i dzięki za info :)

11 lata 5 miesiąc temu #765999 przez srenka_918
Andzia uważaj jeszcze żeby Cię kot nie podrapał bo pod pazurami kota też są te dziadostwa.
Jak ja piłam glukozę to na leżąco (bo drugi raz musiałam pić, pierwszy zwymiotowałam) No i udało się drugi raz nie zwymiotować bo miałam cały czas nos zamknięty klamerką ;) Na prawdę pomaga ;)
U mnie wyglądało to tak że krzywą cukru robili, czyli na czczo, godzinę po wypiciu i 2 godziny po wypiciu, 3 ukłucia

11 lata 5 miesiąc temu #766000 przez srenka_918
Dobranoc ;) Pawełek już prawie 3 godz śpi ale nie ciągiem, bo już 4 razy na chwilę się wybudzał, ale zasypia ;)

11 lata 5 miesiąc temu #766011 przez tweety1992
urcze nie wiedziałam że kot może być problemem. Ja nie mam ale babcia męża ma i tn robi gdzie popadnie chodzi po placu i wgl. Chyba przestane jezdzic tam tym bardziej ze nie mialam zadnych badan.

Ja mam tylko psa i szczurka ale sa zdrowe szczur wgl nie wychodzi a przy strzataniu uwazam i myje rece a pies wychodzi jak kazdy ale nie mam stycznosci z kupa. Widze ze musze poczytac o tej toksoplazmozie bo mnie wystraszylyscie.

JA tez sie strasznie boje porodu chociaz troche jeszcze czasu.

Jednak w piatek chyba pojde do lekarza modle sie zeby bylo usg i zeby sie male pokazalo czym jest :D

11 lata 5 miesiąc temu #766079 przez andzia90
Ja jak gdzieś idę czy do ciotki czy do brata to wogóle kotów nie dotykam, nie chce ryzykować. Tweety a ty w którym tc jesteś?

11 lata 5 miesiąc temu #766210 przez tweety1992
Ja wg tego co pisze na suwaczku to 20 i 6 dni ale ja to już jako 21 liczę :) Coraz bliżej do końca :D A Ty wiesz już co będziesz miała? Bo u mnie jeszcze nie wiadomo.

Moderatorzy: kasiora
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka