BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

12 lata 1 miesiąc temu #595155 przez kalina
Papi namieszalas mi w glowie z ta szkola.. polukam chyba pozniej czegos wiecej na ten temat a w krakowie to w takim razie tez bez problemu powinno sie cos znalezc

[img]http:// www.zapytajpolozna.pl/ components/com_widgets/ view.php?sid=61621 [/
url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #595158 przez karolcia1919
MyMelange napisał:

Witajcie po weekendzie :)

Bylam dzis na badaniach genetycznych i jest wsio ok :) Tak czytam, jakie rozmiary maja Wasze maluszki, to az sie martwie o swojego, bo 12t 4d mamy 5,5cm tylko. Hmmm, w sumie my rodzice tez nie za wielcy :)

Lekarze Wam przepisuja te witaminy, czy bierzecie na wlasna reke? Mi kazal brac tylko kwas foliowy i nic wiecej.

Nic się nie martw każda z nas jest inna i nasze maleństwa również:)

Tzn mi tylko powiedziała ze kwas foliowy brać i poleciła dwa rodzaje witamin a sama w aptece wybrałam prenatal classic..moze zapytaj swojego lekarza tez o jakies witaminki moze Ci cos poleci :)

12 lata 1 miesiąc temu #595215 przez niagara
Papi też myślałam o zapisaniu się do szkoły rodzenia, ale wydaje mi się, że przyjdzie jeszcze na to czas :)
Villemo specjalnie dla Ciebie :) Jak będzie córeczka to będzie taki, a dla chłopca standardowo czarny :)

12 lata 1 miesiąc temu #595238 przez Villemo
Alivva - dzięki za info :D

Karolcia co do picia mleka to mi na porodówce panie od laktacji mówiły, że to totalna bzdura i że wręcz zbyt dużo nabiału w diecie mamy karmiącej często powoduje kolki i alergie pokarmowe u dzieci. No i fakt faktem, że kilka mamusiek lipcówek z forum musiało przejść na dietę bezmleczną bo maluchy były całe zesypane więc coś w tym musi być. Sama doświadczenia nie mam bo piersią karmiłam bardzo krótko.

Co do szkół rodzenia to orientujcie się w temacie i dobrze szukajcie bo np. w szpitalu gdzie ja rodziłam jest całkowicie bezpłatna. Nie chodziłam z braku czasu bo byłam na ostatnim roku studiów ale uważam, że naprawdę warto tym bardziej, że dzięki temu można oglądnąć porodówkę, zapoznać się z personelem.

A i Kalina -z tego co kojarzę to w szpitalu żeromskiego jest bezpłatna i rusza jak zbierze się określona liczba osób, na ujastku też organizują ale z tego co wiem jest odpłatnaa. Ale to są informacje z 2011 roku więc wszystko się mogło zmienić :-)

Malutka 2803 - jak robisz ogólną morfologię to lekarz na jej podstawie jest w stanie stwierdzić czy zagraża Ci anemia czy nie, widocznie masz dobre wyniki dlatego nie włącza żelaza. Mi w pierwszej ciąży udało się gdzieś do 8 miesiąca utrzymać morfologie na ładnym poziomie mimo, że też byłam bardzo szczupła potem dopiero zaczęła się sypać więc dopiero wtedy zaczęłam brać żelazo. Magnez bierze się przeważnie przy skurczach, jak brzuch twardnieje ja w pierwszej ciąży miałam ten problem więc brałam końskie dawki i magnezu i nospy, teraz nie biorę. Biorę tylko witaminy.

Niagara - piękny jest ten wózeczek. I widzę, że rączka obita ekoskórą super sprawa bo pianka po czasie się sypie :D

12 lata 1 miesiąc temu #595246 przez papi88
niagara ja juz czasu duzo nie mam bo jestem w 17 tc prawie i zaczynam pod koniec kwietnia zajecia a wiadomo na darmowe trzeba sie wczesniej zapisywac
wózek ladny wyglada na pozadny choc dla mnie za rozowy wiem ze dla dzieci sa moze i dobre rozne kolory choc mi sie podobaja bardziej stonowane

PAULINA

12 lata 1 miesiąc temu #595259 przez malutka2803
Villemo coś w tym jest, bo morfologię miałam dobrą, ale to było w 7 tygodniu ciąży. Od tej pory nie miałam robionych badań krwi, czy to normalne? Może zleci mi je jak będę miała wizytę w przyszłym tygodniu...Zastanawiam się, czy wypada się upomnieć, bo lekarz może zapomnieć mi zlecić badania?

Paulina

12 lata 1 miesiąc temu #595294 przez MyMelange
niagara napisał:

Papi też myślałam o zapisaniu się do szkoły rodzenia, ale wydaje mi się, że przyjdzie jeszcze na to czas :)
Villemo specjalnie dla Ciebie :) Jak będzie córeczka to będzie taki, a dla chłopca standardowo czarny :)

Sprawdzcie opinie, bo ma srednie ogolnie (poszukalam, bo wizualnie tez mi sie spodobal) www.bangla.pl/opinie/p28121/babyactive-elipso-wozek

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

12 lata 1 miesiąc temu #595329 przez Villemo
malutka2803 napisał:

Villemo coś w tym jest, bo morfologię miałam dobrą, ale to było w 7 tygodniu ciąży. Od tej pory nie miałam robionych badań krwi, czy to normalne? Może zleci mi je jak będę miała wizytę w przyszłym tygoidniu...Zastanawiam się, czy wypada się upomnieć, bo lekarz może zapomnieć mi zlecić badania?

Mozesz zobaczyc czy bedzie chcial sam dac skierowanie. Jak nie bedzie chcial to powiedz ze sie cos slabo czujesz i martwisz sie o wyniki krwi a badania mialas robione juz jakis czas temu. Dla swietego spokoju mozesz tez zrobic badanie na wlasna reke a na wizycie skonsultowac wyniki w koncu morfologia nie jest taka droga.

12 lata 1 miesiąc temu #595335 przez kalina
Villemo no wlasnie chyba do zeromskiego bede dzonic i pytac jak sie zdecyduje bo by mi bylo najblizej rodzic a i nie slyszalam zeby narzekali na porody tam.. choc duzo osob tam rodzacych nie znam :) to i moze panie polozne prowadzace kurs pracuja tez w szpitalu to bylby dodatkowy plus ze by sie trafila przy porodzie znajoma buzka:)

niagara kurcze mi sie tez wozki w podobnym stylu podobaja ale zmartwila mnie opinia ze przednie kola sa za blisko. zazwyczaj srednio mi sie podoba rozowy kolor ale ten wozek jest przesliczny:)

[img]http:// www.zapytajpolozna.pl/ components/com_widgets/ view.php?sid=61621 [/
url]

12 lata 1 miesiąc temu #595337 przez malutka2803
Villemo dziękuję za radę, chyba pójdę prywatnie zrobić, dla świętego spokoju

Paulina

12 lata 1 miesiąc temu #595352 przez kocham_cie
malutka2803 napisał:

cześć dziewczyny, jak czytałam wasze posty to zastanawiałam się, czy mój gin mnie nie zaniedbuje, bo kazał mi brać tylko Prenatal dha przez całą ciążę i okres karmienia piersią, kwas foliowy do 16 tyg. ciąży, na początku zapisał mi Duphaston (2 opakowania) i No spę doraźnie. O magnezie czy żelazie nic nie mówił,a ja sama boję się cokolwiek brać. Z badań krwi nie miałam jonogramu czy żelaza. Może jestem przewrażliwiona, bo to moja pierwsza ciąża, a ja sama nie jestem okazem zdrowia (mam niedowagę, jestem bardzo drobna). Staram się jeść warzywa i owoce i nabiał, ale czy to wystarczy? :(

ja może do drobnych kobietek się nie zaliczam ale równiez biorę tylko witaminy od początku jedne i te same (1 tabl. dziennie) kwasu foliowego osobno nie brała bo witaminy które biorę już go mają...duphaston też wzięłam dwa opakowania i na tym koniec :laugh:

Magda M

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #595355 przez kocham_cie
jak mogło mi się wydawać że nie mam brzucha ciążowego??? hahah jak widać mam i to całkiem spory:):)

Magda M

Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #595388 przez niagara
Papi mój mąż też woli ciemniejszy. W rzeczywistości jest czarno-grafitowy i też mi się podoba :)

My Melage dzięki za linka :) Ja szukałam opinii, ale nie mogłam nic znaleźć. Według mnie opinie te są całkiem niezłe, biorąc pod uwagę, że spacerówkę chcemy później kupić inną, lżejszą i fotelik też mamy upatrzony zupełnie inny, ale pasuje na ten stelaż. Jeśli chodzi o ten wąski rozstaw przednich kół, to jest on uciążliwy tylko przy podjazdach np. do sklepu, a ich w końcu nie ma aż tak wiele. Dla mnie największym plusem jest stosunkowa lekka gondola, którą będę musiała wnosić na 4 piętro :dry:

12 lata 1 miesiąc temu #595393 przez iwonta_kg
Magda ślicznie wygladasz:) widać brzuszek widać :)

A wiecie co, ja wam powiem że moje malenstwo Zaczelo dzisiaj kopać! Poczułam takie malutkie kopniaczki! Super uczucie :):):):) tak sie ciesze! Trzymam reke na brzuchu i maluszek sobie tak skacze fajnie :) jak mąż kładzie rękę na brzuchu i mówi do niego to bardziej skacze heh :):):):)

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

12 lata 1 miesiąc temu #595396 przez niagara
Ja też już chcę poczuć Maleństwo :(

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka