BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 8 miesiąc temu #628075 przez bea2a
Nikaa a gdzie chodzisz do szkoły rodzenia?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #628091 przez Qltoorka
www.polskieradio.pl/9/302/Artykul/825729...ce-rodzimy-po-ludzku

O, tyle z tej dyskusji wynika... Mnóstwo ludzi uważa, że w Pl "rodzenie po ludzku" nie istnieje... Niektóre historie porodowe były wyraźnym tego świadectwem. Specjaliści mówili o tym do czego ma prawo kobieta rodząca, ale opinie ludzi, którzy opowiadali o swoich doświadczeniach wyraźnie wskazywały na to, że szpitale się do tego nie stosują. Choć oczywiście szpital szpitalowi nierówny jak i ludzie w nich pracujący...

Ale powiem Wam, że najbardziej mnie wkurzyła jedna babka, która rodziła 40 lat temu i stwierdziła, że kobietom teraz to się w głowie poprzewracało, żeby przestały być takie rozpieszczone, bo poród ma boleć, taki jego urok, będzie traumą bo ma być, ale o wszystkim się zapomina.... No normalnie, kobita w ogóle nie rozumie zmian jakie następują, po co powstają takie fundacje jak "Rodzić po ludzku", po co się ostatnio tak głośno o tym bębni... Przecież tu wcale tylko o ból nie chodzi... Wiele rzeczy się zmienia, przede wszystkim to, że mamy możliwość rodzenia w rodzinnej, intymnej atmosferze itd. itp.
Żal mi młodych kobiet (córek, synowych...), które mają zaszczyt być w rodzinie tej Pani...

Ciekawe jakie historie będziemy tu opisywać począwszy już od końca czerwca ;)
Uwierzycie, że już niedługo nasza kolej...?
A na forum pojawiły się już nawet....grudniówki :ohmy: ...Niesamowite...

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #628116 przez Nikaa
Bea Lawendowa Szkoła Rodzenia - zajęcia odbywają się na górczynie - prowadzą dwie panie połoźne z polnej- jak dla mnie git bo mam niedaleko z Komornik :)
na gazeta.pl jest artykuł też o porodach - i komentarze pod artykułem też nie są zbyt optymistyczne

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 8 miesiąc temu #628141 przez dorkiszon
Qltoorka dzięki za to calcium choć juz piję , ale takie zwykłe co mieliśmy w domu w tubie.
Ogólnie strasznie mi się skóa wrażliwa stała na brzuchu wszystko mnie uraża ja już nie wiem czym smarować. Czytałam, żeby właśnie pić wapno i używać łagodzących balsamów w dodatku zaczyna mi to swędzenie dokuczać. Wysypka mi znikła od wczoraj na szczęście, ale czasami mnie tak jakby gryzł brzuch tzn. skóra na nim i jakby mnie lekko pali. Nie wiem może kupić w aptece jakiś alantan czy coś.

11 lata 8 miesiąc temu #628160 przez dorkiszon
Mam pytanie do Jamajki chyba , że tez ktoś używał lub używa, bo chyba kupie olejek migdałowy, ale czy taki może być ?
allegro.pl/migdalowy-olej-ktc-100-natura...9zl-i3166272594.html

11 lata 8 miesiąc temu #628201 przez Kasik88
Hej, hej.

Dziewczyny śliczne brzuszki.
My po nalocie teściów, ale jak zawsze bez rewelacji, no i po urodzinkach synka, i bilansie. Tu wszystko ok ;)

darkiszon ja obecnie używam olejku ze słodkich migdałów i jest jak dla mnie rewelacyjny, brzuszek tak nie swędzi, nawet synkowi na problemy z paznokciami stosuję i jest lepiej ;)

11 lata 8 miesiąc temu #628209 przez dorkiszon
Kasik88 ok dzięki to kupię, ale najpierw zobaczę czy nie ma w mojej aptece.

11 lata 8 miesiąc temu #628220 przez Kasik88
Też kupowałam w aptece ;)

11 lata 8 miesiąc temu #628281 przez Jamajka
Dorkiszon ja używam dokładnie takiego samego ;-) Już drugą ciążę się nim maziam i jest ok, nie mam rozstępów i brzuszek też mnie nie swędzi ;-) U mnie w aptece nie mają takich specyfików, bo jak pytałam to pani gały wywaliła i mi balsam z olejkiem pokazała :P

Myślę, że możesz spróbować a na pewno Ci się nie zmarnuje.. nadmiar zawsze możesz u dzidzi stosować zamiast zwykłej oliwki ;-)

11 lata 8 miesiąc temu #628319 przez judytejsza
witam szanowne mamusie:) dawnooo mnie tu nie było z powodu wyjazdu do rodzicow:) mam takie pytanko co sadzicie o płynie do prania niemowlecych ciuszkow firmy Dzidzius? czy ktoras z was go uzywała, mam zamiar go kupic i nie wiem czy bedzie to dobry wybor?? w koncu bedzie 3eba poprac zakupione wszystkie ubranka, posciele itp.

11 lata 8 miesiąc temu #628326 przez Nikaa
Ja także polecam olej z migdałów :) u mnie się sprawdza :)
judytejsza hmm niestety nie pomogę Tobie ja już się zaopatrzyłam w proszek Jelp

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 8 miesiąc temu #628410 przez Kasik88
judytejsza ja miałam dzidziusia ale płyn do płukania i byłam średnio zadowolona, teraz używam białego jelenia.

11 lata 8 miesiąc temu #628465 przez osobka85
Hej dziewczyny :)

ale piękna pogoda dzisiaj!! choć nie obyło się bez orzeźwiającego wiosennego deszczu :)

my dzisiaj po wizycie. Jasiek waży już 1200 g i póki co leży główką w dół. Wszystko z nim i ze mną ok a przy okazji USG skopał lekarza :D ostatnio coraz bardziej boksuje :D

synek- Jaś <3

11 lata 8 miesiąc temu #628470 przez moonia154
Witam wszystkie mamusie :) Ucieszyłam się, że poruszyłyście temat olejków i środków do prania odzieży niemowlęcej, bo sama też zastanawiałam się nad tymi dwoma tematami. Otóż, w odwiedziny wpadła dziś moja kumpela z 3-tygodniowym bobaskiem i tak sobie gadałyśmy- właściwie to śpieszyła mi z rewelacjami na temat ochrony skóry noworodka. Jak była jeszcze w szpitalu, to położna powiedziała, że teraz nie stosuje się już oliwki do pielęgnacji dla dzieci, bo ma ona właściwości jedynie natłuszczające, a nie nawilża skóry dzidziusia. Mówiła coś o emolientach, czyli m. in. o tym olejku ze słodkich migdałów. Podobno rewelacja. Z tego, co tu wyczytałam od bardziej doświadczonych koleżanek, widocznie to prawda (po co ja nakupiłam oliwki Johnsson'sa w promocji??;)) Zaś jeśli chodzi o środki do prania to ponoć najlepszy jest w/w Jelp i Biały Jeleń. Widzę, że chyba wszystkie macie pierwsze zakupy za sobą, tylko ja się jeszcze ociągam ;) Może dlatego, że kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać :lol: Mąż już się nie może doczekać, zwłaszcza wyboru wózka, łóżeczka i fotelika. Wszystkie takie super funkcjonalne, że nie wiemy, co z tych funkcji jest najistotniejsze :lol: Może jakieś podpowiedzi?

11 lata 8 miesiąc temu #628523 przez dorkiszon
Byłam na spacerze i znowu mi wyskoczyły plamy na brzuchu zaraz po kąpaniu już mi zanikały i wpadłam na pomysł żeby posmarować sudocremem , bo przecież prócz dużego opakowania mam taką mała próbkę i w 10 minut mi zniknęła wysypka nie wiedziałam, że sudocrem jest taki skuteczny chociaż słyszałam.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka