BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu #830080 przez Ewelkaa
tolad - no i widzisz jak to jest z tym cukrem, nie da się przewidzieć. Ja zjadłam na śniadanie małą kromkę razowego z wędliną, sałatą, pomidorem i ogórkiem i cukier 121. A głodna jestem jak chol.era, a do drugiego śniadania jeszcze godzina. Widzę, że mój organizm potrzebuje więcej kalorii, ale ja mu ich nie dostarczam, bo cukier wtedy wysoki i głodna chodzę, przez 7 tyg. schudłam już 4 kg, w pon. mam gina i podpytam go co mam robić, bo głodna to ja chyba w ciąży nie powinnam chodzić.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #830094 przez tolad662
Coś czuje, że ciężko będzie to ogarnąć ;/ Mi wyszło 119 więc ledwo w normie ale pierwszy dzień. W ogóle 7 dni to mało czasu na "testowanie" 7 śniadań na wypróbowanie co jest odpowiednie do zjedzenia- mało. A po 2 tyg. mam się zgłosić jeśli będą duże wahania w tym drugim tygodniu, pierwszy mam właśnie próbować.

10 lata 10 miesiąc temu #830114 przez megi23
Hej ogarnelam balagan i mam chwile jeszcze podloge zmyje jak odsapne no wlasnoe ja mialam dzis o Tweety pytac, fzieki za odp hehe apropo studiow ja Tymcia planowalam po yzn mialam obrone magisyta , bralam po obronoe slub, dodam ze przyszly byl w niemczech wiec wszystko ja zalatwialam a potem mlody byl tetaz mialam w pazdzierniku wrocic do pracy mo ale od lipca dzialalismy. Tzn udalo sie za 1 razem hehe wiec nie wrocilam i juz noe wroce bo u mamy mam prace tp 150 km od S

10 lata 10 miesiąc temu #830128 przez mila
hej :laugh:
ja tez usg mam na każdej wizycie,do tego jeszcze te trzy w 4d w 11tyg,w 25 tyg no i jakoś przed końcem kazde usg w 4d koszt-100zł, a normalnie kazda wizyta- 90 zł na początku chodziłam co 3tyg,a teraz kazał mi po 4tyg przyjść dla mnie to lepiej no bo raz w miesiącu a i tak dochodzą koszty co jakas wizyte a to jakiś wymaz,a to badanie szyjki i za kazde 50 zł dodatkowo ale cóz wole mieć te wszystkie badania jestem spokojniesza.... ;)

a badania moczu,morfo mam prawie co drugą wizytę :cheer:

10 lata 10 miesiąc temu #830137 przez GabiSBB
Dzień dobry mamuśki :)
Ewelkaa pytałaś o staniki do karmienia, znalazłam taką aukcję:
allegro.pl/6-99zl-biustonosz-dla-karmiac...lna-i3904056008.html

Jeśli chodzi o USG to na początku ciąży chodziłam prywatnie i miałam na każdej wizycie co tydzień, później przeniosłam się do poradni przy szpitalu i od kiedy tam chodzę to nie miałam USG ani razu. Ostatni raz podejrzałam swojego syneczka w listopadzie na prywatnych badaniach prenatalnych. Mam nadzieję, że na najbliższej wizycie za tydzień zrobi mi w końcu USG.
Badania robię przy okazji kazdej wizyty: morfologia i mocz, bo cały czas mam małą anemię i bakterie w moczu. Poza tym wszystkie inne badania miałam robione jeszcze prywatnie, a teraz na NFZ zrobiła mi cukier.

10 lata 10 miesiąc temu #830159 przez tolad662
Wow Mila zazdroszczę ceny :D U mnie sama wizyta 150 ale tu takie ceny, a jak niższe to albo gin nie ma usg co wtedy się nie opłaca kompletnie jak dla mnie, albo jest po prostu do du** lekarzem. 3 i 4D za ponad 300zł więc raz sobie pozwoliliśmy na taki przywilej i tak jak pisałam przypadkiem. Wole takie kwoty na wyprawkę wydawać.
Chyba trzeba będzie zaopatrzyć się w większą gotówkę na wszelki wypadek ;/

Kurde jakie tanie te biustonosze, aż sama ze 2 zamówie :D A powiedzcie mi jakie rozmiary? Ja póki co w przed ciążowych chodzę ale to inny krój no i troszkę rozciągnięte pewnie, a na karmienie mówią że rozmiar większe powinny być tylko żeby nie wyszło, że za duży będzie.

10 lata 10 miesiąc temu #830165 przez GabiSBB
Podobno biustonosz do karmienia dobiera się tak, że pod biustem tyle ile masz teraz natomiast miseczka o jeden większa (czyli jak teraz masz C to weź D itd).

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #830184 przez megi23
Ja chodze prywatnie co 4 tyg ma usg i place 130 juz podniosl ale powiedzial nam ze my juz po polowie to stara cena bedzie :lol: i ze my sie dobrze zNmy to nie podniesir, chodz S chcial mu dac wiecej to noe wzial hehe staniki mam 3 chyba zwykledo kafmienia musze je wyprac i zobaczyc czy wejde wogole :silly:

takie biale mam i byly super te staniki polecam wygodne

10 lata 10 miesiąc temu #830201 przez Asia K
Tolad i inne słodkie mamcie - ile wam wyszło na obciazeniu glukozą? Jak wysoko mialyscie?

10 lata 10 miesiąc temu #830230 przez tolad662
Ja miałam po 2 godz 145, obciążenie 75g
Powtórkę miałaś?

10 lata 10 miesiąc temu #830254 przez Aga77
Cześć dziewczyny :-0

Ja USG mam na każdej wizycie i teraz idę 12 lutego to powiedział gin że dokładnie zmierzymy maluszka a badania z krwi miałam 2 razy robione bo mam dobre wyniki to dlatego nie muszę chyba częściej (nigdy nie miałam tak dobrych wyników jak teraz zero bakterii w moczu to jestem w szoku) :)

Dzięki za linka naprawdę tanie te staniki też sobie 2 zamówię :-) Ja teraz jeszcze chodzę w stanikach z przed ciąży ale musiałam sobie kupić przedłużki bo mnie trochę w obwodzie uciskały ale teraz jest ok :-)

Mamuśki współczuje wam z tymi dietami :huh: i podziwiam oczywiście że macie tyle siły aby walczyć z pokusami :)

10 lata 10 miesiąc temu #830270 przez 100krootka
Zuza_204 ja kupiłam butelkę ze smokiem dynamicznym firmy Lovi, a 2 aventu dostałam do laktatora…
Anulka natomiast w 4d można określić ruchy dziecka oraz przepływy w czasie rzeczywistym, a ja wiadomo narząd ruchu kształtuje się w ruchu, więc dobry specjalista może po tym wieeele stwierdzić, walory wizualne dla rodziców to 2rzędowa sprawa, my akurat byliśmy na 4D i nie żałuję
tolad662 wg mnie kształt smoczka w Lovi najbardziej przypomina pierś, to u mnie przeważyło
GabiSBB fakt, cc jest szokiem, dziecko może być niedobodźcowane odpowiednio, nie każde jednak ma gwarancję zaburzeń, choc sama miałam kilku pacjentów np. z zaburzeniami integracji sensorycznej, ale nit nie stwierdził jednoznacznie, że cc jest jedyna przyczyną… Często tak naprawdę cesarkę wykonuje się na sam koniec, więc kobieta i dziecko tak jakby mają za sobą później 2 porody, bo dzidziuś przez kanał rodny się przeciśnie, główkę już niemal pokaże, apotem coś się zadzieje i trzeba szybko cc, ale dobodźcowanie nastąpiło. Tak na prawdę najgorsze jest niedotlenienie, bez względu na przyczynę. Ehhh jak tak o tym pisze to sama zaczynam panikować ;p
Asia K nie doradzę niestety co do wózka… chyba brak mi kompetencji w tym zakresie ;p my się wahamy ciągle co do Jedo...
Anulka podobno często krew do badań pobierają także z główki…

Ależ mam sny ostatnio, zawsze miałam jakieś co noc, a teraz to całe mnóstwo, niestety także koszmary... dobrze, że mąż blisko. Dzidziuś chyba zamówił do brzuszka walec i nim jeździ w środku, serio, tak to odczuwam ostatnio :laugh: Mąż mowi, że przez sen biorę jego ręke i kładę na brzuszek i on też to czuje :) hehe
A wogóle to panikara jestem, chyba się boje znowu o wszystko, o przebieg porodu, zdrowie maluszka, wiem, musi być dobrze, MUSI Kolejne paczki do mnie spływają, więc chyba muszę zaktualizować listę wyprawkową i odhaczyć co już jest...

Co do badań to my ostatnio nie mieliśmy na wizycie usg, tylko standardowo - waga, tętno moje, bicie serca maluszka, badanie ginekologiczne, analiza wyników laboratoryjnych. Teraz idziemy 11.02 i ma być usg więc poznam wagę i ułożenie synka :laugh: nie mogę się doczekać.

A dziewczynki, te które nie macie cukrzycy ciążowej - jecie normalnie słodycze? Bo mi ostatnio ochota na nie wróciła :P

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #830274 przez megi23
Hej my po spacerku , wiek szy chrapie, mniejszy kopie synek, ja rozmawialam z gin na temat glukozy i naczczo prog podwyzszyli max moze byc 91 ao glukozie max chyba 130 z tego co pamietam...ja teraz tylko mocz chodz wyniki rewelacja, ale mam sklonnosc do zapalen pecherza, jutro ide wlasnie zrobic , bo tu wyniki dopiero we wtorek beda, u mojej mamy w ten sam dzien, ale oni do Lublina wysylaja..

apropo slodyczy jem ale w granicach rozsadku np upieklam w niedziele kocie oczka to zjadlam kilka, :silly:

10 lata 10 miesiąc temu #830288 przez GabiSBB
100krotka ja nie mam cukrzycy i jakbym mogła to jadłabym słodycze na śniadanie, obiad i kolację :) Zdrowy rozsądek jednak przeważa i się ograniczam. Ostatnio postanowiłam już w ogóle nie kupować słodyczy, a jeść tylko przy okazji, tzn. postanowiłam, że generalnie nie będę odmawiać jak ktoś mnie poczęstuje :) No i od niedzieli zaczął za mną chodzić serniczek, ale tak że wiedziałam, że prędzej czy później skończy się zakupem. Poszłam wczoraj do sklepu i stwierdziłam, że nie kupuję nic słodkiego, ale oczywiście w ostaniej chwili przy kasie wrzuciłam Pawełka :( Byłam na siebie zła, ale wytłumaczyłam sobie, że dawno nic słodkiego nie jadłam i nic się nie stanie. Po kilku godzinach mąż wrócił z pracy z... kilogramem serniczka!!! Możecie sobie wyobrazić to wszechogarniające mnie szczęście :) Jeszcze trochę mi zostało i czekam na rodziców, ktorzy mają przyjechac pooglądać łóżeczko, więc dojemy ciacho.
Zawsze byłam słodkoholiczką i miałam problem z odmawianiem sobie, teraz tłumaczę sobie, że to wszystko dla dobra dziecka i mnie, bo nawracająca grzybica może byc również spowodowana przez cukier.
Ale pierwszy trymestr ciąży upłynął mi na wielkim obrzydzeniu do słodyczy i lodów! Było lato, a jak mój mąż kupował sobie loda to mnie naciągało. Smaki wróciły w 2 trymestrze, ale lodów i tak do dziś nie jadam. Jakoś mi obrzydły.

10 lata 10 miesiąc temu #830292 przez Ewelkaa
Asia ja po 75g po 2 godz. miałam 144

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka