BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 9 miesiąc temu #846954 przez MarzenaBZ
A tak a propos tycia i rośnięcia brzuszków, ud i pupy...
Wczoraj się ważyłam u lekarza i mówię mu, że ja nic nie tyję,
a on na to że to nie ja mam tyć, tylko Dzidziuś ma rosnąć:)
A skoro maleństwo rośnie prawidłowo to jest OK:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 9 miesiąc temu #846965 przez Patunia

10 lata 9 miesiąc temu #847012 przez Cania
u mnie jeszcze wyprawka lezy... z poważniejszych rzeczy mamy tylko wozek :) ale zadnych wanienek, lozecek, przewijakow etc... drobiazgi takie jak butelki, jakies ciuszki dziewczece trochę nakupila moja mama, bo nie może się oprzec jak cos zobaczy :) w końcu pierwsza wnusia (wlasciwie w ogole pierwszy wnuk z jednej i drugej strony). Ale czekam do zwolnienia... Będzie to dla mnie ciężkie przezycie zostawić prace :D :P no dobra, bez przesady, trochę tylko :P wiec wtedy rzuce się w wir przygotowan do przyjścia maleńkiej na swiat :)

10 lata 9 miesiąc temu #847020 przez magduska
angilla dawaj te paczki,co na fb wrzucilas :) jak mozesz tak znecac sie nad innymi mamuskami :silly: jak tylko zobaczylam te pysznosci,to az mi slinka ciekla :blink:

wasze brzuszki pieknea moj jakby stanal w miejscu,juz po slubie obiecuje powrzucac wszystkie zalegle fotki :)

10 lata 9 miesiąc temu #847028 przez Ewa1001
Ja również planuje w maju mieć już gotowy pokoik dla dziecka oraz zakupione wszystkie najważniejsze rzeczy.

Cania bardzo długo pracujesz. Ja od 17 tygodnia ciąży jestem na zwolnieniu a i tak wszyscy w biurze byli zdziwieni, że tak późno poszłam na zwolnienie. U mnie zazwyczaj dziewczyny brały zwolnienia zaraz po tym jak dowiadywały się, że są w ciąży.

MarzenaBZ fajnie, że nie tyjesz. Ja od początku ciąży do dziś przytyłam w sumie 5 kg. Z tego co przeczytałam w internecie to do 20 tygodnia ciąży powinno się przytyć właśnie 5 kg, więc chyba nie ma tragedii ;p

10 lata 9 miesiąc temu #847041 przez Cania
Ewa1001 u mnie przeciwnie, dziewczyny siedza zazwyczaj troszkę dluzej, nawet do 8 miesiąca się zdarzało! :) praca typowo umyslowa w biurze, wiec jeśli nic się nie dzieje i samopoczucie dobre, to nie ma sensu siedzieć w domu :) także miałam ostry plan isc dopiero w maju, no ale te przeziębienia nie chcą mi dac spokoju, wiec ide za 2tyg z haczkiem. i wtedy czas na wyprawke :)

10 lata 9 miesiąc temu #847048 przez Ewa1001
Moja praca jest też typowo biurowa, ale jednak jakoś dziewczyny szybko uciekają. Ja też poszłam na zwolnienie głównie z powodu przeziębień. Dojeżdżałam do pracy 30 km i do tego w biurze każdy kichał i kaszlał. Co trochę bolało mnie gardło i miałam katar. Mój gin sam zaproponował zwolnienie bo stwierdził, że nie ma co narażać ani siebie ani dziecka.
Jednak pomimo tego, że byłam w domu to i tak zachorowałam i musiałam brać antybiotyk, tak więc nie ma reguły.

10 lata 9 miesiąc temu #847050 przez Magdalen
Ja sie pomalu szykuje do lekarza;d
Ahh.. ale streesa mam ogromnego az mnie brzuch boooli ;(
Ja poki co mam tylko wozek i troche szmatek po corce .... ale nie chce narazie miec nic w domu bo bym zwariowala i juz bym chciala miec kruszynke badz brzdaca na rekach ;) eeh
Nie odpuszcze mojej gin poki nie pokaze malenstwo jakiej jest plci bd tak dlugo robic to usg az sie pokaze ;D A wyniki tez juz odebralam.... jutro napisze co i jak dzis juz nie dam rady a po wizycie pewnie bd padnieta wiec sie pochwale badz pozale jutro;D
Agnilla no wiesz moze tak to nie ffajnie opisalam ale nie boje sie porodu wiec cos to moze dac Wam do myslenia .;D znaczy boje sie ze moze byc troche gorzej niz za 1 razem .;D ale mysle ze gladko pojdzie ;D a o bolu nawet nie mysle nafaszeruja mnie przeciwbolowymi ;)
Dobrej nocy i milego wieczoru ;)

10 lata 9 miesiąc temu #847052 przez Cania
widać nie ma reguly, choć w domu zawsze mniejsze prawdopodobieństwo zarazenia się czymkolwiek :) mniej kichających i smarkajacych. Gin chciała mnie wyrzucić wcześniej, ale się nie dalam. Ale widze ze pora najwyzsza. Pozamykam kilka tematow i droga wolna :)

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #847057 przez staślubania
Magdalen, powodzenia:) na wizycie.
Też rodziłam naturalnie i dzięki temu szybko wróciłam do formy. Po tym jak przytuliłam synka w jednej chwili wszystko odeszło, nie czułam jak mi szew zakładali, było błogo, sielsko i anielsko:) Swój poród wspominam naprawdę bardzo dobrze. Nawet pomimo tego, że lekarz, gdy zobaczył początek akcji porodowej i stwierdził, że nie jest niezbędny po prostu wyszedł. Wrócił po 2 godzinach, kiedy było po wszystkim. Położne bardzo mnie chwaliły, że z nimi współpracowałam wzorowo. Mąż podawał mi wodę do picia, trzymał mnie za rękę, wycierał twarz, czoło. Stanął na wysokości zadania:)i oczywiście na koniec przeciął pępowinę:)

A co do filmiku, znieczulenie przy cesarskim cięciu( a takowe miała ta mamusia) powoduje, że nie można się ruszyć, zanim nie przestanie działać. Oczywiście dużo zależy i od rodzaju znieczulenia i od organizmu mamy.

A co do zwierząt, faktycznie mają szczególny dar. Wyczuwają niebezpieczeństwo, garną się bardzo do swoich właścicieli, gdy czują się w jakiś sposób zagrożone lub po prostu gdy dzielą się radością.

Gdy poroniłam drugą ciążę, kilka dni spędziłam w szpitalu. Kiedy mąż przywiózł mnie do domu, nasz mały Pimpuś wskoczył mi na kolana, gdy tylko otworzyłam drzwi samochodu. Było to dla mnie ogromne zaskoczenie, bo nigdy tak nie robił. Chciał mnie na swój sposób przywitać:)

A pączki wyszły super, po prostu palce lizać :silly:
Pozdrawiam wszystkie Brzuszki:)

10 lata 9 miesiąc temu #847095 przez Cania
a zauwazylyscie, ze chlopcow mamy niemal dwa razy więcej niż dziewczynek? :) może dziewczynki jeszcze się ujawnia :)

10 lata 9 miesiąc temu #847135 przez marzena25
Elmirka_20 jestem po spotkaniu, i bardzo mi się podobało dzisiaj był temat o karmieniu piersią i pielęgnacji piersi, mówiła też o odżywianiu jak się karmi , dostaliśmy taką książeczkę o karmieniu, ale tez mówiła o znieczuleniu i ogólnie o tematach takich związanych z porodem, dostaliśmy smoczki z lovi (ostatnio kupiłam 2 teraz będę mieć 3 :laugh: ) i jakieś próbki proszków do prania, kremów na rozstępy i do pielęgnacji brodawek , następnym razem mamy robić plan porodu. Ale ogólnie jestem zadowolona i jest to na tej zasadzie że jak się ma jakieś pytania to można pytać także bardzo fajnie

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 9 miesiąc temu #847195 przez MarzenaBZ
Ja na zwolnienie poszłam od razu,jak tylko dowiedziałam się o ciąży (8 tydzień).
Po pierwsze miałam pracę typowo fizyczną w zakładach chemicznych i to na 3 zmiany
(również nocki). Pomimo prawa, nikt nie przejąłby się tym, że jestem w ciąży i nikt by mnie nie oszczędzał, więc nie zamierzałam ryzykować.
Zwłaszcza, że pracowało się w brudzie i smrodzie.
Poza tym czułam się fatalnie aż do ok 14 tygodnia ciąży. Wymiotowałam i miałam totalny jadłowstręt, do tego stopnia, że nawet nie wchodziłam do kuchni, nie robiłam zakupów w sklepie spożywczym i nie otwierałam lodówki! To było straszne.
Chyba dlatego nie przytyłam, a wprost przeciwnie, schudłam dosyć.
Ale wszystko jest już OK. Odpoczywam...
Jedynym problemem jest to, że pracowałam przez Agencję Pracy Tymczasowej i nie przedłużyli mi umowy do dnia porodu, zatem nie będę mieć też macierzyńskiego.
W sumie to wcześniejsze chorobowe, wyszło mi na dobre, bo i tak nie zatrzymaliby mnie w pracy na dłużej.
Teraz sobie odpoczywam, dochodzę do siebie po pierwszych trudnościach z samopoczuciem i jestem przeszczęsliwa dzięki temu maleństwu, co mnie tak ciągle kopie od jakiegoś tygodnia;):):)

PS. Ja już swoje pączki spaliłam ćwiczeniami dla "ciężarówek", a Wy ćwiczycie?

10 lata 9 miesiąc temu #847221 przez Agnilla
Madzia, na noc jesc nie mozna,dam Ci jutro :) ja Ci fotek slubych nie popuszcze, uwielbiam ogladac takie foty :) Boziu, ja juz 3,5 roku po slubie, kiedy to bylo :P
z wszystkimi rzeczami dla malej chce byc do maja wyrobiona, zapowiedzialam mezowi, do konca kwienia jakies dalekie wyjazdy a od maja stacjonujemy w domu. ew nad morze gdzies na majowke, co w razie przedwczesnego tfu tfu porodu zdaze dojechac
ja jestem na zwolnieniu od 4 tc :P ale juz przestalam miec wyrzuty sumienia, choc obiecalam ze bede pracowac, ale wyszlo jak wyszlo, trudno
ooo ja tez mam smoczki lovi, doszly dzis zamowione z allegro mietowe i rozowe ;)
co do cwiczen, cwiczylam 2 dni potem miala akcje ze szpitalem, tydz wyjety z zycia przez zab i tak sie skonczylo. chcialabym od marca wrocic, okaze si
piszecie o filmiku, ja go nie ogladam, bo sie porycze :P
dobranoc! :kiss:

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #847225 przez Cania
MarzenaBZ nie mam pojęcia jak to jest z agencja pracy tymczasowej, ale wiem, ze jeśli jesteś na etat, to prawo gwarantuje Ci przedluzenie umowy o prace do dnia porodu. Nie wiem jak to jest potem z macierzyńskim, czy jest czy nie, ale jako taka umowa jest przedluzana. Ja się czułam dobrze od samego początku, trochę mnie mulilo na rozne zapachy, ale generalnie bardzo dobrze znosiłam, dlatego tez na zwolnienie nie szlam. Ale gdybym była w Twojej sytuacji to na pewno tez bym poszla. Pracowalam kiedyś na początku studiow w Mc, tam była caly czas na nogach w roznych temperturach itd., to dziewczyny tez jak tylko się dowiadywaly ze sa w ciąży to szly od razu na zwolnienie. Wszystko zależy od specyfiki pracy i od samopoczucia. Nic na sile! :) A przynajmniej masz więcej czasu na odpoczynek i przygotowania! :)

ja staram się cwiczyc kregoslup trochę, żeby nie bolał. Chcialam chodzic na gimnastykę dla ciężarnych ale moja gin nie wyrazila zgody, a na takie zajecia trzeba mieć pisemne zaświadczenie od lekarza o braku przeciwskazan. Będę ja jeszcze meczyc przy następnej wizycie :D

Agnilla to może wrzuc jakies focie sprzed tych 3,5 roku :) pooglądamy :D ja się tez podzielę :P

a tymczasem uciekam do lozka, bo nie wstane jutro do tej pracy... :) dobranoc! :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka