BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #883386 przez marzena25
Dziewczyny współczuje Wam tych upałów w domu ja mam dobrze wyizolowany domek więc wewnątrz jest super nawet nie czuję że jest tak gorąco tylko jak wychodzę wieszać pranie.

A mam pytanie z innej beczki wczoraj gin zleciła mi badanie które będzie potrzebne do porodu GBS- wymaz w kierunku nosicielstwa paciorkowca, i jej zdaniem tyle mam robić badań do porodu bo na początku ciąży robiłam już WR i mam wpisane do karty ciąży że wynik ujemny i też mam wpisane w rubryce gdzie HBs- że byłam szczepiona bo wg niej osoby z rocznika 88 -czyli mojego były szczepione.

Napiszcie mi jak to jest u Was i jakie macie badania zlecone przed porodem bo wg tej listy ze strony rodzić po ludzku to jeszcze inne badania powinno się robić ale teraz już zgłupiałam ;)

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #883399 przez Cania
Elmirka, no to niech maly Cie tak już nie stresuje. Może się obrazil na cos? na pogode? :)

Agni moja Julka ma to samo, bardziej się rozciąga i cos wypycha, kopniaka uswiadczyc to swieto :) tak im się pozmienialo przez brak miejsca :)

staślubania przytylas 100gramow w 2 tygodnie? trzymasz jakas dietke? :) bo to jest nic :) Twoje maleństwo przybralo więcej! :) ja mam w poniedziałek wizyte u gin, ciekawe co powie. Zawsze jak ubieram dżinsy to dostaje ochrzan ze za dużo przybrałam od ostatniej wizyty, a jak sukienke to nawet wychodzi ze z wizyty na wizyte waze mniej :P ostatnio były dżinsy, wiec teraz będzie sukienka. Ciekawe co waga powie po 3 tygodniach :P

marzena25 robiłam ostatnio cala liste badan już do szpitala: HBS, VDRL (to samo co WR czy OWA), HCV, paciorkowca, powtorka z morfologii i moczu. I jeszcze na dokladke czystość pochwy. a to Twoja gin po prostu zalozyla ze bylas na WZW szczepiona? czy faktycznie bylas? hmm, ja chyba bylam sczepiona (znając moja mame to nawet na pewno :D bo ona w punkcie szczepien pracuje wiec jestem zawsze wyszczepiona na co się tylko da :D ) ale gin o to nawet nie pytala, tylko po prostu kolejna pozycja na liscie badan do zrobienia :) na szczęście poszlo wszystko za jednym kluciem :)

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #883413 przez marzena25
Cania No właśnie ja nie wiem czy byłam szczepiona muszę mamy zapytać, albo zadzwonić do ośrodka gdzie moją kartę mają ogólnie to stwierdziła że jak jestem rocznik 88 to na pewno byłam szczepiona. a badanie WR to robiłam ale na początku ciąży a teraz czytam że to się robi 2 razy na początku i na końcu. Tego badania na czystość pochwy też mi nie zlecała mam tylko zrobić te paciorkowce.
A powiedz mi ile zapłaciłaś za te badania i czy je robiłam normalnie w ośrodku czy tam gdzieś w przychodni?

A mocz i morfologię to chyba i tak będziesz jeszcze robić raz bo muszą być podobno nie starsze niż sprzed miesiąca.

Jeśli któraś chce poczytać to na tej stronie są fajnie opisane badania kiedy i jaki trzeba robić www.rodzice.pl/ciaza-i-porod/zdrowie-i-u...-przyszlej-mamy.html

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 10 miesiąc temu #883417 przez elmirka_20
Idą chmury idą, będzie u mnie lało ... ;)

Oj, synuś po truskaweczkach szaleje! :) Wypycha te girki i gilgocze w brzuszku rączusiami :)

Caniu, nie wiem o co mógłby się obrazić ten mój maluszek ;) Próbowałam coś wyszukać, ale nie mam pojęcia... Albo to zostanie jego słodka tajemnicą albo jednak kimnęło się dziecku ot tak... :)

Marzenka25, na poprzednie spotkanie z lekarzem miałam do powtórzenia badanie na toxoplazmoze, bo wyszła za pierwszym razem ujemna, a teraz mam zrobić mocz, morfologię i HBS, a lekarz zrobi wymaz na paciorkowca. Już nawet sobie w karte ciąży wpisał, żeby nie zapomnieć :)

Właśnie się dowiedziałam, że moja porodówka jest wypełniona po brzegi rodzącymi i koleżanka, która ma termin na WCZORAJ została poproszona przez lekarza o urodzenie córci po niedzieli, bo mają przepełnienie ;) Ale jazda :) A ja twierdzę, że to świetny pomysł, bo na Dzień Mamy, który przypada akurat w poniedziałek, moja kolezanka miałaby najwspanialszy niepowtarzalny prezent od córci, prawda? ;)

10 lata 10 miesiąc temu #883426 przez ggabii
Dziewczynki właśnie wróciłam do domku. Byłam jeszcze w lidlu a tam ciuchy ciążowe!!! Kupiłam od razu tunikę i dwa topy i leginsy. Fajne materiały i dobra cena. Ale humorek się poprawił ;) Teraz wyciągam lody z zamrażarki i pełnia szczęścia hihi :D

10 lata 10 miesiąc temu #883427 przez Cania
marzena25 mam abonament na prywatna opieke medyczna (pracodawca placi, ja od tego tylko podatek) a w tym tez prowadzenie ciąży i wszystkie badania z tym związane (na początku ciąży dostałam taki plan badan, w którym tygodniu które badanie się robi), wiec nie place osobno za badania. Także nic Ci nie powiem, ile mogloby to kosztowac, ale mogę pobawić się w wyszukiwanie w cenniku ile take badania z osobna kosztują.

WR, czy VDRL robiłam 2 razy, choć był na planie badan dopisek, ze to badanie się powtarza dla kobiet w grupie ryzyka. Ale stwierdziłam ze jak robic to robic wszystko :)

Tak, mocz i morfologia sa u mnie do powtorzenia na 38 tydzień.

Elmirka, tez dziś miałam truskawki :D :) i malej tez smakowaly :)

ale jak to, to Twoja kolezanka ma zacisnąć nogi i nie rodzic? przecież to nie jest kwestia wyboru, tylko natura :)

10 lata 10 miesiąc temu #883433 przez elmirka_20
Heh, ci lekarze ... :) Zawsze coś głupiego wymyślą :)

Uciekam Mamusie, u mnie już ciśnie piorunami i grzmi tak, że nawet na chwile nie przestaje. Właśnie lunęło ... Uciekam, wyłączam laptopka, bo nie chce go stracić :)

Dobrej nocki Mamusie! :)

10 lata 10 miesiąc temu #883439 przez gabi28
Wróciłam z usg,z Olkiem wszystko dobrze. Waży 1600 i gin mi powiedziała że z tych dużych jest,. Przepływy też na szczęscie dobre... uff. ulżyło mi. :)

10 lata 10 miesiąc temu #883450 przez ggabii
Gabi to bardzo dobra wiadomość !!! :D Bardzo się cieszę. A maluszek to już nie taki maluszek hehehe.

10 lata 10 miesiąc temu #883451 przez Ali
Gabi28 super wieści! :)
Dziewczyny masakra, pochwaliłam ostatnio, że nie mam żadnych obrzęków a teraz stopy jak banie! dosłownie! mam ogromniaste stopy, zero kostki ehh... i to już od rana widziałam, że popuchnięte, ale teraz wyglądają jakby nie moje stopy :(

10 lata 10 miesiąc temu #883469 przez MarzenaBZ
Ggabii to mnie rozszyfrowalas;) oczywiscie zdjecie konkursowe :P
U nas w miescie juwenalia i slysze muzyke przez okno. Choc mi teraz to nawet nie przeszkadza w spaniu.
Ali ja za to musialam wczoraj sciagnac obraczke i pierscionek zareczynowy,bo mi na goracu puchna dlonie. Nie chce pozniej ciac obraczki,gdyby spuchly mi za bardzo. Nogi puchna mi czasami,jak dlugo siedze.
Ok, zasypiam sobie i Wam zycze dobrej nocy!i

10 lata 10 miesiąc temu #883482 przez Cania
gabi28 no widzisz, wszystko z maleństwem dobrze :) super wieści :)

Ali ja tez się tak samo chyba we wtorek pochwaliłam i na wieczor tez nogi jak nie moje... takie uroki heh, na upaly będziemy tak wlasnie reagować.

chyba się mala cos poobracala bo przez 3 tygodnie czułam nozke z jedne strony a pupe z drugiej, a teraz wypycha się odwrotnie, kluje mnie stopa w drugi bok. No ciekawe, ciekawe :) byle glowka w dol, to niech robi co chce :D :)

dobranoc! jutro tez zapowiada się piekna pogoda, wiec w planie mam rano jakies zakupy a później może jakiś grill? :)
spijcie dobrze :)

10 lata 10 miesiąc temu #883491 przez meniado
Witam dziewczynki :)
pierwszy raz jestem pierwsza :) zawsze śpię do 8-9 a dziś obudziłam się na siku i nie mogę zasnąć spowrotem chociaż wczoraj poszłam spać całkiem późno. O dziwo Helenka pukała delikatnie w brzuszku jak nie ona o tej porze :) ale cieszę się bo to straszny leniuszek i rzadko się odzywa.
Dziewczyny piękne macie te ciuszki, MarzenaBZ super zdjęcie i jaki masz ładny brzuszek - zero rozstępów - zazdroszczę :) ja to mimo że codziennie się smaruje to mam czerwoną siatkę na brzuszku - ja obrączkę i pierścionek to dawno już zdjęłam chyba w marcu - bo tak jakoś zaczęłam puchnąć - teraz to nawet nie próbuje :) chociaż nie widzę żadnych obrzęków - jedynie co to ręce mi cierpną. Mój M to sie śmieje że dobrze że jestem "naznaczona" brzuszkiem to nie muszę nosić obrączki.
Wczoraj byliśmy u teściów i naprawdę dziękuję że mieszkamy na parterze w domu i mam totalny chłód - u nich gorąco jak w saunie - a u mnie chłodzik - naprawde od razu źle się tam poczułam więc współczuję tym dziewczynom co mieszkają w mieście.
Byłam tez właśnie w lidlu i kupiłam sobie 2 topy ciążowe - na upały super- bawełniane i przewiewne :) i leaginsy - były też fajne spodnie i ody dla maluchów ale ja już mam "zakaz" na zakupy ubranek od małej bo mam ich pełno- ale to kusi strasznie :)
Wczoraj kupiliśmy nowy aparat - to mam nadzieje że porobimy jakieś zdjęcia - im więcej tym lepiej z tego okresu - Helena bedzie miała co oglądać jak podrośnie :)
gabi28 no to dobrze, że zdrowy i rośnie :)

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #883495 przez elmirka_20
Łe .... To ja wieczorem szybko się żegnalam i wyłączałam laptopka, bo tak ciskało piorunami i grzmiało a cała akcja trwała góra 10 minut, lunęło raz dwa i koniec. Po krzyku :/ Ale.... A tak ostrzegli na onecie przed nawałnicami, gradobiciem i innymi cyrkami.... Ale dobrze, że w tą stronę a nie przeciwną to zaskoczenie :)

Nie wiem czy widziałyście już pogode, ale cały weekend i przyszły tydzień wysokie temperatuty i burze ..... No nic - pożyjemy - zobaczymy. Pogoda i tak w ponad 90 % sie nie sprawdza ;)

A teraz o rzaczach ważnych: Gabi28, bardzo się cieszę, że z maleństwem Twoim wszystko w porządku i odetchnęłaś z ulgą ;) Oby tak dalej i u nas wszystkich :)
Ja niestety wczoraj pogorszenie przeziębienia: już gardło napiernicza jak nienormalne, nie mogłam w nocy spać i doszedł zapchany nos :/ Oby tylko obyło się bez gorączki to w poniedziałek pobiegnę do lekarza. No chyba że mi przejdzie przez weekend, na co nie ukrywam - bardzo liczę ;)

Ja zamówiłam sobie w zeszłym tygodniu dwie sukienki i dwie pary leginsów 3/4 przez internet i mnie olali :/ Nikt sie nie odezwał do teraz. Zero info o wysyłce.... Szkoda że nie mam Lidla blisko, bo bym skoczyła zobaczyć bluzeczki i jedne leginsy, żeby mieć awaryjnie, bo już nie mam w czym chodzić.....

Mój maluszek szalał w nocy, nad ranem o 6.00 też przywitał mnie wystawioną piąstką także jak dzisiaj mu się przyśnie, to nie będę miałą wątpliwości dlaczego ;) W dodatku cisnienie paskudnie niskie, pełno chmur i nie zapowiada sie cudna pogoda... Ale może łatwiej będzie oddychać... ;)

Miłego dnia Mamusie : ) I zdrówka dużo Wam życzę! ;)

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #883506 przez Agnilla
Witam sie i ja. Maz juz pojechal do pracy, mam zakaz wychodzenia po zakupy dzis a na obiad zamowimy pizze, nie powiem, na reke mi to ;) noc mialam okropna, goraco, czesto wstawalam a o 4 jakis halas na cale miasto, nie wiem czy jakas fabryka cos robila czy co. do tego mloda jak caly dzien byla zamulona, tak w nocy co chwile sie odzywala i teraz tez juz nie spi ;) znowu w nocy bolał mnie brzuch okresowo, ale na szczęście udalo mi sie usnac. matko, jest 8 rano a mi juz tak goraco. balkon otwarty, otworze go na ościerz moze jeszcze troche chlodnego powietrza wleci.
Gabi ciesze sie, ze z malym wszystko w porzadku
ja ide sobie dalej ogarniac i bede skreslac z mojej listy wicia gniazda, co mam zrobione ;) pozniej pewnie zalegne :) nad jeziorem bylo tak przyjemnie chlodno, ale po powrocie do miasta masakra :/
matko, zaczynam 35 tc szok
milej soboty! :kiss:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka