BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2014 !

11 lata 1 miesiąc temu #803572 przez zubi
Witam się i ja:

Edi coraz więcej nas łączy :) ja dokładnie pochodzę z Garwolina małe miasteczko na trasie Warszawa-Lublin. A w Toruniu mieszkam od 2009 roku- wiec nie tak długo.

kasia ładny brzusio, niedługo zamiast brzuszka będziesz nam zdjęcia Igora przesyłać.

Co do wizyt, ja chodzę na NFZ ( czy to błąd czy nie ciężko powiedzieć).
- wizyta co miesiąc: badanie ciśnienia i wagi przez położną
- wizyta u pani doktor: wywiad lekarski, badanie na "samolocie", posłuchanie serduszka
- skierowanie na morfologie i mocz - co druga wizyta
- skierowanie na podstawowe badania i rozszerzone jeśli jest taka potrzeba
- USG trzy razy w ciąży: 12, 20 i teraz 30 tydzień- nie wiem czy po nowym roku dostanę jeszcze raz skierowanie jeśli nie to podejdę prywatnie pod koniec stycznia

W standardach opieki okołoporodowej są wytyczne zalecanej minimalnej opieki okołoporodowej i mniej więcej takie otrzymujemy chodząc na NFZ. W gabinetach prywatnych pacjentka powinna moim zdaniem otrzymać większą opiekę i pomoc ponieważ za to płaci.

Ważne jest aby samemu obserwować rozwój swojego dziecka- głownie poprzez jego ruchy.

Pozdrowienia z zasypanego Mazowsza :) bryy jak zimno :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 miesiąc temu #803573 przez Elmirka85
Kasiu pięknie wyglądasz . Wszystkiego najlepszego w dniu Twojego święta :) :kiss: :kiss:

ja dzis mam zjeb... dzień bo byłam u lekarza ogólnego po skierowanie do tej poradni diabetologicznej i się wyczekałam od 10.30 a do domu wróciłam o 14!!!! Tyle czasu stracic po jedno zaswiadczenie :angry: :angry: :angry:
do tego w drodze do domu chciało mi się siku a byłam jeszcze w tesco po pare rzeczy i teraz mnie szczypie bo przetrzymałam a nie mam chyba wyćwiczonych mięśni kegla ;)

11 lata 1 miesiąc temu #803575 przez kasiek21
naprawde wiele zalezy od lekarza... ja tez chodze na NFZ i za kazdym razem mam USG a wiec to nie regula...

11 lata 1 miesiąc temu #803600 przez Aneteczka
Ja jeszcze podrecze was pytaniam co do pieluszek. Na pierwszy rzut kupujecie pampersy 1 czy 2, bo jak patrzyam to 1 sa od 2-5 kg a 2 od 3-6, wiec nie wiem czy ma sens kupowac te pierwsze. Chyba, ze maja jakas super wlasnosc wazna w pierwszych dniach zycia. Oswieccie mnie :)

11 lata 1 miesiąc temu #803611 przez andzia90
Ja kupiłam te 1 pampersy od 2-5 jedną paczkę ale zastanawiam się nad jeszcze jedną ale to do szpitala żeby mieć , a tak to mam 3-6 kilo z DADY myślę że na początek wystarczy

11 lata 1 miesiąc temu #803617 przez Elmirka85
ja tym razem kupiłam dwie paczki pampersów 1, i jedną dwójek (zrobiłam większe zapasy bo i tak się przydadzą a chciałam bony wykorzystać). jedna paczka dwójek została mi jeszcze po Aleksie :laugh:
ja nie wiem czy między tymi pieluchami jest tak naprawdę zauważalna różnica, ale mój synek był wcześniakiem w 36tc, ważył 2380 a od razu używałam dwójek :laugh: :laugh: :laugh:

11 lata 1 miesiąc temu #803703 przez Sarenka
A ja właśnie wróciłam od Chrześnicy z Mikołaja :) Sama dostałam więcej niż zaniosłam, bo przytargałam 3 ciężkie reklamówy ciuszków. Jest wszystko - śpioszki z długim rękawkiem i na ramiączka, body z krótkim i długim rękawkiem i takie na ramiączka, pajacyki ciepłe, rajstopki, skarpetki, półśpiochy, rękawiczki niedrapki, sukieneczki, bluzki, komplety, czapeczki, mnóstwo! I jednego jestem pewna - z tych rzeczy mam już wszystko! I nic już nie będę dokupować. :) I w styczniu będę robić wielkie pranie i prasowanie:) Cieszę się, że te koszty Nam odejdą:)
A moja Natalka się wierci i kręci. Może robi fikołka? Może ustawi się główką w dół?

11 lata 1 miesiąc temu #803731 przez myszka76
Witam się późnym wieczorkiem :)

Kasieńko wszystkiego co najlepsze, o czym tylko marzysz niech Ci się spełni, a słoneczko opromienia nie tylko okna ale i całe Twoje życie :kiss: :kiss: :kiss:

Odnośnie badań gin. chodzę prywatnie, na każdej wizycie położna waży, sprawdza ciśnienie, wpisuje wyniki do karty,umawia na następną wizytę i wypisuje L4, pani doktor najpierw wywiad potem USG i badanie gin.
Byłam wczoraj u diabetologa, oczywiście ścisła dieta, min.6 posiłków dziennie malutkich :( mierzenie cukru po każdym posiłku i rano badanie moczu... Tragedia ale mam nadzieję że dam radę. Mam zadzwonić za tydzień do niej podać wyniki i wtedy zadecyduje czy to wystarczy czy też położy mnie w szpitalu dla lepszej kontroli i podania insuliny. Ależ się rozpisałam, pozdrawiam Was dziewczynki, Kasiu super wyglądasz, brzusio okrąglutki :)

11 lata 1 miesiąc temu #803858 przez Sarenka
Dziewczyny zawiało Was?

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #803863 przez zosiaxvx
Prawie :silly: u nas taki wiatr ze szok!

sniło mi sie że poroniłam! jezu!!!!

Kiedy śmieje się dziecko,śmieje sie cały świat !

11 lata 1 miesiąc temu #803876 przez aisod
Dzień dobry!

Kasiek spóźnione życzenia! Wszystkiego najlepszego. :)

Zosia teraz to już niemożliwe ;) (taki czarny humor) Ale pewnie najadłaś się strachu...

Zubi te wyniki sprawdziłam. Ostatnia morfologia z tamtej ciąży to 109 PLT. Natomiast ta hematolog mówiła, że dopiero jest źle jeśli spadnie do 98 (dla "normalnego" człowieka norma to 110). Przy takich spadkach dopiero myśli sie o przetaczaniu krwi itp.

Czy Wam też Ksawery spać nie daję? Bo ja to zaraz na rzęsach zacznę chodzić z niewyspania...

Co do wizyt na fundusz to tak, jak któraś pisała przysługują 3-4 USG przez całą ciązę. Jeśli jest ich więcej to mozna powiedzieć, że lekarz robi to na swój koszt ;) Ja mam różnie czasem co wizyte, czasem dłuższa przerwa ;)

Nie wiem co tam za tematy jeszcze były poruszane, pogubiłam sie już :/

Miłego dnia!

11 lata 1 miesiąc temu #803889 przez zubi
aisod napisał:

Dzień dobry!
Zubi te wyniki sprawdziłam. Ostatnia morfologia z tamtej ciąży to 109 PLT. Natomiast ta hematolog mówiła, że dopiero jest źle jeśli spadnie do 98 (dla "normalnego" człowieka norma to 110). Przy takich spadkach dopiero myśli sie o przetaczaniu krwi itp.

aisod
Dziękuje za sprawdzenie wyników, ja miesiąc temu miałam 108 tys. - mam nadzieję że w dół już nie polecą, jak zaszłam w ciąże miałam 123, więc trochę ich straciłam przez te miesiące. Trzeba być dobrej myśli :)

zosia mi się dziś śniło że byłam pod koniec ciąży w szpitalu i podłączyli mnie pod KTG - a tam nic. Szukali i szukali a serduszko nie biło. Potem już nie mogłam zasnąć, takie sny są straszne i oby ich jak najmniej :(

kasia przepraszam, że tak późno ale też dorzucam się do życzeń- wszystkiego najlepszego- a w pierwszej kolejności szczęśliwego rozwiązania :)

Trzymajcie się brzuchatki w ten zimowy dzień :)

11 lata 1 miesiąc temu #803894 przez Aneteczka
Mam takiego lenia, ze nie wiem. Nadal w pizamie jestem, biore sie za sprzatanie :)

Jak ktoras kompletuje wyprawke, to w tesco sa bodziaki pakowane po 5 sztuk za 31,90. Rozne wzory, fajne gatunkowo. Polecam :)

11 lata 1 miesiąc temu #803913 przez kasiek21
witam się i ja :-)

wstałam o 9 a jak nigdy dopiero zaglądam na forum... wciągnelam się w książkę która kupił mi mój G na urodziny. zrobił mi niespodziankę jak nigdy... cały dzień się nie odzywał aż tu nagle wieczorem staje w drzwiach z prezentem :-D sam w sobie był już dla mnie prezentem :-*

dostalam książkę o ktora prosiłam się od połowy ciąży. :-D a że do tanich nie należy (bo 50 zł za książkę to wcale nie mało) a mój G nie chciał mi jej kupić no to wreszcie sobie odpuscilam... a tu wczoraj patrzę i o to jest :-D "ciężarówka przez 9 miesięcy"
świetna książka :-) nie jest to poradnik...

nie uwierzycie... obudziłam się po 3 w nocy i taka głodna byłam że normalnie musiałam zjeść!! a wiec zjadłam "śniadanie"

11 lata 1 miesiąc temu #803964 przez andzia90
Też mam ta książke jest świetna , super napisana że czasem śmieje się sama do siebie. A kupiłam ja na allegro uzywke w bardzo dobrym stanie za 20 zl

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka