BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 7 miesiąc temu #737421 przez papi88
a i powiedzcie czy tylko moje dziecko ma dwa imiona czy wy tez nadajecie dwa?syn mial miec jedno ale skoro takie juz u nas zamieszanie z tymi imionami to ma dwa a pozatym ja mam dwa moj tez ma dwa to syn tez niech bedzie mial

PAULINA

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #737429 przez donata
papi88 napisał:

a i powiedzcie czy tylko moje dziecko ma dwa imiona czy wy tez nadajecie dwa?syn mial miec jedno ale skoro takie juz u nas zamieszanie z tymi imionami to ma dwa a pozatym ja mam dwa moj tez ma dwa to syn tez niech bedzie mial

Nasz synek też ma 2 imiona: Szymon i Jan (po dziadku) :) Adrian chciał na drugie imię swojego taty, to też tak zostało :)

Papi, to dobrze że synek dał Wam trochę pospać. Może rzeczywiście za mało jadł. 70 ml to sporo. Ja nie wiem, ile my mamy dawać wcześniakowi :/ W szpitalu jak dawałam mu 50 ml, to pediatra powiedziała, że za dużo... Bo ma mały brzuszek. Tylko, że 40 ml to dla niego za mało. On 50 ml to migiem je. Sama już nie wiem :( Jutro przyjdzie położna, to może coś doradzi. Dzisiaj będziemy sami kąpać Szymusia :O Aż się boję. Rączki mu wysypało dzisiaj. takie krostki, pęcherzyki z wydzieliną. Może to potówki? Hmm... człowiek nic się nie zna.

Akina, te skurcze to jak miesiączkowe były. Potem coraz mocniejsze i dłuższe. Ja w szpitalu zużyłam 2 opakowania podkładów Bella i 1 opakowanie dużych podpasek :cheer: Więc szło duuużo. Teraz też idzie. Zastanawiam się nad tymi szwami, bo niby rozpuszczalne. Tylko kiedy się rozpuszczą? Wczoraj kawałek szwu mi wyleciało z supełkiem jeszcze :cheer:

11 lata 7 miesiąc temu #737431 przez papi88
moje dzisiejsze 3400 szczęścia :)

PAULINA
Załączniki:

11 lata 7 miesiąc temu #737433 przez papi88
a to kupiłam na nasze lepsze dni i noce

PAULINA
Załączniki:

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #737447 przez Alivva
Ogólnie nasze forum ciut ucichło ale patrząc na inne miesiące to my i tak przebijamy wszystkich w gadulstwie :D Jestem z NAS dumna :lol: :lol: :lol:
Brakuje mi tekstów Magdaleny ale fajnie,że napisała do Kingi i,że niebawem się tu zjawi :)
Iwonka zaabsorbowana Kacperkiem tez zamilkła ale jej sie ie ma co dziwić bo przed nimi jeszcze ta przeprowadzka a na fb widziałam,że dodała 2 foty nowe więc pewnie wszystko ok :)
Moniu,ja tez jestem ciekawa tej mojej kozy :) Boshe czym tu się zająć,żeby przetrwać jakoś te 9 dni??? Jakbym tak wyciągnęła maszynę do szycia to może bym znalazła zajęcie ale to na dzień a co potem?? Tak w ogóle to mam plan "udoskonalenia" kącika dla Luśki tylko musze sie jutro przejść do Brico Marche ;)
Nubi....co upolowałaś na obiadek?? :D
papi,my już postanowiliśmy,że szczepimy tylko podstawowymi szczepionkami ale żadnych skojarzonych,a pneumokoki i rotawirusy nawet nie bierzemy pod uwagę.
Co do imion...moja Niunia jeszcze na świat nie przyszła ale będzie miała na pewno 2 imiona. Ja mam 2,Bartosz też,Filip rónież to i mloda będzie miała...Alicja Sara oczywiście :P
Synek Izuli tez ma dwa z tego co pamiętam...Piotr Arkadiusz ;)
A no i chciałam napisać,że Twój mały slicznie przybiera na wadze :) 3400 to już fajna waga :) Boski "kurczak" z niego na tym zdjęciu :D

11 lata 7 miesiąc temu #737457 przez niagara
Papi moja mala dostala hepavax na wzw-b
Jesli chodzi o pozostale szczepienia, to my za porada znajomej poloznej zdecydowalismy sie na szczepionke 5w1. Pneumokoki i rotawirusy sobie darujemy, poniewaz Julka nie bedzie miala stycznosci z malymi dziecmi.

11 lata 7 miesiąc temu #737459 przez Monika23083
Iva dobrze, że u córeczki wszystko ok, no i jeszcze troszkę i będziecie razem:)

trzymam kciuki za mery i czekam na relację Magdy:)

ja prawie wszystkie rzeczy mam z lumpka, poprane poprasowane :) no i dostałąm mega paczkę z Dublina, nawet sobie nie wyobrażałąm jakie tanie tam są nowe ubranka:) dostałąm sporo kurtek, pajaców, spodni itd i jak zobaczyłam te ceny to padłam..u nas by zdarli dużo więcej za te ubranka:)

papi przecudowny Twój synek:) u mnie wszyscy mają jedno imię więc tak zostanie :)

dziewczyny, czy Wy wszystkie macie baldachim? bo ja nie mam i się zastanawiam czy jest potrzebny tak naprawdę?

11 lata 7 miesiąc temu #737461 przez Villemo
papi88 napisał:

dzien dobry

my po wczorajszym dniu jakos przetrwalismy mały dostał na noc mleko modyfikowane (odziwo nie wypluwał smoka)i bylam w szoku ze zjadl prawie 100ml jednorazowo!dzieki temu budzil sie co 3h a nie co godzine tylko na jedzenie on szczesliwy bo najedzony a my z nim bo nawet wyspani :) a wiec w nocy dostal 2 razy butle z mlekiem sztucznym a rano ja swoje mu sciagnełam tylko przez to ze w nocy nie karmiłam go piersia myslalam ze rozsadzi mi cycki!zrobiły sie twarde i az przeciekły wkładki dlatego jak tylko wstałam musialam koniecznie sciagnac mleko bo zrobiły mi sie kamienie a nie piersi.

bylismy dzis na wizycie patronażowej pediatrycznej.z synkiem ogolnie wszystko ok jakies wodniaki ma w jądrach ale lekarz powiedział ze nie ma sie czym martwic wiec chyba to samo zniknie no i ma taką kaszke na nosku ktora tez ma czasem zniknąć.w sumie trudno mi uwierzyc ze mały nie dojada skoro juz wazy 3400 :) moj mały klocus szybko rosnie

dziewczynki ktore juz urodziły czy juz zastanawialiscie sie nad szczepieniami?kurcze dla mnie to czarna magia..sa te darmowe, 5w1 i 6w1 a dodatkowo rotawirusy i pneumokoki...juz sama nie wiem ale zdecydowalismy sie na te 5w1 i na rotawirusy te pneumokoki mozna pozniej zaszczepic choc zastanawiam sie czy jednak jeszcze odrazu nie poprosic o recepte i na to...nie wiem jak jest w praktyce co jest dobre a co zle..
acha a powiedzcie czym wasze dzieci byly szczepione w szpitalu euvaxem czy engerixem?

Papi ja szczepię Wiktorka tak jak Klaudiuszka. W szpitalu obaj byli szczepieni euvaxem. Później 5 w 1 Infanrix IPV HIB wszelkie rotawirusy, pneumokoki sobie daruje szczepię zgodnie z kalendarzem szczepień tylko szczepionkami podstawowymi.

11 lata 7 miesiąc temu #737470 przez Alivva
Monika23083 napisał:

Iva dobrze, że u córeczki wszystko ok, no i jeszcze troszkę i będziecie razem:)

trzymam kciuki za mery i czekam na relację Magdy:)

ja prawie wszystkie rzeczy mam z lumpka, poprane poprasowane :) no i dostałąm mega paczkę z Dublina, nawet sobie nie wyobrażałąm jakie tanie tam są nowe ubranka:) dostałąm sporo kurtek, pajaców, spodni itd i jak zobaczyłam te ceny to padłam..u nas by zdarli dużo więcej za te ubranka:)

papi przecudowny Twój synek:) u mnie wszyscy mają jedno imię więc tak zostanie :)

dziewczyny, czy Wy wszystkie macie baldachim? bo ja nie mam i się zastanawiam czy jest potrzebny tak naprawdę?

Ja mam może 15% ciuszków nowych a reszta w spadku albo z lumpka :)
A pytając o baldachim....też nie mam... Pisałam już kiedyś,że podobają mi się ale u kogoś albo w katalogach ale nie koniecznie u mnie :P Poza tym po alergii Filipa ograniczam wszystko co gromadzi kurz :) Nie uniknę tego ale ograniczyć troszkę skoro mogę to tak też robię :)

11 lata 7 miesiąc temu #737472 przez Villemo
donata napisał:

papi88 napisał:

Nasz synek też ma 2 imiona: Szymon i Jan (po dziadku) :) Adrian chciał na drugie imię swojego taty, to też tak zostało :)

Papi, to dobrze że synek dał Wam trochę pospać. Może rzeczywiście za mało jadł. 70 ml to sporo. Ja nie wiem, ile my mamy dawać wcześniakowi :/ W szpitalu jak dawałam mu 50 ml, to pediatra powiedziała, że za dużo... Bo ma mały brzuszek. Tylko, że 40 ml to dla niego za mało. On 50 ml to migiem je. Sama już nie wiem :( Jutro przyjdzie położna, to może coś doradzi. Dzisiaj będziemy sami kąpać Szymusia :O Aż się boję. Rączki mu wysypało dzisiaj. takie krostki, pęcherzyki z wydzieliną. Może to potówki? Hmm... człowiek nic się nie zna.

Akina, te skurcze to jak miesiączkowe były. Potem coraz mocniejsze i dłuższe. Ja w szpitalu zużyłam 2 opakowania podkładów Bella i 1 opakowanie dużych podpasek :cheer: Więc szło duuużo. Teraz też idzie. Zastanawiam się nad tymi szwami, bo niby rozpuszczalne. Tylko kiedy się rozpuszczą? Wczoraj kawałek szwu mi wyleciało z supełkiem jeszcze :cheer:

Donatko Wiktorek nie jest wcześniaczkiem, urodził się z wagą 3500 był dokarmiany na początku gdy nie miałam pokarmu co 3 godziny w pierwszej dobie po 25 ml w drugiej po 30, w trzeciej po 40 ml + pierś i cały czas był głodny. Ja myślę, że nie ma się co tak do końca sugerować tym co mówią położne bo każde dzieciątko ma inne zapotrzebowanie. Aktualnie Wiktorek jak nie je piersi to zjada około 60-80 ml mleka modyfikowanego. Po prostu obserwuj Donatko jak widzisz że mały zje porcje przepuśmy 50 ml jest niespokojny i nadal szuka ssie paluszki to ewidentnie jest głodny i trzeba mu więcej. Nie ma co się trzymać sztywno schematów ważne żeby dzieciątko było pojedzone i szczęśliwe.

Co do wysypki to potówki to bardzo drobna wysypka bez żadnych wysięków. Na potówki i wszelkie wypryski skórne można zafundować maleństwu kąpiel w roztworze nadmanganianu potasu

11 lata 7 miesiąc temu #737474 przez słonko
Dzień dobry dzielne mamusie :)

Widzę, że dziś dzień wizyt u lekarzy. Ja miałam KTG i badanie. Na KTG sensacji brak (lekarka nie komentowała, ale widziałam, że jakieś strome góry się zapisały). Ale jest światełko w tunelu ;), bo szyjka skrócona i miękka, choć bez rozwarcia. No i główka wciąż dość wysoko. Jestem już zarejestrowana za tydzień, ale lekarka nie kazała brać kolejnych terminów, więc chyba wierzy, że wyrobimy się z Młodym w terminie :lol: Ja też w to wierzę :) Żeby nie zapeszać, nie obstawiam jednak już konkretnych terminów, Agamo :silly:

Iva, a jak z Twoją szyjką? Rozumiem że też coś ją rusza, skoro masz nadzieję, że jeszcze sama się Luśka na świat wybierze przed 12. Kto wie :)

Kasiu, bidulko, współczuję stresu, niepewności i leżenia w szpitalu :dry: Oby się w końcu jakoś określili.

Kalinko, to w sam raz ma Twoja kruszynka wagę :) Ciekawa jestem jak Cie pójdzie to wywoływanie ;)

Papi, ale cudeńko z Huberta :) I jak sprytna mama! Widzisz, pokombinowałaś i jest o niebo lepiej. Zobaczysz, niedługo będziesz nam wszystkim doradzać :)

Pamiętacie, jak kiedyś wystrzeliłam tu z moim manifestem? :silly: Dziś trafiłam na Onecie na wywiad z gościem (ojcem 3 dzieci), którego podejście w 100% podzielam :) Polecam: 2+1 - Nowy członek rodziny
Jakbym miała wyłowić z tego najważniejszą myśl, którą zresztą staram się głosić innym, to byłaby to ta: "Dziecko to odrębny człowiek. Nie czyjaś własność!".

Na razie, do wieczora!

Paulina i Piotruś

11 lata 7 miesiąc temu #737478 przez akina_zet
Donatka dzięki za info odnośnie skurczy :)

Papi my też chcemy dwa imiona:)

Nubi masz rację z tymi mebelkami, najlepsze jeżdżonko będzie w kropkowym wózku :)

Odnośnie szczepionek to ja zgłupiałam, czy któraś zamierza szczepić dziecko tymi państwowymi, bezpłatnymi szczepionkami? Co do pneumokoków, położna powiedziała,że u nas wszystkie wcześniaki są szczepione pneumokokami w szpitalu za darmo, więc powiedziała,że gdyby to było mało istotne szczepienie, to państwo za nie by nie płaciło, więc według niej ta szczepionka jest przydatna :huh:

Monika Z.

11 lata 7 miesiąc temu #737481 przez karolcia1919
Papi malutki slodki.
Ale wy dzis tu piszecie gadaly ze ciezko zadazyc ;)

Co do imion my tez dajemy Dwa.;)

Ja ciuszki mam nowe z lumpka i po innych dzieciach od znajomych;)wszystko wyprane i poprasowane;)

Co sadzicie o wyroku Katarzyny W ???

11 lata 7 miesiąc temu #737484 przez papi88
karolcia ja ta waśniewska bym na krzesło elektryczne dała!zwłaszcza teraz jak ja mam dziecko to nie rozumiem jakim trzeba być bydlakiem aby zabić bezbronne dziecko...

PAULINA

11 lata 7 miesiąc temu #737485 przez Alivva
Moniu temat szczepionek to temat rzeka i ilu zwolenników tylu tez przeciwników.
Darmowe to są też w zakładach pracy szczepionki przeciw grypie a ile ludzi się poddaje tym szczepionkom???
Ja właśnie zamierzam szczepić TYLKO tymi "państwowymi" podstawowymi,darmowymi i żadnych wynalazków więcej :) Ale to JA...gdyby nie bunt Bartosza to pewnie nie szczepiłabym w ogóle,no ale dziecko to nie moja własność więc trzeba iść na kompromis.
Karolcia.....co do wyroku pani Katarzyny.... ja bym ją wpierdoliła (dosłownie) do kamieniołomów dożywotnio. A tak w ogóle to ja jestem ZA karą śmierci. Oko za oko....

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka