BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 9 miesiąc temu #846098 przez Cania
Malgorzatawalak u mnie wersja na chlopca miala byc wlasnie Adas :) nie tym razem, ale moze kiedys wykorzystam :)

Witamy, Marzena :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 9 miesiąc temu #846108 przez elmirka_20
Dzwoniłam do mojej przychodni - jest położna środowiskowa. Zostawilam swój nr tel., położna oddzwoniła (bo w przychodni jest tylko na umówione spotkania z podopiecznymi). Mam przygotwać o czym chciałabym porozmawiać na pierwszym spotkaniu, żeby nie musieć słuchać czegoś, co akurat albo już wiem albo mnie nie interesuje :) Fajne podejście :) Chętnie przyjedzie do domu (super, bo przychodnię mam po drugiej stronie miasta) i słuzy pomocą w każdej gin-położniczej sprawie :) Ale fajnie się zapowiada :)

Co do cc, to nie mam opinii innej niz to, co słyszalam, że dłużej się dochodzi po nim do siebie. Niby kusi mnie z tego względu, że jest szybko i bezpiecznie dziecko sprowadzone na świat, jednak martwi mnie znieczulenie... Porodu naturalnego to już w ogóle się boję - jedyne co uważam za plus, to to, że można po nim szybciej dojść do siebie (to też nie reguła - zalezy jak przebiegnie poród bo wiemy, że bywa różnie). Jesli lekarz mi zaleci cesarkę - pójdę na cesarkę. Jeśli zaleci poród naturalny - bedę rodzić siłami natury (chyba że coś się zmieni w trakcie porodu, któż to wie...). Ufam bezgranicznie lekarzom (choć w obecnych czasach może brzmieć to jak szaleństwo po tym, co ostatnimi miesiącami słyszało się o ich błędach w TV i tragicznych konsekwencjach), jednak sobie na pewno w tym temcie ufać nie będę bo ja już w ogóle nie mam ani doświadczenia ani najmniejszej wiedzy medycznej. Nic nam innego nie pozostaje - zaufac lekarzom i Bogu. I bedzie wszystko dobrze :) Jakkolwiek nasze dzieci przyjdą na świat - najważniejsze żeby były, byly zdrowe i my też. Tylko to się liczy :)

10 lata 9 miesiąc temu #846131 przez magwoj
Witam Mamuśki:),
Kilka dni mnie nie było, a ty aż tyle tematów się nawinęło.
Ja idę 3.03. do lekarza i mam nadzieje, że się dowiemy co się kryje, czy chłopczyk
czy dziewczynka :)

Kochane mam pytanie, mianowicie jutro jest Tłusty Czwartek,czy w ciąży
możemy jeść faworki i pączki? może to banalne, ale do ich ciasta dodawany
jest spirytus albo ocet, i czy to nie zaszkodzi naszemu maleństwu.
Może to z mojej strony lekkie przewrażliwienie, ale wolę zawsze spytać.
Co o tym myślicie?

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #846141 przez Magdalen
Jesli sa zalecenia na cesarke to trudno... ale ja osobiscie nie chchialabym zeby tak moje dziecko przyszlo na swiat.. ;) Naturalny porod kazda kobieta powinna przejsc tak mi sie wydaje bo to niesamowite przezycie ;)zaraz po porodzie zapomina sie o bolu i meczarni... ;D a tylek po takim porodzie dlugo nie boli ;D pierwsze 3, 4 dni sa tylko najgorsze ... ;D

Magwoj jesli chodzi o paczki i faworki to jesc ile wlezie to tylko jeden taki dzien co mozemy sobie pozwolic ale za to ze ladna pogoda to po obrzarstwie na spacerek ;D ja bede robic sama domowe paczki wiec napewno nie zaszkodza. aa takich ze sklepu nie ruszyla bym nawet . Znajoma pracuje w cukierni i wie co tam sie dzieje ;) jak ktos nie napluje to wiekszosc z ziemi zbierana jest itd.. ble .... ;D

10 lata 9 miesiąc temu #846148 przez Cania
Magwoj ilosc tego alkoholu jest tam tak sladowa, ze bym sie w ogole nie przejmowala. Czesto uzywane sa tez po prostu aromaty. Przy pieczeniu czy smazeniu tez te sladowe ilosci wyparowuja, wiec o zadnych % tu wlasciwie nie mozna mowic :)

10 lata 9 miesiąc temu #846160 przez Ewa1001
Witam,
dzisiaj u mnie za oknem naprawdę piękny i słoneczny dzień :) Cieszę się, że ta wiosna tak szybko nas w tym roku odwiedziła, bo nienawidzę zimy :)

agnieszka89, link do sukienki to ten sam który, ty wybrałaś. Naprawdę mi się podoba, chyba ją zamówię :) 89 to twój rok urodzenia? Jeśli tak to jesteśmy w tym samym wieku :)

Magdalen, Twoja historia trochę mnie przeraziła, ale do porodu jeszcze trochę czasu pozostało więc na razie nie będę po prostu o tym myśleć. Ja mam problemy z sercem (za szybki puls spowodowany złym zrośnięciem się dziurki w sercu, którą miałam w dzieciństwie)dlatego sama nie wiem jak to będzie z tym moim porodem. Mój kardiolog powiedział, że jak na dziś nie widzi przeciwwskazań do porodu naturalnego. Mam pokazać się jeszcze przed porodem wtedy potwierdzi.

Co do pączków to też planuje zrobić sama w domu i na pewno zjem ich porządną porcję :)Raz w roku można :)

10 lata 9 miesiąc temu #846164 przez MarzenaBZ
Ja już miesiąc temu usłyszałam, że będzie "pewnie chłop":)
Ale dziś mam wizytę i dowiemy się już na 100% - no chyba że Dzidziuś się schowa:):):)
Jeśli chodzi o imiona,to jeszcze przed ślubem planowaliśmy, jak kiedyś nazwiemy dzieci.
Wariant dla chłopca to Szymon (teraz niestety bardzo popularny), a dla dziewczynki Emilia.
Ale z tymi imionami to ciężka sprawa, bo prawie wszystkie dziwnie nam się kojarzyły :laugh:

10 lata 9 miesiąc temu #846175 przez gabi28
witam :)

gabi łądny brzuszek.
MarzenaBZ witamy,termin mamy bardzo podobny :)
ja również jak i Agnii mam wskazania do cc,i nawet doszło kolejne wskazanie,więc nie traktuje tego jako zło konieczne,raczej jestem spokojna,bo chodzi nie tylko o dziecko ale też o nas-o mamy. Znieczulenia się nie boję,miałam dwa razy w kegosłup,więc nie straszne to dla mnie :)

co do pączków-kupiłam już dzisiaj ,zjadłam jeden... reszta na później i jutro. :)

mam pytanko troche z innej beczki : nie pracuję,ubezpieczenie mam z urzedu pracy,ale otwiera mój partner działalnośc gospodarczą i jeśli on by mnie zatrudnił to po jakim czasie mogę iśc na L4 i czy będę miec urlop macierzński liczony? nie ma co do tego wymogu?

10 lata 9 miesiąc temu #846191 przez martyska
Witaj MarzenaBZ:-)
No to podoba nam się to samo imię dla dziewczynki bo u nas ma być Emilia :laugh:

10 lata 9 miesiąc temu #846192 przez martyska
Gabi28 wydaje mi się ze możesz iść od razu ja tak zrobilam najpierw pracowałam trzy miesiące na okresie próbnym i jak dostałam już normalną umowę to odrazu poszlam na zwolnienie ani jednego dnia na tej umowie nie przepracowalam i nikt się nie przyczepil

10 lata 9 miesiąc temu #846197 przez Cania
Z tego co mi wiadomo to mozesz iscbwlasciwie od razu, bo prawo gwarantuje Ci przedluzeniue umowy o prace do dnia porodu. Mam tylko watpliwosci pozniej co do macierzynskiego, jezeli masz uklad taki ze faktycznie bedziesz zatrudniona u swojego partnera, to jesli jest to dluzsza umowa to bym sie nie martwila :)

10 lata 9 miesiąc temu #846199 przez moni_a111
Witam. Wyczytałam, że wspominacie coś o cesarce. Jak pisałam wcześniej to moja 3 ciąża dwie poprzednie skończyły sie cc, 1 nie była planowana a druga już tak, teraz po rozmowie z lekarzem też prawdopodobnie czeka mnie cc. Faktem jest to że po cc dochodzi się do siebie dłużej po naturalnym dziewczyny skakały a ja im zazdrościłam :) .

Co do pączków, życzę smacznego też jutro sobie pofolguję.
:laugh:

Pozdrawiam.

10 lata 9 miesiąc temu #846225 przez agnieszka89
Tak ewa styczen 1989 :)

10 lata 9 miesiąc temu #846228 przez wiolcia1004
Moje drogie co do porodu nawet o tym jeszcze nie mysle, ja ciagle mysle czy moje malenstwo jest zdrowe itd. Gabi fajny brzusio mam podobny:):):) Co do pączków to je uwielbiam i jem czesto, moj tesc jest cukiernikiem:P:P a pozatym jezeli chodzi o jedzenie to staram sie jesc zdrowo ale czasem nie wytrzymuje i wszamuje miske frytek ktore poprostu uwielbiam i raz na jakis czas napije sie coca coli ktora tez uwielbiam. Moja dr powiedziala zeby sobie nie odmawiac ale jesc z umiarem jezeli chodzi o te tluste potrawy :):):)Czy ktoras z was palila papierosy przed ciaża??

10 lata 9 miesiąc temu #846263 przez carmen12345
ja tam sie nie martwie o pączki :D zawsze jest tak, że cieszy mnie ten tłusty czwartek, wyobrażam sobie że zjem niezliczone ilości pączków a później okazuje sie, że pierwszego ledwo kończe :D

wczoraj byliśmy u pani ginekolog, która potwierdziła płeć maleństwa już na 100 %. A jednak, bez zaskoczenia:D
Moja kruszynka waży prawie 300 gram i mierzy 13,5 cm. :kiss:
Wiolcia1004 z tym jedzeniem masz racje, nie można zabawiać sie w ascete :D dziwi mnie to, jak dziewczyny odmawiaja sobie kostki czekolady czy kawałka ciasta, mnie takie całkowite ograniczanie wpędziło by chyba w depresje :lol: a to jest jeszcze bardziej niezdrowe

ważne, żeby na codzien sie zdrowo odżywiać, ale nie odmawiać sobie słodkiej przyjemnosci od czasu do czasu. (na to będzie pora podczas okresu karmienia) także korzystajmy póki możemy, tym bardziej że udowodniono, że czekolada zwiększa poziom endofrin :woohoo:

ja paliłam i uważam, że kobiety mają o tyle banalnie, że mogą to rzucić dzięki planowaniu ciąży. Jak dla mnie, było to bardzo ciężkie, żeby rzucić tak poprostu, dla siebie. Ale co innego się dzieje, kiedy wiesz, że nie robisz tego tylko dla siebie. :blink:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka