BezpiecznaCiaza112023

Marcówki 2014

11 lata 1 tydzień temu #815076 przez moni91
Ja już po pobraniu krwi jestem jakaś otumaniona:(:(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 tydzień temu #815101 przez pala813
Witam mausie:)

Ja dzisiaj dalej odpoczywam bo bóle kręgosłupa niestety dalej nie ustąpiły i ledwo chodze a jak juz wstane to ide jak staruszka kołyszac sie na boki :( Musze zakupy zrobić w rosmanie nie wiem jak dam rade. Mąż chciałby na jakies zakupy dla małej jechac i za wózkiem jeszcze a ja jak kaleka. Wczoraj wziełam apap na noc zeby spokojnie sie ułożyć. Dzisiaj znowu bez leków próbuje dać sobie rade. Rozważam zakupo takiej poduszki dla kobiet w ciąży. Tylko są dwa różne kształty nad którymi sie zastanawiam.
Coś takiego babynet.pl/ceba-baby-poduszka-dla-mamy-i...-cebuszka-p-807.html
i takiego www.smyk.com/motherhood-poduszka-kojec-d...6,swiat-niemowlaka-p
Może któraś z was ma i może podzielić sie opinia która jest lepsza. Osobiście ta pierwsza wydaje mi się bardziej praktyczna. Ułoże ją jak chce i potem mała bedzie mogła w niej leżęć, myślę ze i przy karmieniu bedzie pomocna. Nie wiem jak to jest z ta druga zeby nie była tak na stałe sztywno skręcona bez możliwości innego ułożenia.

Moni to super, że na wizycie wszystko było dobrze :) Odpocznij teraz po tych badaniach i zjedz coś może :)

Co do brania rzeczy do szpitala to ja dalej nie wiem gdzie bede rodzić :ohmy: wszystko okaże sie po wizycie u kardiologa we wtorek :unsure: w tym jednym pytałam lekarki to dla dziecka mam wziac tylko husteczki nawilżane tak to wszystko jest a w drugim jeszcze sie nie orientowałam. Dla siebie biore to co Roma :laugh: Przygotowanie rzeczy na wyjście w foteliku to badzo fajny pomysł :lol: Czemu wcześniej na niego nie wpadłam :) Dziekuje Roma :lol: :)

Porto witaj :) Dobrze, że to tylko brak czasu i fajnie ze juz do nas wróciłaś :laugh:
Domi to zależy od lekarza pewnie, ja mam usg i badanie na każdej wizycie :) Ehh nade mną też wiszą zakupy i pasuje wreszcie wybrać się po kolejną ture. Oprócz tych ubrań które dostałam od kuzynki męża w dużych rozmiarach, mam kilka ciuszków, pare drobiazgów do przwijania i dwa kocyki. A czasu coraz mniej :ohmy: Liczyłam to zostało nam już 56 dni :ohmy:
Kojka trzymam kciuki za wizyte :)
Agness u Ciebie też wszystko bedzie dobrze :) Jestem pewna ale kciuki zacinięte od wczoraj :lol: :laugh:

Miłego dnia dziewczynki i czekamy na relacje z wizyt :lol:

11 lata 1 tydzień temu - 11 lata 1 tydzień temu #815114 przez Loca
Witam :)

Was nadrobic to sztuka ;)

Widze, ze dzisiaj duzo z nas ma wizyty, ja ide na 16 zobaczymy co tam sie dzieje, ciekawe czy usg mi zrobi, bo lekarza zmienilam, a chcialabym dowiedziec sie ile wazy ten moj maluch.
Takze, czekamy na informacje od dziewczyn ktore dzisiaj maja wizyty ;)

Co do rzeczy dla malego, to ja juz mam prawie wszystko, teraz na allegro chce kupic rzeczy dla siebie, podklady, podpaski poporodowe, majtki z siatki, wkladki laktacyjne....ooo matko duzo tego, no a dla maluszka mam do kupienia wszystkie rzeczy pilegnacyjne, ciuszkow mam cala mase, wozek jest juz obecny, lozeczko tez, komplet poscieli, przewijak tez juz czekaja. Wszystko w folii czekam na polowe stycznia zeby zaczac to wszystko prac i juz widze ze pojdzie tych pralek kilka.

Kolezanka w sylwestra mnie obhustala, ze juz powinnam pomalu torbe pakowac, wiec wypralam juz wszystkie pidzamy do szpitala, wrzucilam dwa reczniki i zaczynam ogarniac ten temat, niby poczatek stycznia jest ale ani sie obejrzymy, a luty sie pojawi.

Agness, ja tez nie pakuje ciuszkow dla maluszka, jedynie te na wyjscie, u nas w szpitalu sa ubranka dla dzieci i podobno polozne wrzucaja wszystko do jednego wora i traci sie swoje ciuszki. Rozmawialam z polozna i ona powiedziala, zeby nie brac calych torb dla dziecka, bo to bez sensu.

W ogole, warto sie przejsc do szpitala w ktorym bedziecie rodzic i dowiedziec sie co tak naprawde jest potrzebne.

Widzialam, ze pojawil sie temat siary, no to ja tez juz zaczynam byc mleczna :S wczoraj to odkrylam i troche mnie to zbilo, ciagle jakos tak zapominam ze w ciazy jestem.... :huh: pierszym szokiem bylo dla mnie to ze w swoje jeansy nie weszlam, a drugim to pojawiajaca sie siara.

No i witamy Cie Porto w tym nowym roku :lol:

Moni, ja to Ci wspolczuje tego pobiania krwi....

Pala, moja kolezanka ma te druga, ale nie kozystala z niej, bo zaraz po tym jak ja dostala wyladowala w szpitalu i nawet nie wiem jaka jest jej opinia na ten temat, ja tez sie zastanawiam nad ta poduszka, wiec czekam na opinie innych mam :)

No nic, bo juz sie pogubilam ;) trzymajcie sie cieplo i zycze udanych wizyt.

11 lata 1 tydzień temu - 11 lata 1 tydzień temu #815136 przez Ani-ta
Witam mamusie w nowym roku jakże ważnym dla nas wszystkich :lol:

mnie jest teraz mniej na forum bo jak już kiedyś pisałam Bartuś zrezygnował ze spania w dzień więc jestem do jego dyspozycji cały dzień i niby was czytam i jestem na bieżąco ale żeby coś napisać jakoś brak weny więc wybaczcie ;)

Ja wczoraj byłam na wizycie i mały ma już 1630g :cheer: no i nie jest jeszcze odwrócony główką w dół ale lekarka powiedziała że nawet do 36 tyg może zmienić pozycje :)
i trochę mnie zestresowała jak robiła usg bo bardzo długo przyglądała się serduszku ale jak się spytałam czy coś nie tak to powiedziała że nie wygląda jakby wszystko było w porządku a dla mnie to jej przyglądanie trwało całą wieczność i teraz się trochę martwię ;)

Pala mnie też się wydaje że ta pierwsza poduszka fajniejsza ale nie mam takowej więc nie wiem :)

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :laugh:

11 lata 1 tydzień temu #815142 przez Kasztanowa
Witajcie w nowym roku :)
Nasz sylwester do rana, koło 4-tej się położyliśmy, a i tak zasnąc nie mogłam.
Chyba Młodemu rozregulowałam tym rytm, bo od tej nocy sylwestrowej jest bardzo ruchliwy, nie tylko w swoich dotychczasowych porach. A może już tak ma byc.

Dla dziecka mam w zasadzie tylko ciuszki, za kosmetyki i inne akcesoria jeszcze się nie brałam. Wózek i łóżeczko też jeszcze przed nami.

Ile jakich ciuszków trzeba na początek? Bo czasem mi się wydaje, że mam za mało, czasem że po co tak dużo...

Humor mi nie dopisuje, mamy problemy natury zawodowej ostatnio i nie wiem jak to się potoczy dalej, a poród coraz bliżej. Najchętniej przespałabym to wszystko, ale z tym też jest problem, bo coraz trudniej ze snem... Ogólnie nie jest dobrze :(

11 lata 1 tydzień temu #815152 przez annlu
Cześć wszystkim :)

Claudii
W aptece.... To wyjaśnia się dlaczego ja nie mogłam nigdzie znaleźć :D

Pala
Ja na początku ciąży kupiłam balsam pod prysznic - specjalnie dla kobiet w ciąży -> Babydream z Rossemana.... i codziennie od tamtej pory go używam, a po wykąpaniu wsmarowuje jeszcze w brzuch oliwkę :)

Moni
Super, że z małą wszystko w porządku :)Dziękuje za wiarę we mnie ! no ze szczotką też się jeszcze wstrzymam chyba....
I ja chyba synka też zobaczę dopiero po urodzeniu :(
Ja też mam ciuszków peeeeeeeełno - bo każdy dookoła mi daje :)

No to jako, że mam 7 białych pieluch i 2 flanelowe to na tym zostanę :) Najwyżej później się dokupi....

Roma
Mówisz, że jedna paczka Ci wystarczyła ? Czyli połóg wcale nie jest taaaaaaaki mega krwawy jak niektórzy opowiadają ? Ja się tego najbardziej boję :( że będzie ze mnie ciekło jak...

Porto
Super, że z małą wszystko dobrze. Mój maluszek też jest baaaardzo aktywny w brzuchu :)
Ubranko śliczne i chyba sama takie kupię hehe :D

Domi
Ja też ciągle się stresuje czy wszystko w porządku i modle się, aby z małym było dobrze. Świata po za nim nie widzę a to nie zmaleje tylko wręcz przeciwnie - będzie rosło. Przedszkole, szkoła to wszystko będziemy przechodziły razem z nimi. Taka chyba rola matki. Ciągle się stresuje, bo chce być jak najlepszą mamą.... Wierzę, że sobie poradzisz i będziesz najlepszą mamusią !
Też sobie powtarzam, że muszę się wziąć za zakupy, bo w końcu nie zrobię w ogóle. Fakt - dużo rzeczy mam, bo od znajomych, rodziny podostawałam, ale jeszcze rzeczy, które muszą być nowe zostały....

Kojka
Napisz co i jak po USG. Zazdroszczę, że zobaczysz maleństwo ! :) I też wydaje mi się, że nie ma co przesadzać i kupować nie wiadomo ile. Lepiej kupić mniej i najwyżej dokupić niż kupić za dużo... Tak mi się osobiście wydaje...

Agness
Napisz co i jak po badaniach - trzymam kciuki, aby było wszystko super !

Loca
To widzę, że większość rzeczy już masz :)

Ani-ta
Super, że z maleństwem wszystko dobrze ! :)

Kasztanowa
Ja co do ruchów maleństwa mam takie same odczucie. Też mam wrażenie, że przez tę noc sylwestrową rozregulowałam małego rytm i jest teraz baaaaaaardzo aktywny :)

A ja walczę z przeziębieniem, ciągle mi z nosa leci... A do tego ciągle bym mogła spać... Ojoj... :(

11 lata 1 tydzień temu - 11 lata 1 tydzień temu #815156 przez Loca
Ani-ta to maluszek pieknie rosnie :D a co do serduszka, moze chciala zobaczyc czy prawidlowo pracuje wiec nie masz co sie martwic, jakby bylo cos nie tak to pewnie powiedzialaby i wyslala na szczegolowe badana ;)

Kasztanowa, co do ilosci ciuszkow to w praniu wyjdzie ;) jak zoauwazysz ze jest ich za malo to zawsze mozna dokupic :)
Ja juz o pracy przestalam myslec, wiem ze po macierzynskim bede bezrobotna, trudno, juz nic nie zrobie, wiec pozostaje mi skupic sie na sobie i dziecku, a o pracy bd myslec w przyszlym roku.

Annlu, wlasnie mialam Ci napisac ze ja mam 10 pieluch tetrowych, musze jeszcze jakies flanele kupic, co do pologu to tz slyszala ze tylko pierwsze pare dni jest najgorsze pozniej juz jakos da sie to wytrzymac :)
Co do przeziebiena, duzo wit c i lezec w lozku :) ja ciagle mam katar, ale nie wirusowy tylko baktyjny, przez co wlaczyl mi sie kaszel i to taki ze momentami oddechu zlapac nie moge.

A wlasnie, pojawiaja wam sie juz rozstepy? To jest moja zmora, mam nadzieje ze ominie mnie to jakos, smaruje sie kremem przeciw rozstepom i poki co jest wszystko ok...zaraz polowa 7 ms...jak ten czas leci.

11 lata 1 tydzień temu #815174 przez roma4
Pala miło,że mój pomysł Tobie się podoba ja to przerabiałam przy mojej Victori i się świetnie sprawdził, a co do poduszek nie umiem Tobie doradzić bonie mam żadnej i nie planuje zakupu

Anita dobrze,że maleństwo rośnie,myślę,że z tym serduszkiem to nic takiego bo tak jak wcześniej koleżanka pisała gdyby było coś nie tak skierowałaby na dodatkowe badania

Anulami wystarczyła jedna paczka tych dużych podpasek ,a potem używałam normalne, ale każdy połóg jest inny, wywalcz przeziębienie ,poleż odpoczywaj

Kasztanowa fakt tak jak Loca pisze nigdy nie wiadomo ile ciuszków potrzeba proponuje tych malutkich rozmiarów nie za dużo :) :) :)

Loca powodzenia na wizycie,a jakie podkałdy chcesz zakupić? bonie wiem do domu?dla siebie?

Ja idę na 15 do dentysty na plombowanie mam nadzieję,że jakoś przeżyje te wizytę

11 lata 1 tydzień temu #815188 przez Porto1987
Witamy się południowo :)

Ja słyszałam, że są 3 usg obowiązkowe; genetyczne, połówkowe i teraz w 30 którymś tygodniu.

Domi, ja też uwielbiam jak mnie kopie mój dzieciaczek, wspaniale uczucie. Właściwie, to mnie chyba już nie kopie tylko się wyciąga :P A taki już los matki, że będzie się zawsze martwiła o swojego szkraba :) Domi, widzisz pójdziesz na zakupy i raz dwa wszystko będziesz miała.

Co do wyprawki, to ja już sobie wypisałam na kartce co mam, ile sztuk i w jakim rozmiarze. Teraz tylko mi zostaje uzupełniać listę. Dziewczyny, ile rzeczy kupujecie na 56 cm?
A nie mówiłam Wam. Moi rodzice i teściowie kupią nam wspólnie wózek. Wydaje mi się, że to fajne rozwiązanie :) bo niby tak jest, że jak się rodzi dziewczynka, to dziadkowie od mamy kupują wózek, a jak chłopiec, to od taty. Dla mnie to dziwny zwyczaj, dlatego wydaje mi się, że fajnie jak jest zrzutka :) poza tym wózek pewnie będzie jeszcze kiedyś dla drugiego dziecka, które może być chłopcem :D

Ja też dziś miałam ciężką noc :( męczy mnie zgaga, właściwie, to boli mnie przełyk :( a dziś jestem jakaś w ogóle bez sił. Muszę się jakoś zmobilizować i ruszyć, to może mi się lepiej zrobi :P

Agness, już jest przed 13 czekamy na info :)

To w takim razie teraz będzie tylko pierwsza część mojego postu, reszta, jak wywieszę pranie :)

11 lata 1 tydzień temu #815200 przez moni91
Hej dziewczyny ja wróciłam z małej przejażdżki :P załatwiłam se przed świętami używany sterylizator do buteleczek do tego gratis gryzak do owoców i sterylizator zwykły nie elektryczny do pojedynczych butelek:):)i to wszystko za 60 zł a to jest wszystko z tommee tippee :):) więc myślę że dobry interes zrobiłam:):) teraz czekam aż sprzęt się nagrzeje do temp pokojowej i go sprawdzę:):)ale jestem Nieżywa dziś tyle latania miałam :(:( masakra :(:( ale mam już praktycznie wszystko :) na dniach od bratowej dostane łyżeczko , Wózek moi rodzice kupują ale w Lutym:):) Więc jestem spokojna:):) że jestem przygotowana:):)

11 lata 1 tydzień temu #815209 przez agnesss
Już jestem.

Niestety szyjka się nadal skraca ( powoli bo powoli ale skraca ) i we wtorek rano idę do szpitala. Chciała mnie już dziś dać, ale obiecałam ,że będę leżała przez weekend i poczekam w domu do wtorku.

Szyjka ma 2,6. Pytałam ją czemu nie krążek tylko sterydy, to powiedziała ,że ciąża jest już na tyle duża ,że może przeżyć ale trzeba dziecku pomóc rozwinąć szybciej płucka. A krążek zakłada się wcześniej jak ciąża jest jeszcze niedojrzała. Powiedziała ,że na dzień dzisiejszy wszytsko wygląda tak, jakbym jeszcze w styczniu miała urodzić. Ale zaznaczyła również, że miała pacjentki ,które donosiły ciąże do 37 tygodnia, że to różnie bywa.

Mała rośnie. Waży już 1300. Ja już 70,5 kg :O:O:O. Pozycji nie zmieniła, dalej główką w dół. Anemii też nie mam ( co w moim przypadku jest dziwne, po jak nie byłam w ciąży ,to miałam ją cały czas ). Wszystko jest ok - poza tym ,że mała już chce wyjść na świat- podsumowanie lekarki. Powiedziała, że super by było jakby mała przetrzymała w brzuchu do 2 kg.

11 lata 1 tydzień temu #815216 przez Loca
Roma, chce kupic takie podklady na lozko, zeby poscieli nie zabrudzic jak gdzies cos tam za duzo wycieknie :P tak na wszelki wypadek ;)

Agness, moja mama cala ciaze przebiegala ze skrocona szyka i 2 cm rozwarciem no i urodzila mojego brata 4,5 kg po terminie, jeszcze wywolywac porod musieli ;) podobna sytuacje miala moja kolezanka urodzila tez po terminie mimo ciagle skracajacej sie szyjki :) wiec spokojnie, wydaje mi sie ze dadza Ci sterydy, a maluszek urodzi sie donoszony ;)

11 lata 1 tydzień temu #815234 przez Porto1987
To zaczynam część drugą :)

Roma, mi też się podobają takie łóżeczka co wybrała Domi. Ale, że ja nie urządzam pokoiku dla malutkiej tylko kącik, więc u mnie się to nie sprawdzi. Wymyśliłam, że skoro mój mąż nie chce zmieniać teraz mieszkania na większe, to ja i tak nie zrezygnuję z sypialni, tylko sypialnię będziemy mieli dla całej naszej trójki :) myślę, że taki maluszek aż tak bardzo nie będzie potrzebował swojego pokoju :) ja z rodzicami w jednym pokoju mieszkałam przez 8 lat :S

Kurcze, Moni to powiem Ci, że trochę uzbierałaś tych ubranek :) ale kupowałaś sama, czy dostałaś? Wychodzi na to, że ja też niewiele mam :dry:

Moni, współczuję tego głodu. Nie znoszę tego uczucia :) a w ciąży to już w ogóle :P Dobrze, że już badanie masz z głowy :D to teraz regeneracja Cię czeka :)

Kojka, ja też zaciskam kciuki za wizytę. Za twoją Agness też trzymałam, ale widzę, że już wróciłaś, więc zaraz Ci odpiszę :)

Pala, ja tez ostatnio z plecami już nie daję rady. W noc sylwestrową tak mnie bolały, że nie mogłam zasnąć, ale u mnie to było ze zmęczenia, bo położyłam się dopiero o 5.30 :( i miałam straszne wyrzuty sumienia :dry: już miałam męża budzić, żeby mi pomasował, ale jakoś poleżałam i gdzieś o 6 zasnęłam :) Co do kojca, to ja się nie wypowiem, ale koleżanka polecała mi taką małą fasolkę, że podobno można wygodnie dziecko karmić :) Pala, ja też nie wiem gdzie będę rodziła :( męczy już mnie to czasami :dry: A mi się wydaje, że ta druga ze smyka, to ona właśnie jest taka profilowana już, jest uszyta i chyba niewiele da się z nią z robić. A a pierwsza chyba ma więcej możliwości. A nie szukałaś gdzie opinii na necie :unsure:
Pala, 56 dni :ohmy: zleci jak nie wiem :) i będziesz miała swoją córeczkę :S

Loca, to zaciskam kciuki za wizytę :D To Ty tez już z wyprawką naszykowana :D to chyba ja jestem w sumie z przygotowaniami na szarym końcu :P :P Już bym chciała mieć większość gotową, a tu dalej kasy brak :( czekam aż mi zus kaskę wypłaci, ale coś doczekać się nie mogę :( :( :angry:

Anita, to maluch już całkiem spory jest :) :) Lekarka, widocznie chciała bardzo dokładnie serduszko sprawdzić. Ja na usg też miałam długo sprawdzane serduszko, ale lekarz powiedział, że jest w porządku :)

A, bo sobie przypomniałam. Dostałam od teściów krem na rozstępy Tołpy. Powiem wam, że jest całkiem przyjemny. Szybko się wchłania, właściwie bardzo szybko, a skóra pozostaje bardzo przyjemna :) I n noc smaruje oliwką, a na dzień tym kremem :)

Annlu, walcz ostro z przeziębieniem i nie dawaj się!! czosnek na kanapkę, herbata z cytryną i wygrzewaj się pod kocykiem :) Zdrowiej :)

Moni, kurcze to Ty już obkupiona chyba we wszystko jesteś :P :P :P Moni, ja też dziś się coś słabo czuję. Miałam ambitne plany, nawet już się zaczęłam malować, co prawda oczy mi tylko zostały do zrobienia, ale nie mam siły. Nie wyspałam się dziś :(

Agness, no jeżeli lekarka uważa, że to jest konieczne, to nie ma wyjścia. Mi się wydaje, że szyjka 2,6 cm, to nie taka krótka bardzo. dalej trzymam kciuki bardzo mocno, żeby wszystko było dobrze z Wami :)

Loca, mi też się wydaje, że takie podkłady to fajna sprawa będzie. Ja na pewno małej kupię. Widziałam też fajne pieluszki z cienką ceratką, ale zastanawiam się jak to jest później z praniem tego :unsure:

11 lata 1 tydzień temu #815258 przez moni91
Porto ja większość ciuszków dostałam a kupiłam może z 5 :):) ale akcesorja dla malca typu butelki itp kupiłam sama:):)

11 lata 1 tydzień temu #815301 przez Porto1987
No to Moni fajnie, że miałaś z głowy kupowanie ubranek :) chociaż mi się podoba wybieranie tych małych cudek :P ja już powoli będę robiła listę co mi potrzeba. Mam tylko spisane używane ubranka :P i długa droga przede mną :S

Coś Darmag nie widziałam dłuższy czas :unsure:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka