BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

10 lata 11 miesiąc temu #819313 przez Ewelkaa
Megi super wieści :) wiedziałam, że Kajtek to szczęściarz i wszystko będzie ok :)

Tolad cytomegalii w ogóle się nie leczy, mój gin nie zaleca tego badania, bo mówi że ta wiedza nic nam nie daje, jak się na to zachorowało w trakcie ciąży to lipa, ale nic się z tym i tak nie zrobi. A dlaczego pytasz o cc? masz wskazania?

JA wczoraj pytałam mojego gina czy cukrzyca jest wskazaniem do cc, to powiedział, że wręcz przeciwnie, przy cukrzycy gorzej się goją powłoki brzuszne i robi się ją tylko jak cukier jest nieuregulowany i dziecko jest zagrożone śmiercią.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 11 miesiąc temu #819314 przez Ewelkaa
Zuza mnie bardzo bolą pachwiny, bałam się, że mi się szyjka skraca, ale gin mówi, że nie. Jak Ciebie szczegółowo przebadali to też się nie martw :)

10 lata 11 miesiąc temu #819339 przez Zuza_204
Ewelkaa może masz rację żeby się nie martwić. W sumie już w środę idę na wizytę do gina to znów mnie obejrzy. Ciekawe czy mój Hubercik jest dużo większy niż ostatni bo miesiąc temu na usg wyszło że to duuuuży chłopak. A jak Wasze starsze dzieci ? Bo moja córcia 6 letnia to już w każdym sklepie widzi coś co by mogła kupić bratu :) Chyba jej się udziela szał zakupowy ode mnie

10 lata 11 miesiąc temu #819359 przez Joasia B
Pamiętacie te bóle o które Was pytałam? Niestety okazało się,że to szyjka się skraca. Gin mówi,że będzie dobrze jak się utrzyma taka jak jest teraz. Jak nie urok to sr.......

10 lata 11 miesiąc temu #819389 przez tolad662
Zuza a może to spojenie łonowe? Mnie czasem boli, tak pulsacyjnie ale na to też nic nie możesz poradzić. Jak się rozchodzi to trudno, podpytaj gina to Ci lepiej wytłumaczy.

Ewelkaa pytam z ciekawości, jak na razie nie było mowy o sposobie porodu więc zakładam, że naturalny tak jak bym chciała. No chyba, że młody urośnie ponad 4 kg :D
A z tą cytomegalią to wiem, że w trakcie leczyć nie ma co ale można się zorientować czy jest potrzeba robienia badań maleństwu po porodzie. Jeśli ja mam to jemu sprawdzą krew bo w razie czego później mogą się pojawić chociaż by problemy ze słuchem. A i jeszcze podczas ciąży wirus może atakować nie wykształcone tkanki płodu ;/ ale to już bym musiała mieć oba wyniki na plusie żeby się tym martwić. Śliska sprawa tak czy inaczej, przespałam się z tematem i już się tak nie martwie.

Joasia całe szczęście już z górki :) czymś Cię podleczą i donosisz :)

10 lata 11 miesiąc temu #819408 przez Zuza_204
tolad właśnie też tak myślę, że to może być spojenie zapytam gina w środę
Joasia zgadzam się z Tobą jak nie urok to sr...... :) trzeba zacisnąć zęby i iść do przodu
w każdym razie wierzę,że wszystkie damy radę a nasze skarby będą zdrowe i piękne :woohoo:

10 lata 11 miesiąc temu #819476 przez Asia K
Ewelka – znajdziecie cos i dla was – na pewno tylko trza poszukac

Gabi – ani się waz zmieniac forum – zostajesz tutaj i koniec

Tolad nie panikuj tylko zaczekaj na konsultacje z lekarzem

Megi dobrze ze z dobrymi wiesciami wpadłaś 

Anulka – to może po szkol rodzenia będziesz nam tu ladnie streszczac wsio co? Ja bym bardzo chciala

Zuza – niestety ja ci nie pomoge bo mnie nie boli krocze – jeszcze :p

Joasia – przypomnij jakie bóle mialas? Ale jazda z ta skraczajaca się szyjka – dbaj o siebie kochana

10 lata 11 miesiąc temu #819594 przez surenka
Moja koleżanka miała problem ze skracającą szyjką, lekarz zalecił nie przemęczać się, a najlepiej dużo leżeć. Robiła zakupy, sprzątała i jak mówiła, robiła wszystko co wcześniej, donosiła ciążę bez problemu.

10 lata 11 miesiąc temu #819671 przez Zuza_204
mój brzuszek
Załączniki:

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #819730 przez tolad662
Zuza super brzusio :)

Z szyjką różnie bywa ale ostatecznie mogą zawsze założyć peser i z tym da radę chodzić do ostatnich tygodni :)

Miałam plan poprać elementy od wózka i nosidełka... poległam ;/ NieMąż musial się za to zabrać. Do pralki bałam się wrzucić a z brzuszkiem pranie ręczne to mordęga! Ostatecznie robota wykonana a ja się nie napracowałam :D

10 lata 11 miesiąc temu #819791 przez Domiśśś
Witam Was :)

Fajnie, że wszystko dobrze u Was.

Joasia nie martw się tą szyjką tylko faktycznie bardziej uważaj na siebie. Dużo kobiet ma często takie dolegliwości.

Ja też chyba zrobię tą cytomegalię bo się trochę boję. Nie miałam wcześniej robionego.
Mi też lekarz nie kazał tego robić bo nic nie da się z tym w ciąży robić. Tylko gdyby była to moim zdaniem chyba lepiej wiedzieć.
Czytałam o tym, że raczej dużo osób to przechodzi szczególnie przy kontakcie z małymi dziećmi. Nie ma objawów więc się nie można zorientować.

U nas dziś straszna pogoda... wieje i ogólnie nieciekawie.

10 lata 11 miesiąc temu #819792 przez tolad662
Domiś ja bym nie zrobiła ale 3 razy mi gin mówiła, że na przyszłość lepiej itd, no a jak w przychodni mi podali cene to pomyślałam czemu nie. Powinno być refundowane!

Znalazłam taką oto stronę: www.pieluchowo.com/webpage/wyprawka.html
Poza tą listą mają fajne artykuły i nie drogie :)

10 lata 11 miesiąc temu #819796 przez Asia K
bry :)

Ja mialam robiana cytomegalie i niezaluje bo przynajmniej jestem spokojna ze wsio oki :)

10 lata 11 miesiąc temu #819817 przez 100krootka
GabiSBB napisał:

100krotka zazdroszczę Ci, że Twój mąż tak podchodzi do Twojego wyglądu... Szczęściara :)
[/quote] nie zazdrość nie zazdrość, myslę że mimo wszystko wielu facetów tak myśli o ukochanej kobiecie, tylko nie zawsze to w słowa ubierają :laugh: mój akurat umie ładnie słowa dobierać :blush:
Zuza_204 ja miałam tak ze 3 dni temu, po tym jak ćwiczyłam mięśnie kegla, przestraszyłam się, że mi szyjka się skraca ;/ teraz niby ok., ale we wtorek wypytam lekarza…
tolad662 kurcze, biedulka, a lekarz jakoś się odniósł do tego? Ile Ty teraz euthyroxu bierzesz, jaka dawkę? Co do cytomegalii to chyba można sprawdzić jakoś badaniami rozszerzonymi, czy to spadające parametry, czy całkiem świeże? Ale warto z dobrym lekarzem o tym porozmawiać… Nastraszyłaś mnie teraz troszkę, ja też będę TSH sprawdzać w tym tygodniu
Ewelkaa napisał:bo mówi że ta wiedza nic nam nie daje, jak się na to zachorowało w trakcie ciąży to lipa, ale nic się z tym i tak nie zrobi.[/quote] Mój coś podobnego mówił, natomiast cytomegalia jest niebezpieczna, może nie zawsze, ale bywa... Takze chyba warto jednak wiedzieć...
Domiśśś napisał:

Czytałam o tym, że raczej dużo osób to przechodzi szczególnie przy kontakcie z małymi dziećmi. Nie ma objawów więc się nie można zorientować. [/quote] dokładnie, albo drobne objawy jak przeziębienie... Ja robiłam badania na cytomegalię przed ciążą i wyszło mi że miałam kontakt - dawniej, świeżego zakażenia brak, faktycznie pracowałam z małymi dziećmi więc mogłam to przejść, ale staram się nie martwić, bo podobno pierwszy kontakt jest najbardziej niebezpieczny

Hej :) wczoraj był mega męczący dzień dla mnie, chyba wydolność mi spada, ale dobrze, że udało się sporo rzeczy załatwić - mamy nowa rzecz dla synka, żyrandol :laugh: tzn. zamówiliśmy dopiero :) martwił mnie mój chłopczyk bardzo małą ruchliwościa, ale teraz się rozkopał akurat, chyba lubi jak siedzę na forum :laugh: :laugh: Zmykam niedługo do teściów, więc muszę się szykować. Buziaki, 3majcie się mimo paskudnej pogody - jak sądzę - w wielu miejscach

10 lata 11 miesiąc temu #819841 przez [email protected]
Mój synek ma "wysoki współczynnik akrobatyki"- tak stwierdził mój lekarz. Trudno było go zbadać. Siedzi sobie pionowo (położenie miednicowe) i kopie mnie w dole brzucha. Dziś w nocy budziła się dwa razy. Nie wiem co wyczyniał. Rano sobie leżałam i obserwowałam jak się porusza mój brzuch. Ale miałam z tego frajdę :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka