- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Kwietniówki 2014
Kwietniówki 2014
- surenka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- tolad662
- Wylogowany
- gadatliwa
Surenka szybko do lekarza i niech Ci powie co dalej, aż mi szczena opadła jak zobaczyłam Twój wynik. Może ktoś się pomylił ;/
Joasia również współczuję Najgorsze, że mąż wyjeżdża. Nie może zostać z Tobą?
Przyszła mi do głowy jedna rzecz. Czy to możliwe, że to że po wypiciu glukozy czuje się ktoś dobrze, nie mdli go ani nie jest śpiący to oznacza że wynik będzie wskazywał na cukrzycę? Megi czuła się źle, ja ledwo się powstrzymywałam od wymiotów i byłam senna, jak z resztą? Jak wy kochane się czułyście?
- Ewelkaa
- Wylogowany
- rozmowna
Wiecie co mnie jeszcze zastanawia ? Statystyki mowia, ze cukrzyca ciazowa dotyka 3-5 % ciezarnych, a ja ciagle slysze, ze ktos ma to gów.no wiec wydaje mi sie, ze te statystyki sa nieaktualne i problem narasta.
surenka daj znac czy dzwonilas do lekarza i co Ci powiedzial !
- GabiSBB
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Przyszła szczęśliwa mama
- Joasia B
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Ewelkaa
- Wylogowany
- rozmowna
- Domiśśś
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 1
Powiem Wam, że ja też mam wielkie obawy co do cukrzycy. We wtorek będę mieć badanie robione ja już w sumie drugi raz. Mi od razu lekarz kazał zrobić w 12 tyg tą glukoze 75 ale wtedy wyszło dobrze. Ale teraz mam obawy. Bo waga podskoczyła mi dość nagle cały czas mi się ta wstrętna tarczyca waha i ogólnie zawsze miałam problemy z nadwagą. Nie chce się denerwować ale się nie da.
- agulka901
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Czy podczas testu 75g można oddać też krew na morfologię? Nie chce dwa razy jeździć do szpitala ;/
Dziewczyny trzymajcie się! Musi być dobrze!
Joasia a wiesz jak długo będą Cię trzymać w szpitalu? Najlepiej mieć tam ze sobą mp3 i dużo książek bo co innego robić...
Ewelkaa też mnie to zastanawia...Tylko co może być powodem tego że tyle osób cierpi na cukrzyce ciążową? To dziwne że w dzisiejszych czasach kiedy medycyna idzie do przodu zamiast ograniczać te procenty to one rosną...
- Ewelkaa
- Wylogowany
- rozmowna
- tolad662
- Wylogowany
- gadatliwa
Nawet nie wiedziałam, że to może mieć jakiś związek z tarczycą, na szczęście moja w normie, ufff. Ale fakt, dużo dziewczyn ją łapie w ciąży ;/ Może to wina tego jak jemy, co jemy. Wiadomo, jest przekonanie że w ciąży można sobie pofolgować, jeść "za dwoje". Tylko z drugiej strony ja akurat nie przestrzegam diety, sportów nie uprawiam itd a w 18 tc wyniki glukozy na czczo miałam dobre. Zastanawia mnie to bardzo.
Co raz bardziej boje się powtórki badań, Domiśś mamy podobnie wiec koniecznie daj znać co i jak u Ciebie będzie. Ja mam zrobić na następną wizytę dopiero więc na 28 tc.
W ogólę byłam w pon oddać krew i była babka w 24tc na glukozę właśnie. Lekarz kazał jej zrobić badanie do wizyty, którą ma mieć 16 stycznia no i położne na recepcji powiedziały, że skoro to 24tc to za wcześnie i żeby przyszła 14 stycznia przed samą wizytą. Niby jest to badanie wykonywane między 24 a 28 tc ale ździwiłam się, że ją odesłały do domu.
Gabi pamiętaj, że nie można wymiotować bo ponoć wtedy badanie jest nie ważne i musisz powtórzyć. Lekarz mi tego nie mówił ale koleżanki mnie tak nastraszyły także trzymałam na siłę i popijałam wodą ale nie za dużo bo za dużo też nie można.
- GabiSBB
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Przyszła szczęśliwa mama
Współczuję leżenia w szpitalu, sama spędziłam w nim kilka dni w 13 tygodniu, byłam na podtrzymaniu. Pocieszające jest tylko to, że jest się pod opieką fachowców, którzy (teoretycznie) są po to, aby pomóc nam i dziecku. Nie martw się! Będzie dobrze! A koleżanki z sali możesz potraktować jako forum na żywo No bo pewnie każda z Was jest w ciąży, więc wspólnych tematów nie brakuje Ja z jedną z koleżanek z sali przegadałam 3 dni, gęby nam się nie zamykały Trzymaj się ciepło i pamiętaj o pozytywnym myśleniu!
- Italia
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Witam nową mamusię
Surenka, Joasia - współczuję. Trzymajcie się dziewczyny mocno, Ewelka już to przechodzi więc na pewno powie, że wszystko jest do przeżycia.
Joasia, a na ile Cię tam położyli? Nabierz sobie książek, gazet, muzykę, na pewno czas szybko zleci.
Trochę mnie wystraszyłyście tą cukrzycą, badanie mam w przyszłym tygodniu, ale do tej pory mnie to nie przerażało, teraz jak widzę ile dziewczyn to łapie to zaczynam się bać A powiedzcie, jak to w ogóle fizycznie wygląda? Wiem, że muszę w aptece kupić tą glukozę, idę tam i mi rozrabiają czy sama to muszę zrobić? A jak sama to jak? W ciepłej/zimnej wodzie, w jakiej ilości wody? Wiem, że można dodać cytryny, nie wiem czy można popijać wodą i potem przez te 2 godziny pić? Kurczę, nie podpytałam gina albo z nadmiaru informacji wypadło mi z głowy
Co do innych badań z krwi - ja mam skierowanie od razu też na toxo, tsh i morfologię. Chciałam nawet z tą glukozą iść do siebie do przychodni, ale gin powiedziała żeby przyjechać tam gdzie chodzę do niej bo tam wszystkie badania będą refundowane a toxo jest droga więc bez sensu chodzić na dodatkowe wkłucia. Tak więc oni za jednym zamachem przy pierwszym pobraniu biorą też inne próbki, a potem w kolejnych badają już tylko glukozę.
Właśnie, ciekawe czemu przy glukozie 75 niektórzy lekarze kierują na 2 pobrania, a inni na trzy? Koleżanka miała robioną i miała tylko pobranie przed i po 2 godzinach, mi gin kazała iść pobrać przed, potem po godzinie i po dwóch.
- tolad662
- Wylogowany
- gadatliwa
Co do wkłuć to dziwnę, że tylko po 2 godz pobierali jej krew, pobierasz po godzinie i po 2 a potem wiadomo jak organizm sobie poradził chociaż by patrząc czy po 2 godzinach wynik jest niższy niż po 1. Skoro siedzisz i tak 2 godziny to można pobrać krew po godzinie Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam
Wyczytałam, że obecność cukry można też wykryć w moczu. Chodzi o te zwykłe ogólne badanie moczu? Na wyniku mam napisane glukoza- nie wykryto. Myślicie, że to to?
- Ewelkaa
- Wylogowany
- rozmowna
Laski nie martwcie się na zapas Statystycznie rzecz biorąc już jesteśmy na kwietniówkach we 3, więc Was ominie
A co do ilości wkłuć na glukozę to zależy od lekarza chyba i laboratorium, ja miałam tylko na czczo (który był ok) i po 2 godz.
- surenka
- Wylogowany
- pierwsze słowa