BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

10 lata 11 miesiąc temu #818936 przez GabiSBB
AhA! I powiedziała mi, że jestem już w 29 tc! Ja nie wiem jak oni to liczą! Do tej pory była mowa, że termin na 17 kwietnia, z USG wyszło, że na 6 kwietnia, a jeśli to już 29 tc to termin by wypadał na 28 marca!!!! Czy powinnam zmienić forum??? ;) ;) ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 11 miesiąc temu #818961 przez Italia
Gabi, co do wyliczeń terminu porodu - są dwa obliczenia, wg ostatniej miesiączki i z USG. Ten z ostatniej miesiączki wylicza się jak sama nazwa wskazuje od dnia ostatniej miesiączki, a ten z usg z wielkości dziecka. Często tak bywa, że się one rozmijają bo np. dziecko szybciej/wolniej rośnie niż dany tydzień wskazuje. I tego z usg używa się częściej gdy kobieta miała nieregularne miesiączki i nie jest się w stanie określić dokładnie owulacji. Mi np. przy połówkowym wyszło, że dziecko jest o 6 dni starsze, ale miesiączki miałam baaardzo regularne, więc trzymam się terminu z ostatniej miesiączki bo dziecko akurat w tamtym tygodniu mogło być delikatnie większe niż pokazują normy, a później się to wyrówna. Lub inaczej - usg często też nie pokazują dokładnych parametrów i np. zdarza się, że przed porodem waga dziecka jest określana np. na ok 3,5 kg, a rodzi się dziecko 3 kg.
Co do tych zdjęć w wodzie - ładne, ale dla mnie za bardzo "kosmiczne". Nie lubię za bardzo przerabianych zdjęć, jak szukaliśmy fotografa ślubnego to mieliśmy problem bo wielu z nich ostro używało photoshopa. Na szczęście udało nam się znaleźć parę, która robi piękne zdjęcia i tylko je retuszuje bez użycia jaskrawych kolorów ;) Mamy super zdjęcia z gór z m.in. zielono-niebieską wodą w tle, ale to akurat tak rzeczywiście wyglądało a nie było wyciągane przez program :)

10 lata 11 miesiąc temu #818992 przez GabiSBB
Italia wiem jak sie wylicza datę porodu, dlatego tym bardziej mnie zdziwiło, jak powiedziała mi dziś, że jestem w 29 tygodniu bo jakby nie liczyc to nie wychodzi tyle! Podejrzewam, ze się pomylila rejestratorka przy wpisywaniu do karty ciąży. W połowie ciąży zmieniałam lekarza, a co za tym idzie zrobili mi nową kartę i datę ostatniej miesiączki oraz porodu przepisała właściwe, natomiast przy dacie wizyty wpisała chyba zły tydzień i teraz to się ciągnie, bo lekarka nie liczy od miesiączki tylko od ostatniej wizyty. U mnie wyszla róznica między USG a miesiączką 11 dni, ale lekarka powiedziała, że USG nie daje prawdziwego obrazu i może być różnica nawet 2 tygodnie. Także wychodzę z założenia, że urodzić i tak muszę, a kiedy to nastąpi to się po prostu okaże :)

Co do sesji to ta, którą wrzuciłam była własnie przykładem na to, że kobiety często czują się na tyle sexi, że decydują się na mega odważne zdjęcia, do tego dochodzi pomysł niebanalny. Ja sama nie zdecydowałabym się na takie zdjęcia, po pierwsze nie wyobrażam sobie ubrać teraz strój kąpielowy, po drugie od początku ciąży nie miałam na nogach szpilek, a po trzecie w życiu nie wytrzymałabym tyle pod wodą z otwartymi oczami i nie zatykając nosa :D

10 lata 11 miesiąc temu #819014 przez agulka901
Hmmm czy wszystkim termin porodu wg USG wypada wcześniej niż wg OM? Tylko ja mam ten termin tydzień później? :P Aż się zmartwiłam ;P

Ktoś pytał o internetową szkołę rodzenia. Znalazłam coś i to chyba jedyna taka szkoła przez internet

www.przedporodem.pl/

10 lata 11 miesiąc temu #819080 przez agulka901
Wyniki glukozy ok :) Mocz też ok ale zastanawia mnie morfologia krwi...
Mam sporo podwyższoną liczbę leukocytów...wychodzi mi 15,1...wiem że w ciąży są one podwyższone ale aż tak? Ostatnio miałam 16,5 ale byłam przeziębiona...skąd teraz może być taki wynik?

10 lata 11 miesiąc temu #819085 przez tolad662
Byłam odebrać wyniki "płatne" i załamałam się, ryczałam jak bóbr a oczywiście później poczytałam co nie co.
TSH wzrosło do 3,05 więc mnie to troszkę podkurw..ło.
Zrobiłam badanie na cytomegalię i tu już kompletnie zgłupiałam.
Igm- 0,78
Igg- 0,1
Według norm jakie podają w necie mam świeże zakażenie :( I tak, albo bardzo świeże i te wyniki nie podskoczyły mocno albo tak naprawdę bardzo stare i wyniki jeszcze spadają. Oczywiście pierwsza wersja dowaliła mi jak obuchem w łeb i pękłam. Zakladam, że badanie do powtórki za jakiś czas, aby porównać wyniki i dopiero będzie jasne. W pon. podejdę i pokaże gin, zobaczymy co powie.
Jak sie uspokoiłam to znów się wkurzyłam, że kolejna stówa pęknie na to samo badanie, nie mówiąc o reszcie. Akurat jak dużo kasy trzeba szykować... ehh

Mam nadzieję, że chociaż glukoza we wtorek okaże się ok!

Ja zajadam Omega med Optima i nie ma wit. A

Gabi mam podobne zmartwienia z kasą, dyby nie to zamopoczucie było by o wiele lepsze :)
A z tym terminem to nieźle :D Aż taka różnica to sporo chyba co?

Agulka mi zmienił się o 3 dni tylko ale zobaczymy co powiedzą po tym przyszłym USG.

10 lata 11 miesiąc temu #819088 przez tolad662
Agulka jakiekolwiek zakażenie, ja mam cały czas podwyższone ale mam rozwalonego zęba. Może Tobie też się jakiś psuje.

10 lata 11 miesiąc temu #819161 przez agulka901
Z tą kasą to jakaś masakra. Jak odłożę trochę kasy z wypłaty to zaraz albo samochód się psuje, albo coś do domu kupić trzeba...a wyprawkę trzeba kompletować...

ToladAle z tą cytomegalią to trochę dziwne bo wychodzi na to że jeden wynik jest wątpliwy (igm) a drugi ujemny(igg). Więc albo to świeże zakażenie albo brak zakażenia...Szkoda że te badania takie drogie, ja za pierwszym razem robiłam wszystko i zapłaciłam 300zł ;/
a też tak mocno masz podwyższone białe krwinki? Pierwsza morfo była ok, druga wysoka przez przeziębienie a teraz to nie wiem czemu. Uzębienie ok, dziąsła nie krwawią, nic nie boli...możliwe że od tak się coś zrobiło? Ostatnio pobolewał mnie jeden ząbek po kanałowym ale nic tam się nie działo...nie chce się teraz stresować dentystą

A takie zapalenie to chyba groźne przy porodzie jest, bo jak coś to nie można zrobić cesarki.

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #819169 przez megi23
hej pindy moje :silly: tesknilyscie? :P

nie nadrobie was za chiny odkad mlody nie spi w dzien nie mam czasu na nic dalej czekamy na neta normalnego co za tym idzie musze szwagra w pokoju nawiedzac :blink:

my juz po wizycie a wiec

Kajtka serce zdrowe rosnie nam duzyyy facet :woohoo: wyniki :blink: wsio :blink: ok morfologia sie utrzymuje, mocz rewelacja :laugh: no hormony, ale leki biore wiec ok glukoza supcio :lol: , jak wlazlam zawolalam od razu S byslyszal co doktorek powie,zrobil usg i powiedzial, ze.... nerka zmniejszyla sie nie rosnie i wsio ok :lol: :lol: ,pokazalSjajka mlodego ii siusiaka,usmialismy sie wszyscy ,wiec jest ok aaa i ze znieczulen bede miec gaz bo zewnatrzoponowego nie ma, bo nie ma anestezjologa, ale dobre i to :silly: i doktorek bedzie ial na kolejna wizyte nowe usg i bedziemy mlodego ogladac w 3D i 4D :lol: , moze Tymka wezmiemy, bo doktorek chce go zobaczyc i bedzie mogl brata podgladnac :) po porodzie oczywiscie Kajtkowi zrobia usg nerek i enzymy watrobowe smial ze sama tego juz dopilnuje :P

aaa kolejna wizyta 7 lutego mlody juz ma prawie kilogram przytyl 60 gram ja tez 2 kilo w przod..

kamien spadl mi z serca i S tez ufff

10 lata 11 miesiąc temu #819194 przez Anulla87
Ewelkaa ja biore witamiy Pregna Plus takie mi zalecił ginekolog, nie mają w składzie witaminy A. Profilaktycznie na przeziębienie piję Sambucol Kids z czarnego bzu.

GabiSBB jesteśmy na tym samym etapie ciąży, różnica tylko jednego dnia, też ważę 71 kg, przed ciążą miałam 60kg. Nie czuję tego,że przytyłam tyle kilogramów,jak popatrze w lusterko to widzę.

Wróciłam właśnie ze Szkoły Rodzenia, super sprawa takie spotkania, nie tylko można dowiedzieć się czego pożytecznego ale zobaczyć i porozmawiać z innymi brzuszkowymi mamusiami. Ja mam jak zwykle najmniejszy, większość kobietek już przekroczyła 30 tydzień ciąży. Temat był ciekawy ,,Kolka niemowlaka", położna pokazała jak masować brzuszek Dzidziulka gdy boli brzuszek, a kolka to wcale nie musi być kolka tylko wzdęcia, stwierdziła że często myli się te dwa pojęcia i wyolbrzymia się wzdęcia a to coś normalnego.

megi oj napewno kamień spadł Ci z serca, teraz tylko cieszyć się że Maluszek zdrowo rośnie. Jako mamusia już jednego dziecka to masz duże doświadczenie w wychowaniu potomka, mnie narazie to wszystko przeraża czy sobie poradzę.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=65804 [/url]

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=65758 [/url]

10 lata 11 miesiąc temu #819199 przez tolad662
Agula ja mam w wyniku 15 na leukocytach. Czy to problem przy cc tez sie zastanawiam. W zasadzie jak mus to mus, powinni i tak zrobic, tak mi sie wydaje ale nie wiem. A z ta cytomegalia to pokrecone cholernie, zobacze co gin na to. Tak czy inaczej leczyc poki co aie nie da. Moze ktoras podobny wynik miala i cos podpowie :P

Megi super ze z nerka ok :-)

10 lata 11 miesiąc temu #819204 przez megi23
Anulla87 oj dasz sobie rade bo my kobiety jestesmy do tego stworzone :lol:

10 lata 11 miesiąc temu #819226 przez agulka901
Tolad zobacze co mój gin powie na wyniki i jak coś to chyba do dentysty podejdę bo boję się że taki stan zapalny może coś złego dla maluszka oznaczać...boje się ryzykować. Cytomegalie ja kiedyś przechodziłam więc teraz mi nie groźna ale muszę uważać na toskoplazmozę...

10 lata 11 miesiąc temu #819268 przez surenka
Gabi, ja często miałam problemy z grzybicą przed ciążą, ale to już wspomnienie, bo używam probiotyków Lacibiosfemina lub ProVag. Są polecane jak najbardziej kobietom w ciąży. Można zamiast kapsułek jeść jogurty, ale nie zawsze są w nich akurat te bakterie odpowiadające za florę bakteryjną pochwy.
Ewelkaa,ja stosuję OmegamedOptima Dha, nie ma w składzie wit A.
Moja mała prawie nie śpi od rana, taka pobudzona, wierci się i kopie...
A z tą szkołą przez internet to zgodzę się, że nie ma w czym wybrać, trudno, poczytam urywki info w necie.

10 lata 11 miesiąc temu #819300 przez Zuza_204
Witam kobietki właśnie wróciłam dziś z moją córką ze szpitala byłyśmy 3 dni na badaniach. Niestety nie dałam rady przeczytać wszystkiego tak się rozpisałyście :)
Mam takie pytanie czy któraś z Was ma bóle krocza? Mnie boli od ok 18 tygodnia ciąży mówiłam o tym mojemu ginowi badał mnie dłużej niż zwykle nie stwierdził nic co by odbiegało od normy i zalecił oszczędzający tryb życia. Niestety bóle cały czas są nawet mocniejsze czasami nie wiem jak się przekręcić w łóżku z boku na bok. Może któraś z Was zna jakieś sposoby na łagodzenie tego?

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka