BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 6 miesiąc temu #678863 przez agniesia1604
łomatko
a ja myślałam ze ja juz skończyłam zakupy ....

Nie no porażka ... albo ja jestem niedoposażona albo Asiulku masz tego aż nad to ...

Raczej ja mam za mało?:)

Właśnie maz pojechał do kauflandu po truskawki :P
poprosiłam go żeby przy okazji kupił ze 3-4 wody niegazowane z dziubkiem:)))))
< oczywiście do szpitala >

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #678867 przez agniesia1604
To zewnątrzoponowe znieczulenie to podają Ci naprawdę na te 30 min ostatnich i to jeszcze trzeba dopilnowac kiedy ...:P żeby zaczęło dobrze działać:)
Oczywisie jesli cesarka to stosowac będą...

Fatalne jest to że przez 12 godzin się zbytnio ruszać nie mozesz i Cię cewnikują... chociaż przy naturalnym też nie powinno się od razu biegać... atakie kobiety są że lecą jak tylko siły dostaną ...
Z tym trzeba zaczekać... i jesli chcecie WSTAĆ po porodzie - zawołajcie pielęgniarkę ...
W żadnym wypadku pierwszy raz same nie wstawajcie - bo możecie upaść...
Wstawać wiadomo wstajemy przodem do łózka ... bo gdybyśmy miały upaść to bynajmniej na łózko a nie na podłogę:P :)))))

a po co nam złamany nos...:)

11 lata 6 miesiąc temu #678868 przez EwelinaB87
ja kupie jedna i chyba z 10l normalnej do przelewania:D

11 lata 6 miesiąc temu #678892 przez olivka
Wunia wszystkiego najlepszego :)
Ja już po wizycie u gin. I z sierpniówki stanę się lipcówką. Jednak cięcie będzie troszkę wcześniej, ponieważ dzidziuś jest tak jakby o 2 tygodnie większy. Od 35 tc mam chodzić na ktg do kliniki raz w tygodniu. 09.07 mamy kolejną wizytę z usg. Muszę jeszcze zrobić posiew moczu, ponieważ wyniki wyszły nie bardzo, z tym że przy siusianiu nic mnie nie piecze, nie swędzi, nie boli i być może źle była pobrana próbka. Już raz tak miałam :angry: Aha pytałam o to GBS i to badanie wykonuje się między 35 a 37 tc. Czyli w lipcu już powinnam być zwarta i gotowa, bo cc może być w 37 tc. Zaczynam się bać :ohmy:

11 lata 6 miesiąc temu #678894 przez Niesia
Wunia Wszystkiego najlepszego! Obyście z maleństwem rośli zdrowo a rozwiązanie odbyło się w terminie i w miarę bezboleśnie ;)

Patka, widzę że Twój szpital na poziomie jest. U nas nie ma takich bajerów jak gaz. Nie ma w ogóle znieczuleń. Chyba, że reszta dziewczyn też ma takie udogodnienia a mój szpital jest zacofany...

Agniesia, jak do godziny czasu po przyjeździe na oddział położniczy nie zrobimy siusiu to i tak będą cewnikować. Ale co do jednego masz rację... wstajemy, wołamy położną bo mozna zasłabnąć- tak być powinno. A babki latają jak szalone :D Energii się dostaje, co się dziwić... radocha :)

Ja moja pracę mam już wydrukowaną :) Jutro oddaję. Za trochę ponad tydzień obrona. Jestem szczęśliwa. Co do wyprawki... nadal jesteśmy w tyle. Ale wczoraj naszła mnie panika, że istnieje możliwość iż dzidzia pojawi się wcześniej. Postanowiliśmy się wziąć w garść. Do przyszłego tygodnia mamy plan kupić wózek, później łóżeczko. Zaczęłam w końcu torbę do szpitala pakować... dziś kupiłam koszulę nocną a jutro załatwię resztę... nie ma co, praca ostatnio mi była tylko w głowie.

11 lata 6 miesiąc temu - 11 lata 6 miesiąc temu #678907 przez agniesia1604
EwelinaB87 napisał:

ja kupie jedna i chyba z 10l normalnej do przelewania:D

Maż kupił 3 ale widać to będzie malo - to się kupi w szpitalu potem półtora litra jeszcze:) ... najważniejsze że są te wody z dziubkiem :)
1 dla mnie
2 dla męża
3 potem do podlewania się jak tylko wypiję wodę:):)

11 lata 6 miesiąc temu #678912 przez klauduska89
olivka napisał:

Wunia wszystkiego najlepszego :)
Ja już po wizycie u gin. I z sierpniówki stanę się lipcówką. Jednak cięcie będzie troszkę wcześniej, ponieważ dzidziuś jest tak jakby o 2 tygodnie większy. Od 35 tc mam chodzić na ktg do kliniki raz w tygodniu. 09.07 mamy kolejną wizytę z usg. Muszę jeszcze zrobić posiew moczu, ponieważ wyniki wyszły nie bardzo, z tym że przy siusianiu nic mnie nie piecze, nie swędzi, nie boli i być może źle była pobrana próbka. Już raz tak miałam :angry: Aha pytałam o to GBS i to badanie wykonuje się między 35 a 37 tc. Czyli w lipcu już powinnam być zwarta i gotowa, bo cc może być w 37 tc. Zaczynam się bać :ohmy:

A to czemu będziesz miała cc? bo nie pamiętam czy nam pisałaś. A dzidziuś to ile już waży że jest o 2 tygodnie większy ?

11 lata 6 miesiąc temu #678914 przez Monix
Fakt lista jest imponująca. Ja połowy z tego nie mam i nie zamierzam kupować, bo nauczona doświadczeniem większość z tych rzeczy i tak okaże się zbędna, a i zawsze można przecież dokupić potrzebne rzeczy jak już dzidziuś będzie na świecie.
W pierwszej ciąży jak szłam do porodu to miałam ze sobą 2 walizki :ohmy: bo wszystko wydawało mi się potrzebne, na drugi dzień dzwoniłam do mojego B. żeby pozabierał większość rzeczy, bo mi tylko zawalały pokój te torby

W moim szpitalu też nie ma znieczulenia na życzenie, za to są inne udogodnienia w postaci gazu, basenu, piłek itp. tak jak pewnie w większości polskich szpitali - standard :)

11 lata 6 miesiąc temu #678921 przez agniesia1604
u mnie w Cieszynie też jest gaz rozweselający ale ponoć róznie na niego reaguja kobiety ..
Nie które niestety wymiotują , źle się czują
ale przede wszystkim w większości przypadków opóźnia to II fazę porodu:)))
Ponoć nawet z 30 min na 2 godziny... i ponoć to nieco przeszkadza położnym ...
no ale to są tylko ich wnioski:P :)
Najważniejsze t nasze samopoczucie :)

11 lata 6 miesiąc temu #678936 przez Gro-szek
Dziewczyny my juz po wizycie :)
Mała rozwija się prawidłowo, rośnie ja na drożdżach...nasze 2151g szczęścia :)
Cytologia wszyszła w porządku, na następnej wizycie będzie lekarz robił GBS-a :)
Ogólnie jestem zadowolona :) LEkarz powoedział że do szpitala jechać jak skurcze będę co 6-5 minut, bo wtedy jest gwarancj ze muszą Cię przyjąć na oddział :)

Dostałam również gratisy z Pampersa... najfajnieszę są mokre chusteczki, po 12 szt, w opakowaniu.. mam ich aż 3 opakowania... więc sobie je zostawię na jakieś spaecowe wypady :)
Asiulku cóż to za imponująca lista :) to ja jestem mega w tyle... ja zrobiłam sobie listę rzeczy, które musze kupić i nie mam ich za wiele... a w domu składu pokaźniego też nie mam...
Tak jak Monix uważam, że bardzo często kierujemy sie informacjami z różnych źródeł i uważamy, ze nam pewne rzeczy tez muszą się przydać... większość rzeczy będzie można dopkupić w razie W po porodzie... albo po prostu są zbędne...

Z niedzielnej wizyty na porodówce tez dowiedziałam się że można u nas rodzić w wodzie... tylko ze musisz zrobić kilka dodatkowych badań... kiedy położna zauwazyła moje zdziwienie stwierdziła: "Przecież ktoś do tej wody ręce musi włożyć!"... słuchajcie poczułam się jakbym miała jakiegoś syfa... wiem ze chodzi o bezpieczeństwo, ale formę przekazania mi tej informacji lepiej przemilczę... :angry:

A odnośnie gazu rozweselającego to powiedziała że gaz jest, ale tak na prawde z reguły to go nie ma... aparatura jest a gazu - brak :(

11 lata 6 miesiąc temu #678939 przez olivka
Klauduśka to są pomiary z 28.05.czyli z przed 2 tygodni (to był 28t6d)
BPD/cm 7,75 = 31 tyg. 1d.
HC/cm 28,39 = 31 tyg. 1d.
AC/sm 25,2 = 29 tyg. 6d.
FL/cm 6,02= 31 tyg. 2d.
HC/AC 1,11
Waga płodu 1589 g
A dzisiaj jak szłam po zwolnienie to inna gin. do mnie " oj widzę, że pani to już na wylocie" , a ja mówię, że jeszcze trochę zostało ;) Jak spojrzała w kartę ciąży to powiedziała " a no rzeczywiście jeszcze trochę zostało, ale brzuszek taki duży to pomyślałam, że to już "
Aha no i przez te zastrzyki mam d-dimery 702,99 ng/mlFEU a norma jest do 500

11 lata 6 miesiąc temu #678941 przez patka1603
u nas położna na szkole rodzenia też zwracała uwagę na to że jak chcemy po porodzie wstać to musimy ją zawołać do asekuracji. Co do gazu to nic nie wspominała że spowalnia poród dodała tylko że się nie wchłania do krwiobiegu tak jak jakiś inny lek na "d" nie pamiętam jaki po którym dziecko jest odurzone i zdarzały się przypadki że jak podawano go za późno to dziecko nie potrafiło oddychać i dziecku szybko trzeba było podać lek który wypierał tamten. Położna mówiła że dziecko w ogóle nie miało kontaktu z rzeczywistością.

Ja dzisiaj doszłam do wniosku że jak bym miała rodzi przed 38 tygodniem ciąży to wybiorę inny szpital niż jak po 38 tygodniu ciąży (obydwa są w tej samej odległości ale 1 jest bardziej specjalistyczny pod względem wcześniaków)

11 lata 6 miesiąc temu #678971 przez Monix
patka zapewne chodziło o dolargan. Mnie chcieli to dać przy pierwszym porodzie, oczywiście wcześniej powiedziano mi o skutkach jakie wywołuje, więc zrezygnowałam

11 lata 6 miesiąc temu #678973 przez ziii
Ojojoj uświadamiacie mi, że to już naprawdę niedługo....
Aż sobie zrobiłam fotkę porównującą brzuszek. No i nie da się ukryć - rośniemy :silly:
Załączniki:

11 lata 6 miesiąc temu #678986 przez agniesia1604
patka1603 napisał:

u nie wchłania do krwiobiegu tak jak jakiś inny lek na "d" nie pamiętam jaki po którym dziecko jest odurzone

DORALGAN

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka