BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 9 miesiąc temu #847424 przez martyska
U nas także malutka będzie z nami jednak będę spokojniejsza mając ją tak blisko a i mąż będzie z nami w domku przez pierwszy miesiąc wiec niech go też budzi a co :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #847427 przez marzena25
My pewnie tez tak zrobimy do sypialni wstawimy łóżeczko i komodę przebijak tak bedzie łatwiej a jeśli chodzi o męża to tez mamy w planach że będzie z nami przez pierwszy miesiąc ale zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistości.

Zamówiłam waśnie dzienniczek dnia i nocy maluszka z briko 40 zł z przesyłką, dziewczyny chwala sobie go bardzo a ja lubię mieć wszystko zapisane :) więc może być fajny

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 9 miesiąc temu #847433 przez Ewa1001
Mój mąż niestety na wolne nie może sobie pozwolić, ponieważ prowadzi własną firmę i w pracy musi być codziennie. Dlatego też zależy mi, aby wysypiał się do pracy :)

U mnie pogoda już się popsuła. Od samego rana było słonecznie a teraz zrobiło się ponuro...

10 lata 9 miesiąc temu #847462 przez Agnilla
u nas sytuacja podobna, pierwszy miesiac maz bedzie z nami w domu. sypialnie mam za mala, zeby mala sie do nas wprowadzila, wiec kupie jedynie takie lozeczko-dostawke do naszego lozka, bede miala mala pod reka. a jej krolestwo bedzie w onnym pokoju ;)
u nas szaro caly dzien, wczoraj to samo bylo, przynajmniej nie mam zalu, ze musze posprzatac. za to jutro poprosze slonce ;)

10 lata 9 miesiąc temu #847475 przez marzena25
U mnie wreszcie wyszło słonce idziemy na spacerek, zjadłyśmy już barszczyk z jajkiem a potem mam zamiar zrobić zapiekanki :laugh:

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 9 miesiąc temu #847514 przez MarzenaBZ
Cześć Dziewczyny!
U mnie również słoneczko świeci!
Magdalen ja również gratuluję dziewczynki:)

Caniaz tym przedłużeniem umowy to jest niby takie prawo, ale oczywiście zawsze znajdą się tacy, którzy wymyślą haczyki sprzyjające firmom nie mamom.
W ogóle to opiszę to trochę, bo może akurat komuś się przyda:
Według kodeksu pracy art 177 § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
§ 3.1. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

Mi akurat kończyła się umowa po 3 miesiącu ciąży, więc zaczęłam walczyć o swoje.
Jednak okazało się, że jest haczyk,bo pracuję w Agencji Pracy Tymczasowej. A według ustawy z dnia 9 lipca 2003 r. o zatrudnianiu pracowników tymczasowych, art 13.3 Do umowy o pracę zawartej z pracownikiem tymczasowym nie stosuje się art. 177 § 3 Kodeksu pracy.

Czyli jest to równoznaczne z tym, że nie przysługuje mi prawo do zasiłku macierzyńskiego. Oczywiście teraz ZUS płaci mi chorobowe, ale później już nic mi się nie należy. Mogłabym się starać o jakieś grosze z opieki społecznej, ale na pewno zarobki męża przekroczają ustalone tam limity.
To tak, jak pisała malgorzatawalak, prawo w Polsce wcale nie sprzyja rodzinom.
To przykre, bo niby mamy politykę prorodzinną.
Ale szkoda się przejmować i stresować. Nigdy też nie przeliczałam dzidziusia na pieniądze. Wprost przeciwnie, Dzidziuś jest spełnieniem naszych marzeń i na pewno przez głupie ustawy i artykuły prawne nie będziemy żałować naszej decyzji o powiększeniu rodzinki:):):)

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #847590 przez gabi28
U mnie będzie podobnie jak u was,łóżeczko w naszej sypialni,ale mamy jeden pokój wolny,więc on będzie kiedyś przeznaczony dla dziecka...

a muszę się pochwalic... kupiłam wózek :) jestem mega szczęśliwa..co chwilkę patrzę na niego.. i cieszę się jak głupia. :)

Tylko nie czuje się za dobrze,zawsze po oddaniu krwi(nie ważne ile)boli mnie głowa,słabo mi itd... nawet apap wzięłam-ale nie pomaga :(

edit.... Maguska,jutro wasz wielki dzień :)

10 lata 9 miesiąc temu #847606 przez elmirka_20
Witam :)

Przekupiłam własne dzicko! :) Tuż przed wyjściem na USG poprosiłam maluszka, żeby się nam ładnie pokazał u doktora bo jak poznamy jego płeć to mu kupię zabaweczkę, która będzie na niego czekała :) I.... maleństwo pokazało się z każdej strony!!! :) [Ale fart !! :)] Dało sie pomierzyć, pooglądać , pocykać fotki :) Wszystko z nim w porządku i .... SYNUŚ !!! :) Lekarz się zasmiał, że na 120% syn, bo tak duży srom to nie istnieje a wyraźnie było widać mosznę i penisa !!! :) Uśmialiśmy się z mężem, bo lekarz byl naprawdę zabawny jak go tak mierzył, powiększał i tłumaczył gdzie co jest :) Nie mamy ustalonego imienia, jak wybierzemy to napiszę :) Synek waży 350 gram.
Myśleliśmy że bedzie potwierdzona dziewczynka, bo w 13 tygodniu, jak mialam poprzednie uSG, to malenstwo tak sie wiercilo, ze lekarz nie mogl podejrzec, ale mowil ze przez chwile mu sie wydawalo ze moze być dziewczynka. Zaznaczyl jednak ze to tylko taki przeblysk, że to pewnie nieprawda. Mimo to, mąż już się na dziewczynkę nastawil i jak go dzisiaj o imie dla chłopca zapytałam, czy ma jakies które specjalnie lubi to powiedzial, ze nad chłopcem to się nie zastanawiał. Czyli wszystko przed nami :)

agnieszka89, mi sie kończy umowa jak będę w trakcie 5-ego miesiąca macierzyńskiego. Z tego co udało mi się dowiedzieć od znajomej kadrowej, to czy wybierzemy 100% płatny macierzyński 6-miesięczny, czy 80% płatny urlop roczny, to jak nam wygaśnie umowa o pracę to resztę płaci ZUS. Do konca macierzyńskiego. Dlatego ja wybiore tak czy siak 12-miesięczny urlop macierzyński bo i też nie wyobraząm sobie zostawic pod czyjąkolwiek opieką tak malutkie dziecko. Jedyne co nam zagraża to ogłoszenie upadłości przez pracodawcę lub firmmę. U mnie wykluczam taką mozliwość - nic na to nie wskazuje :)
Mam nadzieje, ze to co sie dowiedzialam okaże się prawda bo to by była dla nas bardzo dobra wiadomośc. Oby sie spełniło :)

Jejku, teraz to chyba legnę spać - opadly mi juz emocje - te zwiazane z obawami przed badaniem i później te pozytywne związane z dobrymi wiadomosciami o zdrowiu dzieciątka i ze znamy płeć ;)
Spaaaaać .... :)
P.S. Jak obiecałam tak dziecku kupiłam dużą pluszową żyrafę żółtą w niebieski łatki i z niebieskimi "antenkami" :) Będzie synuś miał do łóżeczka :) A chciałam kupić już pierwsze ciuszki ale jak raz wszystkie wydawały mi się nieladne. Po niedzieli na spokojnie poszukam a dzisiaj nie chciałam brać nic na siłę. Mam czas :)

Dobrej nocki Mamusie :) Niech nam maluszki pokopią i się powiercą dla naszego spokoju i dobrego spokojnego snu a im na zdrowko ;)

10 lata 9 miesiąc temu #847640 przez MarzenaBZ
To był dobry pomysł elmirka_20. Wezmę z Ciebie przykład i za miesiąc przed kolejną wizytą też przekupię Dzidziusia. Może pokaże mi się w pełnej okazałości:)
Póki co maleństwo dziś wierci się, jak nigdy dotychczas! To są niesamowite odczucia!
Pozdrawiam i również życzę miłych snów:)

10 lata 9 miesiąc temu #847648 przez agnieszka89
elmirka_20 tez mi sie tak zdawalo i jedna znajoma tak mi mowila ale potem kto inny namieszał mi w glowie, a roczny można wybrac całoroczny 80%, albo pol roku 100% a drugie pol 60%, ja wybiore cały rok 80% bo zawsze jakies stałe pieniadze :)
ale nie powiem uspokoiłas mnie :) I gratuluje synka :kiss:

10 lata 9 miesiąc temu #847650 przez agnieszka89
gabi28 gabi to pochwal sie wozkiem :)

10 lata 9 miesiąc temu #847660 przez Cania
Magdalen gratuluje córeczki, Elmirka gratuluje synka! :) Teraz już możecie szalec z ciuszkami i przygotowaniami :D :)

MarzenaBZ, magorztawalak macie racje... polityka prorodzinna w tym kraju lezy i o wszystko trzeba walczyc i się prosić. I jak tu się nie stresować tylko wyluzować w ciąży? no ale tak jak piszecie, najważniejsze jest maleństwo i to jest największe szczęście!

elmirka_20, Ty już chyba masz wszystko... nawet wielka zyrafe! :D ale ja jestem do tylu :) masakra!

moja niunia zdecydowanie nie chce zebym dalej pracowala. tak się dziś po mnie tlukla! probowalam się nad papierzyskami i komputerem skupic, ale kopala jakby chciała powiedzieć: zostaw to, lepiej mnie poglaskaj! :D

10 lata 9 miesiąc temu #847661 przez Agnilla
Gabi tak nas pokusić a wózka nie pokazać :ohmy: koniecznie domagamy sie zdjecia! :0
Madzia, nie denerwuj sie, piekny dzien Was czeka :kiss:
noo elmirka, gratulacje
12:7 dla chłopców, kurde cos czuje ze nie dogonimy :)
jakbym kogos pominela w tabelce to sie upominajcie :)

10 lata 9 miesiąc temu #847681 przez Ewa1001
Agnilla widzę, że mnie brakuje w tabelce. Przypomnę, że u nas będzie synek, termin porodu to 03.07. i najprawdopodobniej nazwiemy go Aleksander.

elmirka_20 gratuluję synka :)

gabi28 koniecznie pochwal się wózkiem :)

10 lata 9 miesiąc temu #847693 przez Agnilla
poprawione :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka