BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 4 miesiąc temu #718131 przez agusiaa26
Wlasnie wyszla ode mnie polozna, mam mieszane uczucia, stara ale jara wszystko spoko tylko zaczela ruszac pepuszkiem az krew sie pojawila a mnie cos scisnelo w gardle :angry: to tak ma byc? Ja tu kurde dbam o pepek a ta mi go prawie wyrwala! No i z uwagi na sucha skore mam kapac malego w kilku kroplach oliwy z oliwek, kapalyscie tak swoje maluszki?? A pupke przemywac wacikiem z woda a nie ciagle chusteczkami nawilzajacymi:/ nie wiem co o tym wszystkim myslec.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #718143 przez Nikaa
agusiaa26 moja kosmetyczka kąpała swoje córki właśnie w taki sposób i była bardzo zadowolona
co do pupy - to już w szpitalu mówiły mi położne by chusteczki stosować jedynie np. w podróży :P a pupkę przemywam właśnie wodą i nie mam problemów z pupcią Mikusia :)
Natalia jak dobrze Ciebie słyszeć (czytać :unsure: ) - kuruj sie kochana :) czekamy na Ciebie na forum :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 4 miesiąc temu #718187 przez Qltoorka
No i oprócz emi to żadna mi nie odpowie jak macie z tym usg stawów biodrowych-kiedy i gdzie idziecie.... O Wy.... :angry: Ja nas zapisałąm na usg w innej przychodni, ale na 3 września i Mikołaj będzie miał wtedy 8 tygodni, a wiem, że to usg robi się między 4 a 6 tygodniem życia i nie wiem czy nie pójść po prostu prywatnie...

agusiaa26, co do rozstępu mięśni to wiem, że w ciąży to miałam bo to było widoczne jak się wstawało z pozycji leżącej (taki stożek brzucha się robił), teraz nie wiem zupełnie czy te mięśnie się schodzą, zeszły, czy pozostały tak jak były i czeka mnie operacyjne zszycie ich...
Co do pielęgnacji-nam położna kazała kąpać w emolientach, a wody przegotowanej i wacików do pupy często używam, bo to zdrowsze od tych perfumowanych chusteczek...
Co do pępka to Ci nie pomogę, bo nam odpadl w 5 dobie, zanim w ogóle położna u nas była...

11 lata 4 miesiąc temu #718194 przez magdalenagal
U mnie na zadupiu jest poradnia preluksacyjna. My idziemy 13 sierpnia. Wiem że skierowanie mam ok bo naszą Pszczynę można nasiąść dupą więc nie będzie problemów ;) i'm so sorry że tak late odpowiadam .

11 lata 4 miesiąc temu #718203 przez moonia154
Agusiaa używam Octeniseptu kilka razy dziennie ale nie widzę poprawy :dry: Myślałam już nawet smarować spirytusem, ale chyba bym tego nie zniosła :huh: Położna poradziła mi robić dodatkowo przymoczki z Rivanolu, ale to chyba też na nic. Myję ranę kilka razy dziennie- najpierw woda z szarym mydłem, później Octenisept lub Rivanol. Jeśli chodzi o pielęgnację maluszka to my używamy do kąpieli Emolium i po nim nie trzeba już natłuszczać skóry :)
Qltoorka pierwsze słyszę o takich badaniach po ciąży, ale to może dlatego, że jeszcze nigdzie nie byłam od wyjścia ze szpitala, a położna też mi nic nie mówiła. Tak więc nie pomogę... :dry:

11 lata 4 miesiąc temu #718217 przez Nikaa
Qltoorka mi położna powiedziała, że usg bioderek robi się do 9 tygodnia ... idziemy 22 sierpnia - wcześniej nie było terminów - Mikuś będzie wtedy miał 8 tygodni

11 lata 4 miesiąc temu #718228 przez dziubasek
my czekamy na list ze szpitala odnośnie ust bioderek... Do wszystkich dziewczyn z uk u nas nie robią wszystkim dzieciakom usg bioderek, trzeba sciemnic położna ze samemu się miało problemy w dzieciństwie z biodrami i wtedy bez problemu.... Dziękuję za uwage :)

11 lata 4 miesiąc temu #718229 przez Qltoorka
moonia, jak pójdziesz z małym na pierwszą wizytę do pediatry to on Was skieruje na to usg i da skierowanie.

Dzięki dziewczyny za odpowiedź :)

11 lata 4 miesiąc temu #718257 przez magdalenagal
Monia mnie rana też się lała i najpierw używałam octeniseptu a potem zmywałam ślimaka mydłem biały jeleń i płynem do higieny intymnej. Ale gojenie zajęło miesiąc.

11 lata 4 miesiąc temu #718297 przez Nikaa
Ehhh dziewczynki słyszałyście o sprawie 4 latka zagłodzonego? :( mówią dziś o tym w TV ... aż trudno mi uwierzyć w takie okrucieństwo :(

11 lata 4 miesiąc temu #718303 przez villcia
agusiaa26 miałam kłopot z sucharkowatą skórką, pomogły kąpiele w oilatumie i ten sam balsam 2 razy dziennie.
Pępuszek u nas nadal jest, położna mówi, że jest gruby i trochę to potrwa. Psikam 3 razy dziennie octaniseptem.
Używamy chusteczek i od czasu do czasu przegotowanej wody. Narazie z dupką wszystko oki :silly: :silly: No ale faktycznie, najlepsze waciki i woda.

Dziś jestem zryta na maksiora. Mój mały szkrab świrował jastrzębia nocą. W dzień śpi jak aniołek, a nocą co godzinę wisiałby przy cycu. I tak dziś obudził się o 2 i czuwał prawie do 5. Większość czasu z cycem w buzi. Tata okazał się niepotrzebny, bo Alanek ciągle węszył cyca.

Teraz ogarniam domek, a mój syneczek odsypia na ogródku nockę. Śpi już 3 godzinę :) A w nocy pewnie znowu będzie robił jazdeczkę ;) ;)
Oj, mój kochany dupcioszek!

11 lata 4 miesiąc temu #718313 przez agusiaa26
Mamuski jakie obiadki jecie i co nie szkodzi dziecku? Wiem ze temat juz byl wiele razy maglowany ale teraz juz w domku jestem i musze zaczac wymyslac dania dla siebie :dry: czy moge np zjesc makaron z tunczykiem z puszki?? Jecie np kotleciki mielone, jajka na twardo? Polozna mowila ze malo mam jesc nabialu... musze temat glebiej ogarnac :S

11 lata 4 miesiąc temu #718323 przez agusiaa26
Dziekuje za wypowiedzi co do pupki i tych wacikow, bede to teraz stosowac :)

11 lata 4 miesiąc temu #718334 przez emi87
moonia mi sie ładnie goi - w zasadzie od początku jakbym nie miała rany...kilka dni mnie tylko tam troche szczypało ale tak to ok. codziennie mąż mi octaniseptem przemywał,wycierał gazikiem i wietrzyłam kilka minutek. tez mam na tym fałde która przykrywa ranke ale goi sie ładnie. a szwy mam rozpuszczalne i wogóle od początku nie było ich widać.
jeżeli nic nie pomaga warto zrobić badania na gronkowca - mogli cie w szpitalu zarazić. znajoma tak miała, strasznie jej sie rana ślimaczyła i poszła w końcu z tym do szpitala i sie okazało że gronkowiec. cos tam na to dostała.

ja sie czuje juz na tyle dobrze i pewnie ze zasiadam wreszcie na orbitreka popracowac teoche nad soba :P bo mi tego brakuje...
hmmm moze tez Milciową dupcie zaczne woda przemywać? bo czasami te chusteczki zostawiaja taką śliską powłoke...ale ogólnie nic sie z moimi kochanymi pośladami nie dzieje :P

skierowanie na badanie bioderek dostałam w szpitalu odrazu z umówiona wizytą. Mila bedzie miała już powyżej 9 tyg...

agusia nie wiem czy to normalne ze tego pępucha tak wytarmosiła... co do jedzenie sprawa bardzo indywidualna, kilka stron wczesniej wrzucilam liste. musisz testować- zjeść coś odczekac i zobaczyc. jajka niekoniecznie bo moga (ale nie musza) uczulać, smażone tez odpada. mozna piec, gotowac, parowarek :)

vilcia albo może go w dzień pomęcz i budź co 1,5-2h to moze w nocy da pospać?

11 lata 4 miesiąc temu #718335 przez dorkiszon
agusia ja jem prawie nic juz nie wiem co jeść teraz jem makaron ze serem białym i cukrem i masłem. Zupa zmiksowana marchewkowa z ziemniakami miksowanymi i ryże.
Zero smazonego i ciężkostrwanego , bo mój zaraz ma sraczke jak cos nie tak i się skręca z bólu.
Ja mam inny problem z wędzidełkiem pod językiem pierwotnie mieli mu nacinać potem stwierdzili, że jednak ma dobre, a wczoraj była położna i zas o tym nacinaniu.
W efekcie jeśli jest za krótkie to w przyszłości dziecko sepleni i źle zasysa pierś.
Bioderka bada sie między 6 , a 8 tygodniem.
Agusia nie dajmy sie zwariowac wiesz te położne co jedna to co innego pierdoli ja chusteczkami jade cały czas i puder tylko używam zero odparzeń nic sie nie dzieje puder jest naprawde dobry z BabyDream. Do wody nalewam tez płynu z BabyDream potem z tej samej serii balsamuje.
Pępek odchylam palcem jego to nie boli , bo to jest martwe tak mi mówiła położna biorę octenisept psikam i patyczkiem do uszu na około czyszcze i wiecie ile syfu ?
Także to mi pokazała położna i tak czyszcze.
Oczka jak ma śpiochy przemywam wacikiem z solą fizjologiczną, ale można też rumiankiem.
Tuńczyka Agusia możesz jeść , bo czytałam.
Mi też mówili, że mało nabiału, bo rzekomo chodzi o trawienie tego enzymu krowiego mleka, ale znowu jak nie jesz nabiału to możesz miec niedobór białka i ci będzie zasysał z kości organizm.
Więc nie wiem kiedy to jest dużo białka.
Ja nie wiem co z językiem mojego synka , bo każdy mówi co innego pierdolca idzie dostać z drugiej strony niechce żeby mu podcinali , bo mi go żal.
Jeśli chodzi io rozstęp mieśni brzucha to mi wczoraj badał i mówiła , że sama miała na 2 palce , ale , że dziś jest idealnie, ale mówiła, że muszę troche poćwiczyć te mięśnie.
Narazie to chodze tak niewyspana i mam tyle roboty w domu, że nie mam czasu pierdnąć ,a co dopiero ćwiczyć.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka